Author Topic: Наземен транспорт до Летище София  (Read 113720 times)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Наземен транспорт до Летище София
« Reply #400 on: 03.07.2024, 17:14:33 »
Не е лошо да се направи представителен катун близо до Терминал 2 - Христо Ботев се вижда прилично от пистата, но не е достатъчен, Миленков и Абдовица са твърде далеч.  :)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #401 on: 14.06.2026, 13:39:22 »
Разглеждам разписанията към Т1 рано сутрин и разбира се всичко е перфектно напаснато.  :rolleyes:

Първият влак на метрото пристига в 5:39 , а 84 за Т1 е заминал в 5:33 ... и за да е кефът пълен - безплатния междутерминален автобус е в 5:40, никакъв шанс да дотичаш от метростанцията.  :)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #402 on: 14.06.2026, 18:48:43 »
Разглеждам разписанията към Т1 рано сутрин и разбира се всичко е перфектно напаснато.  :rolleyes:

Първият влак на метрото пристига в 5:39 , а 84 за Т1 е заминал в 5:33 ... и за да е кефът пълен - безплатния междутерминален автобус е в 5:40, никакъв шанс да дотичаш от метростанцията.  :)
Аз не мога да разбера защо Хесус Кабаллеровци не прехвърлят всички полети на Терминал - 2. Има достатъчно мегдан на него...Когато го откриха в края на 2006та казаха, че старият ще работи максимум още 5 години. А в действителност вече без малко ще станат 20. И в Будапеща, и в Прага на старите терминали от тоя калибър отдавна им хлопнаха кепенците.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #403 on: 14.06.2026, 19:46:55 »

Аз не мога да разбера защо Хесус Кабаллеровци не прехвърлят всички полети на Терминал - 2. Има достатъчно мегдан на него...Когато го откриха в края на 2006та казаха, че старият ще работи максимум още 5 години. А в действителност вече без малко ще станат 20. И в Будапеща, и в Прага на старите терминали от тоя калибър отдавна им хлопнаха кепенците.

Т2 няма капацитет за всички, доколкото знам там максимумът е 7 милиона пътника годишно, а вече бяха над 8 милиона миналата година. Знаеш какъв бой настава на гишетата за чек-ин, като се изсипят за няколко полета хора, и после на проверките също. Освен това май Т1 е по-евтин за авиокомпаниите и някои не искат да ходят на Т2.

Обаче това не означава че ЦГМ, Хесус и Метрополитен не могат да седнат на една маса и да направят едно синхронизирано разписание за тия 5 години докато затворят стария терминал и да не трябва да се виси 20 минути на Т2 за да вземеш нещо до Т1. Не е толкова трудно, ама явно липсва желание. Всеки си гледа неговото разписание и не се интересува от другия, същото като синхроните между БДЖ и ЦГМ - такива просто няма.
« Last Edit: 14.06.2026, 19:48:32 by fafan »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #404 on: 15.06.2026, 09:53:47 »
От доста години вече таксите за двата терминала са еднакви. Иначе (поне за мен) Т1 е доста по-удобен от 2.
На Т2 би трябвало да са направили допълнителни гишета за чекиране. Проблемът (косвено) на Т2 дойде от Шенген. В даден момент има повече шенгенски полети отколкото ръкави, а в същото време има свободни нешенгенски.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #405 on: 15.06.2026, 10:16:04 »

Т2 няма капацитет за всички, доколкото знам там максимумът е 7 милиона пътника годишно, а вече бяха над 8 милиона миналата година. Знаеш какъв бой настава на гишетата за чек-ин, като се изсипят за няколко полета хора, и после на проверките също. Освен това май Т1 е по-евтин за авиокомпаниите и някои не искат да ходят на Т2.

Обаче това не означава че ЦГМ, Хесус и Метрополитен не могат да седнат на една маса и да направят едно синхронизирано разписание за тия 5 години докато затворят стария терминал и да не трябва да се виси 20 минути на Т2 за да вземеш нещо до Т1. Не е толкова трудно, ама явно липсва желание. Всеки си гледа неговото разписание и не се интересува от другия, същото като синхроните между БДЖ и ЦГМ - такива просто няма.

Ще се научат да се чекират от телефона преди полета вместо да се редят на опашки.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #406 on: 15.06.2026, 16:42:02 »
Ще се научат да се чекират от телефона преди полета вместо да се редят на опашки.
Основното време се губи при оставянето на багаж, а това не може да стане по телефона, нали? Освен това тясното място е Security, а няма къде да се направят още ленти.

Относно транспорта - с премахването на 184 единственото обслужване при кацане на Т1 е с А84 към центъра и нощната N4. Който не живее около маршрута на А84, направо да отива на такситата, късните курсове в 23:26 и 23:51 не правят връзки с други линии, освен с някой курс през Дружба до едноименния гараж. Другият шанс е с N4 в 23:28. При кацане както в късни, така и в по-нормални часове, ползването на маломерния шатъл от Т1 до Т2 при кацнали 2 полета с по 150-200 пътника е практически невъзможно. Като капак на всичко обслужването с таксита на Т1 е с пъти по-рехаво от това на Т2, така че не виждам с какво транспортната свързаност на Т1 е по-удобна, освен ако не живееш до Плиска.
Ранните излитащи от Т1, както Фафан посочи, с метрото нямат шанс. Първият А84 пристига в 5:10, а последният N4 - в 4:35.
« Last Edit: 16.06.2026, 11:38:52 by blagun »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #407 on: 15.06.2026, 18:07:40 »
На мен надеждата ми за добро обслужване на Т1 беше в Х84, обаче както всяко начинание на Марио и компания го докараха само до под кривата круша. Минаха две години и нищо.

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #408 on: 15.06.2026, 18:13:52 »
Над 20 години живях в Дружба и не съм стигал до и от Т1 с нищо освен с такси, дори и когато в Дружба имахме технически два транспорта до летището(и когато я нямаше опцията със семейния автомобил, разбира се). До и от Т2 също се броят на пръсти, случаите в които съм стигал с градски от и до нас. Пък и блокът ми е до станция на метрото, стигането до която не е благоприятно с големи багажи. А за такси до там съм чакал и по над 10 минути.

На мен надеждата ми за добро обслужване на Т1 беше в Х84, обаче както всяко начинание на Марио и компания го докараха само до под кривата круша. Минаха две години и нищо.

Марио и компания единствено направиха проби, на собствената им идея. Решенията се взимат обаче от СОС и от тях трябва да търсим отговорност. За вторите явно им е все тая как ще стигаме от и до Т1, нали има бакшиши. Това, че над 15 години мотаят затварянето на терминала, обаче не означава, че хората трябва да разчитат само на никаквия 84 и на частна shuttle услуга. Дали има пръст такси лобито и дали линията щеше да се пусне, ако минаваше само през Т2, остава загадка.
« Last Edit: 15.06.2026, 18:20:23 by Niko.G »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #409 on: 15.06.2026, 19:36:40 »
Какво му е на 84?. Аз пък не съм имал случай да ходя до или от летището с такси, пък съм летял доста и от двата терминала.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #410 on: 15.06.2026, 21:00:32 »
Какво му е на 84?. Аз пък не съм имал случай да ходя до или от летището с такси, пък съм летял доста и от двата терминала.
Зависи къде живееш.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #411 on: 15.06.2026, 23:40:13 »
Само че услугата експресна линия летище -ж.п. гара в Прага например струва 8 евро. И всички си плащат и е пълно. Ако и нас сложат такава цена ще ореват света че са социално слаби нищо че в Чехия заплатите не са в пъти по високи а вече дори сходни.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #412 on: 16.06.2026, 10:33:18 »
Само че услугата експресна линия летище -ж.п. гара в Прага например струва 8 евро. И всички си плащат и е пълно. Ако и нас сложат такава цена ще ореват света че са социално слаби нищо че в Чехия заплатите не са в пъти по високи а вече дори сходни.
Тази линия е туристически капан. С тролей 59+метро/трамвай се стига до центъра за същото време и с редовни билети и карти.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #413 on: 16.06.2026, 11:21:09 »
Принципно има смисъл от експресна линия Централна гара - Лъвов Мост - Сточна гара - Подуяне - автостанция Изток - Терминал 1 - Терминал 2 с автобуси с багажници и цена 2-3 евро. Спирката за автостанция Изток посока терминалите може да е преди завоя по Летоструй, в обратна посока да се ползва съществуващата на 90. Почивките на водачите могат да са на Централна гара преди съществуващата спирка евентуално някъде около автогарата.  :rolleyes:

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #414 on: 16.06.2026, 13:14:21 »
Само че услугата експресна линия летище -ж.п. гара в Прага например струва 8 евро. И всички си плащат и е пълно....
Колко туристи идват в София със самолет, за да продължат с влак? Няма база за сравнение с Прага.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #415 on: 16.06.2026, 13:20:20 »
Туристите не са толкова много, но има други пътници примерно от други градове за международни полети, които пристигат с влак или автобус на Централна автогара. Далеч не всички автобусни превозвачи предлагат курсове до Т1 и Т2.  :rolleyes:

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #416 on: 16.06.2026, 13:24:45 »
Туристите не са толкова много, но има други пътници примерно от други градове за международни полети, които пристигат с влак или автобус на Централна автогара. Далеч не всички автобусни превозвачи предлагат курсове до Т1 и Т2.  :rolleyes:
Подкрепяйте изказванията си със статистически данни. Колко са всеки ден и пускането на каква линия оправдават, с каква честота на обслужване?