Author Topic: Контрольорите  (Read 323603 times)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Контрольорите
« Reply #1220 on: 30.06.2026, 09:23:34 »
Още по-голям проблем ще са задръжките по спирките - докато се качат пътниците през турникетите може да мине повече от минута.  :rolleyes:

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #1221 on: 30.06.2026, 12:35:42 »
А аз само се чудех дали униформите на контрольорите са отпадняли официално или просто те не ги носят. :D

Аз също смятам, че трябва да го има елемента на изненадата. Вече има предостатъчно начини човек да се снабди с билет, така че оправдания няма. Освен ако не е забила системата, което се случва периодично в единични превозни средства.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1222 on: 30.06.2026, 13:32:38 »
В Загреб бях наскоро и ни провериха в трамвая, бяха цивилни контрольорите. В Берлин също помня, че са ме проверявали цивилни.
Иначе по-добър контрол може да се постигне с качване от първа врата, както е в много държави. Поне за нощните и крайградските линии като за начало, тъй като ми се вижда безсмислено да има кондуктори през нощта.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1223 on: 30.06.2026, 13:38:02 »
За нощните и крайградските линии е приложимо качване от първа врата, но не и за натоварените градски - ще доведе до големи задръжки по спирките.  :rolleyes:

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1224 on: 30.06.2026, 14:31:59 »
Иначе по-добър контрол може да се постигне с качване от първа врата, както е в много държави. Поне за нощните и крайградските линии като за начало, тъй като ми се вижда безсмислено да има кондуктори през нощта.
Чак в толкова много държави не е, но където е, пътуването с МГТ е невероятно бавно. В Дубровник баялдисваш в такъв автобус от курортната част и новото пристанище до стария град. В Малага пешеходно от горния град до долния и автогарата/гарата пеша се стига по-бързо, на автобус, само ако си с багаж или не ти се бъхти в жегата нагоре.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1225 on: 30.06.2026, 16:12:25 »
...В Берлин също помня, че са ме проверявали цивилни.
Иначе по-добър контрол може да се постигне с качване от първа врата, както е в много държави...

Има и двата вида в Берлин, хайки от по 8-10 униформени, които блокират целия вагон и двойки цивилни, които се промъкват тайно и започват контролата след като се затворят вратите. Но точно в Берлин качването само от първа врата беше премахнато за да се намалят закъсненията. Такива правила работят в малки градчета с рехав транспорт, не и в столица където 100 човека щурмуват автобуса.

А аз само се чудех дали униформите на контрольорите са отпадняли официално или просто те не ги носят. :D

Ако ги има в бюджета на ЦГМ, то трябва и да ги носят. Не да им плащаме за униформи които са продали на битпазара после. Същото важи и за униформите на водачите между другото, ако сме им ги платили ще се наложи да ги носят.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1226 on: 30.06.2026, 16:36:06 »
Глупости. Едно, че във вече споменатия Дубровник отне (засякох го с телефона) точно 5 минути да се натоварят всички в автобуса (за това време щеше да е минал 3 спирки с нормално качване от всички врати), но и е изключително лесно да се заобиколи това правило- невъзможно е за шофьорите постоянно да следят дали някой ще се шмугне през задната врата (правил съм го поне 3 пъти в градове с подобна система, без да съм гратисчия). Тази мярка ще е със съмнителна ефективност и по-скоро ще е отбиване на номера, но с по-бавно придвижване и повече натоварване за шофьорите.
« Last Edit: 30.06.2026, 16:37:56 by Chezare »
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #1227 on: 30.06.2026, 16:41:42 »
Затова по-старите автобуси в Малта са само с по 1 врата. Ама там какво чакане и висене по спирките е!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1228 on: 30.06.2026, 17:46:09 »
По някои крайградски линии със слабо до умерено натоварване и концентрация на пътникопотока на няколко основни спирки качването от първа врата може би е приложимо. Примерно 58 и 59 имат минимум слизащи и качващи се между Княжево и Владая, вторият и в остатъка от маршрута до Мърчаево, за 117 основните спирки са Ботунец 2 и тези в Кремиковци, Сеславци и Бухово, Рудника има пътници само при свиждания в ЗОЗТ Кремиковци, за 118 основните спирки са в Ботунец, Горни Богров, Яна, Желява не създава сериозен пътникопоток.  :rolleyes:

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1229 on: 30.06.2026, 19:02:22 »
И преди съм го пускал, но ето ви го нагледно, на 4:21:
&t=379s
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #1230 on: 01.07.2026, 22:22:53 »
Мадрид и Валенсия са 2 "малки" града, с качване от първа врата, където всеки се чекира на валидатор. Въпрос на редовен уреден транспорт, който се ползва с приоритет (бус ленти, фази на светофар, за да не се трупат закъснения), както и култура на водачите (спиране на точно фиксирано място и внимание за нарушители) и пътниците (готов превозен документ, без намъкване през вратите за слизане и т.н.), разбира се. Ако работи и се налага с години, всичко се случва много стегнато и гладко, че и туристите се ориентират без проблем.

В САЩ пък в крайградски места съм наблюдавал точно обратното - качваш се, всички те чакат да си извадиш монетите и банкнотите, да успееш да докараш сумата за билет през апарата. Ако не, водачът обезопасява автобуса, става да ти помогне, после те чака да седнеш и тогава потегля. Затова е по 5 минути престой, а закъсненията са с часове, но пък те нали са със специални нужди и гледат все да си ползват правата.

А по въпроса с цивилните контрольори, последно ми се случи във Варшава тази година.
« Last Edit: 01.07.2026, 22:31:10 by martin4o »

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #1231 on: 02.07.2026, 02:23:16 »
Това със слизане през определени врати с турникети го наблюдавах наскоро в част от трамваите в Амстердам, направо ми скъса нервите. Качване само през първа или четвърта врата, задължително валидиране на карта и отчекиране при слизане. Толкова тромаво и неудобно. По спомени, нещо подобно беше в Лисабон преди десетина години.

В Берлин има цивилно облечени контрольори, но повечето бият на очи отдалеч - единствените хора, които ходят с чанти диагоналки, вместо с раници из трнспорта.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1232 on: 02.07.2026, 08:52:41 »
В Берлин има цивилно облечени контрольори, но повечето бият на очи отдалеч - единствените хора, които ходят с чанти диагоналки, вместо с раници из трнспорта.

Берлинските напоследък са ги оутсорснали на външни фирми. Това, което бие на очи e че и преди, и сега има сериозни глоби до 300 € ако не си вършат работата, по подобие на глобите при нас за шофьорите: https://www.berlinjournal.biz/bvg-kontrolleure-tattoos-piercings/

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1233 on: 02.07.2026, 10:05:33 »
Ако работи и се налага с години, всичко се случва много стегнато и гладко, че и туристите се ориентират без проблем.
А в Берлин и Хамбург пък след 10 години опити премахнаха качването от първа врата. Не разбирам защо толкова искате да тормозите пътниците и шофьорите, при положение, че гратисът няма да намалее кой знае колко.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1234 on: 02.07.2026, 12:08:10 »
Качването от първа врата все пак е приложимо за нощните линии и слабо до умерено натоварените крайградски с концентрация на пътникопотока на няколко основни спирки - при тях забавянето е минимално. За натоварените градски ще доведе до големи задръжки по спирките - 10 пътници няма как да минат за по-малко от половин минута. Гратисчиите не са по-малко отколкото при ефективно работещи контрольори с ефективно взаимодействие с Общинска полиция и глоба поне колкото месечната карта за цялата мрежа с работещ механизъм за събиране. :rolleyes:

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #1235 on: 02.07.2026, 13:28:23 »
Чух, че в Люксембург нямало никакви гратисчии...

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1236 on: 02.07.2026, 14:40:23 »
Чух, че в Люксембург нямало никакви гратисчии...
В Белград също, като там делът на редовните пътници е още по-висок!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1237 on: 02.07.2026, 16:21:24 »
Проблемът е, че безплатният градски транспорт изисква увеличение на субсидията с 30-40% при същото качество на услугата и това създава затруднения на общини с по-ограничени финансови възможности - трябва да се компенсират приходите от превозни документи. При ограничен бюджет се оказва евтин популизъм с негативни последствия - влошаване на финансовото състояние на общината и евентуално на услугата заради недостиг на средства. Далеч по-ефективен е моделът с изгодни дългосрочни карти, взаимодействие на контрольорите с Общинска полиция и глоби поне колкото месечната карта за цялата мрежа с работещо събиране.  :rolleyes: