Author Topic: Новото трасе до Дървеница  (Read 487766 times)

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: Новото трасе до Дървеница
« Reply #1720 on: 29.06.2026, 15:52:01 »
И аз съм съгласен с теб да суспендираме чл. 17 на конституцията и просто да не си прилагаме някои от неговите членове, защото масово в момента се прилагат по извратен и непочтен начин... 

1. Прави ли ти впечатление с какво се застроява Къро? Метрото няма да може да го обслужи и метрото не прави директна връзка по южната дъга с цяла южна София.

2. Въпросът за междурелсията в София остава отворен. Отново от две години близо, заради смяна на властта в общината и липсата на бюджети ми виси друго възлагане за технико-икономически анализ и на междурелсията, за да се вземе принципно решение за бъдещия модел на развитие на мрежата/мрежите. Може и на 1520 mm да го направим - да има разнообразие, да има за всеки го по нещо, ала най-скорошните писаници в темата за Контрольорите. Та в южна София депа нямаме, трамваят по Трети градски ринг все от някъде трябва да се захранва с трамваи. С досегашната разработка е проверен по-тежкия случай - че има нормативно изискуемото пространство за трамвай на 1435 mm, пък не пречи да е на 1009 после, или на 760, или на Винарово да е смесено междурелсие, или връзката между двете да е на Зоопарка...

3. Къде ще ги изградим ние тези мрежи от магистрали, като навсякъде са допускани извращения под натиска на инвеститори и няма място да се изпълнят бляновете ви за градски магистрали и т.н. Хем искате автомобили, хем и да строите на улична регулация, да не осигурявате паркоместа към сградите, привързванията да са в кръстовища и т.н.? Откъде милиардите да вкарваме всичко под земята? От чии данъци ще се плати за това? Всеки реве при каквото и да е споменаване за вдигане на данъците за МПС или жилище, особено второ/трето/.../десето, да не говорим за абстрактни неща като такса достъп, такса задръстване... Мафиотите от дпс се правят и на популисти, та ожбалваха първата реформа-разширение на платеното паркиране от над 10 години, а всички автомобилисти ореваха света преди това по-жално и от алигбегов.

Някой прочете ли частта с моделиранията, които ще се направят? Търси се решение на проблема, а в момента това кръстовище така или иначе не работи добре.

По-голямо извращение е като сме бедни като църковни мишки да се мъчим да осигурим от всичко - и за автомобили и за МГТ. И да имахме парите, какво и къде из компактния и презастроен град ще премахнеш, че да си прокараш белнуваните магистрали? Ограниченото пространство или трябва да се използва за високоефективен транспорт, каквито автомобилите не са, или за автомобилно движение. 30+ години се строи само необходимото за удобството на автомобилите и пак не смогваме - нито има проводимост, нито има къде да се паркират всичките тези бангии по улиците.

Ако приемем, че всичко друго имаме, ресурсът пространство ни е ограничен, и кое колко пространство заема се онагледява частично с познатата на всички ни илюстрация:

« Last Edit: 29.06.2026, 15:56:44 by difian »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1721 on: 29.06.2026, 16:28:10 »
Към летището има доста бизнес сгради и логистични центрове, но повечето са от другата страна на ЖП линията и без удобен достъп до Искърско шосе, надали могат да създадат пътникопоток по него. ТМ 20 определено се изпразва след 28 ДКЦ. Кръгово кръстовище с трамвай е неудачно решение справка Лъвов мост и не трябва да се повтаря тази грешка.  :rolleyes:

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1722 on: 29.06.2026, 16:59:33 »
На Лъвов мост е детска въртележка в сравнение с Винарово колело.
В проекта има рационални идеи - байпасът на десните завои от Цариградско към Г.М.Димитров и от Искърско шосе към Цариградско шосе. Но кръстосаните направления в източната част е лошо решение, да не говорим за трамвайното трасе на едно ниво.

Ако има някакво трамвайно решение в района, то е от Г.М.Димитров надясно по нивелета над бензиностанцията в посока болница Св.Анна. И друг път съм се шегувал, че жена ми ще е пътникопоток на този трамвай, за да ходи с него от Дианабад до The Mall  :)  Считам, че оттам към южните квартали се събират повече потенциални пътници, отколкото от Искърско шосе и Асен Йорданов. Метродиаметър 3 не покрива тази връзка, а автобусите и тролеите, без 73, са в посока Орлов мост.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1723 on: 29.06.2026, 17:37:14 »
На Лъвов мост е детска въртележка в сравнение с Винарово колело.
В проекта има рационални идеи - байпасът на десните завои от Цариградско към Г.М.Димитров и от Искърско шосе към Цариградско шосе. Но кръстосаните направления в източната част е лошо решение, да не говорим за трамвайното трасе на едно ниво.
...
В заданието за новото възлагане специално съм акцентирал да се търси решение за двупосочното южно локално на Цариградско, но лесно решение няма.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1724 on: 30.06.2026, 14:57:15 »
В заданието за новото възлагане специално съм акцентирал да се търси решение за двупосочното южно локално на Цариградско, но лесно решение няма.
Вместо байпас на кръговото на направлението Окръжна болница-Арена 8888 е по-смислен байпас на направлението Техпарк (северен изход от ЦШ) -Арена 8888. Многократно повече се използва включително от МГТ (181, 185, 186). При това предлаганият байпас Окръжна болница-Арена 8888 пресича конфликтно захода към и изхода от ЦШ посока Пловдив.
« Last Edit: 30.06.2026, 15:04:11 by blagun »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1725 on: 30.06.2026, 16:06:03 »
Ако има някакво трамвайно решение в района, то е от Г.М.Димитров надясно по нивелета над бензиностанцията в посока болница Св.Анна. И друг път съм се шегувал...

Това е добро решение, но после? До Младост-3 или тунел под Цариградско и свързване с трасето по Асен Йорданов?

.. в момента това кръстовище така или иначе не работи добре.

Кое по-точно не му работи? Това е най-голямото кръгово в рамките на София, и сигурно ще работи по-добре ако си остане такова, а не се смалява. 150 метра диаметър на кръга можем само да си мечтаем напоследък, като гледам какви недоносчета кръгови се народиха през последните години в София.
« Last Edit: 30.06.2026, 16:19:40 by fafan »

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1726 on: 30.06.2026, 20:38:33 »
Кое по-точно не му работи? Това е най-голямото кръгово в рамките на София, и сигурно ще работи по-добре ако си остане такова, а не се смалява. 150 метра диаметър на кръга можем само да си мечтаем напоследък, като гледам какви недоносчета кръгови се народиха през последните години в София.
Никой няма да го смалява. Само от вътрешната страна - т.е. външния ръб на градинката ще стане едноколовозно кръгче с трамвай

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1727 on: 30.06.2026, 21:11:02 »
За мен е голяма грешка изобщо да се бута трамвай там.
Ако целта е трамвай по това направление - трасето на бившата ЖП линия. Има си и тунел под шосето, в който може да се вкарат двата коловоза в един с четирирелсие. Няма да има стрелки, така че при конфликт единият трамвай просто ще се върне без риск от разчекване.
Ако целта е довозващ трамвай от Г. М. до Дървеница и Малинова Долина - оригиналната идея по Габровски.
Ако трябва на всяка цена да е нормално междурелсие - трасето от Копенхаген продължава по Ляпчев.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1728 on: 01.07.2026, 11:43:23 »
За мен е голяма грешка изобщо да се бута трамвай там.
Ако целта е трамвай по това направление - трасето на бившата ЖП линия. Има си и тунел под шосето, в който може да се вкарат двата коловоза в един с четирирелсие. Няма да има стрелки, така че при конфликт единият трамвай просто ще се върне без риск от разчекване.
Ако целта е довозващ трамвай от Г. М. до Дървеница и Малинова Долина - оригиналната идея по Габровски.
Ако трябва на всяка цена да е нормално междурелсие - трасето от Копенхаген продължава по Ляпчев.
По бившата жп линия ще е Зеленият ринг.

По Габровски или по Симеоновско - някъде ще я има връзката към Семинарията.

По Ляпчев трамвай няма как да мине - той ми е любим пример за престъпното поведение към София. Правихме проучвания, но габарит няма, иначе щеше да дойде супер връзка към Кл. Охридски. Евентуално по т.нар. бул. ВГЦ...

Иначе нека Благун да ми каже, това ОК ли е и за колите и от какво ли се е получило? Тротоарът отдолу няма да го коментираме - пешеходци в града няма, ако има - така им се пада и да мрат гадовете, най-вече майките с колички - те двойно!  :help:
« Last Edit: 01.07.2026, 12:07:55 by difian »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #1729 on: 01.07.2026, 12:51:05 »
Недей бърка нещата! Това че някой е позволил да изсерат това лайно там, не означава че е добра идея да се набутва трамвай на Винарово колело.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1730 on: 01.07.2026, 13:00:42 »
Недей бърка нещата! Това че някой е позволил да изсерат това лайно там, не означава че е добра идея да се набутва трамвай на Винарово колело.
Къде съм коментирал, че това е добра идея и кое е най-доброто решение? Трасето е заложено в ОУП, дадох ви информация докъде са стигнали проучванията за детайлизиране на това предвиждане. ;)

С примерът показвам, защо предложението на bdz43r е неосъществимо и как бленуваните от Благун рингове, магистрали и пак рингове и магистрали, няма как да се случат. Не може да се строи в нарушение на нормативите за отстояния и да привързваш няколко обекта директно към Г. М. Димитров и Цариградско и на уличния възел между тях и да искаш нещата да са ОК...

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #1731 on: 01.07.2026, 13:07:32 »
Всичко започва и свършва със СО. Сама си създава проблеми и после се чуди как да ги реши. И по-често не успява.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1732 on: 01.07.2026, 14:59:12 »
Всичко започва и свършва със СО. Сама си създава проблеми и после се чуди как да ги реши. И по-често не успява.
Въпросите са какво е СО, от кой е завладяна и чии интереси обслужва? Имаме пресни примери и от Младост, но и за много други неща, вкл. в сферата на транспорта, как доста явно не се защитава публичния, а нечии частен интерес. От цялата работа страдаме колективно всички. Чие е правото и как функционират обществото и държавата ни?

Поставям тези въпроси, защото споменаваш СО като нещо самостоятелно и независимо - отделно от гражданите на общината и другите участници в процесите на територията ѝ. Та проблемите са дирижирани (мога да говоря и с конкретни примери от 90-те, заложени са в ОУП, например, виждаме как се управлява или се пречи на управлението на транспорта, на системите за събиране и третиране на отпадъци, на управлението на общинската собственост...). Не си ги създава сама СО, а винаги са създавани в полза на едни и в щета на други... Докато нямаме някакъв правен ред и постоянен, информиран обществен натиск, ще страдаме от проблеми.
« Last Edit: 01.07.2026, 18:30:39 by difian »

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1733 on: 01.07.2026, 20:27:05 »
Докато нямаме някакъв правен ред и постоянен, информиран обществен натиск, ще страдаме от проблеми.

То това означава протести ако не всеки ден, то през седмица.  Нали според дефиницията за демократична правова държава правото и силата трябва да е в народа и по-точно в неговата пълнолетна част (малолетните гаменизирани футболни агитки ги изключваме), която има право на глас. Значи трябва да може да изискваме от СО да си върши работата в наш интерес.
За мен е най-интересно защо назначения кмет Иван Иванов е свършил толкова много работа за града, а днешните демократични избранници даже не им дреме за народа. Извинявам се за офтопика.

Много би ми било интересно да чуя твоето (@difian) мнение кой би бил оптималния вариант за трасето към Дървеница. Все пак ти си най-близо до това професионално и мисля, че за дискусията би било смислено

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1734 on: 01.07.2026, 21:09:55 »
За мен е най-интересно защо назначения кмет Иван Иванов е свършил толкова много работа за града, а днешните демократични избранници даже не им дреме за народа. Извинявам се за офтопика.
Преди ВСВ дори и при крадливите политици все още е имало някакво чувство за чест, дълг и желание за развитие. Комунистическият режим унищожава безвъзвратно тези порядки.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Online Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1735 on: 03.07.2026, 14:12:25 »
В участъка между МС Г. М. Димитров и бул. Осми декември често се окосява тревата по бившето трасе. Повече отколкото по някои съществуващи трасета.
« Last Edit: 04.07.2026, 19:40:37 by Stanislav_07 »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1736 on: 13.07.2026, 16:38:31 »
Много би ми било интересно да чуя твоето (@difian) мнение кой би бил оптималния вариант за трасето към Дървеница. Все пак ти си най-близо до това професионално и мисля, че за дискусията би било смислено
Мисля, че многократно съм се изказвал професионално, и то не само аз. Трасето по трети градски ринг е изключително важно и дори в прогнозите за него има натоварване като за метро. Заложено е последователно в ОУП на СО, ПУГМ, почти в цялата си дължина е регулационно обезпечено, има оставено пространство по вече реализираните участъци от Ринга, има и наченки на обезпечаване с инвестиционни проекти за реализацията му.

Трасето на околовръстната жп линия не е оптимално разположено, има тесни точки и в споразуменията с НКЖИ за прехвърлянето му към Общината е предвидено да се ползва за Зеления ринг. И това трябва да се случи в следващите вече по-малко от 5 години. Из Закона за държавната собственост:

Чл. 54. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 13 от 2017 г.) (1) Безвъзмездно прехвърляне на собственост върху имот - частна държавна собственост, в полза на общини за изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение при съобразяване на законодателството и правилата в областта на държавните помощи, се извършва с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Областният управител сключва договор за безвъзмездното прехвърляне, който се вписва в службата по вписванията.
...

(5) (Нова) При нереализиране на предвидените мероприятия в срок до 5 години от придобиването на имотите общините са длъжни да прехвърлят собствеността върху тях на държавата.

Та на фона на всички тези предпоставки и комплексност на задачата, както от устройствен характер, но също така от транспортен, икономически и правен, какво мога да добавя? За каквото няма еднозначно решение, написах вече - лично съм участвал в изготвянето на заданията за извършването на необходимите проучвания за намиране на оптималното решение.

За връзката към Журналист дали да е по Симеоновско или по Габровски също има проучване от 2019 г. (споделям негово резюме).
« Last Edit: 13.07.2026, 16:40:09 by difian »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1737 on: 13.07.2026, 17:36:39 »
..За връзката към Журналист дали да е по Симеоновско или по Габровски също има проучване от 2019 г. (споделям негово резюме).

В това проучване защо разходите за вкарването на далекопровода са добавени към стойността на проекта? 10 милиона за трасето - ясно, но 10-те милиона разходи за преместването на далекопровода са за сметка на електроразпределителното дружество, а не за общината...

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #1738 on: 13.07.2026, 17:39:41 »
Защото електроразпределителното дружество не е фондация.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1739 on: 13.07.2026, 17:50:54 »
Не е, именно заради това. Отдавна е трябвало да я свърши тази работа, защото трасето не отговаря на изискванията по закон за отстояния в рамките на населено място.