Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - ozzy

Pages: [1] 2 3 ... 628
1
Ясно е, че Електрото не иска да губи пробег. Но можеше да подсилят тм 8 поне с една кола, а не да се мъчат хората.

2
То в нормална обстановка обикновено е хаос на Централна гара и до последно не се знае кой влак на кой коловоз ще пристигне/потегли, така че не съм учуден. Пак добре, че е тръгнал само с 40 минути закъснение. А влакът по принцип си е с 4 вагона, не могат ей така просто да му закачат още, пък и вероятно не е имало откъде да вземат, ако са чакали състава от друг закъснял влак. Но знаем аватара на Васко, че той обича да драматизира повече. Все пак това е БДЖ, а не Дойче бан. Обслужването е добре известно какво е, персоналът нито е обучен, нито е мотивиран да е по-качествено. А и Дойче бан в такава обстановка надали биха се справили безпроблемно.

3
Явно бързо са го оправили 3027, сутринта пътувах с него по тм 8.

4
Странно, че и Полша, и прибалтийските държави ги няма. За нас е ясно, няма луд, който да пътува 24 часа от София до Будапеща през Румъния... Остава да се молим сърбите да си модернизират по-бързо линията от Ниш до Димитровград.

5
Вагона го тестваха, но май не е приет като готов. Освен това БДЖ-ПП са дали и стари вагони, от които да изработят модернизираните.

6
Във фейсбук видях снимка на един от заместващите автобуси - Интуро. И кметът Терзиев вчера беше казал, че тм 10  ще е до пл. Журналист и ще има заместващ автобус, заради паднали дървета в гората. На сайта на ЦГМ обаче няма нищо като информация.

7
Трамваи / Re: 4027...
« on: 25.11.2023, 17:24:51 »
Да, реставрирането им ще е по-скъпо. Но на никой в общината и подопечните й дружества им пука.

8
Те са си като маршрутки, но поне човек стои нормално изправен вътре.

9
Трамваи / Re: 4027...
« on: 25.11.2023, 01:36:04 »
То и музейните Дювази са на открито. Дали и кога ще бъдат реставрирани, не е известно.

10
За уикенда 3 коли е добре, но за делничен ден трябват поне 5.

11
Предолагам, че ще има някакви прозорци, в които трамваите ще могат да се прибират в депото. Иначе трябва да седи някой да ги пази през нощта.
За мен има две слабости тази промяна:
1. Пътникопотокът по тм 8 не е за единични ЧКД в пиковите, делнични часове. Основно от МС Люлин до Люлин-5 и обратно, натоварването е стабилно. Не знам какво налага колите да са къси, освен ако наистина не смятат да нощуват на Западен парк и им е по-лесно да охраняват ЧКД.
2. тм 10 до Захарна фабрика - ще предизвика транспортен хаос по Константин Величков. Тройката и без това спъва останалите линии, а сега с редовния 10 ще е доста трудно. Може би трябваше да я пратят до депо Красна поляна.

Колкото до пускането на заместващ автобус, Електрото избягва даването на линии на Автото, защото ще загуби пари от съкратения пробег. А няма как да пуснат електробуси, защото няма зарядна наблизо.

12
Може да е била за подстанция. В Младост-3 има подобна панелка и се обитава. Подстанция "Черни връх": https://maps.app.goo.gl/uSKW5SecyC45Gk496

13
За Бистрица определено има нужда от допълнителни линии, селото е голямо, а сегашните линии покриват малка част. Както в Банкя може, така и там трябва да може.

14
Нещо пак са се о*рали при ремонта между Дъбово и Твърдица, 3624 е с 85 минути закъснение на Дъбово, както и 3623 и 4640.

15
Изтрити теми / Re: Re: Телевизия
« on: 20.11.2023, 16:17:47 »
Ако ти харесват тоталитарните режими и централното планиране отгоре, все още има такива държави - Куба, КНДР. Може нивото на образование да е високо, но липсата на основни стоки и продукти е потресаваща.

16
Изтрити теми / Re: Re: Телевизия
« on: 20.11.2023, 10:55:02 »
Това не е вярно. Терористичните актове са следствие от преименуването и други рестрикции спрямо турското малцинство, а не обратното...

17
Забравили сте едно време Икарусите как тръгваха, когато има голяма тълпа, искаща да се качи. Прибоксуват леко на първа с отворени врати, звънят звънеца, набиват рязко спирачки, тръгват и се затварят вратите в движение. Който се качил - качил. Предполагам, че Ялта много пъти е прилагал тази тактика.

18
Вероятно ще пуснат Инеконите по 11, а БГ трамваи и ЧКД състави по 6. Краставиците май и по 6 не можеха да се движат заради разни бордюри на спирките.

19
Много железничари мрънкат, че пътниците не пазели вагоните, но и почистването не е качествено. Би трябвало поне веднъж в месеца тия седалки да се перат, а това никога не се случва. Никога досега не съм усетил миризма на препарат за почистване, прах има навсякъде. Дори и да пазят чистота пътниците, пак се цапа. Не е достатъчно само да се оберат едрите боклуци и да се изхвърлят кошчетата.

20
Анджек. Не могат ли да отиват с метрото и с рейсовете на мола?
Ама как така с метрото или с рейсовете, на повечето хора това им е под достойнството... Особено от витошките квартали, къде ти някой ще чака 64 или 98... абсурд!
Ще е интересно като закрият паркинга откъм Билла, където е недовършеното платно на новия булевард, къде ще се денат всички тия коли.

Pages: [1] 2 3 ... 628