Author Topic: Похвали за шофьори и ватмани  (Read 439477 times)

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Похвали за шофьори и ватмани
« Reply #1460 on: 01.05.2021, 22:26:57 »
Да, да, някой ще се занимава да протестира за един светофар, който спокойно може да се подмине без опасност за никого... Разбирам да беше за нещо сериозно, като състоянието на тоалетните, но дигнат ли се ватманите на протест за щяло и нещяло, за истинските неща няма да ги чуят...
А, и- мислех, че всички искахме МГТ да е по- бърз...
« Last Edit: 04.05.2021, 19:10:42 by Chezare »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1461 on: 01.05.2021, 23:10:43 »
Ако мнозинство от ватманите по ТМ6 подадат колективен протест до съответните институции в Столична община, отговарящи за транспортната инфраструктура, може и да има промяна.
Че за какво им е промяна? Те и сега си минават без да спират и това не пречи на никого.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1462 on: 01.05.2021, 23:50:53 »
А, и- мислех, че всички искахме МГТ да е по бърз...
Аз съм съгласен, че на въпросното място не трябва да се спира излизшно и да се губи време. Но това трябва да стане според правилата, т.е. да няма светофар.

Ако има работещ светофар, той трябва да се спазва. Такъв е законът!

Ако мнозинство от ватманите по ТМ6 подадат колективен протест до съответните институции в Столична община, отговарящи за транспортната инфраструктура, може и да има промяна.
Че за какво им е промяна? Те и сега си минават без да спират и това не пречи на никого.
Въпрос на принципи.

Тази безпринципност цари навсякъде в нашата народопсихология и много хора правят нещо, защото те са "преценили", че така е правилно.
vasko - оригиналът! :)

Offline Tatra

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 229817817
    • View Profile
    • Email
« Reply #1463 on: 02.05.2021, 16:17:11 »
Боже, какви тежки проблеми имаме по пътищата в София... Всеки е свободен да изразява мнението си, но установих, че заради профили като vasko, поне 10-тима профили на сериозни и градивни участници тук спряха да четат форума завинаги, заради размиването на форума с какви ли не такива безмислени спорове... Преди 14 години, когато се присъединих тук, бяха хора, обичащи транспорта и говорещи с любов за него, сега си говорим кой водач носи маска и кой кара с отворено преградено крило на 1ва врата, защото вътре е 50 градуса и няма климатик.
ТРАМВАЙНО ДЕПО "БАНИШОРА"
Трамвайна мотриса инв. ном.: 936
линия номер: 6

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1464 on: 02.05.2021, 18:44:05 »
Васко, ето за това кръстовище, където навръх рождения си ден преживях тази катастрофа, сигнализирах всички институции за два знака - Внимание и Трамвай - моите началници, отговарящи за безопасност на движението, Заместник- Кмета по транспорт , който на два пъти обеща да се поставят знаци - при мое питане - веднъж на лично съобщение , веднъж на виртуалната приемна , няколко сигнала до КАТ , че завоят е опасен , защото летят и не спират , въпреки, че има и пешеходна пътека , но резултат - 7 месеца след тази катастрофа НЯМА . Кажи, мен на кой да се оплачем . Пейчев няма да го питам ,че ще ме насочи към арменския поп . Та , на кой да дам сигнал - посъветвай ме , аз ще те послушам и ще подам сигнал.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1465 on: 03.05.2021, 22:09:41 »
Васко, ето за това кръстовище, където навръх рождения си ден преживях тази катастрофа, сигнализирах всички институции за два знака - Внимание и Трамвай - моите началници, отговарящи за безопасност на движението, Заместник- Кмета по транспорт , който на два пъти обеща да се поставят знаци - при мое питане - веднъж на лично съобщение , веднъж на виртуалната приемна , няколко сигнала до КАТ , че завоят е опасен , защото летят и не спират , въпреки, че има и пешеходна пътека , но резултат - 7 месеца след тази катастрофа НЯМА . Кажи, мен на кой да се оплачем . Пейчев няма да го питам ,че ще ме насочи към арменския поп . Та , на кой да дам сигнал - посъветвай ме , аз ще те послушам и ще подам сигнал.
1. Намери подкрепа от твои колеги, особено тези, които са редовни водачи на ТМ10. Бих предположил, че доста ватмани ще се съгласят, тъй като това засяга и тях. Подобна катастрофа може да стане отново, с всеки един ватман, и може нещата да не се разминат по същия начин. Подайте писмен колективен сигнал до съответните институции - заместник-кмет по транспорт, КАТ и т.н. като сложите в копие вашите началници и т.н.
2. Ако няма решение в разумно бъдеще, обърнете се към някоя медия. Може да изпратиш снимки от ПТП-то и да разкажеш как си подал редица сигнали и все още няма решение, и че следващия инцидент чака да се случи. Със сигурност ще те викнат от някое предаване (вероятно сутрешен блок) и на другия ден институциите ще са решили проблема.

Аз си мисля, че два знака няма да промянат ситуацията. По-скоро смятам, че трябва някое от следните решения:
- Мигащи светлинни сигнали;
- Повдигната пешеходна пътека;
- Пълноценен светофар, който се задейства от бутон (за пешеходците) и датчик (за трамваите).
vasko - оригиналът! :)

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1466 on: 30.05.2021, 06:27:28 »
2168 х 78.Шофьорът ,към 55-60,изключително плавно потегляне и спиране.Оборотите на двигателя- постоянни.Болшинството,които карат все едно са с паркинсон,е желателно да минат на еднодневен курс при него.И автобусни и тролейбусни и ватмани ,каращи Песа.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #1467 on: 01.06.2021, 21:56:43 »
Болшинството,които карат все едно са с паркинсон,е желателно да минат на еднодневен курс при него.И ватмани ,каращи Песа.

Не искам да съм краен, но за повечето от тези, каращи Песа, няма курс, който да ги научи, там магия трябва. Нещо, дето го нямаш, няма как да дойде с курс.
Иначе по темата, макар и със закъснение, при това голямо - от едни 30-40 возения на Песа, които съм имал от пускането на тези трамваи на линия у нас, на 10 май сутринта се возих за цифром и словом за втори път с водач, който можеше да кара такъв трамвай - плавно, изключително бързо през повечето време, между другото, без безумни сяцания и редувания на тяга, инерция и спирачки, накратко казано такова каране, каквото предполагат тези машини - 2317 беше Песата.
« Last Edit: 01.06.2021, 21:58:55 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Живей, за да озаряваш, озарявай, за да даваш живот
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #1468 on: 01.06.2021, 22:05:25 »
каквото предполагат
Предполага, но кое, производството им или управляването им? Ако не ме разбираш какво имам предвид, имам предвид, че ти не си ватман и не знаеш как точно се държи техният джойстик. То и джойстикът да си е плавен и гладък може настройката на електрониката да е неадекватна и да води до присецвания.

Sofiatransport транспортна база данни
Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!
Над 200 000 снимки на возила от градския транспорт в София от 28-ми юни 2011 г. насам

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #1469 on: 01.06.2021, 22:18:06 »
каквото предполагат
Предполага, но кое, производството им или управляването им? Ако не ме разбираш какво имам предвид, имам предвид, че ти не си ватман и не знаеш как точно се държи техният джойстик. То и джойстикът да си е плавен и гладък може настройката на електрониката да е неадекватна и да води до присецвания.

Има хора, които могат да управляват каруца почти като Бентли. Има хора, които карат Бентли точно като каруца. Ако искаш постави на мястото на Бентли друга марка - Ферари, Ролс-Ройс, каквото те влече. Или на мястото на каруцата постави Запорожец, примерно. Няма как да ти отговоря по-изчерпателно на въпроса. Дали съм ватман или не - благодаря за вметката, има ватмани тук, които ще потвърдят, че имам усет за определени неща от немалък процент от хората, които си изкарват хляба с това.
« Last Edit: 01.06.2021, 22:28:43 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1470 on: 01.06.2021, 22:32:11 »
Нопомняш ми за двете тежки катастрофи с трамваи от януари миналата година, когато 2051 беше спускал свободно от „Възраждане“ до булевард „Сливница“ и след това големият случай с 4117 и 4135 на „Искърско шосе“. Аз го бях коментирал в един от първите епизоди на моя обзорен подкаст за 2020 г. Непрекъснато в София ватманите биват надмогвани от машините си поради недостиг на умения, знания и несигурност, но все пак знаем, че Песите конкретно до тук са преживели и продължават да преживяват големи изтезания, така че би следвало да се остави поле за хипотеза, че не във всеки случай, когато даден пътник усети непостоянен режим на тягата с „присецвания“ вината е на ватмана. Възможна е и друга теория. Защо аз да се съобразявам с трамваи от долнопробна марка, доказали неуспешността си в София и с капризен контролер на тягата, който е като бутон или включено или изключено? Като ватман ако бъда подложен на това всячески ще търся начин да си намеря нормален трамвай.

Над 200 000 снимки на возила от градския транспорт в София от 28-ми юни 2011 г. насам

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #1471 on: 01.06.2021, 22:36:35 »
Изобщо не коментирам това дали Песа са добри трамваи - защото не са, в нито едно отношение, според мен, и съм го коментирал неведнъж в съответните теми. Просто казвам, че всяко возило може да бъде управлявано ако не наистина добре, то поне грамотно спрямо даденостите му...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1472 on: 01.06.2021, 22:43:03 »
Да, но казвайки трамвая и определението грамотно лепваш етикет „неграмотно“ на други хора, а може те да са си напълно грамотни, просто да не са склонни да се примирят с факта, че са им сервирани долнопробни машини без никой за нищо да ги е питал тях искат ли такива или не искат и това така наречено „неграмотно“ каране да е тяхната съпротива срещу това статукво. От друга страна е вярно и че перфектни неща на този свят няма, но все пак можеше да имаме нещо много по-добро от Песа. Както и да е, излизаме от темата. Пожелавам лека вечер и успешна сряда на всички четящи.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1473 on: 01.06.2021, 23:34:31 »
Песа, колкото и да са калпави или долнопробни, работят с управление, чиято концепция поначало изключва резки внезапни промени в тягата и спирането без съответното действие на водача със съответната ръкохватка. Софтуерът не се променя, поврежда или износва, а многото сензори, от които черпи информация почти винаги отказват по начин, който ги прави напълно негодни или ако започнат да отказват частично, това продължава за кратко преди да умрат съвсем, така че е твърде малко вероятно значителен брой трамваи да са продължително в състояние, в което да хвърлят къчове от само себе си.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1474 on: 01.06.2021, 23:48:46 »
Хвърляне на къчове (харесва ми този израз) Песите правят единствено при преминаване през изолатори под тяга. Което отново извежда до вина у задкормилното устройство. Единствения, сравнително неприятен момент е достигането на ограничението на скоростта, и нейното поддържане. Стигнат ли зададеното ограничение, отнемат сами рязко тяга. Съответно я подават според позицията на джойстика, когато падне с 1-2 км/ч под ограничението, в случай, че джойстикът не е поставен в нулева позиция. Което в случаите на катерене към Борово например не е особено приятно, защото тази граница много бързо се достига, но и много бързо след това скоростта пада, и се получава лашкане.

Online Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #1475 on: 03.07.2021, 14:23:44 »
Искам да похваля водачът на тб 1652 по тб 5 в петък вечер. Много приятно возене, спиране плътно до бордюра с първа врата на спиркознака, пожелаваше лека вечер на пътниците които слизат отпред. Много добро впечатление ми направи как пътник отиде за билет с 2 лв и не искаше ресто, но водачът твърдо настоя и си му върна 40 ст.  :fan:

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1476 on: 09.07.2021, 15:11:03 »
Хвала на водача на 2677 по тб 9 вчера следобяд на спирката при църквата св. София видя че в тролея се качи клошар, видя го на камерите застана на вратата на кабината иму посочи с пръст да слезе

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1477 on: 16.07.2021, 09:00:42 »
  Благодаря на водача на състав 4190+4191 по линия №22 за това, че тази сутрин ме изчака да се кача от Автостанция Изток. На някой това може да му се стори нещо съвсем обикновено, но  не е често срещано явление там. Пътуването беше наистина приятно заради плавното и внимателното му каране. Благодаря и за още нещо, но за него не съм настоявал...
« Last Edit: 16.07.2021, 09:06:00 by София 100 »
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1478 on: 28.07.2021, 09:52:26 »
Благодарност за повторно отваряне на врата от водача първа смяна на тролейбус 2692 на 28 юли. Приятна ваканция!
------------------------

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
« Reply #1479 on: 29.07.2021, 23:01:04 »
Шофьорът-сменник (няма да споменавам име, той си знае), който днес караше втора смяна на 1176 по 102 наистина доказа за пореден път, че заслужава похвала. Изключително мил, поздравява, продава билети с усмивка (не като други водачи, които са готови да те напсуват за билетче) и наистина гледаше за комфорта на пътниците - попита ме дали климатика бил силен или не. Стилът му на каране също беше прекрасен - пъргаво и плавно, без остри движения, но в същото време много внимателно. Евалата!