Author Topic: Пътна инфраструктура - обща тема  (Read 342307 times)

Offline snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
Re: Пътна инфраструктура - обща тема
« Reply #1300 on: 22.09.2022, 20:53:42 »
Не помня в закона да пише, че по-малките преки са без предимство на по-главните пътища, ако няма съответните знаци. Точно обратното - няма ли знаци за предимство, то десностоящият макар от по-малка или тясна улица (с изключение на паркинги и подобни) автоматично става с предимство. Та стигне ли се до ПТП, катаджиите няма да кажат - Улицата е главна и автоматично е с предимство.
Чл. 37.
....
(3) Водачът на пътно превозно средство, излизащо на път от крайпътна територия, като двор, предприятие, гараж, паркинг, бензиностанция и други подобни, е длъжен да пропусне пешеходците и пътните превозни средства, които се движат по този път.

Да, прав си, затова написах "с изключение на паркинги и подобни". НЯМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ КАТО ПО-ГЛАВЕН И ПО-НЕГЛАВЕН ПЪТ В ЗАКОНА... ;) Има улица с предимство, без предимство и нерегулирани с пътни знаци кръстовища :) Иначе не вярвам общините да си правеха труда да купуват и поставят знаци за предимство.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Пред истината всички сме еднакви
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #1301 on: 27.09.2022, 09:46:54 »
По темата за кръговото на „Андрей Ляпчев“ и „Свети Климент Охридски“, вчера пак ми се наложи да мина оттам и същия номер като предния път. В кръга се държи вътрешната лента и след това се излиза на средата на пътя половината в лявата, половината в дясната лента.
Възможността да мечтаеш означава, че най-големите ти мечти вече са реалност!

Offline mitko08888

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1302 on: 27.09.2022, 11:29:53 »
Всеки ден минавам от там и това е едно от малкото кръгови, които са направени както трябва. Не знам откъде си ги измисляш тези половин ленти.
Повечето от идващите от Ляпчев след това се нареждат за ляв завой към студ. град. Затова не може да се напарви отделна лента за този десен завой извон кръговото. В натоварените часове чакащите в двете ленти за 8-ми декември стигат в лявата лента до кръговото. Идвайки от града от Кл. Охр. си има лента за напарво и за наляво по Ляпчев. Идващите от околовръстното си имат отделна лента за надясно и минават по кръговото само за направо. Входовете в кръговото са по всики правила - с лека лява чупка, за да имаш по-добра видимост и за да намалиш преди влизане.
За съжаление има такива "водачи" като теб, поне като това което се вижда от твоите клипове. Ако идват две или три коли от два или три входа на кръговото, кой трябва да чака (както чакаш ти)? Отговорът е - никой. Всеки си влиза без да пречи на другите. Изчакваш ако вече има кола която е на или след предишния изход. Ако някой е преди предишния изход, не го чакаш, просто защото кат овлезеш не му пречиш, независимо дали той ще излезе или ще продължи след теб.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1303 on: 27.09.2022, 11:40:29 »
Тооооолкова много ненужен текст. Както тук, така и на предния запис, който публикувах на предната страница от 15-ти септември, се вижда преминаване през вътрешната лента на кръга, след което напускането му през дясната или подсичане на дясната лента. В случая се вижда как Мерцедесът подсече дясната лента на излизането от кръга, а след това се върна в лявата, защото завиваше по „8-ми декември“ и явно това се случва непрекъснато, защото чупката трябваше да се направи по-плавна и за шофьорите е по-удобно да минат с по-висока скорост като подсичат дясната лента или направо напускат изцяло през нея, а вътрешната лента в кръга е доста непълноценна, защото наклонът е към периферията и е неудобна. По мое мнение това въобще не трябваше да е кръгово, а продълговато кръстовище от типа на „Сребърна“ и „Люба Величкова“.
« Last Edit: 27.09.2022, 11:47:08 by AGENT 006 »

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1304 on: 27.09.2022, 13:11:35 »
Проблема на това кръгово е предимно в ЗКУ минаващи от там, но такъв е на болшинството кръгови!

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1305 on: 27.09.2022, 18:43:02 »
Онази сутрин, в петък беше към 9:30. На руски паметник вътре в кръга, някаква тойота тръгна да ме изпреварва отдясно. Целта ми беше към Пирогов нагоре , та да видиш как спря като я прекарах в локалното да иде.
За година и половина зад волана в София разбрах едно - трябва да си нахален и нагъл ,иначе те мачкат, засичат и освиркват.
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1306 on: 27.09.2022, 19:28:53 »
При многолентово движене няма изпреварване, по-скоро задминаване. В градски условия (на булеварди с ограничение до 80 км/ч) е напълно позволено.
Ако си искал да излезеш от кръговото, като си засякъл автомобил отдясно на теб, то сериозно си нарушил правилата за движение.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1307 on: 27.09.2022, 21:53:34 »
Идвам от Опълченска , спирам на пешеходната на руски паметник . До мен в дясно е спряла пернишката маршрутка , а пред нея тойотата. Минавам ги , тойотата тръгна , явно с идеята да продължи от външната лента направо към прага . Е , остана си с идеята само . Масово не се спазват правила , предимства и прочие.
На тв кулата като тръгне 413 да се извърта , все ще се намери някой да тръгне с автобуса . Или на Руски паметник пак , обаче от пирогов към мола. И автобуса от средната лента завива за да спре на спирката в дясната лента . И просто хората не проумяват , че на автобуса му трябва повече място за да се изнесе и заввие спокойно.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1308 on: 27.09.2022, 22:00:32 »
От същото видео от вчера имам и минаване през Телевизионната кула и там също имаше сценка. 3158 беше малко пред мен по 413 в посока гарата, на входа на кръга естествено имаше повече изчакващи, все пак беше пиков час, но 3158 намери начин да се изниже и остави тези, които влязоха в лява лента, а искаха да продължат надясно в посока гарата, с пръст в устата, но им признавам, че бяха съобразителни с мен и ме изчакаха тактично, тъй като там принципно се движа винаги в дясна лента.

Линк, макар че не се вижда добре в кадъра, но докато подминавах изхода за към „Яворов“ от мое ляво спряха да ме изчакват.
« Last Edit: 27.09.2022, 22:04:38 by AGENT 006 »

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #1309 on: 28.09.2022, 09:40:30 »
Идвам от Опълченска , спирам на пешеходната на руски паметник . До мен в дясно е спряла пернишката маршрутка , а пред нея тойотата. Минавам ги , тойотата тръгна , явно с идеята да продължи от външната лента направо към прага . Е , остана си с идеята само . Масово не се спазват правила , предимства и прочие.
На тв кулата като тръгне 413 да се извърта , все ще се намери някой да тръгне с автобуса . Или на Руски паметник пак , обаче от пирогов към мола. И автобуса от средната лента завива за да спре на спирката в дясната лента . И просто хората не проумяват , че на автобуса му трябва повече място за да се изнесе и заввие спокойно.
Личи си колко лошо ти се отразява возенето в градския транспорт и попиването на акъл от шофьорите. Тълкуваш правилника както ти е удобно и при евентуална катастрофа си щял да отнесеш акта.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1310 on: 28.09.2022, 11:06:23 »
Хубавец, сладур.....аз правилника го знам и спазвам , така, че като какъв определяш дали го тълкувам в моя ползва или не :blink:
За година и половина единственото ПТП , в което бях участник беше на надлез Надежда с една Дачия когато реши оня да сече от крайна лява през средната, та в дясната където бях аз. И си отнесе акта.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1311 on: 28.09.2022, 11:30:24 »
Като ти чета постовете който с кого трябвало да се съобразява по кръговите, не ми изглежда като да го знаеш... или може би си мислиш, че това, което ти е разказал някой си, е равносилно на "знам правилника".

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #1312 on: 28.09.2022, 13:39:10 »
аз правилника го знам и спазвам
Дачия когато реши оня да сече от крайна лява през средната, та в дясната където бях аз. И си отнесе акта.

Е НАЛИ ТИ СИ НАПРАВИЛ СЪЩОТО НО ОТ СРЕДНА ЛЕНТА. Нещо разсъждаваш криво, я си помисли.
Свобода за Украйна !

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1313 on: 21.11.2022, 22:05:16 »
Днес след дъжда бях на 7-ми километър и обърнах внимание на следното. Западното платно на „Александър Малинов“, което е с наклон от ХМС към пътния възел няма никакъв адекватен страничен наклон, така че да извежда дъждовната вода към периферията, където да се оттече в шахтите, вместо това цялата ширина на платното се превръща в отточен канал, а точно на завоя на 84 и 184 към локалното платно в посока към града има сякаш нарочно оставена хлътнатина в настилката, която се превръща във вир. Геният на пътното проектиране и изпълнение на ремонти на Столична община в пълният си блясък.
« Last Edit: 21.11.2022, 22:13:42 by AGENT 006 »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1314 on: 22.11.2022, 10:49:46 »
То това си е от години така, и при всички ремонти не успяха да го коригират...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1315 on: 22.11.2022, 16:13:11 »
Ето и фото доказателствата:
3141-88 21.11.2022 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr

3147-88 21.11.2022 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr

Online V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1316 on: 22.11.2022, 16:24:03 »
Много добре е направено - при всеки по-силен дъжд се събира вода, навлиза в настилката и бързо се образува неравност съответно се провеждат редовни ремонти и правилната фирма усвоява пари.  :fan: :)

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1317 on: 22.11.2022, 17:50:18 »
Доколкото си спомням по-голяма локва се образува от другата страна на подлеза.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #1318 on: 22.11.2022, 22:11:19 »
То там няма как да е. По-добре сигурно може да е, но ситуация в която изобщо няма стичане на вода през средата и образуването на временни локви на платното едва ли има. Виража на Малинов там се променя, а от друга страна, това е най-ниската част на булеварда и от двете му страни - и с просто око се вижда на живо, че наклонът освен откъм Малинов, идва и откъм разклона за Дружба точно в този участък.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1319 on: 28.01.2023, 22:50:14 »
Вчера пътувах с ТБ 5 от кръстовището на „Андрей Сахаров“ и „Йерусалим“ до „Орлов мост“ и ми направи впечатление, че настилката през локалното платно на „Цариградско шосе“, особено в зоната от „Димитър Молов“ до 4-ти км. е напречно нацепена, има дори и малки дупки, същото е положението и в части от бус лентата на основното платно около „Александър Жендов“ и „Яворов“ с разликата, че там няма цялостни и големи напречни пукнатини, но все пак ги има и са запълвани с битум, а в зоната на траекторията на активно преминаване на колелата на автобусите и тролеите също е започнало разрушаване и поява на пукнатини и малки дупки.