Това за седалките е интересен казус.
Повечето от старите лифтове у нас бяхa с някакъв такъв тип седалки, не задължително еднакви, но сходни.
С тънките дървени летвички.
Тези на Романски обаче, се различават фундаментално по падащата отгоре стъпенка. Такава у нас другаде не е имало.
Всичките останали бяха със странична ръчка, която завърташ пред себе си и получаваш стъпенка за краката и преграда да не изпаднеш.
Според мен седалките на Романски са си от производителя, приличат на другите, ама това е просто защото 60те години те повечето седалки така са изглеждали

На Червено знаме си беше български лифт, почти същия като Драгалевския, като стария на Мечи Чал, като всичките старли лифтове на Пампорово, на Карандила и Сопот, на Кабакум.
Всичките са по един дизайн на Интрансмаш, возеха еднакво и седалките им бяха еднакви.
Наместо влек 'заека' на Алеко също е имало такъв лифт единичка в началото.
На Пампорово единичката още си седи (!), пазят я като атракция, можеш да отидеш да се повозиш на нея.
80те години някъде, БГ седалките минаха на новия дизайн - този като на Безбог - с пластмасовите седалки и вдигаща се стъпенка
Два лифта има с построени тях - този на Безбог и другият на Враца/Згориград.
На Романски тия шарените шапчици бяха изпочупени половината още аз като бях дете през 80те години.
Никой не ги подменяше и полека лека ги махнаха изцяло (или да бяха останали много малко).
А лифта за шанцата определено не е Български, прилича като на Doppelmayr / Garaventa - по дизайна на стълбовете, седалките...
п.п.
Remontees-Mechaniques е страхотен сайт. Препоръчвам ти да отидеш на една ски ваканция в курорта SerreChevalier във Франция, който освен че е страхотен откъм сняг и терен, предлага буквално едно пътуване в историята на ски-лифтовете и влековете. Има един влек от 1963та година, който още работи, и от всичките години от тогава до днес. Същото е и с лифтовете - има от 197х та до 202х.
Но побързай, защото старото все пак полека лека си заминава!
п.п.п.
Разгледай това, може да ти е интересно
https://webasset.fivesgroup.com/FIVES_200_YEARS.pdf200 години FIVESИстория на Fives (fives lille cail)
-
на снимката е "типичната" седалка за Български лифт, такива бяха всичките, навсякъде (без Романски!), двойка или единичка.
Дизайна вероятно е копиран отянякъде, през Унгарците, още в края на 50те години.