Други видове транспорт > Въжени линии
Лифтове в България извън експлоатация
Alexssz:
Здравейте!
Тази тема е обща за всички окончателно спрени и изоставени лифтове в България, които все още не са демонтирани.
Доколкото знам, те са:
Симеоновски лифт (двете части)
Открит 1983 г., работи до летен сезон 2023 г.
Производител: Doppelmayr
Причина за спиране: изгорял двигател
Бъдеще: Говори се за подмяна и удължаване до южно от околовръстния път
Смолянски езера
Открит 1978 г., работи до летен сезон 2019 г.
Производител: Интрансмаш
Причина за спиране: напреднала амортизация на стълбовете
Бъдеще: Подмяна
Кабакум
Открит 1980-те години, работи до 2019-2020 г.
Причина за спиране: фалит на хотела, собственик на лифта по време на пандемията
Бъдеще: Неясно
Драгалевци-Бай Кръстьо
Открит 1956 г., работи до ноември 2018 г.
Производител: български фирми
Причина за спиране: напреднала амортизация на всички елементи и трудна поддръжка
Бъдеще: Подмяна
Бай Кръстьо-Голи връх
Открит 1968 г., работи до ноември 2018 г.
Причина за спиране: същата като долната част
Бъдеще: Говори се за подмяна. Не е ясно дали двете части ще бъдат подменени заедно.
Сопот (горна част)
Открит ? г., работи до 2013 г.
Производител: Интрансмаш и ВМЗ
Причина за спиране: Обявен ремонт
Бъдеще: Неясно. Ремонтът е само започнат, но не тече.
Романски
Открит 1970 г., работи до летен сезон 2011 г.
Производител: Fives Lille-Cail
Причина за спиране: технически проблеми и липса на резервни части
Бъдеще: Идеи за подмяна, но нищо не е ясно докато няма одобрен план за ски зоната
Боричо (Самоков)
Открит за зимен сезон 2007/2008 г., работи до 2010 г.
Производител: WSO Städeli-Lift (втора ръка)
Причина за спиране: липса на сняг и недостатъчен интерес
Църна могила
Открит 1986 г., работи до 2002 г.
Производител: Poma
Причина за спиране: спиране на работа на хотела при междинната станция, както и недостатъчна безопасност на пистата
Бъдеще: Неясно, обсъжда се подмяна, с по-кратко трасе
Боровец ски шанца - последно работи ? г.
Нямам информация за години на откриване и спиране. Производителят вероятно е западен.
Княжево-Копитото
Открит 1962 г., работи до 1991 г. (?)
Производител: Girak
Причина за спиране: множество аварии предизвикани от силен вятър, който усуква и обръща двете въжета (носещо и теглещо)
Бъдеще: Подмяна с монокабелен лифт
Згориград-Леденика
Открит 1987 г., работи до 1991 г.
Причина за спиране: неясна, чувал съм различни теории - при откриване е спрял тока и това му е донесло лоша репутация, седалките се удряли в платформата на горната станция... вероятно просто е нямало кой да го стопанисва след края на режима.
Бъдеще: Община Враца планира подмяна в плана си за устойчива мобилност 2021-2027, но едва ли реално ще бъде изпълнена такава
Може да дискутираме техническите характеристики на тези лифтове, историята на експлоатацията им и други факти около тях.
Започвам темата с моментно състояние на Драгалевския лифт, който е изведен от експлоатация през 2018 г. и седалките са му свалени 2019 г.
Днес се разхождах из планината по трасето на долната част на лифта и видях, че въжето е изпаднало от двете ролки на стълб 10, близо до наблюдателната кула. Това вероятно е така от доста време, тъй като лошото състояние и разместването на стълбовете е добре познато, но все пак го смятам за интересно, затова съм прикачил снимки. Подобна случка е имал и Романски - въжето му е изпаднало от един стълб, но преди да свалят седалките през 2020 г. Доколкото знам тогава въжето е закрепено по някакъв начин, за да завъртят лифта за последно, но ролките на проблемния стълб продължават да "стърчат" и сега май пак въжето не е много наред.
Наясно съм, че тези съоръжения няма да бъдат ремонтирани и ще се наложи да бъдат построени изцяло нови, но съществуващата инфраструктура ми е интересна, каквото и да е тя - функционираща или изоставена.
bdz43r:
Смолянските езера със сигурност е работил последно преди 2023. Може би 2020 или най-късно 2021.
fafan:
--- Quote from: Alexssz on 18.01.2025, 18:03:34 ---
Църна могила - последно работи 1991 г. (?)
--- End quote ---
Лифтът на Църна могила работи последно лятото на 2002 година.
Не виждам в списъка Княжевския лифт.
Излизането на въжето от ролките е нормално явление, получава се от това че въжето не е опънато заради липсата на товар и противотежести когато не работи дълго време, и страничен вятър лесно го измъква. Наместването е проста процедура и би трябвало да е задължително предписание от ДАМТН, защото увисналите до земята въжета създават сериозни рискове от инциденти, но както повечето неща у нас няма кой да следи дали чиновниците са си свършили работата.
Alexssz:
Направих леки корекции на годините и въведох Княжевския лифт; не знам как го бях пропуснал.
Би имало повече логика на Драгалевския да му свалят въжето или да демонтират целия лифт, вместо да се занимават да го наместват през няколко месеца. Грижата за съоръженията на Витоша е пълна гавра. Предполагам, че ако сега го вдигнат, като се повишат температурите лятото пак ще изскочи. Съществува ли същия риск за въжето на Симеоновския лифт, или него още гледат да го държат, доколкото могат, използваем (макар че при изгорял двигател, едва ли)?
bdz43r:
Защо мислиш, че някой ще го вдига това въже? Според мен е паднало при падането на някое дърво или още при демонтирането на седалките. На един крив стълб изпадаше при завъртане в обратна посока още докато возеше пътници. Може и точно този да е и да не са го вдигали. В този му вид не пречи да се върти колкото да се демонтират останалите седалки.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version