Author Topic: Лифтовете в Пампорово и Чепеларе  (Read 21793 times)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Re: Лифтовете в Пампорово и Чепеларе
« Reply #20 on: 25.09.2020, 19:54:51 »
Лифтаджиите на съседния лифт казаха да го отписваме.
А и разгледах по-подробно горната станция и си е много зле. Видимо може да се стегне с по-сериозен ремонт, но вероятно никой не иска да инвестира в старо съоръжение.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #21 on: 25.09.2020, 22:32:06 »
Странно, до миналата година беше видимо добре поддържан.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #22 on: 25.09.2020, 22:56:35 »
Да, боядисван е редовно.
Кабелите обаче са всичките изгнили и бетонната арка на горната станция се разпада. Трябва да се сменят всички кабели и изцяло нова арка на станцията. Това е само видимо, но е достатъчно скъпо, за да няма желание да се наливат пари в стар лифт.

Не знам доколко е бил натоварен през зимата и дали може да се надяваме на нов. Аз последно съм пътувал с него преди 20 г.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #23 on: 26.09.2020, 00:04:41 »
Той този работи целогодишно - миналото лято 100% работеше и огласяше цялата гора около него. Иначе до него има писта от Снежанка и би следвало ако е критично отписан да му търсят заместител.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #24 on: 26.09.2020, 11:13:12 »
Освен писта под него има и няколко големи хотела в гората около Смолянски езера и в кв. Езерово. А и от град Смолян е най-близката отправна точка за ски района.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #25 on: 31.03.2023, 15:49:41 »
Някой дали е чул дали случайно няма да го възстановят тоя лифт до Смолянски езера - изглежда много красив като местност.
А и лифтовете не са само зима и ски

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #26 on: 31.03.2023, 21:07:45 »
Няма.
Очевидно е, че в момента интересът на курорта (както и на всички курорти) е хората да спят и да ядат по хотелите в Пампорово, а не в Смолян, където ще им е много по-евтино, затова трябва всякакви удобства в този смисъл да се спънат, а този лифт е точно такова удобство и всъщност затова е строен.
Иначе се ползваше и за велосипедни цели през лятото. Има 2-3 пътеки, които слизат от Снежанка до Езерата и сега логистиката с връщането от тях е доста по-сложна. Байкпаркът и летния туризъм обаче са твърде слаби, за да се стигне до възстановяване на този лифт. Тези неща у нас се комерсиализираха много патологично и затова пожелавам на зимните ни курорти само топло време.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #27 on: 31.03.2023, 21:31:03 »
То май темата за курортите е че те искат път, коли и спящи гости в скъпи стаи а не приятен и достъпен лифт. Отделно там съм бил на downhill

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #28 on: 01.04.2023, 02:08:02 »
Ами защо направиха мощен лифт от Стойките? Около Смолянски езера има няколко нови хотели. Всъщност от тези хотели до Стойките е по-близо,  отколкото до Студенец. Плюс по-малки опашки на лифта.

Собственикът на ски зоната не е собственик на хотелите. Има даже държавни - на БНТ, на НЕК. Така че в негов интерес е да привлича хора. За разлика от конкурентите си Банско и донякъде Боровец  (Маркуджиците) ски зоната е достъпна от няколко точки. Не че на Студенец и Малина няма опашки, докато вървят ски училищата.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 01.04.2023, 12:47:30 »
Ами защо направиха мощен лифт от Стойките? Около Смолянски езера има няколко нови хотели. Всъщност от тези хотели до Стойките е по-близо,  отколкото до Студенец. Плюс по-малки опашки на лифта.

Собственикът на ски зоната не е собственик на хотелите. Има даже държавни - на БНТ, на НЕК. Така че в негов интерес е да привлича хора. За разлика от конкурентите си Банско и донякъде Боровец  (Маркуджиците) ски зоната е достъпна от няколко точки. Не че на Студенец и Малина няма опашки, докато вървят ски училищата.

Трябваха им по-леки писти за начинаещи, към Пампорово са доста малко сините и зелени трасета, затова беше този лифт към Стойките. Пък и едно е Стойките с няколко хотела, друго е Смолян с 30000 жители и градски транспорт до лифта. Няма как да монополизират целия областен град, към селото нещата са по-лесни, първо лифт, после почват да изкупуват ниви и имоти от местните - доброволно и не толкова доброволно, после цъфват хотелите им. Схемата е добре обиграна вече в Банско.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #30 on: 01.04.2023, 13:10:32 »
Не знам мен ли ми е грешна логиката, ама някакси планината и курортите не ги навързвам със зимния сезон, даже хич :D  В интерес на истината явно дори в изграждането и поддръжката на един лифт се намесват някакви странни интереси.
А и е интересно как правят нов лифт, а не поддържат наличния

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #31 on: 02.04.2023, 12:13:10 »
Връзка между хотелите и лифтовете в Пампорово баш почти няма. Този курорт винаги се е управявал крайно недалновидно, а примери за това бол.
Последния лифт, който правиха на черните писти го строиха 2 лета, като така имаше 1 зимен сезон по средата, в който беше ад. Да не говорим, че е от стар тип. Поддържат 1 куп дръгели, сред които беше и този към езерата и след 50 години експлоатация като загинат, нямат готовност да ги заменят. Общо взето немислими неща за който и да е другите 2 големи курорта. Става дума за идиотизъм повече отколкото за някакви скрити интереси в случая според мен.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #32 on: 02.04.2023, 12:57:30 »
Не знам мен ли ми е грешна логиката, ама някакси планината и курортите не ги навързвам със зимния сезон, даже хич :D  В интерес на истината явно дори в изграждането и поддръжката на един лифт се намесват някакви странни интереси.
А и е интересно как правят нов лифт, а не поддържат наличния

Ами прочети темата за Витоша от началото до сега, там от 15 години разни такива странни интереси водят до това че лифтове вече практически няма. Като всеки бизнес в България ден година храни, така че ако чакаш целогодишен бизнес, който да обслужва всички заинтересувани ще има бая да почакаш, българският "бизнесмен" не го вълнува особено дали Смолян или София имат лифт до близката планина, съвсем друго му е в главата.

Връзка между хотелите и лифтовете в Пампорово баш почти няма. Този курорт винаги се е управявал крайно недалновидно, а примери за това бол.

Не я подценявай Бориславова. Много добре знае как да върти курорта така че ти ски да не караш, но пак да си си оставил парите там.
« Last Edit: 02.04.2023, 13:00:01 by fafan »

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #33 on: 02.04.2023, 20:15:58 »
То като цяло на Витоша виждам, че лифтовете окапаха един по един и сега няколко живеят колкото да не е без хич. Интересно ми е как го мислят без инвестиции да правят нещо

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #34 on: 02.04.2023, 20:24:31 »
Изглежда целта сега по курортите не е да се карат ски, а богатите мошеници да слушат чалга в скъпите хотели, да се напиват и да спят там....подобно на англичанската сган на Слънчев бряг.
По рейс и по жена не се тича!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #35 on: 02.04.2023, 23:43:04 »
Както fafan отбеляза, пазарната ниша на Пампорово са семейства с деца, които се учат да карат ски. Не е като да няма сини и зелени писти. Всъщност някои от леките писти кой знае защо бяха произведени в червени. Всичко между пътя - писта #6 и Дамската писта #1 преди бяха сини, а сега- червени. Но така е добре - почваш с #6, после правиш варианти към Язовира и Стойките, после се престрашаваш за #5 (преди беше червена горе и синя долу, сега е черна горе и червена долу, което е пресилено).
Да, инвестира се в двата лифта,  ползвани от ски училищата- Студенец и Малина, но опашките показват,  че това не е достатъчно.
Иначе черните писти са далеч под дължината на тези в Банско и Боровец.
Още от края на 20-ти век върви намерение за лифт Снежанка - Мечи чал,  но за десетина години, през които ходехме в Чепеларе, се убедихме,  че всичко в Родопите върви като родопска песен  - протяжно и бавно. Вкл. инвестициите.

Колкото до околните градове  - Чепеларе е по-развито курортно от Смолян. Оттам,  освен на Пампорово, може да се ходи и на Мечи чал, където леката писта е над 6 км.

Колкото за градски транспорт от Смолян до лифтовете  - тези времена отдавна минаха.

Пампорово, за разлика от другите планински курорти, е с разпилени из родопските гори хотели - всичко в триъгълника  Смолян - Стойките  - Пампорово  плюс Чепеларе.  Ядрото на курорта е със 7-8 хотели, нощният живот надали е сравним с този на Слънчева, пък и на Банско.
« Last Edit: 03.04.2023, 00:00:53 by blagun »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #36 on: 03.04.2023, 00:58:48 »
Чудя се ако наистина е толкова западнал обществения транспорт в Пампорово и Смолян, всички чужденци почиващи на Пампорово с какво се придвижват там? Или само ги оставят пред хотела после ги взимат. Спомням си, уж бедните 90-те имаше доста редовни автобуси от Пловдив до Пампорово и Смолян и то големи Чавдар-и 11М4, а в Пампорово имаше сравнително голяма автогара. Сега нямам идея как е, ама то можеш ли да разбереш при частника кое е официално и вярно и кое не, едно читаво разписание и сайт нямат.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #37 on: 03.04.2023, 12:13:18 »
Чудя се ако наистина е толкова западнал обществения транспорт в Пампорово и Смолян, всички чужденци почиващи на Пампорово с какво се придвижват там? Или само ги оставят пред хотела после ги взимат. Спомням си, уж бедните 90-те имаше доста редовни автобуси от Пловдив до Пампорово и Смолян и то големи Чавдар-и 11М4, а в Пампорово имаше сравнително голяма автогара. Сега нямам идея как е, ама то можеш ли да разбереш при частника кое е официално и вярно и кое не, едно читаво разписание и сайт нямат.
Иво, влез най-накрая в 21-ви век! Кой чужденец е толкова малоумен, та да опре до междуградски автобуси Пловдив-Пампорово, тръгващи кой знае откъде или градски в Смолян? Има доста чартъри до летище Крумово и оттам трансферът си е директно до хотелите. Автобусите от Пловдив до Пампорово са си за българите, но надали много пътуват с обществен транспорт на ски ваканция. Ако е вярна информацията в avtogari.info, автобуси има почти на всеки кръгъл час. Зимната екипировка е възтежичка за разнасяне, еле пък ако има и деца. Най-много да отидат без ски, а на място да запишат децата в ски училище, където получават ски, щеки и обувки. Затова от автогарата трябва да търсиш такси до твоя хотел, който може да е на 5-6 км от нея. Само "Орфей" е близо до нея, а с известен компромис - хотелите около "Перелик" и "Пампорово" - т.е. идеалният център на Пампорово. Или пък да кандърдисваш шофьора да спре на "Панорама", "Студенец", "НЕК" или другаде по пътя за Смолян.
« Last Edit: 03.04.2023, 12:28:48 by blagun »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #38 on: 03.04.2023, 12:21:23 »
Дано да е така и да са на час, но точно че сме в 21ви век логично е световен курорт да има редовен транспорт, както конкурентите му в Швейцария и Франция.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #39 on: 03.04.2023, 12:31:32 »
В Австрия има ски автобуси, които са безплатни. Проблемът е, че те обвързват с точен час, а ние обичаме да караме до последния курс нагоре на лифтовете, т.е. на долните станции стигаме почти по здрач.
Но това стана оффтопик, да се върнем на обсъждането на лифтовете.