Author Topic: БДЖ - обща тема  (Read 610059 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: БДЖ - обща тема
« Reply #3160 on: 28.02.2025, 13:29:57 »
Арести на гарата в Карнобат: Работници от БДЖ са задържани за кражба на тонове дизелово гориво от цистерна на "Лукойл"

"Близо 20 души, сред които и работещи в БДЖ, са задържани след мащабна акция на полицията. Арестите са станали около 4.00 ч. тази сутрин на жп гарата в Карнобат.

Установено е, че от цистерна с дизелово гориво, собственост на "Лукойл" - България, спряна на жп коловоз, чрез източване с пожарникарски маркучи в подръчни съдове, е извършена кражба на голямо количество дизелово гориво. По първоначални данни става въпрос за между 6 и 7 тона.

На място край цистерната са задържани 7 мъже, а впоследствие още 15, осъществявали вещно укривателство на откраднатото гориво.

Към момента се провеждат множество процесуално-следствения действия, сред които претърсване и изземване от 5 автомобила и 15 частни жилища.

Установено е, че машинистът отбил композицията в глух жп коловоз, далеч от камери, като кражбата е осъществена. Чрез специално пригодени кранове за закачане на маркучи към цистерната, така че да се избегне разлив на гориво.

Пломбите, с които дизеловата цистерна е била обезпечена, са били разпечатани и впоследствие възстановени в близък до първоначалния вид. Работата по случая продължава. "

https://bntnews.bg/news/aresti-na-garata-v-karnobat-rabotnici-ot-bj-sa-zadarzhani-za-krazhba-na-tonove-dizelovo-gorivo-ot-cisterna-na-lukoil-1328831news.html

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3161 on: 28.02.2025, 13:39:28 »
Вероятно е ширпотреба съгласно теорията на проф. Ал. Томов - горивото е нужно и се употребява.  :)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3162 on: 10.03.2025, 18:32:42 »
Шестима са в ареста, а други двама - под домашен арест за кражбата на гориво на жп гарата в Карнобат

"Окръжният съд в Бургас остави в ареста шестима души за кражбата на гориво на жп гарата в Карнобат. Други двама са под домашен арест, предаде БНР.

Обвиняемите обжалваха наложените им мерки от Районния съд в Карнобат, като днешното заседание беше закрито.

Те отказаха коментар пред журналисти, както и техните близки. Адвокатите им също бяха лаконични.

Един от адвокатите - Петър Димитров, заяви, че неговият клиент не е бил на работа предишните два дни, а на третия са го арестували. "Ние се чудим защо е задържан. От един месец е преместен на гарата в Карбонат, преди това не е работил на тази гара. Много е странно защо и той е задържан", обясни Димитров.

Прокуратурата също се въздържа от коментар.

Припомняме, че при акция на полицията на 28 февруари бяха задържани 22 служители на БДЖ, източвали гориво на гарата в Карнобат. Установено беше, че от цистерна с дизелово гориво, собственост на "Лукойл", спряна на жп гарата в Карноабт, с маркучи е източено голямо количество гориво - около 6-7 тона дизел."

https://news.bg/crime/shestima-sa-v-aresta-a-drugi-dvama-pod-domashen-arest-za-krazhbata-na-gorivo-na-zhp-garata-v-karnobat.html

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3163 on: 10.03.2025, 18:35:57 »
Още не е доказано, че няма ширпотреба съгласно теорията на проф. Ал. Томов.  :)

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3164 on: 10.03.2025, 20:46:50 »
Набедили са горките хора. Те не са точили гориво, а са наливали в цистерната.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3165 on: 20.03.2025, 15:13:58 »
Арестуваха двама служители на БДЖ и собственик на автосервиз за кражба на гориво

"Арестуваха двама служители на БДЖ и собственик на автосервиз за кражба на гориво от локомотиви в София, предаде БНР.

Те са задържани днес рано сутринта в депо "Надежда". В тях са открити 11 туби с нафта. Двамата служители на БДЖ са на 53 и 38 години, а собственикът на автосервиза е криминално проявен.

При претърсванията полицията е открила още туби с гориво. Според данните общото количество е над 1 тон.

Тримата са задържани за срок до 24 часа и е образувано досъдебно производство."

https://news.bg/regions/arestuvaha-dvama-sluzhiteli-na-bdzh-i-sobstvenik-na-avtoserviz-za-krazhba-na-gorivo.html

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #3166 on: 20.03.2025, 15:17:30 »
Трябва да сменят всички маневрени 55-ци с такива на батерии, че да няма какво да крадат.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline ViktorSt

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3167 on: 04.04.2025, 23:18:17 »
Последно се возих на влак миналата година от Горна Оряховица до София - почти 7 часа ми излезе! Бях във ВТ за няколко дни като турист.
Отмених си билета за автобус на Ю.И., за да тръгна с няколко часа по-рано и защото с влак нали е по-удобно на дълъг път.

Тръгнах с около почти 3 часа по-рано от автобуса, с който трябваше да се прибера. Още на гара ГО влакът закъсня. Като резултат от закъснение и влачене в София бях само с около 5-10 минути по-рано от пристигането на автобуса! :rolleyes:
Закъсняването беше основно заради влачене и спиране на нерегламентирани за линията жп гари да си слизат колеги на машиниста.

Винаги бих предпочел влак пред автобус, защото е много по-удобно да можеш да си ставаш в купето и да имаш тоалетна на разположение, а не да стискаш и да се молиш автобусът да спре на някоя бензиностанция и да трепериш дали ще тръгне без теб хаха. Но това вече е безобразие. 2023-та даже пътувах до Букурещ само с влак и БДЖ-то си беше на време и дори 10-те часа не бяха толкова изнервящи като тези почти 7 часа пътуване между ГО и София Централна?!

Влакът беше БВ 2614 и това се случи на 20.06.24. По разписание тръгваше в 14:18 от Г.О., а тръгна някъде около 14:33 ч. Трябваше да е на Централна гара в 19:21 часа. Реално бях на Централна гара около 21:00 часа. На Курило ни прехвърлиха в друг влак, който спря на София-север и така чакахме ли чакахме, поне 40 минути минаха. От Гара София Север аз и много пътници, побеснели от чакането на някакъв международен влак за връзка си хванахме трамвай до Централна гара и аз от там се прехвърлих да чакам автобус 85 посока Сточна гара.

Билетът за автобуса, който отмених тръгваше директно от автогарата в Търново от 17:30 часа, с час на пристигане в София 21:00. Чакайки А85 за вкъщи видях автобуса как пристигна, точно на време. По-добре сме от гърците, сърбите и македонците, но определено не бих се качил скоро на влак след такива изпълнения, поне докато нивото ни не стане като това на влаковете в Словакия и Чехия. Такива огромни закъснения на влакове помня само от Германия. :laugh:

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3168 on: 04.04.2025, 23:25:56 »
Закъсняването беше основно заради влачене и спиране на нерегламентирани за линията жп гари да си слизат колеги на машиниста.
Такава идиотщина и глупотевица дълго време не бях засичал в тоя форум.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #3169 on: 04.04.2025, 23:37:48 »
Последно се возих на влак миналата година...
Васко/Мария/Марин, ти ли си?

Offline ViktorSt

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3170 on: 04.04.2025, 23:40:13 »
Ами виж дали в разписанието има спирания на Лакатник и Ребърково за БВ 2614 - няма. Но това не попречи да спре на едната за да си слезе неговото приятелче и да направи кратка почивка на другата, дори хората започнаха да се нервят, пък ти ако щеш вярвай.

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
« Reply #3171 on: 05.04.2025, 15:51:36 »
Братле, ти не осъзнаваш ли, че може да има други причини защо 2614 да е спирал на Лакатник и Ребърково - аварии, препятствия на други участъци от линията, т.н. Все пак това е 2-ра главна жп линия и не може да се спира за вафла и айрян, както 83 прави на Сребърна след като пресече бул. Черни Връх. Разбирам чувството на неудовлетвореност и разочарование след като си стигнал с такова закъснение (аз лично се прибирах от Лакатник и трябваше да чакам 50+ минути на Курило, защото чакахме бързия от Варна). Ама да се прави аргумент, че БВ2614 спирал за кратка почивка, където му скимне е несериозно...

Послесловие: При високите температури през лятото също има и топлинно разширение на релсите, което налага намаляне на скоростта, както и понякога спиране на определени гари.
« Last Edit: 05.04.2025, 16:17:08 by TRIZUBECA »

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3172 on: 05.04.2025, 20:38:39 »
Ами виж дали в разписанието има спирания на Лакатник и Ребърково за БВ 2614 - няма. Но това не попречи да спре на едната за да си слезе неговото приятелче и да направи кратка почивка на другата, дори хората започнаха да се нервят, пък ти ако щеш вярвай.
Родното БДЖ не е добре, но чак така влака да си спира по кеф на машиниста  няма начин. Отделно че нали в тия гари има персонал, който ще види едно такова нерегламеентирано спиране  и ще докладва за това. Това не е автобус в София да застане до спирката за храна или за нещо друго

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3173 on: 05.04.2025, 21:32:00 »
Вярно звучи като виц, но не би ме учудило да е вярно.  :D

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #3174 on: 05.04.2025, 23:15:45 »
Че се случва понякога влакът да спре нерегламентирано по лични дела на някой е вярно. И аз съм спирал, за да слезе или да се качи някой, и на мен са ми спирали други машинисти, и ръководител-движение ми е спирал бърз влак, за да сляза на неговата гара.
Но че влакове закъсняват 3 часа, защото машинистите спират на всяка втора спирка или гара за свои нужди не е вярно.

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #3175 on: 26.04.2025, 10:33:11 »
Властта хвана последния влак и подписа договор за нови 35 електрически мотриси.

https://news.bg/politics/vlastta-hvana-posledniya-vlak-i-podpisa-dogovor-za-novi-35-elektricheski-motrisi.html

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3176 on: 26.04.2025, 16:40:21 »
Властта хвана последния влак и подписа договор за нови 35 електрически мотриси.

Повече от половината от договора виси извън влака, влачи се след него тъй да се каже. Да видим как ще завърши сагата в крайна сметка, има още много какво да се обърка.

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3177 on: 26.04.2025, 21:13:38 »
не искам да съм черноглед, но съм готов да се обзаложа, че нещо в крайна сметка щее се обърка

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3178 on: 02.05.2025, 10:24:39 »
Честно казано, като тръгне човек да пътува ще остане с впечатлението че много инвестиции се правят в момента в ж.п. транспорта. Навсякъде се обновяват линии, гари, сигнализация. Не се сещам почти една главна линия където да не се модернизира нещо в момента или да няма проект за нещо. Проблема е че нещата се случват много бавно, не се интегрира и другия транспорт към влаковете в единна национална транспортна система, не се пази подвижния състав, все още поне половината влакове са със старите купейни некламитизирани вагони. Някак човек няма чувството че ползва нещо в което постоянно се инвестират милиони, и както изглежда в бъдеще ще се инвестира много повече в железопътен транспорт отколкото в пътища.

20 години по-късно след наляти 10-ки милиони София-Пловдив се пътува с близо 40 минути повече от преди като имаше влакове за 1.55 минути.
20 години по-късно вагоните са по-издраскани и по мърляви от преди, няма вече вагон-ресторанти, почти навсякъде имаме увеличено времепътуване с няколко изключения, въпреки налятите 10-ки милиони.
20-години по-късно, въпреки ЕС и Шенген имаме много по-малко международни връзки и възможности за пътуване дори до съседни страни, отколкото преди.
20-години по-късно нямаме ресурса дори да модернизираме пътнически вагони, въпреки че в най-големите кризи 96-99-та у нас се модернизираха много 63 и 44-та серия, горе-долу актуални за времето си, каквито и до днес се ползват в Унгария дори на БВ.

Не ми се мисли кога ще има скоростни линии до съседните столици Истанбул, Букурещ, Атина или Белград. Ако питаш нас европейците сигуно ще кажат сложно е след 30 години поне, ако питаш китайците сигурно ще кажат днеска почваме, догодина пускаме движението, след няколко месеца първите билети в продажба :)
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3179 on: 02.05.2025, 11:46:08 »
Не ми се мисли кога ще има скоростни линии до съседните столици Истанбул, Букурещ, Атина или Белград. Ако питаш нас европейците сигуно ще кажат сложно е след 30 години поне, ако питаш китайците сигурно ще кажат днеска почваме, догодина пускаме движението, след няколко месеца първите билети в продажба :)

Все пак китайците стават все повече, а ние намаляваме, та има причини защо това при нас не се получава. Между другото и Китай няма скоростни връзки със съседите си и не виждам скоро да има планове за такива.