Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - blagun

Pages: [1] 2 3 ... 737
1
Въпросът е добър град за живеене, а не красив град. Защото Русе е с най-красивата архитектура, Търново е живописно разположен.
Като лоши градове за живеене изглеждат два древни града - Видин и Силистра. Перник е дежурното лошо място, макар че централната част не е лоша. Разбира се, най-хубавото е пътят/влакът за София.
Не знам защо в отрицателната класация включвате Добрич - центърът не е лош, а паркът е от най-хубавите и осветени градски паркове в България.
Колкото и кубици храчки да се сипят по София, тя си е най-добрият и уреден голям град за живеене в България. Неща, съвсем нормални за транспорта в София - прекачване, унифицирани транспортни документи, изгодни абонаментни карти са просто пожелание за повечето места оттатък Вакарел, Владая и Витиня. От 1993 до Ковида през 2020 пътувах по командировки в различни градове на България предимно в зимния сезон. Само през 1993-98 Варна и Бургас бяха отнели първенството на София - не че много бяха дръпнали, а София западна зверски тогава. Най-простият пример - в Морската градина във Варна си беше осветено и чисто, а в Борисовата и Южния парк трябваше вечер да ходиш въоръжен като командос.
Като новоизградена инфраструктура тук водач безапелационно е Бургас, следван от София и трето място - не се присъжда.
 

2
Ако пропуснат ХХ, ще трябва до края на годината да се търсят два областни кода - за София и Пловдив.

3
Далаверата е ясна! После за пореден път ще се търсят линии, на които да пасне подвижния състав, който сме закупили ! Нещо нормално за СО в последните години.
В случая линията е намерена - 4 двуетажни за А3. След обречения опит с А505/Х50 (къс маршрут, само в почивни дни и през лятото) поне А3 изглежда добър вариант. Още по-добре, ако пуснат Х3 със спирки Гео Милев, Св.Анна - Метро - Панчарево-плажа - Кокалянско ханче и нататък - по желание всички спирки до Пасарел.

4
Представляващият фирмата регистрира профил и може да разпечатва подробностите за всеки телефон от групата. Той може да променя плановете,  да закрива или присъединява нови номера.
Иначе индивидуално на твоя номер  в приложението виждаш полагащи се и изразходвани МВ, минути, SMS в България, ЕС. Можеш да купиш пакети мобилни данни.

5
Разни / Re: Мобилните оператори
« on: 20.09.2023, 20:01:29 »
Представляващият фирмата регистрира профил и може да разпечатва подробностите за всеки телефон от групата. Той може да променя плановете,  да закрива или присъединява нови номера.
Иначе в приложението индивидуално на твоя номер виждаш полагащи се и изразходвани МВ, минути, SMS в България, ЕС. Можеш да купиш пакети мобилни данни.

6
Щеше да помогне повече ако бяха CNG като се има предвид, че ще е азерска.
Във Варна само съм се возил на двуетажни някъде по времето на производство на тези.
Много са подходящи за брулене на кестени и махане на долни клони от дървета. Звукът също е приятен за пътниците -сяквш ще ти отнесат главата.
Двуетажен автобус с бутилки отгоре?!

7
Какво общо има линията Констанца - Мангалия с нефункциониращата Меджидия  - Негру Вода ?
Изобщо сме се нагледали на големи румънски инфрапроекти - магистрали и жп на хартия и на тотално несъответствие наживо. Румънската НКЖИ е за убиване подобно на нашата. Отсечката Букурещ  - Гюргево не функционира от повече от 20 години заради някакъв мост. То Амазонка да беше, а не Арджеш,  да го бяха направили. И след толкова време - модернизирана еднопътна и неелектрифицирана! Може би чакат новия Дунавмост, ако този не позволява ККМ?
А иначе е похвално, че имат частни пътнически оператори. Това е индикация, че протаканата дерогация на БДЖ е контрапродуктивна.

8
Прехвърлянето на частите от жп линиите на българска територия Цариград  - Белово - София- Цариброд,  Русе  - Варна и Симеоновград - Нона Загора от Османската империя на България става през 1908 с тристранно споразумение между Османската империя,  Русия и България. Дотогава са османска собственост

9
осигуряване на изцяло съчленени автобуси по линии 111, 604, може би 73, 404, 42.
Абсолютно съчленено изхвърляне. 604 не е на съчленени от много години, но няма и нужда, доколкото 604 се покрива с 84/184, ТБ11. За 404 също не са нужни, по-оптимално е намаляване на интервала с несъчленени. Съчленени по 111 ще имат смисъл, когато се изпълни целият СОП в магистрален формат, иначе само ще се влачат по опашките на югозападната дъга. То затова 111 загуби съчленения си статут и с нови несъчленени автобуси подобри скоростта си.

10
За мен съчленен електрически си е подигравка с пътниците. Предвид колко добре се справят ютонг през зимата си то по не особено натоварени линии, представям си как тези 40 автобуса ще служат за покриване на 204 и толкова, защото половината ще сдадат багаж посредата на смяната.
Имат се предвид ултракондензаторни по Е73, които си изкарват две смени. Е73 го прави, А204 няма да има проблеми стига да се направи зарядна станция в Дружба-2

11
Доста интересно четиво за огромните проблеми на Дойче бан https://www.segabg.com/hot/category-economy/germanskite-zheleznici-i-bdzh-se-okazaha-bratya-po-nevolya
Че имат проблеми, дължащи се на прекалена социализация и държава, има. Но няма как да няма, след като Банът една година возеше на цена, по-ниска от тази в Индия - 9 евро/месец, а сегашната цена от 49 евро/месец се равнява на един билет със SwissPass (50%) за влак в Швейцария от Женева до Цюрих. Няма два варианта - или като Индия, или като Швейцария. Просто тези мерки се оказаха по-популярни, отколкото DB може да поеме.

12
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 10.09.2023, 19:10:54 »
Явно отчаянието в евроатлантическите редици е толкова тотално реално, че вече и генсекът на НАТО Йенс Столтенберг призна, че Русия се е намесила в Украйна, защото е искала да попречи на НАТО да се разшири близо до нейните граници.
И постигна нова 1000-километрова граница с НАТО във Финландия! Отделно наличните и преди 1989 граници с Норвегия и в Беринговия проход. Отделно границите на Естония,  Латвия,  Литва и на Кьонигсберг/Калининград.
Доста плоско разсъждение предвид отстоянието на НАТО от Мурманск, Санкт Петербург, което е в пъти по-малко от това между украинската граница и Москва

14
Уж някакви турци щяха да ни подаряват проект на България/Каблешков. С Малинов играта е приключена заради плиткото залагане на метрото.

15
Нищо подобно. Зеленият коридор от Пътеките до левия завой към Аврамов се прелита бързо, а направо те спира чак Балан. Куца само синхронът в горната част на Малинов.
Пешеходният на Аврамов дава червено само на колите, идващи от Киприян, и то - не първите.
Днес и коридорът юг-север беше добре, но все пак обобщения - в края на септември.

По Ахматова е единственото захранване на цялата Младост 1а и не върви да няма ляв завой. Може би върху Пътеките със затихващи функции трябва да се прекара връзка между източното платно на Малинов и Кръстьо Раковски. Тази връзка може да поеме загубената връзка Малинов посока Север - Младост-1 по Ахматова.

Ограничаването на левите завои по големи булеварди е нещо нормално. На малко хора се удължава пътят, но на много се съкращава като време. Някога левият завой от Левски по Гурко към Стадиона ми липсваше много, но се привиква.
Тодор Каблешков в сегашния си вид е пример как не трябва да се прави - много светофари, много разрешени маневри, което влече много фази на светофарите. След като се отвори пробивът от Симеоновско и Парадайс, положението ще стане непоносимо, ако не се промени организацията.

16
35 години, откакто районът се казва "Младост". Преди се е казвал "Христо Ботев".
Големия район Ботев (7 управление на МВР) = Младост + Студентски. Той беше отцепен от Първо управление (Ленински район) някъде пред 1984-5. По същото време Люлински (осми) район се отцепи от Димитровски (Трети) район.

17
Ляв срещу ляв завой би свършило работа и на Ана Ахматова, и на Киприян/Аврамов.

18
Според мен не пречеше на никого този ляв завой.
Не е вярно, блокира се лявата лента още от Пътеките за неколцината, завиващи наляво. Продължаващите направо са много много повече и трябва да се вместят в другите две ленти.
 И да беше останал левият завой, трябваше да е с много по-къса фаза за сметка на следващата го, когато са разрешени направо и надясно и в двете посоки на Малинов. Сега ще се облекчи и посока север по Малинов, която ще поеме фазата с отменения ляв завой на отсрещната посока.

Които досега са завивали наляво от Малинов към Сахаров, могат да стигнат само до Билла, да паркират около МС Младост-3 или да кривнат в кьорсокака към "Тримата глупаци". Това последното е глупаво решение, тъй като направлението Малинов-Аврамов има отлична проходимост (всяка сутрин го пробвам). За Билла могат да направят врътка с десни завои около Макдоналдс и Шел. Другите не са толкова много, че да претоварят Филип Аврамов. Като се направи Копенхаген и кръстовището Сахаров/Ляпчев/Бъднина, ще се мисли, в момента източният край на Сахаров е почти тупик.

За това решение съм си мислил и преди и то е много по-добро от забранения ляв завой от Малинов към Младост 1 при ХМС. Вярно, то изнесе всички идващи от юг и завиващи към Младост 1 на Сахаров, но пък се поотпуши преминаването направо. Сега със сигурност и южната посока ще се облекчи и най-вече водачите на А213 ще намажат.

Всичко това нямаше да се случи, ако се беше реализирал първият план с траншеи север-юг на всички кръстовища на Малинов.

19
Вчера на Константин Величков, кола прави ляв завой пред 2048 посока орладновци...
Трябва да уточниш, че колата прави НЕРАЗРЕШЕН ляв завой от К.Величков към Тодор Александров посока център.

20
И какво - спирка върху зелена морава сред дървета и стълбове и велоалея за капак???? Хайде, по-сериозно!

Pages: [1] 2 3 ... 737