Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - difian

Pages: [1] 2 3 ... 807
1
От близо седмица се движи. Кича отпред го няма, поне за сега. Но пък сега другата цигания 3112 е спрян, и този също се забил в стълб и предницата му е размазна :laugh:
3125 вече е със зелена лед лента. Ще има и детелини отпред пак
Кичът “не кара рейса”, но за съжаление творците на кича го карат и това са последствията….

2
Те са 13 коли заради по-дългия маршрут. Ако беше старият, никой нямаше да даде на линията толкова коли… ;)

3
Когато почнат да се разкриват и променят маршрути по методология с изследвания на пътникопотока, експлоатационна и икономическа обосновки - ще имаме една идея по смислен транспорт. Докато всичко се прави с примижаване и сочене със среден пръст откъде да мине трасето по-някаква карта, ще си е както винаги…  :)

4
Разбира се, че не. Но заемат половината етаж долу…

5
На 2007, от страната без врати, след съчленението цветята не са избелели като отпред. Подменяни ли са или не ги е пекло толкова много слънцето!?

6
Че тя къде е подновена маркировката!? Тук-там по една две линии пипнати има. И маркировка се подновява на пролет, сега чакат да стане влажно и с повече шума…. Като минават през кестените, ще я пишат и че е релефна….

7
802-804 като линии ги пуснаха вече, макар и с хартиени табели, писани с химикал и безсмислени маршрути… При определени стимули и цели, действат бързо, посредствеността си е константа…

8
100% е там, разположението на прозорците и псевдотерасите е същото, няма къде другаде да е… Сградата на НКЖИ от кога е? Бил съм вътре, но от ремонти и преустройства е сложно да се каже откога е. Но като нищо да е малко по-късно градена, макар че отвън е с по-пищна орнаментика в неокласически стил…

9
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 18.09.2023, 14:04:49 »
С приемането да си постоянно пребиваващ в Германия си се съгласил…  :rolleyes: Има си действащо законодателство на национално ниво и императивно се съгласяваш с него и поемаш задължение. Ела си в България, директни такси няма за неслучилите се публични мултиплекси, но през държавния бюджет се дотира БТК, поддържат се и БНТ и БНР. Пък след това, за да гледаш каквото и да е реално, ще си плащаш на трите големи оператора или опитващите се да оцеляват край тях по-малки…

10
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 18.09.2023, 09:11:29 »
Подхождаш твърде повърхностно по темата, оолег.

За какво голямо се взимат кредити масово и по какъв начин ги рекламират банките!? Взимането на пари на заем си има цена, понякога доста висока и неизгодна. Масово хората нямат необходимата обща култура затова….
За какво голямо ползват кредитите?! Обикновения потребител пресмята ли си в цената на инвестицията стойността на кредита, за са го махне от прогнозната печалба от това, което ще развива!?

Кредит се взима при крайна необходимост и пресметнати рискове и възможности, а не като по рекламите им: “и ти си човек - и ти заслужаваш”…

11
Обща информация / Re: Пиктограми
« on: 16.09.2023, 00:53:36 »
Оригиналните са си на производителите на влаковете - Метровагонмаш (Русия) и Сименс (Германия, но сглобени в Полша от Нюваг).

Ако има поставяни (имаше преди 20-ина години), са импровизация на Метрополитен ЕАД, поръчани някъде. Ако има някакви по-нови (рядко се возя на метро) са дело на Гергин Борисов или на някого друг, нает от Метрополитен ЕАД.

12
По общите правила за движение на велосипедисти при липса на обособени ленти или алеи за движение на велосипедисти?

13
Пък след това и в управлението на жп инфраструктурата. Не знам на какви магии функционира държавата, когато е толкова силно влиянието на политическата над експертната администрация….

14
Отново порция хейт от Икар. По онова време София се развива много динамично - преименувани улици, нови сгради. Няма как една печатна карта веднага да отрази промените, всички нови неща се появяваха с известно закъснение. Колкото до спешните служби, те едва ли ползват карти, просто познават добре улиците на квартали които обслужват, както и промени, ремонтни дейности и други. Дори сега постоянно ъпдейтващи GPS навигатори като Sygic, TomTom, правят грешки и може да те закарат в някоя махала.

Иво, сега се сещам, че навремето ми направи впечатление как изглежда Младост на тази карта. Имах я някъде, но не мога да я намеря за да снимам с по-добра резолюция. Доколкото знам, е на Картография, по онова време просто нямаше други конкуренти.

Картите на Домино и Датамап може да не са перфектни, но пътната карта на Картография от 1996 г. е наполовина празна. От едната страна има карта на България, от друга страна нищо. Биха могли да запълнят с нещо празните листове, вместо да хабят хартия.
През 90-те в Бърза помощ разчитаха на атласа на Картография, а после на този на Датамап… ползваха атласи, защото в линейката не е удобно да разгръщаш карта. В този период майка ми беше лекар в Бърза помощ.

Икар и по-рано Ви е обяснявал, нито една карта не е отговаря на действителността - на плосък деформируема носител не можеш да пресъздадеш напълно коректно сфероидната форма на земята, особено в мащаби, където всеки хоризонтал на релефа още по-силно се изкривява при плоско представяне… Това, че сте свикнали на дадена проекция и начин на представяне, това не означава, че те са единствени и най-правилни.

Специализирани карти, каквито са кадастралните, и от които произтичат и отразяват вещни права, са пълни с грешки…

Няма специализирани карти или съществуващите на елементи на техническата инфраструктура са пълни с грешки и липси…

ОУП на СО е с грешки, не изпълнява изискванията за обем и съдържание, като например липсват граници на населените места и селищните образувания, с изключение на самия гр. София…. Да не говорим за стотици други устройствени планове, особено за по-малки територии и по-незначителни общини…

Давам примери с качеството и верността на официални документи, а тук седите и защитавате карти, създавани от частни дружества, без каквито и да е регулации и съгласуване, нямащи претенция да се ползват професионално…  :help:

15
Автобуси / Re: Автобусни дискусии
« on: 14.09.2023, 21:21:49 »
Съществен принос към правовия ред е великото предложение от бъдещия кандидат-кмет от герб и настоящ председателстващ СОС, да делегира от СОС на СА по тяхно усмотрение да разкрива автобусни линии. Трите предложени хикс линии ще се появят, ако СА намери автобуси и водачи и реши са ги разкрие, ако не намери, все едно СОС не ги е одобрило и няма да ги има…  :rolleyes:

16
Иво, проблемите с публичното менажиране не са по-малко. И частниците си развяват коня, защото няма качествена регулация. Така че коренът на проблема е в едно и също и в такава ситуация публичен или частен е операторът няма съществено значение!

17
На 1021 не работи странична табела от лявата страна в посока кабината. Не успях да огледам целия състав или други табели на влака… Челната работеше, на гърба на кабината също, може би само тя е сдала багажа.

18
В България това с частното и конкуренцията не работи добре и сме в капан. Ако е изцяло публично - краде се; ако е регулирано публично-частно - пак се краде; ако е изцяло частно - сформират се явни или скрити картели, монополи, олигополи, съдират се кожите на потребителите и услугите се ползват по принуда на цени, далеч от разумните и пазарно регулираните…  :rev:

19
Сондата може да прави проучвания, а Софийска вода да мести ВиК инфраструктура точно заради строителството на метрото… Официално, кандидат-кметът на герб няма са пропусне да чукне бутилка шампанско в нещо…

20
Автобуси / Re: Автобусни дискусии
« on: 13.09.2023, 13:04:40 »
Ето и двуетажен автобус в Мюнхен…

Кое е същественото!? Че това е туристическа услуга, а не редовна линия! Каква е оперативната необходимост и единствена възможност, та в София да имаме необходимост от двуетажни автобуси за редовни линии… Къде са оплаквачките, колко е зле всичко, как от липса на пари водачи сами трябва да си окабеляват за крушки и сами да си купуват тасове, та да инвестираме в специализиран вид автобуси!?

Pages: [1] 2 3 ... 807