Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - blagun

Pages: [1] 2 3 ... 741
1
Въжени линии / Re: Витоша
« on: Yesterday at 21:45:57 »
До обръщалата на Златните мостове и на Морени са общински пътищата,  другите - на горското.

2
От всичките младости най-много харесвам точно тази част на Младост 2. Има и малък парк.
И в долната част има немалък парк "Сто години София", който е от Киприян почти до Балан. Колкото пъти ходя да хапна на "Нещо вкусно" се питам, докога ще се запази този зелен остров насред младостите. Младост-1 имаше значително по-малко късмет и някогашният остров между 125 СОУ и Йерусалим отдавна е презастроен.

3
Въжени линии / Re: Витоша
« on: 30.11.2023, 14:43:23 »
Какви безобразия ще има при евентуална подмяна на Драгалевския лифт не може да се предвиди отсега, но едно е сигурно - подобни беззакония и унищожаване на защитени територии както по времето на бай Тошо или после на Банско през тъмните години на прехода днес няма как да бъдат допуснати, ако се случи повторение на тези неща ще плащаме милиони глоби на Европейския съюз докато сме живи, все пак сме подписали и сме се задължили да спазваме законите за опазване на защитени територии.
Никой не говори за подобни беззакония, даже Цеко. Всъщност неговият зор беше да направи някаква мега ски зона в алпийската част, вкл. язовир за ски оръдията. Как това ще се случи между два резервата, вододайна зона и лавиноопасни склонове, друг въпрос. Витоша не може да е Кицбюел или даже Банско - няма такива терени. Колкото за довеждащите лифтове - Симеоновската кабинка да се резне само до плаца на Лалето, за да се пропъдят всички пешеходци от нея (горната станция е твърде неудобна и оттам стигането пеша до Алеко е доста трудно). Сигурно ще електрифицира кабинките, за да хване нощните ски.


Въпросът е в модернизация на настоящия Драгалевски лифт вкл. и с разширяване на просеката, ако и където е необходимо. Иначе лифт само до Бай Кръстьо е пълна пародия, не си струва даже да се дискутира.

С другата линия - Княжево-Копитото е още по-сложен въпросът. Ясно е, че възстановяване в старото ѝ състояние надали е оптимално. Долната станция не е на оптимално място, Копитото също не е добра начална точка за пешеходен туризъм. Най-добра наблизо е поляната пред Момина скала, тя е и по продължение на направлението на сегашната просека. Но пак попадаме в мъртвата хватка на екоталибанизма. Нека припомним, че лифтът е най-екосъобразният транспорт, заменя неколкостотин коли дневно. А лифтове се строят непрекъснато в европейските планински държави.

4
Реално погледнатов Горубляне е изцяло ниско строителство. Аз там не знам откъде ще съберат пътникопоток за метростанция
Не е казано, че ще стане в близките 5 години. За мен е дискусионно дали диаметърът да се удължи директно към ИЕЦ или под Цветан Лазаров през Дружбите в посока изток. За по-нататък просто трябва да има перспектива за удължаване, а това удължаване може да е след 20-30 години. От другата страна, Линия 1 след БПС също трябва да се ориентира в източна посока вместо да забие завинаги в Симеоновския лифт. Дали оттам ще бъде удължена към Панчарево или към Герман и Лозен, пак може да е въпрос на 20-30 години.

5
Вместо до гарата, трамваят можеше да е до Съдебна палата - не че няма други линии между гарата и Македония, просто хората имат някакви транспортни навици и няма смисъл за 1 ден да изпадат в стрес.
Заместващият автобус, макар и за ден, е поредната серия на бутафорните А ТМ-6 1 и 2, които разхождаха въздуха около малкия Южен парк. Електрото, като не му се губи пробег, можеше два пендела да пусне по Витошка до Пилоните и обратно. Така и ще бракуват 503-ките, без да са използвани по предназначение даже за 1 сантиметър. А, може би, вторите кабини им са ошушкани и цялата пенделизация ще се окаже пари, хвърлени на вятъра?

6
Васко/Мария, достатъчно полюции! Ако искаш, издай си книга с глави:
 - Ужасно Великата Авария на Трамвая в Обеля
 - Ужасно Великата Авария на Влаковете на Централна Гара

и обясни, как си бил в точното време на точното място. Оставям за малко темата, за да си копираш разсъжденията.

Ноу хауто за почистване на жп линии от навяване може да продадеш на Русия или Канада, те имат доста железници в полярни области. А фундаменталното откритие, че линия, разчистена на 6 метра, е застрахована от навявания, можеш да го преведеш на норвежки и да кандидатстваш за Нобелова награда ... по глупост.

7
Въжени линии / Re: Витоша
« on: 29.11.2023, 12:46:08 »
позовавайки се и на заключението на вещото лице относно възможността за решаване на констатираните проблеми по съоръжението чрез ремонт /основен или текущ/"
Сега остава вещото лице да си купи струг и да оправя необходимите резервни части.

Докато стремежът е лифтът в сегашното му състояние да се реанимира, докато свят светува, реален напредък няма да има.

А в Пампорово примери безброй как подмяна се прави значително по-бързо от реанимиращ ремонт. При това е ясно, че капацитетът на Драгалевски лифт от години не отговаря на пътникопотока. Още през 80-те в летните дни опашките се сучеха чак до "Воденицата". От 1960 г. насам хората са открили лифтове с 2 скорости, което значително би увеличило капацитета. Има и лифтове с повече от две седалки, разбира се, лифтовите станции трябва да се направят наново. Ама ние трябва да откриваме топлата вода и да поправяме Москвича на лифтовете. Изобщо не споменавам за глезотии като козирки и скафандри над седалките и подгряване. Или, че за лифт, предназначен предимно за пешеходци, вкл. деца с шейнички, кабинка би било по-добро решение от седалка. Но екогениите измислиха, че стъпките задължително трябва да останат на местата си. И, о, ужас, просеките не могат да се разширят с милиметър. Нищо, че в Странджа и Родопите се изсякоха милиони кубици дървета, но ние ще напъваме за два реда борове. Или за няколко трънки зад гара Пионер, които пречат на бъдещо трамвайно трасе. Нито един екоактивист не е забелязан да се въргаля пред камионите на дървената мафия, но на Орлов мост е по-лесно все пак.
Слава Богу, че при бай Тошо беше просечено трасе за Симеоновската кабинка току до резервата Бистришко бранище. Нищо, че на Лале 2 му се събират 10 дни на сезон да работи.

8
За сега 10 и утре ще се движи до пл.Журналист . Разбира се ,до 15 ч. може да има ново нареждане.
До 3.12. ще се движи до Журналист.

9
Нямаш никакво чувство за хумор, наистина. Това беше препратка към неудобствата, които ще се причинят, докато трае строежа, а той ще трае доста време, мръсотията, строителните огради, затворения път, закритите паркоместа и т.н.
От двете страни на локалното между Димитър Моллов и Йерусалим има терени и се надявам да се направи байпас, както направиха до Александровска болница.
Не знам доколко ще се разшири Митрополит Серафим, при всички случаи трябва да е еднопосочна, а другата посока да е по главното платно на Цариградско. Освен за Е73, ще се ползва и от всички около бул. Йерусалим.

Навсякъде, където се строи метро, се получават неудобства за живущите наоколо, но след това те се изплащат, най-малко с повишаване стойността на имотите им. За строежа на МС Г.М.Димитров стесниха наполовина основната артерия за Мусагеница, Дървеница, Студентски град и повече от половината ВУЗ в София, като единствената връзка със света остана А280 и няколко маршрутки. Тук главната артерия е непокътната и ще се преживее някак си.

10
Часовете от София не са само 17, след като до Крайова са към 9, а там трябва да слезеш и да хванеш в полунощ влак за Будапеща, който пътува 13 часа (барем има кушет вагони). С чакането на смяна идват 30 часа, но даже и директен влак да имаше, има 22 часа за пътуване.  Ново трасе на жп линията от София до Видин е още в неопределеното светло бъдеще, в Румъния директна линия през Турну Северин-Дробета не се планува, а Калафат-Крайова е като Самуил-Силистра, така че тези 22 часа път още дълго няма да се подобрят. За сравнение автобусите на Карат и Арда тур пътуват 10:30 - 11 часа. За полетите на Ryan да не говорим.

Букурещките линии минават през цяла Трансилвания, където се ползват от местните унгарци. Софийските между Крайова и Арад - само през планини. Букурещ е по-голям от София и Румъния - тройно по-голяма от България.
Освен това букурещките влакове пътуват по най-краткия наземен маршрут, а от София през Белград (не с влак) е по-късо и бързо.

11
Също, на Стримон врътката на коловозното развитие е такава, че директното трасе от Кулата отива не към Солун, а към Драма и Александруполис.
Стримонас е гара на линията Истанбул  - Солун, строена през 19-ти век от Османската империя. През войните 1912-1919 нашите са строили жп линия по долината на Струма,  но теснолинейна. Нормалнорелсовата връзка е строена през някакво временно затопляне на отношенията преди хунтата, т.е. 1968. Естествено, без намерение да стане част от еврокоридор,  та да трябва да си местят гарата.
Ако и когато гърците модернизират линията до Одрин, най-добре ще е Стримонас да е контактна гара за смяна на локомотиви. 

12
Доколкото знам, Левски е строен за Кремиковци.
Да, така е. През годините са строени панелки за Кремиковци в различни квартали. Но, тъй като обитателите им си изкарваха договорите от 5 години в Кремиковци и после им даваха право да ги закупят, се налагаше постоянно строителство на нови и нови блокове, за да се привлекат работници за комбината.

13
този завод ако разчита само на един договор с БДЖ явно не е способен на оцелее.

Даже и така да е, те не са изпълнили този договор.

А като гледам външния вид на тяхната гордост, подобни вагони надали могат да намерят пазар някъде в Европа и Близкия изток.

14
„Селището“ ще е временно, въпросът е дали блокажът ще е постоянен.  :D
В смисъл - че локалното ще бъде затворено завинаги?

15
Вчера пък толкова ли не им стигна деня да разчистят трасето на трамвая?
Ами защо не отиде в гората да разчистваш, вместо да мрънкявиш!

16
Имат огромна разлика от маршрутките. Те са интегрирани като превозни документи с целия ГТ, маршрутите им са къси, а маршрутките бяха предградски.

Колкото до Бистрица,  една линия от горния край на ул. Стефан Стамболов до Панчарево ще върши добра работа. Само нулевият пробег ще е голям.

Би могло да се мисли за линия от БПС до затворените селища зад Камбаните. За съжаление там няма смислена улична мрежа и доста от подобията на улици са задънени.

17
В Русе се възражда старото ЛВЗ - Тракцията от Булмаркет. Другият русенски играч  - Експресът май се насочва към локомотивите с фокус новите Сименси

18
Явно, който ги подреди читаво,  ще го включат в рубриката "Велики инженерни постижения" на National Geographic. Засега е в "Големи инженерни грешки"

19
 
Quote from: Фейсбуук група Българи в Румъния
Румъния - Alstom
Първите влакове Alstom Coradia Lint 41 на TFC влязоха в търговска експлоатация и направиха първото движение по маршрута Bucharest Nord - Brașov.
Те ще се движат главно по метрополитните маршрути на Букурещ като Русе - Гюргево - Букурещ Север - летище Отопени, Букурещ Север - Плоещ, Букурещ Север - Росиори Север и др.
По маршрута Русе - Гюргево - Букурещ Север - Летище Отопени cor ще се движи от декември 2023 г. със завършването на работите по модернизацията на линията Гюргево - Комана - Букурещ Север
Alstom Coradia Lint 41 е локомотив, съставен от два вагона в дизелова или водородна версия (като първият водороден влак на френския производител, водородната версия скоро ще бъде видяна и в Румъния). Влакът разполага със 130 седящи места, от които 16 в първа класа.Като оборудване разполага с климатична инсталация, контакти (по един за 2 места), масички между седалките и система за информация на пътниците. Максималната скорост е 160 км/ч. На решетките отвътре можете също да намерите бутони "STOP" или диспенсери за хартиени билети.

20
От събота до сряда ,тм8 - Люлин 5 - Западен парк.
Тм10 - Хладилника - Зах.Фабрика.
8тм - Западен парк - площад Възраждане
Абсолютно недомислена схема. За 5 нощи при очаквани снеговалежи се изпращат трамваи в изолирана отсечка, за да обслужват безсмислена линия. Кой ще ходи от Люлин до Западен парк и оттам да чака заместващ автобус? А ако някой трамвай аварира, настава пълно мазало и се отваря работа на тежката техника на аварийците. По-добре да бяха пуснали автобус от Люлин 5 до МС Люлин.  Това се отнася и за бъдещия основен ремонт на трасето по Стамболийски.

Pages: [1] 2 3 ... 741