Author Topic: Похвали за шофьори и ватмани  (Read 435905 times)

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
Re: Похвали за шофьори и ватмани
« Reply #1300 on: 10.05.2019, 17:36:31 »
Аз за това лапетии не чакам . Нито са възрастни  и трудно подвижни ,нито нищо. Знае да пише жалби , не знае да прочете в колко е трамвая и да дойде минута по-рано. Днес - в 10.18 тръгвам от Люлин, тя 10.18:10 е още на отсрещния тротоар и ръкомаха да я чакам.Ако за някои хора 10 секунди не са нищо , за мен са - това е един светофар - 2 минути.

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1301 on: 11.05.2019, 04:01:24 »
Ами множество пъти още като ученик ми е зависело дали ще успея да хвана "селския" рейс от това дали ще ме изчака 10 секунди ватмана на трамвая и в повечето пъти се е случвало точно така. В останалите съм чакал автобус между 40 минути и 1 час, и в жега, и в студ.
« Last Edit: 11.05.2019, 13:30:12 by kristian40t097 »
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1302 on: 11.05.2019, 11:29:03 »
Разсъждавайки в тази посока, то винаги има някой, който да бърза за някъде. Я за връзка с друга линия, я за затварящ магазин, я за първи час, я "болен на легло го чака" ... Ние сме бързащ народ.
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #1303 on: 11.05.2019, 11:33:18 »
Ами всичко си опира до водача. Има такива, които дори потегляйки спират да изчакат закъснял пътник, има и други които тръгват с отворени врати без оглед на това кой успял да се качи, и кой не.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline niki88z

• Наистина съм луд
  • Извън релси!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 387296800
    • View Profile
    • Email
« Reply #1304 on: 11.05.2019, 12:32:17 »
... Ние сме бързащ народ.
Съжалявам, че ще се отклоня от темата и следващото ми твърдение няма нищо общо с нито един случай коментиран в тази тема.
Аз смятам, че ни принуждават да сме „бързащ народ“, защото общественият транспорт е недостатъчно редовен и нищо не се прави в услуга на хората, а както е удобно на някой/и. Тук включвам не само ГТ на София, но и влаковете и междуселищните превози. Ако знаеш, че в града имаш достатъчно алтернативи и изпускайки дадено превозно средство до 5 минути ще дойде следващо, с което да можеш да направиш друга връзка, така че да не закъснееш - никога няма да бързаш. Всеки, който е пътувал в чужбина и по-специално в Швейцария много добре ме разбира за какво говоря.
Още веднъж, съжалявам за оффтопика!  :/

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1305 on: 11.05.2019, 16:42:20 »
... Ние сме бързащ народ.
Съжалявам, че ще се отклоня от темата и следващото ми твърдение няма нищо общо с нито един случай коментиран в тази тема.
Аз смятам, че ни принуждават да сме „бързащ народ“, защото общественият транспорт е недостатъчно редовен и нищо не се прави в услуга на хората, а както е удобно на някой/и. Тук включвам не само ГТ на София, но и влаковете и междуселищните превози. Ако знаеш, че в града имаш достатъчно алтернативи и изпускайки дадено превозно средство до 5 минути ще дойде следващо, с което да можеш да направиш друга връзка, така че да не закъснееш - никога няма да бързаш. Всеки, който е пътувал в чужбина и по-специално в Швейцария много добре ме разбира за какво говоря.
Още веднъж, съжалявам за оффтопика!  :/
Не се отклони с много - не успя да излезеш от транспорта. По-точно казано - съсредоточи се само до транспортната услуга. Което тук е нормално, и за международното положение е виновен софийския МГТ.
Под "бързащ народ" имам предвид и свиркането с клаксон на светофар или жп прелез. Първото изсвирване е още на жълто на светофара или при изтеглянето от прелеза на последния вагон. А там няма МГТ, там сме си с личните автомобили.
Под "бързащ народ" имам предвид и пешеходците, които пресичат на червено и тези, които тръгват да пресичат секунди преди да светне зелено.
Под "бързащ народ" имам предвид и тези, които те подпират с количката си в магазина докато си вадиш продуктите на касовата лента.
Та под "бързащ народ" имам предвид по-широко понятие от колкото твоето отклонение ...

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1306 on: 11.05.2019, 19:01:15 »
Ами множество пъти още като ученик ми е зависело дали ще успея да хвана "селския" рейс от това дали ще ме изчака 10 секунди ватмана на трамвая и в повечето пъти се е случвало точно така. В останалите съм чакал автобус между 40 минути и 1 час, и в жега, и в студ.
Щото не си могъл 1 минута по-рано да тръгнеш.

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1307 on: 11.05.2019, 19:43:28 »
Щото не си могъл 1 минута по-рано да тръгнеш.

Това е училище, не решавам аз в колко ще тръгна.
Разбирам напълно твоята гледна точка, че ако на всяка спирка чакаш някой, няма шанс да си в разписание, но когато мотрисата е спряла на светофара и чака никакво усилие не би коствало натискането на един бутон за отваряне на 1ва врата, но на доста от водачите, това им е изключително трудно. Не ги обвинявам, не са задължени, но все пак сме хора и всеки като помогне на другия с малко, ще ни е по-лесно на всички.
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1308 on: 12.05.2019, 04:41:46 »
Вярно е, че водачът може да изчака 5 - 10 секунди или да отвори вратата на "тичащ" пътник. Човещина е. По мои наблюдения много водачи го правят, особено след като "разтеглиха" разписанията. Дори когато спирката е на светофар и чакат разрешаващ сигнал много от водачите държат отворена първата врата.
Обаче ... В центъра, особено на възлови спирки винаги има някой да тича. Дори когато водачът е отварял вратата на един или двама "тичащи". Винаги има и още един ... изчаква и него и ...хоп, още един тича. Застанете на спирка № 1278 (Лъвов мост, посока Сточна гара) и наблюдавайте. Винаги има "тичащи" след автобусите по натоварените линии. Това е пример, има много такива спирки. 
Всеки "тичащ" си мисли, че има право да бъде изчакан. Дори е убеден, че водачът е длъжен да го изчака. Ако не ... започва да сипе псувни за всички в МГТ.
Бързащ народ сме ...

Offline Трамкар Т8М-900

• Запален по ГТ
  • Бг трамваите са най-добрите
    • View Profile
« Reply #1309 on: 12.05.2019, 10:18:05 »
То и аз така напсувах една ватманка по 20, която поне 1 минута стоя на светофара на Х. Ботев, ама не пожела да ми отвори.

Offline bahner

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1310 on: 12.05.2019, 10:58:05 »
90% е въпрос на желание и 10% на възможност. За двете ми години като ватман съм изчакал максимално много хора, които са тичали да хванат трамвая и нямам нередовни курсове със закъснение заради това. Ето например на МС Люлин, в посока Люлин 5 - можеш така да си сметнеш времето, че да прекараш максимално време на спирката (на която винаги има тичащи), след това да потеглиш и да минеш на светофара без да спираш. Единствено трябваше да засека колко секунди е времето между две трамвайни фази - 75 секунди. Често обаче ватманите там зарязват тичащи към трамвая, стигат до светофара и чакат 1 минута да им светне сигналът. Разбира се има още фактори, от които зависи дали ще изчакаш някого - скоростта на отваряне на вратите (по линия 7 е трудно да изчакваш хора, защото вратите се отварят и затварят твърде бавно, но пък за сметка на това трамваите са начесто). Работата е там, че масово водачите са с негативна нагласа към пътниците - чувал съм пътниците да бъдат наричани орки, зулуси, стадо и за това разбира се има причини, които са доста комплексни.
Галерия за градски транспорт - https://www.flickr.com/gp/127247218@N05/qB017P

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1311 on: 12.05.2019, 13:06:58 »
90% е въпрос на желание и 10% на възможност.
...
Ако знаеш само колко псувни и клетви си отнесъл за тези 10 % ...  ;)

Offline Трамкар Т8М-900

• Запален по ГТ
  • Бг трамваите са най-добрите
    • View Profile
« Reply #1312 on: 12.05.2019, 16:01:25 »
Браво на ватмана на 2057, който на Хладилника изчака мен и майка ми, а освен това караше добре и не се влачеше.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #1313 on: 12.05.2019, 16:51:34 »
То това дали ще се влачи или не, завиви от разписанието.
Изключение правят каращите тролеи на 2, които нарочно се моткат, че да въртят на ВМА или Прага.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1314 on: 12.05.2019, 18:24:14 »
Банер , като спреш на спирката на Метростанция Люлин няма нужда да засичаш секундите . Гледаш светофарът на колите. Като светне зелено във всички посоки си изостряш вниманието. Светне ли червено за левият завой , тръгваш . Докато стигнеш до завоя - разрешения сигнал е за теб .
Относно бягащите - всяка сутрин в 7.12тръгвам по разписание от Люлин 5,  една руса дама пристига на спирка Люлин -5  в 7.12 . Два пъти приятелски и казах , че потеглям точно в 7.12 . Утре ще я оставя , няма да я чакам . Аз ставам в 4 часа , за да изкарам трамвая в 6 часа . Тя не може една минута да излезне по-рано. И не е само тя. Много са . И са едни и същи. Всяка сутрин едни и същи са в 7.08 на спирката и чакат , едни и същи тичат .
Давидчо, всяка сутрин пътувам от Томпсън до София. Влакът често закъснява. Когато закъсненеоминути, понякога и повече от час . Днес -  от Македония до Гарата - за 30 минути , защото 7 -та мине пред мен и чаках 15 минути следващата . На никой не мога да се сърдя , защото това е животът . Няма как даскалото да свършва в 13 часа  и трамваят да е в 13 часа и ти да го хванеш . Разбирам те , че бързаш да се прибереш . И аз бързам. Имам работа по къщата , работя , докато си почивам от трамвая , но това е положението.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #1315 on: 12.05.2019, 18:36:42 »
Аз не съм се оплаквал от никого.
Просто обясних на коментиралия преди мен.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1316 on: 13.05.2019, 19:12:47 »
Аз си признавам, когато едно време всичко беше на интервал не повече от 5-7 минути, абсолютно никога не съм си правил труда да тичам....Още повече има една много вярна приказка "По рейс и по жена не се тича!" Учителите в гимназията пък в гадните 90 много добре знаеха, че ядове с транспорта има непрекъснато, нали самите те също го ползваха, и не ни правеха проблеми за закъснения за първи час...Обаче линии като 51 и 79 бяха повече от проблемни.....А сега с тези занзибарски интервали и то по основни линии, по селата да не говорим, би следвало да има малко повече човещина.....
« Last Edit: 13.05.2019, 20:48:33 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1317 on: 14.05.2019, 08:35:32 »
...
 много вярна приказка "По рейс и по жена не се тича!"
...
и още ...
"В автобус и в женско сърце винаги има място за още един."

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1318 on: 14.05.2019, 19:15:47 »
Аз не съм се оплаквал от никого.
Просто обясних на коментиралия преди мен.
Обърках те с Кристиянчото , извини ме!
Днес едно , измангьосано , с раничка , около 15-16 годишно - тича, щото е грамотно да пуска жалби , ама не е грамотно да отвори сайта на ЦГМ да види в колко часа е трамвая , викам си - да го изчакам, ега ме похвали  :laugh:. Дори и ръка не вдигна. Нито искам похвала, нито благодарност , нито нищо , ама едно кимване поне . Не ,че и това искам . Те си мислят , че си длъжен . Днес поне 16 такива имаше - тичащи и т.н. Хубавото е, че повечето изказват благодарност . То си е за тях .Една благодарност прави самият човек , който благодари по -богат - душевно.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1319 on: 14.05.2019, 19:27:09 »
Аз си признавам, когато едно време всичко беше на интервал не повече от 5-7 минути, абсолютно никога не съм си правил труда да тичам....
Иди на Съдебната - на последната спирка , прескачат се един през друг да търчат зад 5 -та. Зад нея е 8-та а зад 8-та - другата 5-ца.Когато има задръжка и са по няколко трамвая от линия -един зад друг - всички се бутат в първия . То е така и при тролеите и при автобусите .Просто сме си стадо.