Author Topic: Новата система за таксуване  (Read 257537 times)

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Re: Новата система за таксуване
« Reply #1200 on: 23.12.2021, 16:42:20 »
Е, значи си написал неверни неща, защото се знае.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1201 on: 23.12.2021, 20:13:01 »
Редовно пътувам с Visa и всичко е наред. Таксуването винаги се случва на сутринта на следващия ден, на база колко пътувания са направени. И наистина при 3+ пътувания, винаги взима до 4лв. Вече няколко пъти правя по 5-6 пътувания на ден и досега не ми е взимало повече от 4 лв.

Досега контрола не ме е проверявала, но един път забелязах нещо много интересно. Провериха едно момиче, което явно си беше валидирало банковата карта. Обаче на четеца на контрольора не излезе, че е валидирана. Тогава контрольора поиска да види СМС от банката, който ти пращат при направено плащане (ако изобщо имаш активирана тази опция). Е хубаво де, ама то тия СМС ги получавам на следващата сутрин.  :crazy:  Това повдига въпроса, какво правим в такъв случай ??? Хем си с валиден превозен документ, хем нямаш абсолютно никаква гаранция, че ако четеца на контрольора не отчете правилно няма да те глобят.  :help: ЕдинственияТ изход от такава ситуация май е да ти пишат акт, който в последствие да обжалваш с извлечение от банката къде и колко часа е била всяка валидация за деня.
Изобщо нищо не съм активирал и не получавам никакви смс.Демек ще си имам проблеми ако не мога да докажа че съм платил,не добре измислена работа... :(

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #1202 on: 23.12.2021, 20:47:07 »
Контрольорите нямат право да ви изискват никакви СМС-и и други такива потвърждения. Работа на ЦГМ е да следи дали се издават изправни апарати за работа на контрольорите и дали са обучени да боравят с тях правилно.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1203 on: 23.12.2021, 20:53:47 »
Контрольорите нямат право да ви изискват никакви СМС-и и други такива потвърждения. Работа на ЦГМ е да следи дали се издават изправни апарати за работа на контрольорите и дали са обучени да боравят с тях правилно.
Звучи да е нормално в крайна сметка,не бих ги оставил да се заяждат с мен,а да не говорим да ме глобят или свалят от превозното средство.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1204 on: 23.12.2021, 21:53:08 »
Всъщност какво твърди нормативната уредба за ситуациите, в които контрольорите не са в състояние да установят дали има плащане с карта или не? По-силният/настоятелният/кресливият печели?
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline LaurentFrancais

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1205 on: 04.01.2022, 11:41:02 »
Защо не въведат уникален код който да сверява данните?

Offline rado84

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #1206 on: 04.01.2022, 12:41:04 »
Като ги знам колко време караха на "тестов режим" за сините устройства, и този код сигурно ще го "тестват" още 10 години...

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1207 on: 04.01.2022, 14:20:18 »
В Sofia city card може ли да се заредят 10 пътувания на цена 12 лв, както е в картите за метро респ. да ползвам опцията за по-евтино пътуване с талони?
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #1208 on: 05.01.2022, 00:28:41 »
Не. Явно и това са пропуснали в поръчката.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1209 on: 05.01.2022, 03:03:36 »
Щом пътник се таксува с банкова карта, то трябва на печатащото устройство при шофьора да излезе разписка. Други участници във форума вече дадоха това предложение. Интернет трафика в превозните средства е разход - нека да придобие смисъл.
Столична община защо програмистите не работят по терминалите, с които водачите да издават билети? До кога шофьори и ватмани ще се занимават с отчитане на билети, кога това ще стане автоматично?
------------------------

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1210 on: 05.02.2022, 11:23:39 »
Taя система е пълна трагедия или поне конфигурирането и.
Не стига, че липсва опцията за пътувания на цена 1,20 лв но и направих опит да пътувам по схемата плащане с карта като си мислех че след неколкократно таксуване ще ми дръпне накрая на деня само 4 лв. Е да аама след първото плащане картата ми бе блокирана и повече плащания с нея не можех да правя при следващи пътувания...
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1211 on: 05.02.2022, 11:28:32 »
Не е точно след първото.
Аз сега пътувам почти изцяло с карта и веднъж на няколко пътувания отказва да я приеме и пише "блокирана", но при следващото пътуване няма проблеми... по-скоро системата крашва или няма връзка с външната мрежа, а съобщението за отказ от таксуване е винаги "блокирана", дори да е по друга причина. Дори напоследък беше престанало да ми се случва и пътувах почти 2 седмици без проблеми, но вчера пак отказа в автобуса, а след това в метрото не.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1212 on: 04.03.2022, 13:24:17 »
В момента тече акция от страна на Метрополитен да въздействат на тикет системата на ЦГМ в метрото, за да отвличат таксувания към тяхната система. Наблюдава се плато на употребата на безконтактни банкови карти в метрото, докато в наземния транспорт нарастването на употребата е ежедневно.
Случаите са следните - таксувате се с безконтактна дебитна карта на сините кутийки на турникетите на метростанциите. Светват зелените лампички, но в последния момент - точно, когато трябва да ви се отвори турникета, излиза съобщение - блокирана/невалидна карта. Пробвате на съседен турникет - отново същото. Касиерката услужливо ви подканя да отидете при апарата за покупка при турникетите, който обаче ви издава билет на касова бележка от системата на метрополитен, ползвайки безконтактната ви карта или да платите 1,60 в брой. Така получавате билет за еднократно таксуване, без да е възможно той да влезе в дневната агрегация за 4 лева, която се получава само през ползване системата на ЦГМ - сините кутийки на турникетите.
Междувременно - получавате СМС за изтеглени - 1,60, 3,20 или 4,00 лева от вашата сметка, защото сте пробвали неуспешно 1, 2 или 3 пъти да си отворите турникет през системата на ЦГМ. Това е само блокиране, което се възстановява във сметката ви, тъй като после то не се верифицира за извършено от системата на ЦГМ, но у клиента остава горчиво усещане, че е ограбен от ЦГМ. Резултат - клиентите успешно се отблъскват да ползват системата на ЦГМ в метрото и системата като цяло, таксуват се от Метрополитен, а Метрополитен продължава да прибира пари от за билети от тяхната система, без да има никаква точна и реална информация в Столична община и ЦГМ колко точно пари е събрала от тях.
Това се прави нарочно от Метрополитен, с любезното съдействие на обслужващата ги форевър фирма, регистрирана в курортен град, в близост до София.

Изводът от гореизложеното е следният: Временно ползвайте само пластики на ЦГМ в метрото. Ако ви се наложи да ползвате банкова карта - пробвайте, а ако не стане, то нямате избор освен да "кацнете" на системата на метрополитен. Пишете жалби, че така не можете да агрегирате до 4 лева/ден до Столична община и настоявайте за отговори!

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1213 on: 04.03.2022, 14:27:50 »
Поначало е крайно порочно да има 2 различни системи на таксуване в МГТ. Дали парите ще са от вид автомат (син, пембен или зелен), от пункт на Тото, от шофьор на тролей или от касиерка в метрото, би трябвало да влизат по една сметка и после да се разпределят между операторите по определен критерий. Разбира се, отнася се и за приходите от всякакви карти за цялата градска мрежа.
Би трябвало да е работа на поддържащата фирма на новите автомати да отстранява неизправности и блокажи. Ако служителите на Метрополитен си премълчават и не докладват своевременно, то това могат да направят пътниците. Ако служители на Метрополитен могат да въздействат умишлено на системата, това значи, че е пробиваема и подобни пробиви следва да се отстранят.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1214 on: 04.03.2022, 16:14:26 »
Да, но горното ми се случи на три пъти - един миналата седмица и един в понеделник 28-ми, както и тази сутрин отново. Проведох свое собствено разследване и установих, че проблемът е само в Метрополитен, като освен моята случка, има множество вътрешносистемни жалби за такова нещо - банките се чудят какво става. Изтествани и проверени са всички части на системата. Единствено в Метрополитен не е правен тест-проверка, защото достъпът е категорично забранен със заповед от Братоев и нито ЦГМ, нито консорциумът по тикет системата, нито банките могат да направят такава. Ерго - проблемът е от там.

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1215 on: 04.03.2022, 17:11:07 »
Братоев няма ли да го пенсионират най-накрая? Като общинска фирма Метрополитен не подлежи ли на контрол от СОС?

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #1216 on: 04.03.2022, 17:31:45 »
Поначало е крайно порочно да има 2 различни системи на таксуване в МГТ. Дали парите ще са от вид автомат (син, пембен или зелен), от пункт на Тото, от шофьор на тролей или от касиерка в метрото, би трябвало да влизат по една сметка и после да се разпределят между операторите по определен критерий. Разбира се, отнася се и за приходите от всякакви карти за цялата градска мрежа.
Би трябвало да е работа на поддържащата фирма на новите автомати да отстранява неизправности и блокажи. Ако служителите на Метрополитен си премълчават и не докладват своевременно, то това могат да направят пътниците. Ако служители на Метрополитен могат да въздействат умишлено на системата, това значи, че е пробиваема и подобни пробиви следва да се отстранят.
Напълно съм съгласен. Всъщност тази огромна сметка за новата система за таксуване която платихме всички, не трябваше ли точно да уеднакви изцяло методите на таксуване в една система? Като да има една централизирана структура, която да осъществява мониторинг и поддръжка на системите, тоест както микроелектроника си тръгнаха от СЕ, така и фирмата поддържаща средствата на Метрополитен също?

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1217 on: 04.03.2022, 21:13:42 »
Първо, според Наредбата на СОС Метрополитен ЕАД също е издател на превозни документи. Докато гербаджиите не свалят чадъра над Метрополитен като му забранят да продава превозни документи, всичко си остава по старому.

Второ - описаната от мен по-горе гяволия я правят само в час пик, когато хората бързат и когато такава "невалидност" води до най-лесното и импулсивно решение - да си купиш единичен билет от тяхната система. Сега пробвах пак - всичко си е наред на метростанцията, където сутринта ми каза, че съм "блокиран" и "невалиден"!

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #1218 on: 16.03.2022, 20:12:54 »
В интерес на истината онзи ден по неволя ми се случи точно това, което описва Виктор. По инерция си бръкнах в портфейла и вместо картата на ЦГМ съм си извадил дебитната, светнаха зелените лампички, уж дръпна парите, но накрая изписа някаква грешка и турникета така и не се отвори. Лелката от гишето гледаше супер нагло, след това си влязох с ЦГМ картата. Историята се разиграва в 08:30 сутринта, на МС Вардар. В последствие установих, че от картата ми въпреки всичко са дръпнати 1.60. Мисля, че е време СО, ЦГМ и Метрополитен в лицето на г-н Братоев да спрат да си играят детски игрички, защото всичко това е на гърба на пътниците, и понеже бързах и нямах време да се занимавам с глупости нямах и време да спретна страшен скандал. :help:
« Last Edit: 16.03.2022, 20:16:08 by Mammoth »

Offline pavel75

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1219 on: 04.04.2023, 10:53:34 »
На съпругата купувам годишна карта на разсрочено плащане. Дойде време за втората вноска. Влизаме в профила и там пише валидна до 05.04.2023  04:00 часа.
Аз обаче не погледнах часа и реших, че картата е до 05 април и правя втората вноска на картата, софтуера ме пита от коя дата - маркирам 06 април и плащам.
След това тя забеляза това с часовете и видяхме, че остава без карта от 05 април 04:00 часа до 06 април 04:00 часа.

Софтуерът не трябваше ли да ми каже, че правя прекъсване на годишната карта?
По тази логика мога ли да си платя такава карта като платя директно втора или трета вноска без да съм направил първа?