Author Topic: Сайтът на ЦГМ  (Read 138462 times)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Сайтът на ЦГМ
« Reply #540 on: 21.03.2024, 19:11:46 »
Програмите са скъпи, и то много, от порядъка на 30 хшляди евро за едно работно място. Дори създаването на структурата на такава база данни изисква доста сериозни познания по ГИС. А не ме питайте колко трудно, в цял свят, се намират читави специалисти, които реално разбират от ГИС. Програмистите това съвсем не могат да го работят, просто логиката и това, което трябва да ти е в главата, са напълно различни. Резултатът е, че "специалистите" в ЦГМ правят глупости, а тези, които знаят и могат, са по чужбина.
« Last Edit: 22.03.2024, 06:07:38 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #541 on: 21.03.2024, 21:04:55 »
Гугъл мапс не са ли с публичен лиценз и доколкото ЦГМ не ги ползва за комерсиален продукт не вярвам да има драма

Не са с публичен лиценз:

https://www.google.com/help/terms_maps/

А и продуктът на ЦГМ е комерсиален, не са организация с идеална цел.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #542 on: 21.03.2024, 21:10:42 »
ЦГМ-то вероятно плащат като поп на ЕСРИ за софтуер, макар че за това, което генерират на пейнт има още сто по-интелигентни начина, включително и през QGIS, който си е безплатен и могат да се правят много неща на него…

Но интересното е, че самите ЦГМ поддържат и генерират част от слоевете на ниво СО в ГИС и ерго боравят с ГИС, защо е тази деградация за тези схеми!?
« Last Edit: 21.03.2024, 21:15:48 by difian »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #543 on: 21.03.2024, 22:38:25 »
Не съм сигурен, че ЦГМ ползват софтуера на ЕСРИ - много е скъп, наистина. Иначе да, QGIS е безплатен, с отворен код е, можеш да си го надграждаш, може много работи, но все още е много далеч от ЕСРИ, особено аналитичната част. Нея съвсем не знаят как да я ползват.
Те правят част от слоевете, но става въпрос за чиста некадърност - пак казвам, не може всеки, сульо и пульо, неподготвени и не мислещи с главата си хора, да работят ГИС, а в България се случи точно това. Отделно има една фирма ГИС София, която уж поддържа всички слоеве, но.....още прави картите на Корел Дроу. И понеже Корел Дроу е за рисуване, не за картография, демек не знае какво е проекция и координати, от ГИС-а прехвърлят през АутоКАД в Корел, чрез един огромен правоъгълник - рамка, с точни размери, който обхваща цялата територия на СО. И понеже тя не е малка, операцията отнема часове. Цирк, нали.....Затова след като се дипломирах, работех година и полавина в ГИС София и си бих чукалата....
По рейс и по жена не се тича!

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #544 on: 25.03.2024, 01:35:27 »
От известно време сайтът е недостъпен от чужбина....Казва "address unreachable"...
От много време е така, както и sofia.bg
------------------------

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #545 on: 25.03.2024, 09:56:04 »
От известно време сайтът е недостъпен от чужбина....Казва "address unreachable"...
От много време е така, както и sofia.bg

sofia.bg се отваря сега. Има моменти в които спират, явно имат някакъв договорен международен трафик, който е нищожен, като се изхаби спират международния достъп до започване на нов период.

Offline ivaylostoenchev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #546 on: 03.04.2024, 19:01:05 »
ЦГМ:
🌐В момента обновяваме нашия уебсайт, за да можем да ви предложим по-добра онлайн услуга.
👉Във връзка с това, част от функционалностите на сайта ще бъдат временно недостъпни.
🧑‍💻Работим активно, за да ги пуснем скоро с нов и по-удобен интерфейс.
🙏Молим за вашето търпение!

Online pavel75

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #547 on: 04.04.2024, 09:33:20 »
ЦГМ:
🌐В момента обновяваме нашия уебсайт, за да можем да ви предложим по-добра онлайн услуга.
👉Във връзка с това, част от функционалностите на сайта ще бъдат временно недостъпни.
🧑‍💻Работим активно, за да ги пуснем скоро с нов и по-удобен интерфейс.
🙏Молим за вашето търпение!

Днес 04.04. в сайта не виждам "Виртуални табла"

Offline marina

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #548 on: 05.04.2024, 11:07:13 »
От миналата събота не работеше услугата Виртуални табла в сайта. Която и спирка да избере човек, изпиваше Няма информация за тази спирка. Откакто излезе съобщението за това, че обновяват сайта, направо изтриха връзката към виртуалните табла. А като се има предвид, че масово електронните табла по спирките не работят...

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #549 on: 05.04.2024, 11:11:11 »
Защо не ползвате интегрирането в Гугъл карти, което си работи чудесно? По картата отивате на желаната спирка, цъкате на иконката и ви излиза всичко в реално време за всички спиращи на спирката линии... Аз лично в сайта на ЦГМ никога нищо не мога да намеря и е някакво неудобно ровене...
« Last Edit: 05.04.2024, 11:12:50 by difian »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #550 on: 05.04.2024, 11:11:56 »
Бай Марине, ползвай Интерактивната карта. Там виртуалните табла  работят.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ivaylostoenchev

• View Profile
« Reply #551 on: 05.04.2024, 15:04:18 »
Защо не ползвате интегрирането в Гугъл карти, което си работи чудесно? По картата отивате на желаната спирка, цъкате на иконката и ви излиза всичко в реално време за всички спиращи на спирката линии... Аз лично в сайта на ЦГМ никога нищо не мога да намеря и е някакво неудобно ровене...
Има един единствен недостатък, който аз лично намирам за досаден - спирките са разделени за повече от 1 вид транспорт. Пример - ул. Княз Борис, на едно място можеш да видиш само ТБ6, на друго място виждаш всички автобуси. Иначе да, даже вчера открита кола излизаше като Cancelled и обновява всичко в реално време.

Offline marina

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #552 on: 08.04.2024, 17:28:58 »
Защо не ползвате интегрирането в Гугъл карти, което си работи чудесно?
Благодаря за съвета! Неотдавна това нещо го бях чула от познат. Ама му нямам доверие на гугала. На някои места има отбелязани несъществуващи спирки. На други места една спирка е отбелязана два пъти и на двете места дава различни минути за една и съща линия. На някои спирки дава информация само за интервала на движение. На някои спирки дава информация само за част от линиите, които спират там. Пълна каша.

Бай Марине, ползвай Интерактивната карта. Там виртуалните табла  работят.
Мерси! Това май е най-точното засега. Ама не съм Марин, а Марина. Женско съм. Знам, че не е много често срещано да имате жени тука. Ама аз от малка си падам малко мъжкарана. Много съм пътувала и знам много за транспорта. Имам самочувствие, че и до ден днешен мога да скрия шапката на някои мъже - шофьори.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #553 on: 08.04.2024, 17:31:27 »
Ок, тарикат(- ke)1988! ;)
« Last Edit: 08.04.2024, 18:23:22 by difian »

Offline marina

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #554 on: 08.04.2024, 18:57:54 »
Ако имаш предвид адреса на електронната поща на сина ми от ученическите му години, цялото семейство го ползваме, когато се регистрираме насам-натам из интернет. Така всички рекламни съобщения отиват на едно място. Личните си пощи ги използваме само за сериозни и официални дейности, и остават свободни от досадни рекламни съобщения.

Фактът, че ти си го пльоснал така пред всички да го виждат, показва, че подходът ни е правилен.

Между другото, като си говорим за сайта на Центъра за градска мобилност, някой знае ли каква информация дава този раздел?
https://livemap.sofiatraffic.bg/
Какви са тези зелени коридори?

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #555 on: 09.05.2024, 15:29:02 »
ЦГМ вече с акаунт и в Инстаграм  8)

https://www.instagram.com/sofiaurbanmobilitycentre/

Offline bonbon

• View Profile
« Reply #556 on: 26.06.2024, 13:24:05 »
Сайтът вече е обновен.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #557 on: 26.06.2024, 13:50:19 »
Сайтът вече е обновен.

С около 2 месеца закъснение...

Трикът с ?cars вече окончателно няма да работи?
« Last Edit: 26.06.2024, 13:54:34 by fafan »

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #558 on: 26.06.2024, 14:26:24 »
Трикът с ?cars работи, но трябва да ползваш "форума" на ЦГМ - http://forum.sofiatraffic.bg/. Разписанията са актуални, но не е ясно дали ще се поддържат актуални и кога "форума" може да изчезне.

Offline KillKill

• Наистина съм луд
  • o_o
    • View Profile
« Reply #559 on: 26.06.2024, 17:53:20 »
Е най-сетне сайта влезе в 21 век. Браво съвременен, видях че има и проследяване на превозните средства в реално време, но липсваха автобусните линии. Сега и приложението като пуснат ще е топ.