По тоя повод дядо ми, иначе върл комунист, казваше "Е те тука им беше грешката на комунистите и затова пропаднаха. Уж се бориха против царя и против чорбаджиите, а сетне те станаха най-големите чорбаджии." Викали са го да стане началник, сченоводител, "партиец", но като е видял какви ги вършат (само от Петрово е имало избити с по един патрон в главата поне десет човека, имената им са на плочите пред НДК), категорично е отказал, до 65 години си работеше по лозята. Всичкият му келепир беше, че са ги водели по екскурзии из България и само веднъж в Съветския съюз. Но въпреки това защитаваше Бай Тошо, защото като дете всяка година от началото на лятото до Димитровден заедно с братята му са били "измекярчета" в планината, да гледат козите на чорбаджията, за което той е плащал на баща им. Така е изпускал месец и половина от учебната година. Видял е цивилизация едва когато е отишъл войник в София, където сега е Военно историческия музей, на Черковна. Бил е в групата, която е ескортирала до гарата ковчега на Цар Борис при погребението му. А при уволнението, като са ги питали кой къде ще се прибира, за да им купят билети за влака, казал вместо "Кулата", Драма. Така е отишъл в Кавала да види морето за първи път в живота си, тогава там е било българска територия. Сетне е имало страшен тормоз, от 45та до 56та година, от страна на комунистите с огромни данъци на площ и на глава добитък, когато баща ми е бил на годинка, не е имал пари да си плати тока, токаджията му взел бушона и нашият го заместил с един кочан от царевица и малко телче....А преди да се родят баща ми и леля ми, две деца близначета са му починали на 11 месеца - разболели се от жълтиница, а в болницата в Сандански по погрешка са им сложили инжекции с лекарство само за възрастни...Та Тодор Живков много хубаво бил създал ТКЗС-тата....Иначе знам и един друг много умен дядо, който е искал да учи, но баща му не го е пуснал, понеже нямало кой да гледа козите и овцете....