Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 1299793 times)

Offline Dobrin Samanta

• Начинаещ
  • *
  • Любител на чешките трамваи
    • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #7180 on: 02.11.2024, 10:53:32 »
Щом и Жоро го прилага, явно е повсеместно малоумно и непрофесионално поведение от страна на ватманите:

Все пак да отбележа ватманката на 2045 по ТМ3 в момента, която между за удобство на пътниците да спре с 4-ката пред нея, предпочете да не отваря вратите…

“Извинението” й може би е, че се разсейва, возейки и нелегално пътник в кабината (Милен 09)! ;)

Интересно как Милен се телепортира толкова бързо след като беше с мен през цялото време и въобще не сме били около/в/на/до/пред и т.н. 2045? Въпросната ватманка е НОВОБРАНЕЦ, който все още не е започнал своята работа на линия САМ и все още я придружава ДРУГО ЛИЦЕ ватман за НАСТАВНИК. Много разбирачи се навъдиха изведнъж и всеки започна да гледа в паничката на другия. От цялата тик ток гилдия много лесно може да разберете кой колко струва и какъв човек е. Защо никой не коментира дъщерята на един фотограф, която беше карала трамвай посред бял ден и че тази въпросната продължава да се вози по кабините и да сътворява всевъзможни проблеми?
ТМ депо: Красна поляна
Мотриси: 2050, 2043/44, 2054, 2052/51
ТМ линия: 2, 3, 4, 5, 9, 10, 14, 18, 19

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7181 on: 02.11.2024, 10:59:54 »
Мястото за лични драми, кой къде и с кого ходи наляво надясно, и кой къде е дал на някой да кара посред бял ден не е тук. Не ви е ясно кой чете тук и се навличат само проблеми на водачите.
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #7182 on: 02.11.2024, 11:28:41 »
Водачите ако спазват правилата и недопускат външни лица в кабините, няма да имат проблеми. Елементарно е.
Иначе, щом нещо е написано, то няма никакъв проблем да бъде прочетено от всеки. Дори е радващо ако лица на отговорни ръководни длъжности четат тук.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7183 on: 02.11.2024, 13:06:44 »
Щом и Жоро го прилага, явно е повсеместно малоумно и непрофесионално поведение от страна на ватманите:
Обясних и пак ще го обясня- на Македония като спре ПЕСА - спиркоуказателя е на 5 врата . На краставиците е на 4 врата. Аз съм ВИНАГИ след 5 . Кажи ми - кой от 15 ще тича за 5 посока съдебна палата? Като съм на 10 и съм преминал на 1 сигнал на Македония с 8 - кой от 10 ще тича да хване 8 до Съдебна палата , като 5 е отзад?
Мислиш ли , че ми е ок да чакам 8 да направи спирка , после 10 след нея , после 27 и после 5 , когато трябва да стигна за минута до Витоша а съм последен на опашката?
Първият ми курс от Бъкстон - настигам 5 на Лагера , защото не може да си хване светофара , оттам комплект до Македония , обаче минава пред нас 27 . 5 чака 27, аз чакам 5 , през това време часовника тиктака . После чакам 27 да завие на Витошка ,като завие - 18 ме пресича с 2 минути и така .12 минути е от Бъкстон до Гарибалди . Та какво исках да кажа - бързам , не бързам ,  чакам си чинно зад 5 . Който желае - може да ми пусне жалба , че не правя двойна спирка на Македония .

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7184 on: 02.11.2024, 17:36:19 »
Щом и Жоро го прилага...ватманката на 2045 ..предпочете да не отваря вратите…

“Извинението” й ...

Май трябва да се махнат всички двойни спирки. Щом ватманите си имат собствени теории и няма кой да ги контролира дали си изпълняват служебните задължения по-добре изобщо да няма такива европейски екстри. Връзките ще се правят със следващия трамвай независимо след колко минути е, и без това който е тръгнал с градски транспорт в София е ясно че не е тръгнал по бърза работа.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #7185 on: 02.11.2024, 17:38:36 »
Аз не съм виждал по Европа спирка на която да спират МПС от повече от една линия.
Спрете си просташките мнения !

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #7186 on: 02.11.2024, 17:40:33 »
Значи не си гледал достатъчно.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7187 on: 02.11.2024, 18:15:06 »
Някой може ли да извади закон, наредба или въобще нещо писмено, в което се твърди, че на двойна спирка второто превозно средство е задължено да спре заедно с първото, и е забранено да изчака първото да потегли от спирката? Защото аз такава разпоредба не съм виждал. Както и никой не ме е учил на такава разпоредба.
Освен културата на водачите, за да не работят двойните спирки една огромна част от вината е в културата на пътниците. Едно много ясно и повсеместно спазвано неписано правило е, че на двойна спирка пътниците са длъжни да са струпани на грозд върху първия спиркознак. Когато спреш като второ ПС, чакащите не виждат, че има второ ПС или не виждат коя е линията. Докато чакащите се ориентират, че има второ ПС, докато тръгнат към него, първото вече е тръгнало, и е освободило спирката. След което чакащите са стигнали второто ПС, започват да се качват САМО от първа врата, което бави още много, и като за капак, накрая до първото колче има двама-трима, които ги мързи да стигнат до задната част на спирката, очакват ПС да спре повторно, и след това грам не ги мързи да пишат жалба с обвинение, че водачът е пропуснал спирката. Вас замеряли ли са ви с домат, че не сте спряли повторно на спирката? Защото мен да.
В Прага, например, много трамвайни спирки са двойни. Но там второто ПС спира два пъти на двойна спирка. Първия път пътниците слизат, и почти никой не се качва, втория път чакащите се качват. Тук това не е така. И въпреки, че съм от малкото водачи, които са с ясното съзнание, че са на линия да обслужват пътници, а не да търкалят безцелно купчина желязо, мога да кажа, че генерално пътниците са племе, което не обича нито да мисли, нито да се съобразява. Което в много от случаите се отразява след това на моя джоб. :rolleyes:

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7188 on: 02.11.2024, 18:23:22 »
В Прага има добре утвърдени традиции и пътниците много добре знаят, че второто ПС ще спре втори път, затова не тичат. Тук дори да се въведе такова правило, ще отнеме десетки години първо водачите да започнат да го спазват стриктно и второ, пътниците да са спокойни, че няма да бъдат подминати.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7189 on: 03.11.2024, 11:40:04 »
В Прага има добре утвърдени традиции и пътниците много добре знаят, че второто ПС ще спре втори път, затова не тичат. Тук дори да се въведе такова правило, ще отнеме десетки години първо водачите да започнат да го спазват стриктно и второ, пътниците да са спокойни, че няма да бъдат подминати.
Виж сега - където има време се спира втори път , където няма - не се спира . Обасних - няма как за 1 минута да измина разстоянието от спирка до спирка , с чакане на светофар две минути , да направя двойна спирка и да спра отново на първия спиркоуказател .
Знам,че си изключително добър машинист, с много познания , но врака няма общо с трамвая, освен , че се движи по релси и се задвижва от електрически двигател.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7190 on: 03.11.2024, 12:10:23 »
Това беше за Прага. Обърканото положение в София не го оспорвам или по-точно не мога да виня водачите за това, че импровизират и се оправят както могат в една тотално сбъркана система. Може да съм машинист (бивш към момента), но и аз 17 години работих в не по-малко сбъркана система с пожелателни или неадекватни правила.

Ясно е, че хората ще тичат из спирката, ако вторият трамвай, автобус или там каквото е ту спира втори път, ту не, ту прави двойна спирка, ту не. За да не тичат, трябва да са наясно какво да очакват. Ако изобщо няма двойни спирки или на всички двойни спирки второто ПС винаги спира два пъти, няма да тичат. Т. е. не могат да се обвиняват пътниците, че не знаят какво ще направи водачът и залагат на най-сигурното.
И аз като чакам на Плиска (спирката с най-много линии, наред със Св. Анна), като дойде моята линия трета или дори четвърта, се придвижвам назад с готовност да тичам, защото всички варианти са еднакво вероятни.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7191 on: 03.11.2024, 16:03:19 »
Когато даденият водач няма да направи двойна спирка - спира на дистанция от предния . Аз поне така правя . Когато ще правя двойна спирка приближавам предния .Така и хората се ориентират добре.

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #7192 on: 03.11.2024, 20:36:49 »
Защо не бъде направена някаква централна наредба дали да се спира или не двойно. Така и пътниците и водачите ще знаят

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #7193 on: 04.11.2024, 08:10:50 »
Водачите ако спазват правилата и недопускат външни лица в кабините, няма да имат проблеми. Елементарно е.
Иначе, щом нещо е написано, то няма никакъв проблем да бъде прочетено от всеки. Дори е радващо ако лица на отговорни ръководни длъжности четат тук.

Четат, четат.
SUMC - Desordem e Regresso.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #7194 on: 04.11.2024, 12:16:42 »
Извинявам се, ако грешно съм припознал пътника в кабината с Милен! И все пак, имаше и друг пътник в кабината... (ако държите, мога да кача и снимка :) )

По въпроса с двойните спирки - лично аз ще натисна да се регламентира ясно въпросът и да се знае и от пътници и от ватмани...

Същото е и за неспазването на чл. 66 от ЗДвП (там положението е още по-страшно от ситуацията с двойните спирки и точно на слизане от 2045 един астралопитек с бус доказа, че не си е взел по читав начин книжката...

И третото, на което искам да Ви обърна внимание е Тълкувателно решение № 2 от 22.12.2016 г. на Върховния касационен съд относно правото на предимство на пешеходците...
« Last Edit: 04.11.2024, 12:19:41 by difian »

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #7195 on: 04.11.2024, 18:01:10 »
Аз имам спомен, че като бях малък трамваите ако спираха като втори на спирките и отваряха вратите, то после винаги спираха пак за малко още един път на самата спирка. Тогава също имаше правило трамваите да спират далече един от друг.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7196 on: 04.11.2024, 19:02:47 »
Тогава ги нямаше съкратените разписания от по 1 минута между спирките! Сега време няма. За това и не се чака никой.
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #7197 on: 04.11.2024, 19:15:07 »
Тогава ги нямаше съкратените разписания от по 1 минута между спирките! Сега време няма. За това и не се чака никой.
Това е изключително малоумно като решение. При и без друго влошения интервал на движение между колите биха могли да пооблекчат разписанието между спирките за да се осигури адекватно спиране и изчакване на пътниците

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #7198 on: 04.11.2024, 21:08:58 »
Това е изключително малоумно като решение. При и без друго влошения интервал на движение между колите биха могли да пооблекчат разписанието между спирките за да се осигури адекватно спиране и изчакване на пътниците

Не, просто едни т.нар. експерти забравиха, че на градския транспорт всъщност главната му цел е да превозва пътници, а не да ускоряват разписания и когато последния транспорт за деня ми подмине спирката, да ми се четат лекции как всъщност аз съм си бил виновен, че не съм си хванал по-ранния, а онзи имало да бърза за тва подминавал с 200. Не, не!
SUMC - Desordem e Regresso.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
« Reply #7199 on: 04.11.2024, 23:44:33 »
Точно ускорените разписания са едно от нещата, които привличат най-много пътници.