Poll

Държавен/общински или частен обществен транспорт

Държавен/общински
Частен

Author Topic: Концесионираните линии от МГТ  (Read 551637 times)

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Концесионираните линии от МГТ
« Reply #2940 on: 02.09.2024, 15:43:41 »
Чисто практически в Yellow шофьорите на такси заплащат ежеседмично лизингови вноски които са към самата таксиметрова фирма, а не към вносителя на коли, така че не съм напълно наясно дали не може да има лизинг през посредничеща фирма.
Българският законодател позволява такава практика, даже е често срещано явление. Плюс, че йелол са частна фирма, а не фирма, която е концесиониране от общината.

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #2941 on: 04.09.2024, 22:08:21 »
Ако идеята е автобусите да останат в СА след края на тази концесия, това обяснява защо не си дават зор за нови обществени поръчки, както и защо са в бяло с листенца, идентично с поръчаните за СА BMC Procity.
Иначе аз лично имам наблюдения, че около 1/3 от автобусите са в прилично състояние (предимно тези на линиите от Обеля, както и 27), а тези по линиите от/през Орландовци и Автостанция Изток наистина са доста позанемарени. Хубаво е, че спазват разпределението и рядко ги разменят.

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2942 on: 05.09.2024, 09:11:17 »
Не знам в какви филми се вкарвате как поради европейски разпоредби МТК щели да си предадат автобусите на общината. Европейски разпоредби могат да имат нещо общо, само ако играят европейски пари. Тук случаят не е такъв. И не може европейски закон да отмени наш държавен, просто това са пълни глупости.
По план до края на тази година пускат обществена поръчка за 70 нови автобуса, които да поемат линиите на МТК през 2026. И това се изговори 100 пъти.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #2943 on: 05.09.2024, 11:38:16 »
Напротив, европейското законодателство седи над националното, поради което всяка държава ратифицира тези законови промени на национално ниво. Това не прави по-малко абсурден случая с тези турски боклуци (ако е вярно това което пишат нагоре), но е факт.

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2944 on: 05.09.2024, 18:27:43 »
Напротив, европейското законодателство седи над националното
Няма такива филми. Всяко действие в България се съобразява с българското законодателство.
Можем да взаимстваме закони от европейското законодателство, което е нещо съвсем различно.
При ЗОП има взаимствани текстове от европейското законодателство. Това е било изискване на ЕС, най-общо за да можем да усвояваме пари по европрограми. Например при покупка на нови автобуси с европейско финансиране и с бенефициент общинският превозвач.
А случаят с МТК няма нищо общо. Общината е отдала на концесия пакет от линии, понеже е била осъдена от МТК за пропуснати ползи. За което е осигурила пари от собствения бюджет и е задала правилата. Няма никаква дори далечна връзка с европейски регламенти и законодателства.
« Last Edit: 05.09.2024, 22:22:57 by difian »

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2945 on: 06.09.2024, 09:35:05 »
Европейското право е НАД българското и това трябва да е ясно на всички. Имаме чл. 5 от КРБ, който ни казва, че разпоредбите на международните договори (приети по надлежния ред) се ползват с предимство пред българското законодателство. България с присъединяването си към ЕС през 2007 приема като международни договори ДЕС и ДФЕС, които пък уреждат статута на регламенти, директиви, решения и тн на европейските институции. Съответно, понеже ДЕС и ДФЕС са международни договори, а регламенти и подобни се уреждат от тях, то и те са с преимущество над българското право.

Offline Niko.G

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2946 on: 06.09.2024, 12:08:16 »
Хубаво е, че спазват разпределението и рядко ги разменят.

Все по-често почнаха да ги разменят. Вчера на 90 едната кола бе 7125, който е все на орландовските линии, а другата 7105, от обелските линии. Само на 86, като че ли има твърди титулярни - 7051, 7079, 7097, 7103, 7113
SUMC - Desordem e Regresso.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2947 on: 19.09.2024, 12:23:00 »
Все пак похвално за 2- та МАН а, макар и капка в морето нищо общо с другите изгнили боклучарници.  Най накрая качествена марка и комфортен автобус от частник, години след конектата на карат.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР