Author Topic: Мобилните оператори  (Read 19315 times)

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Мобилните оператори
« Reply #80 on: 08.01.2023, 14:28:55 »
На зелените 4G телефон има по-добра връзка от 5G. Навярно ако се изключи 5Gто и другият телефон ще литне.
« Last Edit: 08.01.2023, 14:32:28 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #81 on: 08.01.2023, 16:37:40 »
То аз говорех принципно, не с конкретен пример, понеже телефонът ми не е 5G. Но отида ли на селото ми, което нито е в някакъв планински район, нито е супер отдалечено от големи населени места, не мога едно видео в ютуб да изгледам нормално, даже и фейсбука и инстаграма да си прегледам...

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #82 on: 08.01.2023, 16:48:11 »
Ама какво говориш!
То на Витоша докато разхождам кучето сутрин не мога да слушам нормално сутрешни блокове. И то около симеоновските езера. А на самите тях няма обхват и за GSM телефония.
Така схванах, че в някои дни с лош обхват е по умно да спра, да пусна за 30 дек. самолетен режим, че като го изключа хваща най-силният сигнал, а иначе пробва да държи клетка докато тече интернет поток.
Украйна, победа!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #83 on: 08.01.2023, 17:32:17 »
Не знам дали осъзнавате колко капризно е оплакване, че насред гората нямало интернет...

В пражкото метро (три линии, 61 станции и 6-вагонни влакове през 90 секунди) до преди няколко месеца изобщо нямаше мобилен сигнал... никакъв, дори 2G за говорене.
В Германия извън голям град, да имате някакъв интернет (поне 3G) е като да ударите дажкпот от лотарията.

България от години е в челните класации за качество и скорост на мобилните връзки и това съвсем не е случайно.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #84 on: 08.01.2023, 17:46:21 »
Не знам дали осъзнавате колко капризно е оплакване, че насред гората нямало интернет...

...
В Германия извън голям град, да имате някакъв интернет (поне 3G) е като да ударите дажкпот от лотарията.
...
България от години е в челните класации за качество и скорост на мобилните връзки и това съвсем не е случайно.

В Германия от половин година изобщо няма 3G - само 2G, 4G или 5G.

Иначе по темата с чуждестранните карти в роуминг - има оферти. Например предплатена карта от Испания - 200 GB за 40 лева, които могат да се ползват и с трите оператора в България. Ако зелените нямат обхват на едно място, то има А1, ако няма А1, то Виваком. Определено е по-добре да имаш достъп и до трите мрежи с една карта, отколкто да жонглираш с три телефона.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #85 on: 08.01.2023, 18:40:55 »
Само дето след 6тия месец май беше като изкара картата в роуминг ще пуснат оная опция за справедливо ползване в роуминг, която е:
Ако постоянно използвате мобилен телефон в чужбина, например ако се преместите в друга страна и продължите да използвате SIM картата от вашата страна, вашият мобилен оператор може да ви таксува допълнително за роуминг. Тези такси обаче са ограничени по силата на политиката за справедливо ползване.

В някои специфични случаи (вижте по-долу), може да ви се наложи да платите допълнителна такса за роуминг на данни, равна на максималната такса на едро за данни в ЕС. През 2022 г. тази максимална такса е 2 евро за 1 гигабайт (GB) данни плюс ДДС и с времето ще намалява. От 2027 г. нататък тя ще бъде ограничена до 1 евро за 1 GB плюс ДДС
Украйна, победа!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #86 on: 08.01.2023, 18:56:07 »
След 4-тия месец общо пребиваване навън. Това значи, че ако си 2 месеца извън страната, върнеш се за 1 месец и пак излезеш, тези условия ще се приложат след 5-тия месец.
На практика обаче не е кой знае колко драматично, освен ако си от телефонистите, които гледат телевизия на телефона или говорят 22 часа в денонощието.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #87 on: 08.01.2023, 19:35:50 »
Еми аз гледам тв на телефона само сутрин докато разхождам кучето щото ми е скучно да не ми работи главата. Даже съм най-рахат да слушам сутрешен блок по радиото, но при БНТ не става.
Затова се ядосвам, че са пуснали твто с такова яко качество, което върти трафик на вятъра.
Пък у нас телевизия почти не гледам. Истинския телевизор го зяпам на някой филм разсеяно към 20:00-22:00 .
Украйна, победа!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #88 on: 08.01.2023, 19:51:01 »
Само дето след 6тия месец май беше като изкара картата в роуминг ще пуснат оная опция за справедливо ползване в роуминг, която е:

Няма проблем с това справедливо ползване ако ползваш предплатена карта или договор със срок 1 месец. Предплатените карти ги въртиш, като минат 4 месеца пускаш пакета на друга карта, краткосрочните договори ги спираш и след 2 дена пускаш пак. За съжаление вече има много оператори които блокират опити за такова хитруване като изкуствено ограничават начините на зареждане например - приемат само испански дебитни карти за да заредиш или искат разни документи за постоянно жителство като френския оператор free.fr например, но има начини да се заобиколи и това.
« Last Edit: 08.01.2023, 19:52:50 by fafan »

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #89 on: 08.01.2023, 19:58:12 »
Аз имам на Lebara, регистрацията беше на лайв чат с оператор, и ми каза да дам произволен немски адрес и няма проблем. Обаче почти не съм я ползвал, защото пакетите с интернет в роуминг са с твърде малко МБ и на такива цени, че по-добре да премина на план към Йетел с повече МБ в роуминг. Сега имам почти 22ГБ в роуминг месечно, обаче не ми стигат.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #90 on: 19.01.2023, 00:08:28 »
Mesechnite abonamenti za mob. uslugi se indeksirat sas srednogod. indeks na potrebitelskite tseni na NSI za 2022 s 15.3% ot fevruari. Info: https://yttl.bg/im

Интересно получих СМС, на таблета дето е в средата на договора, на моя телефон дето е подписан договора през лятото, но на двата телефона подновени на 31.12.2022 няма СМС!
Щеше да е твърде нагло, да индексират цени, на които са се съгласили преди по-малко от месец.
Украйна, победа!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #91 on: 19.09.2023, 17:33:49 »
Някой има ли представа, когато имаш на А1 фирмен телефон и не си титуляр (демек служебен) в приложението "Моят А1" как се прави да ти даде информация за собствения номер. Примерно име на плана, мегабайти и др?
Инсталирах това нещо, направих регистрация, обаче като влизам ми казва, че няма избрани услуги и трябва да добавя.
Като вляза да го правя вътре виждам всякаква бълвоч - от рода на кредити, някакви застраховки, телевизия - обаче нищо не ми прилича да е информация за собствения ти номер.
Украйна, победа!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #92 on: 20.09.2023, 20:01:29 »
Представляващият фирмата регистрира профил и може да разпечатва подробностите за всеки телефон от групата. Той може да променя плановете,  да закрива или присъединява нови номера.
Иначе в приложението индивидуално на твоя номер виждаш полагащи се и изразходвани МВ, минути, SMS в България, ЕС. Можеш да купиш пакети мобилни данни.
« Last Edit: 20.09.2023, 20:37:37 by blagun »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #93 on: 10.11.2023, 11:18:14 »
Някой тествал ли си е със speedtest как му работи мобилния интернет на 4G (5G) телефон?
Имам много силното подозрение (при Yettel)  че скоростта се споделя много здраво с една сюрия телефони и интернет-а върви далеч по-бавно отколкото си плащаш.
Една вечер го тествах (4G) и към А1 (една от най-добрите скорости се стигаха до там) вървеше с около 18Mbit download, а за upload беше около 6.5 Mbit/s.
Ей сега проверявам до същите места (при хубав обхват) горе-доло 6 Mbit/s и за двете скорости.
При кабелния интернет, който ми е на 75 mbit/s се достигат доста по-добри скорости - и усещането е бърз интернет е истинско.
Теоретичната скорост на 4G е 50 mbit/s за download и 10 mbit/s за upload.
Оставям настрана колко е морално да ти се продава 4G телефон на по-нормална цена, ако предпишеш договор , който се различава по максималната скорост за интернет, която е постижима само с 5G телефон.
Умишлено не си взех 5G такъв преди 3 месеца. понеже имах служебен и заради лошото покритие на 5G имаше по-бавен интернет, отколкото ако го суична на 4G.
Украйна, победа!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #94 on: 10.11.2023, 11:27:38 »
Това е абсолютно в реда на нещата, мобилният интернет е споделена услуга, делиш клетката с десетки или стотици други потребители. От голямо значение е клетката към която правиш тестовете как е вързана с основната мрежа на оператора, ако е с праисторическа радиорелейна връзка скорости от порядъка на 2-3 Мбит/с са абсолютния максимум дори и телефонът ти да ти показва максимален обхват на 5G. За да усетиш наистина максимумът от 5G клетката трябва да е вързана със сериозна оптика към мрежата, а ти като краен потребител няма как да го знаеш това дали е така и никой няма да ти каже.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #95 on: 10.11.2023, 11:37:14 »
Скоростта не зависи толкова от "сериозната оптика", колкото от устройствата свързани в двата ѝ края. А цифрови релейки също могат да поддържат добри скорости. 5G мрежата в България все още е на много ниско ниво, колкото и да се фукат с нея.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #96 on: 10.11.2023, 11:48:15 »
Е да де, ама те се опитват да продават т.нар. "интернет за дома", където те зарибяват да си сложиш WiFi със SIM карта.
И като го сложиш какво ще получиш? Нещо като охлюв?
Нали ти продават това дето го няма? Какво ще споделиш с вкъщи си? Параметрите от договора ли? Логично е да е поне 50% от физическите възможности да връзката.
« Last Edit: 10.11.2023, 11:50:10 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #97 on: 10.11.2023, 11:51:41 »
5G на Йетел съм на максимална скорост и в момента Ookla ми измери 423 Mbps.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #98 on: 10.11.2023, 11:57:09 »
Е да де, ама те се опитват да продават т.нар. "интернет за дома", където те зарибяват да си сложиш WiFi със SIM карта.
И като го сложиш какво ще получиш? Нещо като охлюв?
Нали ти продават това дето го няма? Какво ще споделиш с вкъщи си? Параметрите от договора ли? Логично е да е поне 50% от физическите възможности да връзката.

Рутери със сим карта, се препоръчват единствено ако окабеляването е сериозно затруднено. Иначе си е таралеж в гащите.
Физическите параметри на една мрежа се визмат предвид единствено при планирането на услугите. От гледна точка на потребител е доста наивно да очакваш някакви теоретични максимуми да се заделят само за теб.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #99 on: 10.11.2023, 11:59:24 »
Аз им побучах малко на 123 и гледам сега скоростите се вдигнаха
https://www.speedtest.net/result/c/b88ec67e-ab21-4ff0-a80a-fa388984678a
https://www.speedtest.net/result/c/21b61b02-407e-4fc0-9433-d9948a2d9a5e

А за сравнение на кабел (не е оптика)
https://www.speedtest.net/result/c/ca960e93-871b-4948-bd92-4074f4dbfd8c

Тестовете са правени през CLI приложението на Ubuntu.
Украйна, победа!