Мисля, че дискусията от темата за разписанията трябва да се премести тук. Не мога да намеря темата за общинския спрямо частния транспорт.
Като гледам как се изготвят концесиите, колко са прозрачни конкурсите и превозвачите колко се стараят, е по-добре целият ГТ да е общински. В идеални условия трябва да има реформа на дружествата, включително на всички ръководни кадри и някак да се намерят шефове, на които им пука и им се работи.
В момента заплащането на километър не е оптимално, но не виждам с какво може да се замени. Ако е на брой превозени пътници, ще започне надцакване между различните превозвачи, където има общи участъци. Преди време бях пускал видео, обясняващо какво се е случило в Англия, когато са приватизирали транспорта.
Друг голям проблем е невъзможността да се променя пробега, съответно маршрутите. До момента е имало много малко промени на концесионирани линии. Дори ми направи впечатление, че по празниците, включително и на 1 януари, линиите на МТК вървяха по обичайните си разписания. Това е плюс единствено, когато от ЦГМ наредят някаква "секира" при няколко почивни дни.