Poll

Държавен/общински или частен обществен транспорт

Държавен/общински
Частен

Author Topic: Концесионираните линии от МГТ  (Read 645860 times)

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
Re: Концесионираните линии от МГТ
« Reply #1960 on: 14.04.2015, 17:46:39 »
Като гледам ,от както се върнаха автобусите от Пловдив на Карат,69 и 70 се обслужват само от новите(остана само 9031 от старите да се движи). Та да не би старите да ги подготвят за продажба или пак под наем или нещо от този род?
Няма да се движат повече, поне на този етап (нищо не е изключено).
А тия от Пловдив старите всичките и едно от новите конекта са тотал щета.

Offline kom6ito

• Маниак
  • Citaro
    • View Profile
« Reply #1961 on: 14.04.2015, 18:00:51 »
Стига бе,какво са им правили там та са ги разсипали толкова.Търси ли им се отговорност?Кое е новото, което е тоталка?

Offline 2828

• Защо пиша толкова много?
  • 506
    • View Profile
    • Email
« Reply #1962 on: 14.04.2015, 18:01:54 »
9032 също ли не се движи?

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #1963 on: 14.04.2015, 18:04:36 »
не, спрян е и най-много ме е яд за него. За кочини като 9021 30 25 и т.н. - не, ама за него..... Нищо, че е на 26 год. вече, много по-добър е от конектата.
Стига бе,какво са им правили там та са ги разсипали толкова.Търси ли им се отговорност?Кое е новото, което е тоталка?
9008

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #1964 on: 14.04.2015, 20:53:56 »
Едва ли ще търсят отговорност на Петко,все пак е акционер в Карат.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1965 on: 16.04.2015, 09:14:31 »
не, спрян е и най-много ме е яд за него. За кочини като 9021 30 25 и т.н. - не, ама за него..... Нищо, че е на 26 год. вече, много по-добър е от конектата.
9008

9032 О 405-цата ли беше? На мен ми харесваше, беше много запазен, ходил съм с него до Плана няколко пъти. Жалко. Но пък от друга старна ако наистина беше толкова хубав едва ли щяха да го спрат, има хора техници, които си знаят работата. Помня даже, че последния път като пътувах с него няколко пъти угасна двигателя до Плана.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline cyberdude

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1966 on: 21.05.2015, 22:23:28 »
Тъй като наближава момента, в който изтича срока на концесионираните линии, мисля, че е време да се вземе стратегическо решение какво ще се прави занапред. Лошото е, че всичко това се случва в предизборна година, в която стратегически решения не се вземат. Това, което е ясно, е следното:

1. Връщането на всички концесионирани линии на СОАТ е невъзможно дори и да се вземе решение за това. Обслужването на концесионираните линии се движат около 170 автобуса на средна възраст под 10 години, които просто няма с какво да бъдат заменени, дори и след доставките на МАН-овете и чаканите 110 къси автобуси. Освен ако не предложим на пътниците да се возят вместо в нов Мерцедес, в Икарус от края на 80-те. Пари за нови автобуси няма, а и да има, те няма да могат да дойдат по-рано от 1.5-2 години.

2. Общинския превозвач определено има нужда от конкуренция. При всичките им несвършенства и разпределяне под масата, именно концесиите принудиха Автото да почне да мисли за купуване на нови автобуси, даже и на кредит, да накара шофьорите да носят униформи, да иска климатици поне в новите превозни средства и т.н. Затова конкуренцията следва да се запази.

3. Изборът на нови концесионери (който освен нужен, явно е и неизбежен) трябва да стане по прозрачен и конкурентен начин, а не по системата "Велизар Стоилов". Като начало това значи много ясни правила и договори какво се дава, какво се иска, с какво ще се вози, как се контролира и т.н. Като правилата са написани максимално ясно и подробно, конкуренцията ще е основно ценова, както и трябва да бъде.

4. Предишния път аз поне не разбрах на какъв принцип бяха избрани линиите за концесия - имаше и градски, и крайградски, и натоварени, и съвсем лежерни. Съответно се получиха и проблеми - натоварени линии се пуснаха с къси автобуси, защото никой не е поискал други. Хубаво е сега да се вкара повече мисъл.

5. Според моето скромно мнение най-лесния и очевиден начин на разделяне на линиите, който се ползва от години е на градски и крайградски. Двете групи линии се различават драстично помежду си и в много държави се обслужват от различни оператори.

6. Крайградските линии са по-подходящи за концесиониране по един куп причини - маршрута им се променя рядко, пътникопотока е сравнително постоянен и ясен, интервалите на движение са по-големи, в почти всички случаи са достатъчни и къси автобуси. Затова и предложението ми е всички крайградски линии да бъдат разделени в 3-4 пакета и да бъдат дадени на концесия. За сметка на това СОАТ да си вземе обратно градските линии 72,73,74, 84, 123, 204. 260, 306 и 404.

7. В новите условия на договора изрично да се заложи, че всички крайградски линии са с постоянен контрол, осъществяван от шофьорите. Това означава качване само от първа врата и монтиране на турникети на останалите врати така че от тях да може само да се слиза. При крайградските линии спирките са по-малко, интервалите големи, а пътникопотока сравнително по-малък, така че това няма да бави много движението, но пък ще има драстичен ефект по отношение на приходите от тези линии. При частни превозвачи няма да има и несъгласието на шофьорите да се занимават с тази "несвойствена работа".  ;)

8. От всички крайградски линии, без да съм абсолютно сигурен, си мисля, че само линия 1 има нужда от съчленени автобуси. Останалите може да се обслужват от къси, като работа на СО, ЦГМ и кметовете на съответните села/квартали е да направят адекватни интервали и разписания.

9. От отдаването на крайградските линии, обслужвани в момента от СОАТ на концесия ще се освободят около 90 къси автобуса, докато за поемането на върнатите линии ще са нужни около 80 автобуса, като за 204 ще трябват задължително съчленени. Ако цялата тази размяна се направи след идването на 110-те нови къси автобуса, тя ще бъде съвсем безболезнена, като след нея ще могат да се бракуват и последните останали О305, както и да се намалят интервалите на някои линии.

10. Разбира се няма пречка и общинския превозвач да участва в конкурса, стига да спазва правилата, заложени в договора и да даде най-добра цена.

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1967 on: 22.05.2015, 00:17:48 »
За всичко съм съгласен без това с турникетите и таксуването при шофьора, защото при селските линии обикновено в посоката София-съответното село пътниците се качват от една спирка(обикновено автостанция или транспортен възел), което би удължило значително престоя на съответната спирка. А и при тези интервали автобусите по някои от линиите са претъпкани и турникетите само биха пречили допълнително.
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1968 on: 22.05.2015, 01:38:56 »
Ако няма концесии и линиите се върнат на Столичен Автотранспорт, то те вероятно могат да си наемат автобуси от някоя фирма, не съм сигурен дали е нужно да обявяват обществена поръчка. Но най-вероятно ще обявят някакви концесии, дано конкурсът е малко по-прозрачен.

Offline cyberdude

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1969 on: 22.05.2015, 07:44:13 »
За всичко съм съгласен без това с турникетите и таксуването при шофьора, защото при селските линии обикновено в посоката София-съответното село пътниците се качват от една спирка(обикновено автостанция или транспортен възел), което би удължило значително престоя на съответната спирка. А и при тези интервали автобусите по някои от линиите са претъпкани и турникетите само биха пречили допълнително.

Още по-лесно - на автостанцията се назначават 2-3 кондуктори, които помагат за проверката на редовността на пътниците. В този случай може и турникетите/вратите да се отварят точно на тази спирка. Макар че според мен, ако всички пътници са си взели билети предварително, дори и през една врата, пътниците могат да се качат за не повече от 5 мин. Иначе интервалите е хубаво да се преразгледат - на някои линии автобусите са по-нарядко от автобусите за Варна например.

Offline bahner

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1970 on: 10.06.2015, 16:22:02 »
Ако няма концесии и линиите се върнат на Столичен Автотранспорт, то те вероятно могат да си наемат автобуси от някоя фирма, не съм сигурен дали е нужно да обявяват обществена поръчка.

Няма как да си наемат просто така. Ако СА си наема изпълнител, пак трябва да има конкурс. Иначе може да ги дадем директно на шурея линиите.
Галерия за градски транспорт - https://www.flickr.com/gp/127247218@N05/qB017P

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #1971 on: 10.06.2015, 16:30:45 »
Според мен е крайно време Столична Община и всичките и подопечни дружества от рода на ЦГМ, СА, СЕ и т.н. и т.н. да престанат веднъж за винаги да абдикират от задълженията си, да спрат да размиват отговорността и да я премятат от едно дружество към друго, и да поемат (само че по адекватен, а не по сегашния крайно безумен, безотговорен и безидеен начин) изцяло автобусния транспорт в София - това с частните фирми е роден патент за шуро-баджанащина и преразпределяне на едни пари, като крайния резултат от цялата галимация е липсата на адекватен наземен транспорт в столицата. Лошото е, че тъй като воля за цялостно подобрение на нещата няма, частните фирми е доста вероятно да продължат да изглеждат като ако не по-добрата, то поне по-приемливата и по-малко отблъскваща алтернатива...
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1972 on: 10.06.2015, 19:49:31 »
Не е роден патент, концесии на всички видове транспорт има из цяла Европа, най-малкото!  :rolleyes:

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #1973 on: 10.06.2015, 20:01:32 »
До момента аз лично не съм бил в европейски град, в който транспортът да е едновременно общински и на 4-5 фирми, но вероятно не е изключено по странно стечение на обстоятелствата да съм попадал все в градове, които опровергават собствената ми теория. В този ред на мисли ще съм благодарен за примери. :rolleyes:
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #1974 on: 10.06.2015, 20:08:40 »
Според мен, ако говорим за проблем, то той започва и завършва със Столична община - некадърно (да не кажа друго) направени тръжни процедури и концесионни договори, изключително тромава откъм промени система, системно неплащане не задълженията. Е, какъвто и да е транспортния оператор, резултатът би бил подобен. В крайна сметка пътниците са облагодетелствани от концесиите, защото се возят на нови автобуси, а цената остана непроменена.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1975 on: 10.06.2015, 20:08:56 »
Да, ето например в щутгартското ЦГМ колко компании обслужват линии, има държавни, общински и частни: http://www.vvs.de/vvs/partner-des-vvs/verkehrsunternehmen/

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1976 on: 12.06.2015, 10:37:18 »
До момента аз лично не съм бил в европейски град, в който транспортът да е едновременно общински и на 4-5 фирми, но вероятно не е изключено по странно стечение на обстоятелствата да съм попадал все в градове, които опровергават собствената ми теория. В този ред на мисли ще съм благодарен за примери. :rolleyes:
Мюнхен, Виена. При това в Мюнхен е включена и DB с S-Bahn-ите (един пример, как БДЖ-ПП и ЦГМ могат да се координират), а при автобусите - 45% са на частни оператори: http://de.wikipedia.org/wiki/Busverkehr_in_M%C3%BCnchen,
Във Виена - участват частни оператори плюс OBB с пощенски автобуси - http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Wiener_Autobuslinien.
« Last Edit: 12.06.2015, 10:39:50 by blagun »

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1977 on: 12.06.2015, 11:22:17 »
Лондон, Париж, Мадрид... Няма смисъл въобще да изреждаме примери...  :neznam:
« Last Edit: 12.06.2015, 11:24:02 by difian »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1978 on: 15.06.2015, 10:43:20 »
DB участва във всички по-големи градове в Германия, не само с S-бановете, а и с RE и RB - техните регионални "бързи" и обикновени пътнически влакове, за които градските билети и карти важат в рамките на територията на съответната община.
Също в Будапеща, HEV eлектричките в рамките на града....Във Виена OBB също участва с S-bahn влаковете.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline Heuliez

• Маниак
    • ICQ Messenger - 484886265
    • AOL Instant Messenger - Skype+-+tedo_13
    • View Profile
    • Email
« Reply #1979 on: 23.06.2015, 19:03:13 »
Общината ще поеме частни автобусни линии

Шест частни автобусни линии да бъдат обслужвани от "Столичен автотранспорт" ЕАД.

Това предлагат зам.-кметът по транспорта Любомир Христов и от комисията по транспорт към Столичния общински съвет (СОС), предаде БТА.

Пред журналисти днес Христов съобщи, че през ноември изтичат договорите между общината и фирмата "Карат С", подписани през 2007 г., за обслужване на шест линии (30, 42, 54, 68, 84, 90) част от системата на градския транспорт. За да бъдат възложени тези линии отново на частен оператор, трябва да бъде проведен конкурс, обясни зам.-кметът. Според него обаче е по-добре те да се обслужват от общинското предприятие "Столичен автотранспорт", защото това ще доведе до по-добра консолидация на част от линиите в системата.

"Действащите договори с частните оператори ни затрудняват по отношение на промени в пробег, маршрутно разписание, графици за обслужване, особено в ситуацията на динамично променящ се град", отбеляза Христов.

Той подчерта, че при промяната разлика в цената за километър пробег няма да има.

Зам.-кметът обърна внимание, че автобусите, обслужващи съответните линии -общо 32 на брой, са собственост на частния превозвач и Столичната община няма права върху тях. Христов обаче припомни, че има обявена обществена поръчка за доставка на 110 нови автобуса. По думите му, ако няма съдебни обжалвания, доставките на новите автобуси ще започнат още в края на годината. "Столичен автотранспорт" ще може да осигури нови превозни средства за обезпечаването на тези трасета, увери Христов.

« Last Edit: 23.06.2015, 19:08:53 by Heuliez »