Мястото, където живее моя приятел се намира точно до новата последна спирка на А4 в близост до посолствата в ж.к. Младост 1. Поради този факт имам много подробни наблюдения върху А4 и интереса към него в ж.к. Младост 1. В повече от 50% от случаите автобусите по линията пристигаха с 0 (нула) пътници на последната си спирка, а в останалите с 1-2 души. Тръгванията от първа спирка не се различаваха - в повечето случаи автобусите тръгваха напълно празни, отвреме на време с 1-2 души. Същите наблюдения баха потвърдени от моите домакини, на които погах (те живеят точно до обръщалото).
Като редовен пътник на А4,бих искал да изкажа и своите наблюдения от новият му маршрут.Не съм особено съгласен,че автобусите се движат изцяло празни от Посолствата.В повечето случай,в които съм се качвал от там в автобуса е имало между 5 и 10 души.Тази спирка е удобна за хората,които търсят връзката с пазара в Младост 1,тъй като минавайки между блоковете растоянието от нея до пазара се взима за по-малко от 5 минути.Основното недоволство,което чувам ежедневно от страна на пътниците е именно това,че автобуса не стига до Пазара.Много от тях слизат на общината и ползват 113 до пазара.Бих искал да обърна внимание и на това,че като цяло автобуса е доста по празен от преди в целия му участък.Единствено в района на жк.Екпериментален потока от хора си е същият.Интересено е и да се отбележи,че много малко хора се качват на спирка Метростанция Балан в посока Горубляне и Кокаляне.Много от вас ще си кажат,че това е за сметка на 112,но в повечето пъти в които съм се возил или съм го виждал в Горубляне в автобуса не е имало повче от 5-7 човека.
Масово хората се пренасочиха към 1,тъй като от Горубляне с него най-бързо се стига до МС Цариградско шосе.Единствено за хората от Горубляне,живеещи в района на Околовръстното връзката до МС Бизнес парк е по-бърза от тази до МС Цариградско шосе.
Според мен линията,която отива към МС Бизнес парк трябва да е от Кокалянско ханче и Панчарево,тъй като от там може да се стига за 17-18 минути до метрото,което би било по-малко от пътуването до Цариградско шосе.По този начин ще се намали и малко потока от хора,които ползват 1,който в момента е доста разреден и претъпкан.
Определено 4 и 112 в този си вариант не са много пълноценни и трябва да се мисли за промяната им.Бих предложил автобус 112 да се закрие,а 4 да се движи по маршрут Кокалянско ханче,Панчарево,Околовръстен път,Кино Арена,МС Бизнес парк,бул.Ат.Москов/по маршрута на 413/,Свето Преображение,25-та Поликлиника и по маршрута си до кв.Горубляне,където да обръща или пред кметството или на старото обръщало при детската градина.
Естествено маршрута в Младост може да се промени спрямо новото положение на бул.Малинов.
Като недостатък на моето предложение е загубата на връзката с Младост 1,но тя е за сметка на ефективно довозване до метрото и запазване на връзката с 25-та поликлиника,която е изключително важна за Панчарево,Кокаляне и Горубляне.
Също бих подкрепил идеята автобус 314 да се движи от Бистрица до МС Бизнес парк.