Author Topic: Градоустройство, строителство и архитектура  (Read 72968 times)

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Нов детски кът с четири пързалки ще радва децата в новия парк край пътен възел „Качица” във Велико Търново.в."Борба"

Във Велико Търново за първи път след 25 години откриха нова детска градина


/Кметът на Велико Търново Даниел Панов преряза лентата заедно с деца от градината. сн. Даниел ЙОРДАНОВ/

С водосвет, отслужен от отец Славчо, вчера официално беше открита новата детска градина “Слънчев дом” във Велико Търново. От 25 години това е първото детско заведение, което отваря врати в града. Лентата прерязаха кметът Даниел Панов и деца от забавачката.
В градината са записани 75 деца, разпределени в три групи. Малчуганите разполагат с просторни занимални със спални, физкултурно-музикален салон, детска площадка за игра с естествено тревно покритие и комбинирани съоръжения за игри. С тях ще работят 6 учителки и 9 души помощен персонал. Имаме възможност да разкрием още една група, тъй като капацитетът на градината позволява в нея да се обучават 95 деца, поясни директорът Даниела Денчева.
Съвсем скоро ще въведем и допълнителни занимания за децата, като балет, английски език, народни танци, рисуване, музика, за да направим най-добрия избор, ще се допитаме до родителите, поясни Денчева. Заниманията ще се провеждат безплатно, тъй като назначените учители имат и допълнителна квалификация.
Новата детска градина беше наета с решение на Общинския съвет във В. Търново от строителния предприемач Илия Илиев. До 1 януари догодина бизнесменът предоставя сградата за безвъзмездно ползване. Вчера той беше сред гостите на откриването. На тържеството присъстваха още зам.-кметът Ганчо Карабаджаков и началникът на Регионалния инспекторат на образованието Розалия Личева. От името на Св. митрополия отец Славчо подари на децата детски Библии, а от търновското издателство “Слово” им връчиха безплатни книжки.
Кметът Даниел Панов благодари на общинските съветници от предишния мандат за решението да бъде сключен договор с инвеститора на детската градина.
Той съобщи, че през есента на сл.г. ще бъде отворена още една детска градина в СОУ “Г. С. Раковски”. Вчера той е издал заповед за създаването на проект за забавачката, за да може двата етажа в източното крило на училището да бъдат преустроени в забавачка. Предвижда се филиалът да бъде за две групи с капацитет 50 деца. Той ще разполога със самостоятелни санитарни възли и двор, а по предварителни изчисления ще струва около 18 хил. лв.
“Слънчев дом” вече е филиал на ОДЗ “Св. св. Кирил и Методий”. Основната база е с капацитет 90 места, а там се обучават едва 50 деца, съобщи Даниела Денчева.

Златина ДИМИТРОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


Испански инвеститори искат да правят паркинги и ВЕЦ-ове на Янтра

ве водноелектрически централи ще бъдат изградени край река Янтра по проект, който разработва Община В. Търново за атракциони и обходен път. Това съобщи пред испанска бизнес делегация кметът Даниел Панов. С тези ВЕЦ-ове може да се захранва уличното осветление във В. Търново. Испанските бизнесмени заявиха инвеститорски интерес към проекта. Проектът за ВЕЦ-ове все още е на идейна фаза, предстои в тази част да бъде направена екологична оценка.
9-членна бизнес делегация от Испания посети вчера В. Търново. С нея на частно посещение дойде сенаторката Адорасион Кесада Браво, председател на комисията по външни работи към испанския парламент. Делегацията беше водена от депутата от ГЕРБ Христо Христов.
Освен от алтернативните енергийни източници испанските инвеститори в областта на ниското строителство и енергетиката се интересуваха и от строежа на паркинги във и край старата столица. Паркингите са най-належащата ни задача, имам идея да построим надземни съоръжения около града, което ще облекчи трафика. За тях можем да ползваме европейската програма “Паркирай и пътувай”, каза Панов. Според сенатор Адорасион Кесада Браво в последните 5 г. в Гранада са направени 12 паркинга.
Дали на крепостта “Царевец” може да се построи хотел се поинтересува един от испанските бизнесмени. Те заявиха, че са харесали Велико Търново много повече от София и че градът е истински туристически център. Според инвеститорите Гранада може да е град – партньор на Велико Търново освен Толедо, с който старата столица има отдавнашни контакти.
Испанските бизнесмени се интересуваха дали в района може да се развива ловен туризъм и какво е състоянието на Летище – Горна Оряховица. Сенатор Адорасион Кесада обеща да помогне за представянето на аерогарата на ежегодния летен авиофорум в Испания.
Преди Велико Търново испанските инвеститори посетиха Горна Оряховица, където разговаряха с кмета Добромир Добрев и се запознаха с проектите на Общината. В късния следобед делегацията замина за Елена за среща с кмета Дилян Млъзев.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

 


Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
София и В. Търново да си сътрудничат, решиха кметовете им

София ще подкрепи В. Търново в създаването на общинска полиция и осигуряване взаимодействието и с бъдещия общински инспекторат. Проблемите с функционирането на наредбата за сините зони във Велико Търново ще бъдат преодолявани като се прилага опита на София в определянето на местата за платено паркиране, както и на организацията на дейностите по контрола и обслужването им. Велико Търново от своя страна ще подпомогне екипа на столичното общинско предприятие „Туристическо обслужване” в създаването и развитието на система от туристически информационни центрове в София. Взаимодействието между двете общини бе обсъдено на среща на кмета на Велико Търново Даниел Панов с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Междувременно експерти от Община Велико Търново се срещнаха с директора на дирекция „Сигурност и обществен ред” в столична община Красимир Димитров, с началника на столичната общинска полиция Стефан Стефанов и с ръководството на общинското предприятие „Център за градска мобилност”.


Информацията е взета от: - DarikRadio.bg


Юлиана Дончева вместо Стефан Михайлов оглави бюджетната комисия в ОС

Юлияна Дончева оглави Постоянната комисия по бюджет и финанси към Великотърновския Общински съвет. Това бе решено на извънредна сесия тази вечер, след като редовното заседание за избор на състави на постоянните комисии сутринта бе отложено.

Първоначално комисията по бюджет и финанси трябваше да се оглави от Стефан Михайлов, съветник от движение „Царевград за Велико Търново”. Постоянната комисия по нормативно-правна уредба и обществен ред пък беше с предложение за председател Мариян Кенаров от движение „Нашият град”. Председателските места бяха разпределени по едно за „Нашият град”, „Новото време”, ВМРО, Синята коалиция и „Царевград за Велико Търново”. Три председателски места се полагаха на БСП, а четири- на ГЕРБ. На сутрешната сесия съветниците от ВМО останаха изненадани от факта, че са се отказали от председателско място в полза на „Нашият град”, а вместо тях го е получило ДПС. Заради това гласуването се отложи за вечерта.
На извънредното заседание на председателското място на бюджетната комисия вместо Стефан Михайлов бе избрана Юлиана Дончева от „Новото време”. Вместо Мариян Кенаров в Постоянната комисия по нормативно-правна уредба и обществен ред бе избран доц. Милен Михов от ВМРО.
Николай Георгиев, „Новото време” - председател на Постоянната комисия по устройство на територията, транспорт и паркиране.
Д-р Николен Стойнов, ГЕРБ – председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности.
Йорданка Стефанова, ГЕРБ – председател на Постоянната комисия по земеделие, гори и опазване на околната среда.
Доц. Милен Михов, ВМРО – председател на Постоянната комисия по нормативно-правна уредба и обществен ред.
Марияна Бояджиева, БСП – председател на Постоянната комисия по образование, наука и култура.
Красимир Калчев, ГЕРБ – председател на Постоянната комисия по икономически въпроси, стопанска политика, инвестиции, европейско сътрудничество и международни връзки.
Тодор Тодоров, ГЕРБ - председател на постоянната комисия по общинска собственост.
Валентин Ламбев, БСП – председател на Надзорния съвет по приватизация и следприватизационен контрол.
Камен Алексиев, Синя коалиция – председател на Постоянната комисия по спорта, туризма, децата и младежта.
Николай Илчев, БСП - председател на Постоянната комисия по проблемите на гражданското общество и борбата с корупцията.
Атанас Атанасов, ДПС – председател на Постоянната комисия по чл.25 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Юлияна Дончева, „Новото време” – председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси.

Информацията е взета от: - vtnovini.com

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Преустройват покриви със слънчеви инсталации

Само за последния месец за одобрение са внесени 6 проекта в целия регион

Фирмите от великотърновска област започват да преустройват покривите си с евросубсидии, за да произвеждат еленергия от слънцето и да бъдат енергийно независими. Само за последния месец за одобрение са внесени шест проекта. Инсталациите, които се поставят над офисите и производствените халета, са следващият енергиен хит, който постепенно измества доста по-скъпите конвенционални соларни централи и вятърните генератори.
ЕТ „Тодорка Недева” от Елена е една от последните фирми, внесли за разглеждане проект за покривна фотоволтаична централа. Мощността на устройството ще е до 30 киловата. Собственици на арматурен двор от същия регион са пожелали да монтират на върха на офисите си инсталация с мощност до 200 kw. Същия капацитет трябва да има и централата върху диагностичен пункт на „Сън Енерджи парк”.
Както „Борба” вече съобщи, първият покрив, планиран да дава ток, е внесен за разглеждане в Самоводене.
ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА ОБРАБОТКА НА МЕТАЛИ В САМОВОДЕНЕ ЩЕ Е ПЪРВОТО В РЕГИОНА, КОЕТО ЩЕ РАЗПОЛАГА С НЕЗАВИСИМО ЗАХРАНВАНЕ ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА. Целият покрив на производствената сграда на фирмата „Брас метал” ще е конструиран така, че да произвежда електрическа енергия.
Според различните програми Брюксел поема до 30 на сто от инвестицията, но останалата част се изплаща много бързо заради твърдите преференциални цени, които държавата дава за зелена енергия, добита по екологично чист начин.

С. МАРИНОВ
Информацията е взета от в."Борба"


Звук и светлина и от фонтаните в центъра на Велико Търново


/Звук и светлина и от фонтаните в центъра на Велико Търново/


ПЕЕЩИ И РАЗНОЦВЕТНО СВЕТЕЩИ ФОНТАНИ ВЕЧЕ ИМА И ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Новият кмет Даниел Панов и заместникът му Ганчо Карабаджаков в петък бяха силно изненадани, когато разгледаха съоръженията с площ от почти декар, които вече са готови в парк „Марно поле”. В момента градоначалникът и екипът му умуват каква мелодия да изпълняват фонтаните, като мненията натежават за химна на старата столица „Откога се е, мила моя майно льо”.
Обновяването на фонтаните струва 1, 58 млн. лв., а средствата идват по Оперативна програма „Регионално развитие”. Изпълнител е фирмата на строителния бос Георги Георгиев-Демото - „Демо-48”.
За да се постигне максимален ефект от светлинното шоу, коритата са облицовани с няколко вида мрамор. 50 дюзи и почти 400 прожектора с различна мощност ще създават цялостното впечатление от визуалния и звуков ефект, който наподобява уникалното шоу „Звук и светлина” на Царевец. Поставени са и предпазни огради, каквито досега нямаше на водните каскади. Автори на проекта са настоящият общински съветник Николай Николов и съпругата му Елка Николова. След тоталния ремонт консумацията на енергия от фонтаните е намалена близо 10 пъти.
ВОДНИТЕ КАСКАДИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ ПАРК СА ПРАВЕНИ В СРЕДАТА НА 80-ТЕ ГОДИНИ ОТ ТРУДОВАЦИ, след като тогавашното общинско ръководство в лицето на покойния Господин Господинов решава да направи и при нас фонтани, каквито има до централната гара в Дрезден. Господинов се впечатлява от съоръженията при едно от пътуванията си до ГДР.
Великотърновци ще могат изкъсо да следят как върви ремонтът, защото водната каскада ще бъде заградена с 300 метра прозрачна ограда, а за пешеходците ще има подходи от двата края на каскадата, обещава строителят.
Срокът за реализация на проекта е 4 месеца и освен фонтаните с нов облик ще са и 3500 кв. м от пешеходните алеи.
До броени дни паркът ще бъде официално приет след ремонта, а фонтаните ще са една от големите атракции за предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"Нови сметища се появиха зад ЦаревецТърновци отново изхвърлиха отпадъците си зад крепостта “Царевец”. Две нови незаконни сметища изникнаха в района, като едното е точно до пътя зад хълма, а другото – в местността Френкхисар, където пък купчини с отпадъци се появяват периодично през няколко месеца.
Хората, извършители на тези прояви, очевидно нехаят за околната среда и замърсяването й, тъй като малки струпвания на битови и строителни отпадъци могат да се видят и на отсрещния бряг на Янтра, точно под кв. “Света гора”.
Нехайството има и друга проява – то е и по отношение на туристическия имидж на старата столица, тъй като всички незаконни сметища се виждат идеално от туристите, разхождащи се из крепостта. Особено ясна е гледката от Балдуиновата кула.
“През няколко месеца почистваме района зад Царевец, но в гражданите, които изхвърлят там боклуците си, явно липсва съвест. Районът е отдалечен и е трудно да извършва всекидневен контрол и съответно – да се налагаме глоби”, заяви Зорница Кънчева, шеф на отдел “Опазване на околната среда” в Община В. Търново. Главният еколог на града апелира жителите, ако станат очевидци на подобни прояви, веднага да запишат номера на автомобила и да подадат сигнал, тъй като явно нарушителите не се притесняват от табелите, предупреждаващи за санкциониране на незаконното изхвърляне на отпадъци. Глобата за подобно нарушение е 500 лв.
По форумите пък се роди идея за поставяне на камера на Балдуиновата кула. Според интернет потребителите така лесно ще могат да бъдат установени недобросъвестните нарушители.

Христо ПАВЛОВ, сн. авторът
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Водната каскада през деня и вечерта.сн. Хр. ПАВЛОВ и сн. Д. ЙОРДАНОВ
в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Започва реставрация на църквата “Св. св. Константин и Елена”


/Храмът е опасан в скеле и е затворен за посетители близо три десетилетия/

Започва външна реставрация на емблематичния храм “Св. св. Константин и Елена” във Велико Търново. Вчера кметът на общината Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий и председателят на областната структура на Камарата на строителите Стоян Стоянов подписаха тристранно споразумение за начало на ремонтните работи. Близо 30 години светинята е опасана в скеле и е затворена за посетители, а храмът е един от шедьоврите на майстор Кольо Фичето. Земетресението от 1913 г. го разрушава почти до основи, но само 2 г. по-късно само с дарения търновци вдигат църквата отново.
Като начало ще бъде извършена външна реставрация на “Св. св. Константин и Елена”. Финансирането на реставрационните работи ще поеме Камарата на строителите в България. Обектът ще бъде включен в тяхната програма за приоритетно възстановяване на емблематични паметници на културата от местно и национално значение. Инициативата е на местното представителство на Камарата. Тяхното предложение ще бъде разгледано на Управителен съвет на 15 декември.
За външната реставрация на храма има готов проект от 1983 г., обясни кметът Даниел Панов. След актуализация на количествено-стойностната сметка сме изчислили, че за неговата реализация ще са необходими около 207 хил. лв. Надяваме се да приключим с ремонтните работи отвън до края на сл.г. За вътрешната реставрация и възстановяването на благоукрасявнето на храма ще търсим финансиране по европейски програми и от Министерството на културата. Ще направим всичко възможно по-скоро този паметник да стане част от туристическите маршрути на старата столица, каза още градоначалникът.
Олтарът и дърворезбеният иконостас към него са отлично запазени. Всички 44 икони от иконостаса се съхраняват в Регионалния исторически музей. Част от тях са реставрирани, но е добре да се намерят средства, за да бъдат обновени и останалите, предложи музейният шеф н.с. Иван Църов.


/Дядо Григорий, Даниел Панов и Стоян Стоянов подписаха тристранното споразумение./

Митрополит Григорий благодари на Общината, строителната камара и музея, които са се ангажирали с възобновяването на търновския храм. Той изказа специална благодарност на шефката на Дирекция “Културно-историческо наследство” арх. Донка Колева, която от години е приела бъдещето на църквата за своя кауза. Той обясни, че храмът носи името на св. княз Борис Покръстител, а на св. св. Константин и Елена, както е по-известна светинята, е кръстен параклисът към него. Владиката припомни, че от м.г. паметникът вече има нотариален акт, което ще позволи да се търси финансиране и по европейски програми.
Величественият храм е построен в далечната 1872-73 г. по план и под надзора на майстор Кольо Фичето. Тя има три храмови празника – 21 май, когато е денят на Константин и Елена, 9 март – денят на светите 40 мъченици, и 26 октомври – денят на св. Димитър Солунски. Въздигната е, след като е била съборена малката, тъмна и ниска паянтова църква, която се е намирала малко по на изток от сегашната. В артиката се намира гробът на покойния Погониански български владика Панарет Рашев. Върху гроба му е издигнат великолепен мраморен паметник, представящ владиката в черковно одеяние и благославящ. Той и плочата с имената на дарителите на храма са почистени през 1994 г. Камбанарията, която се нуждае от конструктивно укрепване, пък е реставрирана през 1969 г.
Сградата е със застроена площ около 250 кв.м. На дължина достига 30 м, на широчина – 15 м. а широчината на барабана, който държи колоните, е 10,5 м, разказа арх. Донка Колева. Абсидата на храма е решена в бароков стил, а в декоративната украса присъстват т.нар. Фичевски корнизи. При главния й вход от двете страни на външната врата са поставени две въртящи се колони, които показват здравината и устойчивостта на сградата. Те са демонтирани през 1982 г. и се съхраняват в “Реставрация” АД.

Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ
Информацията е взета от в."Янтра Днес"Останаха 10 незаконни строежа в областта
Само 10 незаконни строежа са останали за премахване във Великотърновска област. За събаряне са останали двуетажна къща в Свищов, пристройки и надстройки към жилищни сгради, баня и тоалетна, огради. За повечето от тях е стартирана процедурата по премахване или са изпратени покани за доброволно събаряне.
Бизнесменът Младен Мартинов сам през октомври е съборил незаконно построените ограда и пристройка към барбекюто на ул. “Ангел Каралийчев” в кв. “Картала”. Решен е проблемът с узаконяването на хотел “Анхеа” в центъра на В. Търново. Махнат е част от покрива, капандури и сградата вече отговаря на проекта, съгласуван с Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (бившия НИПК).
В последните месеци РДНСК във Велико Търново не се е занимавала с незаконно остъклени балкони, посочиха от контролното ведомство. Обикновено жалбите за това са от съседи. При проверката им освен присвояване на общи части при остъклението на балкони и покриви, се установяват и недопустими намеси в конструкциите на сградите – премахване на цели панели от панелните блокове, направа на отвори в носещата конструкция на сградата, допълнително натоварване върху конзолни елементи и др., обясниха от строителния контрол.
За да си остъклим терасата, задължително трябва да имаме за това издадено разрешение за строеж от главния архитект на Общината и съгласие от етажната собственост. Ако балконът е остъклен незаконно до 1987 година, той подлежи на узаконяване постфактум, обясниха от РДНСК. От там посочиха, че това е предвидено в Закона за устройство на територията. Незаконно остъклените тераси след 2001 година подлежат на премахване, ако за тях има влязла в сила заповед.
ДНСК направи регистър на обектите, за които са издадени разрешения за ползване. Това са строителни обекти от първи и втори клас и са основно в областта на енергетиката, пътната инфраструктура, телекомуникациите, както и големи промишлени, административни и обществени сгради. От Великотърновска област в новия регистър са включени 39 обекта – газопроводи, електропроводи, фотоволтаичната електроцентрала от 1 мегават в стражишкото село Владислав, както и въведената в експлоатация преди месец корейска електроцентрала за ток от слънцето в Самоводене с мощност от 21 мегавата.
Сред големите инфраструктурни обекти, които нямат т.нар. Акт 16, но се ползват, въпреки че са със статут на строежи, е проходът Хаинбоаз. С въведената временна организация на движение и ограничаване на скоростта от 40 км/ч държавният строителен контрол е решил, че проблемът засега е решен и е изпълнено съдебното решение, коментираха експерти.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


Строители и надзорници влязоха в остър спор за новите водопроводи


/Още на първата копка на водопроводите на 8 октомври търновци протестираха. сн. архив/

Повече от три часа продължи вчера срещата между надзорните фирми, строителният консорциум, инвеститорът и кметът на Велико Търново Даниел Панов. В неговия кабинет те обсъждаха как да започне и продължи строежът на новите водопроводи. Срещата беше закрита за журналисти.
От свои източници “Янтра ДНЕС” научи, че срещата е прераснала в остри спорове. Един от дискутираните въпроси е около начините, по които строителите от “Водстрой 98” ще разкопават Южния пътен възел и улица “Магистрална”. Разисквани са проблемите и по оформянето на строителната площадка в района на ЮПВ. Надзорници и строители са спорили най-вече дали през 2012 г. при разкопаването ще се затварят двете платна за движение по ул. “Магистрална”, срещу което въстана великотърновският бизнес.
За 17 януари догодина във Великотърновския административен съд е насрочено делото по жалбата на “ЦБА Пропърти Инвестмънт” за реорганизация на ремонтните работи, така че да не се блокира трафикът изцяло. “Сентрал мол” се присъедини към протестите срещу временната организация на движението. Протестна подписка от 502 граждани и 55 фирми също е в съда. Бизнесът недоволства, че с тези промени има опасност да бъдат закрити над 500 работни места. Засегнатите фирми искат да се спазва първият вариант на организация на движението, с който е спечелена обществената поръчка, и да не се спира изцяло трафикът, а да се работи в стеснени участъци от пътя.
Това няма как да стане, са коментирали вчера на срещата при кмета строителите.
Министърът на екологията Нона Караджова и министърът на еврофондовете Томислав Дончев направиха първа копка на новите водопроводи за 44 млн. лева на 8 октомври тази година. От тогава до сега софийският строителен консорциум “ИПС Инфраструктури” АД не е направил и метър изкопни работи над земята в района на Южния пътен възел. Сега се работело по поправката на подземните тръби, които ще свързват новия колектор със старата канализационна система, научи “Янтра ДНЕС”. За 12 месеца трябва да се направят малко над 2 км нови ВиК трасета от ЮПВ до “Качица”. Представители на инвеститора са песимисти, че с тези темпове на работа това може да се случи.
Новите водопроводи на Велико Търново се финансират с 30 млн. лв. от ЕС, 13 млн. лв. от държавния бюджет и 1,3 млн. лв. от Общината. По проект 37 км водопроводи по ул. “Магистрална”, Старото военно училище и централната градска част трябва да са готови до края на 2013 г.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"Три открити сцени ще привличат туристи във Велико Търново


/Кметът на Община В. Търново Даниел Панов вчера, в Деня на християнското семейство, запали свещ в катедралата,. Панов членува в Лайънс клуб “Велико Търново - Арбанаси”, който вчера раздаде на незрящи дарения - пита, пиле, бутилка вино и други хранителни продукти. сн. Даниел ЙОРДАНОВ/

Три открити сцени ще има от май до края на септември във В. Търново. На тях ще се изнасят концерти и различни културни прояви, съобщи кметът Даниел Панов. Новите културни средища, които ще привличат туристи, ще бъдат в парк “Марно поле”, на Самоводската чаршия и около “Царевец”.
Кметът върна за доработка културния календар на Общината за догодина. Събитията ще бъдат представени на двуезични информационни табла на пет или шест възлови места по пътя на туристите. Това се прави в изпълнение на идеята В. Търново да стане европейска столица на културата през 2019 г., посочи Панов.
Подготвя се презентацията на старата столица за дипломатическия корпус. Градът ще бъде представен пред посланиците и аташетата на традиционната им среща в Горна баня през януари догодина. До 15 декември ще е готова официалната презентация на В. Търново. В нея ще бъдат включени всички разработени проекти, които са в застой, за да бъдат представени на срещите с потенциални инвеститори и при посещенията на чуждестранни делегации, обясни градоначалникът.
Тази година коледния базар отново ще бъде между сградата на Общината и Факултета по изобразителни изкуства. Имаше идея да е в парк “Дружба”, но той все още не е приет след ремонта, посочи Панов. Според него новите пейки в парк “Майка България” са за изхвърляне. Те са по-скоро за украса, отколкото за сядане, коментира той. Още на първия ден от мандата ми обиколих парка и видях, че 6 от новите тридесетина пейки вече са счупени. С изненада установих, че точно с тези най-евтини градински съоръжения, които дори не стават за домакинството, изпълнителят е спечелил проекта, каза кметът. Великотърновската строителна фирма “Ремстрой инвест” направи частичен ремонт на най-представителния парк на В. Търново за 87 419 лв. През зимата ще трябва да приберем пейките, а напролет да извадим старите, допълни управникът.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Читателят репортер Сметище край „Калоянова крепост” - как да изчистим България?
Пише ви С. Г. от Велико Търново. Предпочитам да остана анонимен. Решихме да се възползваме от хубавото време и на 20.11.2011 г. излязохме на разходка до близкото за нас село Арбанаси. Разходката беше край боровите гори близо до "Калоянова крепост", собственост на вафления бос Галин и поп-фолк дивата Галена. На около 200 м източно от заведението, където започва боровата гора, се натъкнахме на изумително грозна гледка. А именно едно нерегламентирано сметище в големи размери, за което предположихме, а по-късно се убедихме, че е създадено от намиращото се в близост единствено заведение. Предполагам, че от видното на снимките и вие ще се убедите, че не става въпрос за битови отпадъци, а за боклуци от консумираното в заведението (бутилки от минерална вода, от вино, джин, утайки от кафе и всичко останало, което може да се намери в боклука на едно заведение, включително и касовите бележки). Някои от боклуците са съвсем скоро изхвърлени, съдейки по датата от касовата бележка. Не зная дали ще може да изчистим България за един ден, но със сигурност Бай Ганьо ще съсипе всичко за по-малко от ден!Информацията е взета от в."Борба"

Представят “Бронзовата къща” и във В. Търново


/Кметът Даниел Панов (вляво) изрази безрезервната си подкрепа за реализация на проекта пред автора му Пламен Деянов./


С поредица от събития световноизвестният художник Пламен Деянов ще представи своя проект “Бронзовата къща” във Велико Търново. Те ще предшестват подготовката и изграждането на най-голямата скулптура в света. Това стана ясно снощи след среща на кмета на общината Даниел Панов с автора на проекта, който от години живее и твори в Австрия.
На следваща среща с кмета през декември Пламен Деянов ще предложи презентиране на проекта на подходящо място във В. Търново. Идеята е максимално широк кръг от хора, които се интересуват от мащабната инициатива, да се запознаят с нея. Планирано е представянето да е през първата половина на 2012 г.
Пред госта кметът заяви своята безрезервна подкрепа за проекта.
По предложение на Пламен Деянов презентирането ще бъде съпътствано с изложба на уникални рисунки, скици и публикации от световни издания, които са писали за Търново преди повече от век. Той потвърди, че работи върху подготовката на експозиция с работи на бележития швейцарски архитект и урбанист Льо Корбюзие, който е бил на посещение в Търново преди 100 г. Скоро негови скици и рисунки от Търново, правени през 1911 г., ще бъдат показани в старата столица. Художникът е получил правата да ги показва във всички свои експозиции, посветени на “Бронзовата къща”.
Монументалната скулптура, която определят като Осмото чудо на света, ще тежи 500 тона и ще струва 3,5 млн. евро. В наследствен имот на неговата фамилия, творецът ще създаде пространство от бронз, което да може да се използва като музей, театър, галерия, читалище и библиотека. По този начин Деянов се надява да превърне старата столица в средище на световния културен живот.
Художникът е наследник на стар търновски род. Възпитаник е на училището за приложни изкуства в Трявна, където завършва дърворезба, а след това продължава образованието си в Националната художествена академия в София. През 1992 г. заминава за Виена, където се дипломира в Академията за изящни изкуства. Специализирал е в Центъра за изкуство и архитектура МАК – Лос Анджелис, Университета по изкуствата “Мусашино” – Токио и в рамките на международна програма за художествени ателиета в Швеция. Има множество участия в изложби в цял свят.

Златина ДИМИТРОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"
Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Разследват трима върховни съдии, присъдили на частна фирма 650 хил. лв. общински пари


/Този изкоп струва на община В. Търново 650 000 лева./

Брилянтната схема за източване на великотърновската хазна отново във Върховния административен съд

С ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ РАЙОНЕН ПРОКУРОР ПЛАМЕН ЕВГЕНИЕВ N 02946 e е изпратена преписка за извършено престъпление от трима съдии във Върховния административен съд. Служителите на Темида допуснали „противоправно поведение” по делото, с което частна строителна фирма прибра 650 хил. лв. от Община В. Търново, след като представи документи за продажби на апартаменти в непостроен комплекс в кв. „Картала” и пропуснати ползи от сделки. Съдиите обаче не взели предвид, че всички сделки са осъществявани от свързани лица. Кой знае защо, те решили и че блокът щял да бъде построен без... каквито и да било разходи по строителството, се казва в прокурорското постановление, което е на път да отприщи огромен скандал в храма на Темида.
Преди три месеца горнооряховската строителна фирма „Елит строй” изненадващо запорира общинските сметки и после прибра 650 хил. от тях.
В преписката прокурор Евгениев директно споменава, че върховните съдии са присъдили „пропуснати ползи” върху пълните суми по изготвените договори, макар че от платежни нареждания личи, че са давани само аванси. В момента Община Велико Търново очаква решение на 5-членен състав на Върховния административен съд да преразгледа това на тричленката. По делото са приложени и нови доказателства, включително и вътрешен одит, който се натъква на фрапиращи факти и брилянтна схема за източване на местната хазна.
В НАЧАЛОТО НА 2008 Г. ФИРМАТА „ЕЛИТ СТРОЙ” ЗАПОЧВА ДА ИЗГРАЖДА КОМПЛЕКС, КОЙТО СТОИ НА ИЗКОП и до ден-днешен. Обектът се намира на ул. „Ангел Каралийчев” до боровата гора в кв. „Картала”. Главният архитект тогава Елена Абаджиева издава Строително разрешение N 31 от 23.01.2008 г., но заради необявен по надлежния ред подробен устройствен план го отменя със становище от 4.03.2008 г., показа наше разследване по темата.
Междувременно „на зелено” фирмата „Елит строй” сключва предварителен договор за продажба на магазин и гараж в комплекса за 69 588 евро с компанията „Фантастико ВИД” - Стражица. Според документи било дадено и капаро от 20 хил. с условие, че ако не стане обектът, „Елит строй” трябва да върне 40 хил. лв. Управител и едноличен собственик на компанията купувач е Валентина Петрова. „Тя е майка на собственичката в момента на „Елит строй” - Иванела Иванова”, сочи част от експертизата на вътрешните одитори.
С друг предварителен договор, но от 1.03.2008 г. година, собственикът „Елит строй” продава на „Контакт Инвест” ЕООД магазин от обекта на „Ангел Каралийчев” за 84 432 евро с капаро от 30 хил. Пред съда е депозиран и приходният касов ордер N 1 от 1.03.2008 г. Ордер със същия номер, но от 7.03.2008 г., е представен пред съда и като документ, с който е платила апартамент в сградата горнооряховчанката Йорданка Маринова. Тя също била внесла 20 хил. лв. с условие да й върнат двойно, ако не стане обектът. Наша проверка в регистъра доказа, че „Контакт Инвест” се управлява съвместно от Младен Мартинов и същата Йорданка Маринова.
По същата схема имот в недовършения комплекс с отменени разрешителни за 40 хил. евро с капаро от 20 хил. лв. взима и дружеството „Зърнени храни” ЕООД - В. Търново. Като доказателство за това пък е представен ордер N 2 от „Елит строй” с дата 4.03.2008 г. Прави впечатление, че номерът на документа е пореден, но пък датата на издаването... предхожда с три дена ордер N 1. Собственик и управител на „Зърнени храни” също е Младен Мартинов.
Именно с тези предварителни договори и ордери са доказани пред Върховния съд пропуснатите ползи за 650 хил. лв. На базата на тези документи магистратите запорират сметките на Общината.
ВСЕКИ ВЕЛИКОТЪРНОВЕЦ СЕ Е БРЪКНАЛ С ПО 8 ЛВ., ЗА ДА ПОКРИЕ ЗАПОРА ОТ 650 ХИЛ. ЛВ., сочат изчисления.
Гражданската формация „Велико Търново за гората” също сезира прокуратурата с настояване за проверка по случая. Според тях сумата, за която е осъдено кметството, е двойно по-голяма от тази при аферата „Нафтено стопанство”, при която срещу дълг от 300 хил. се дадоха 53-те дка борова гора и още пет имота в регулация.
С оглед новите обстоятелства Община Велико Търново обжалва решението на тричленния състав на ВАС пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Новата рампа за инвалиди пред Община Велико Търново вече е готоваСлед като вчера щателно бе измита новата рампа за инвалиди пред Община Велико Търново вече е готова за ползване.

сн. Христо ПАВЛОВ
в."Янтра Днес"Правят първия фитнес на открито във В. Търново


/Кметът Даниел Панов остана доволен от новите шадравани в парк “Марно поле”./

Паметниците на първомайстора Уста Колю Фичето и на поборника Христо Караминков – Бунито, погребани в парк “Дружба” във Велико Търново, вече са достъпни и великотърновци могат да почетат с цветя паметта им. След като “Янтра ДНЕС” алармира, че с ремонта на парка за 620 382 лв. от фирма “Хит” достъпът до гробовете на видните българи е невъзможен, новият кмет на В. Търново Даниел Панов предприе мерки и вече са направени стълби до паметниците на възрожденците.
В парк “Дружба” най-вероятно ще бъде направен и първият фитнес на открито във Велико Търново, съобщи градоначалникът. Скоро и старата столица ще предлага на гражданите и гостите си възможността да спортуват и да тренират и в парковете.
Вчера Даниел Панов и комисия от Общината направи оглед на парковете във Велико Търново, които се ремонтират с 4,4 млн. лв. по ОП “Регионално развитие”.
Паркът на ул. “Полтава” е добре, но вече започват първите вандалски прояви. Затова в най-скоро време назначаваме 18 човека охрана, която да опази имуществото и новите детски площадки в парковете, каза вчера Панов.
Пейките и кошчетата в парка “Майка България” не стават. Те не са за сядане и най-вероятно ще ги подарим на детските градини и ще търсим вариант за нови. Проблем е, че с тези пейки, които вече са потрошени и не стават за сядане, е спечелен проектът за ремонта от “Ремстрой инвест” за 87 419 лв. Търсим варианти, за да не загубим и една стотинка по проекта, който приключва на 15 януари, посочи кметът.
В парк “Марно поле” първото нещо, инспектирано от градоначалника, бяха пейките и кошчетата за смет. Не са много красиви, но са здрави и функционални, коментира Панов. Той съобщи, че вече се работи по внедряването на системата за озвучаване на новите фонтани, които фирма “Демо – 48” ремонтира за 1 528 203 лв.

Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ
Информацията е взета от в."Янтра Днес"“Гудиър Премио” стъпи и във Велико Търново


/Станко Милушев и инж. Тодор Тодоров прерязаха лентата на новия център./

Четвъртият от веригата автосервизни центрове “Премио” отвори врати във В. Търново. България е 12-ата страна, в която развива своята дейност европейската верига за гуми и автосервизни центрове. Партньор на “Премио” е фирма “Евромобил”, а центърът е разположен на ул. “Н. Габровски” № 61 на една от основните пътни артерии в старата столица. Той е оборудван с универсално сервизно обслужване, машини за монтаж и баланс на гуми, установка за проверка и зареждане на климатици, стенд за регулиране на фарове и др.
“Насочваме се към всички областни градове в страната. Центърът ще предлага богат набор от гуми, както и комплексно обслужване на автомобилите, а великотърновци могат да намерят тук високо качество на обслужване спрямо световните стандарти”, заяви Станко Милушев – административен директор на “Гудиър България”.
Той преряза лентата при откриването на новия център с инж. Тодор Тодоров, управител на “Евромобил”, който благодари за гласуваното доверие и увери, че с натрупания вече опит ще бъдат полезни на гражданите на Велико Търново.

Анатоли ПЕТРОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Проверка по молба на читатели Заради протест на съкварталци инвеститор ще прави и детска площадка освен магазин


/За да тушират напрежението, инвеститорите ще направят и нова детска площадка./


За да не протестират срещу изграждането на магазин за строителни материали в кв. „колю фичето”, живущи в района поставиха условие да им бъде изградена и нова детска площадка.
Над 100 подписа бяха събрани срещу търговски обект с площ от 55 кв. метра, който започна да се прави на ул. „Оборище” N 8 във Велико Търново. Магазинът е на фирма „Професионал - Ани Шаранкова” и има всички необходими разрешителни. Факт е обаче, че новият магазин се прави на място, оформено като детска площадка и футболно игрище, на което играят малчуганите от квартала, а живущите сядат на раздумка.
„Според плановете това не е зелена площ, независимо че се ползва като площадка. Знаем, че имаше недоволство, но обяснихме на хората какво и как ще се прави”, коментира шефът на общинското предприятие „Пазари” Петър Петров. Дружеството е наемодател на терена, върху който се прави магазинът. Според Петров ежемесечно от този търговски обект в местната хазна ще влизат по 330 лв. Повод за притеснението на живущите е и това земята да не бъде използвана за високоетажно строителство. Районът е пълен с недовършени сгради, обяснява Марин Костадинов, един от недоволните. Протестите стигат до ушите на кмета Даниел Панов, който в петък е привикал главния архитект, за да се запознае със ситуацията. Оказва се, че се строи напълно законно.
ИНВЕСТИТОРЪТ ФИРМА „ПРОФЕСИОНАЛ” ПЪК Е ПОЕЛ АНГАЖИМЕНТ ДА НАПРАВИ ЧИСТО НОВА ПЛОЩАДКА, която ще бъде оградена за безопасност на децата, обясни още Петър Петров.
„Нормална практика е, като се прави нещо, винаги да има недоволни, но обяснихме коректно какво става и вече смятам, че недоволството е изместено от доволство”, каза още Петър Петров. Той също е категоричен, че теренът е отдаден по правилата и има изрядни договори.
Единствените забележки, които от Общината отправят, са, че изпълнителите са струпали безразборно техника и материали без необходимото обезопасяване.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"Природозащитници оспорват общия устройствен план на община В. Търново


РЕДКИ ЖИВОТНИ И РАСТЕНИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ВКЛЮЧЕНИ В „ЧЕРВЕНАТА КНИГА”, могат да се окажат сериозен препъникамък за общия устройствен план на община Велико Търново, който регламентира строителството извън регулация.
Официално възражение по повод екологичните му норми след проведеното обществено обсъждане са внесли екоактивисти, основавайки се на европейските директиви, които категорично забраняват строителство в райони, където може да бъде застрашена флората или фауната.
Във възражението се изтъква, че още през декември 2008 година Европейската комисия окончателно одобри 6 територии, попадащи в община Велико Търново, като защитени и от значение за Европейската общност и част от европейската мрежа „НАТУРА 2000”. Това са „Дряновска река”, “Река Белица”, “Емен”, “Река Росица”, “Река Янтра”, „Търновски височини”.
Загрижени за природното ни богатство, напомняме, че СЪС защитените зони около Велико Търново се опазва голямо разнообразие от естествени екосистеми и техните видове. Общият устройствен план обаче не е съобразен с екологичната оценка и тази за съвместимост, затова има опасност за община Велико Търново да бъдат преустановени плащания от европейските фондове поради нарушение на единното европейско законодателство, се казва във възражението.

С. МАРИНОВ
Информацията е взета от в."Борба"Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Удължиха срока на договора за ремонт на парковете

Не превръщайте Общинския съвет в корпус за бързо реагиране, призоваха от БСП


/Разбити алеи и недовършени строителни дейности виждат преминаващите през “Марно поле”./

Великотърновският общински съвет удължи с три месеца срока на договора за реконструкцията на парковете в старата столица. По проекта се извършват строително-ремонтни дейности на 9 обекта, като шест от тях вече имат Акт 15, каза Мариела Цонева, директор на отдела по евроинтеграция. Според Цонева удължаването на срока на договора се налага заради кадастрални процедури и изискванията на РДНСК.
Работата по шест от деветте парка вече е приключила. За да бъде финализиран проектът, чийто срок изтича на 15 януари и чиято стойност е близо 4,5 млн. лв., общинска администрация предлага да бъде удължен срокът на изпълнението на договора.
По време на заседанието на ОбС от групата на БСП поискаха отлагане на точката, за да бъде гледана в постоянните комисии. Ние не сме против удължаване на срока, но искаме да си изясним детайлите около изпълнението на проектите за градските паркове, заяви Николай Илчев от БСП. Социалистите се ядосаха, че научават за заседанията на ОбС ден по-рано и призоваха председателя на местния парламент да не превръща Общинския съвет в “корпус за бързо реагиране”.Съмнение за основанията при провеждането на подобна процедура изрази и арх. Николай Георгиев от групата на “Новото време”. Въпреки трикратното броене на гласовете за отлагане на решението, съветниците го гласуваха с 23 гласа “за”, 9 “въздържал се” и 3 “против”.
Гласувах против не защото не искам да имаме хубави паркове, а заради непрозрачни процедури. Едва сега разбираме, че в “Марно поле” строително-ремонтните работи са приключили, а там алеите продължават да бъдат разбити, без нова настилка, обясни своя отрицателен вот Петко Тюфекчиев от БСП, който заедно с Николай Илчев и д-р Драгош Методиев гласуваха “против”. Цялата документация по обществената поръчка е публична и ако някой не се е запознал с нея, значи, че не е искал да го направи, каза заместник-председателят на ОбС Стефан Михайлов.

Марина ПЕТРОВА
сн. Христо ПАВЛОВ
Информацията е взета от в."Янтра Днес"Ротари – В. Търново, дарява чешма на града

ОТ УНИКАЛНА ЧЕШМА С ФОТОКЛЕТКИ, НАПРАВЕНА ОТ ВРАЧАНСКИ МРАМОР и оформена като скулптура, ще пият вода скоро жителите и гостите на Велико Търново. Съоръжението, което в момента се прави, е платено от великотърновския Ротари клуб. То е разположено в централния великотърновски парк на мястото на досегашната малка чешмичка. Новата ще има четири корита, ще е осветена, а водата по нея ще тече и ще спира само при нужда, тъй като се поставят батерии със сензорно управление, за да се пестят разходи.
Проектът е дело на арх. Пламен Цанев, който също е ротарианец. Чешмата струва около 30 хил. лв., средствата са изцяло от Ротари, а кметството ще поеме сметките за вода. Проф. Милен Андреев е направил скулптурата на чешмата, която е с височина от близо 4 метра.
Заради цената логичен е аналогът с откритата преди година чешмичка до Община Велико Търново, за която местният бюджет даде почти 300 хил. лв.

С. МАРИНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Строителна фирма направи най-голямата строителна пирамида в региона и… изчезна


/Блокът зад „Практикер”/

Заменяли жилищна площ срещу телевизори и DVD-та

строителна фирма фантом пласирала имоти срещу телевизори и dvd-та „Нео”. Жилищата са от недостроен 5-етажен комплекс с разгъната застроена площ от почти 13 дка. Докато предприемачът събирал вноски от наивни клиенти и поръчвал материали, той заменял части от построеното с техните пари на безценица със свои хора. Целта е била в един момент, когато се стигне до запори и принудителни продажби, да се предлагат само идеални части от недовършената сграда, което обрича на неуспех каквито и да било сделки.
Сред ощетените са и няколко изпълнители и търговци на материали, сред които „Златна Панега цимент”. По случая има образувани множество изпълнителни дела, но се оказва, че фирмата е… изчезнала така скоростно, както се и появила. С решение на Великотърновския окръжен съд от миналата година дружеството е обявено в несъстоятелност и са спрени всички дела срещу него. В мотивите по решението се казва, че по официалния баланс на фирмата пасивите й са за над 500 хил. лв., а в същото време активите й изобщо не могат да покрият тази сума. Отделно малкото й налични имоти са запорирани. Тогава лъсва и брилянтната схема със заменките на имоти срещу техника, смятат разследващи. Преди да гръмне пирамидата, за да избегнат публичната продан и да се трансформират малкото останали ценни неща за продан на компанията, собствениците й започват да ги заменят срещу... DVD-та и телевизори, сочат документи. Един квадратен метър от строежа например е заменян за едно DVD „Нео”, 2 кв. метра от блока пък са оценени колкото малък телевизор LG. Повечето заменителни сделки са правени от бившия собственик Борислав Борисов и Румен Кънев, който впоследствие получава закъсалата фирма. Докато се оформя патовата ситуация, онези, които са инвестирали в обекта, няма какво да направят и давността ще ги откаже от всякакво възмездие.
ИСТОРИЯТА ЗАПОЧВА ПРЕЗ 2007 Г. В РАЗГАРА НА СТРОИТЕЛНИЯ БУМ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВАРНЕНЦИ ПРАВЯТ „Великотърновска строителна компания”.
Дружеството обявява, че ще прави най-големия жилищен комплекс, който ще се намира зад „Практикер”, и започва да разпродава имоти на зелено. Фирмата се свързва с две дами от София, които са убедени да си дадат наследствен имот с площ от 3 дка в апетитния район срещу обезщетения от построеното върху него.
Заедно с тях в капана на предприемачите падат още 28 семейства, които капарират апартаменти и магазини, които са само на планове. Документална справка показа, че по това време собственик на фирмата е варненецът Борислав Борисов. Той поръчва материали от „Златна Панега цимент”, които взима напред с уговорката да плати после. Производителят му дава и техника – бетон помпи и пушки, в очакване на тлъсти печалби от обекта с умопомрачаваща площ, сочат материали по делото за несъстоятелност. В началото на 2009 г. обаче клиенти и доставчици се усещат, че има нещо гнило, тъй като работата по строежа внезапно секва. От „Златна Панега цимент” постепенно натрупват сметка от над 50 хил. лв., която няма кой да плати. Именно тогава Борисов започва да прехвърля имоти срещу DVD-та и телевизори на Румен Кънев, който впоследствие се оказва и притежател на фирмата, която няма активи.
Във Великотърновската прокуратура има няколко преписки от ужилени срещу пирамидата. Едно от последните дела е по сигнал на Миглена Лазарова, но папките още не са вкарани в съда. „Не знам какво стана, занимавах се със случая, доста хора са ощетени, но какъв е резултатът, не мога да кажа”, обясни прокурор Мирослав Овчаров, който е първият, започнал да нищи „Великотърновска строителна компания”.
КРЕДИТОРИ ПОСТЕПЕННО ПРИТИСКАТ ФИРМАТА. По следите й заради борч от 170 хил. лв. е и горнооряховската фирма „Мат 2001”. Тя дава заем на строителната компания, който обаче не се обслужва и кредиторът си вади изпълнителен лист. Той се е наредил на опашката заедно с всички ужилени, които се надяват на чудо, за да се продаде комплексът, който е в незавършен вид и едва ли би заинтригувал някой инвеститор.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"


62 млн. лв. ще струва новото депо за отпадъци Съоръжението трябва да е готово до 2015 година

НОВОТО РЕГИОНАЛНО СМЕТИЩЕ ЩЕ СТРУВА 62.2 МЛН. ЛВ. 3.2 МЛН. ЛВ. ОТ ТЯХ ОСИГУРЯВАТ ПАРТНЬОРИТЕ, а останалото идва по Оперативна програма „Околна среда”. Депото за битови отпадъци трябва да е готово и да работи до 2015 година, информираха от Община Велико Търново.
То ще се използва от 6 общини - Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица.
Бъдещото сметище ще има и пречиствателна станция за отпадни води, регионален център за управление на отпадъци и няколко инсталации за механично третиране и компостиране.
Площадката по проект трябва да има една от най-модерните инфраструктури, включително кантар, който ще отчита боклуците, административно-битова сграда, съоръжения за измиване на гумите на техниката, която навлиза на територията на депото, система за взимане на проби, работилница и мивка за камиони.
Към обекта са предвидени склад за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата, както и терени, в които ще се разраства сметището. Към него трябва да има и няколко инсталации за разделно събиране на отпадъци. Досега проектът за новото регионално сметище се бавеше заради течащите съдебни дела.

С. МАРИНОВ
Информацията е взета от в."Борба"


Първите елхови дръвчета се появиха на пазара във В. Търново....
Първите елхови дръвчета се появиха на пазара във В. Търново. Цената им варира между 15 и 20 лева в зависимост от големината. Срещат се и испанско елхово дръвче в голяма саксия за 48 лева и българско на 36 лева.

в."Борба"
« Last Edit: 09.12.2011, 22:13:18 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Коледна надежда за Летния театър

Във Велико Търново може да има първият “Боулдър ленд” в света


/Инвеститорът Ивайло Пенчев представи проекта си за новата визия на Летния театър./

Най-големият производител в света на катерачни стени предложи на ОбС – Велико Търново да направи от Летния театър в старата столица първият в света “Боулдър ленд”. 41-годишният великотърновец Ивайло Пенчев, собственик на фирмата “Уолтопия” – световен лидер в производството на катерачни стени, представи пред съветниците идеята си за новата визия на Летния театър. Пенчев е готов да инвестира в съоръжението 350 хил. лв. и напълно да възстанови амфитеатъра и сцената.
Комплексът ще има 700 кв.м тенти и стена с височина от 4,5 метра, на която едновременно може да се катерят без обезопасителни въжета едновременно 170 човека. В околните пространства може да се играе йога, пилатес, танци, да се карат ролери, а на сцената да се представят концерти, обясни инвеститорът.
Всичко в проекта е временни съоръжения, чието поставяне е с облекчен режим и ако ОбС даде подкрепата си, съоръжението може да се заработи от юни 2012 г.
“Боулдър ленд” е с капацитет за 2000 човека, разказа пред “Янтра ДНЕС” Ивайло Пенчев. Той е завършил ПМГ “В. Друмев” във В. Търново, паралелка “физика”. За първи път представих проекта за “Боулдър ленд” през ноември на световния фестивал на пропърти индустрията в Кан, където получих поръчки за Бразилия, САЩ и Франция, но искам за първи път да го реализирам в родния си град, разказа Пенчев. Фирмата му е една от 100-те най-проспериращи в света.
Направила е катерачни стени и зали в 40 държави на петте континента. Наша е най-голямата външна катерачна стена в Имст (Австрия), висока 24 метра. Строили сме стени за американската армия, най-голямата военновъздушна база в света в Рамщайн, за армията на Египет и Саудитска Арабия”, споделя Пенчев. Фирмата му направи катерачната стена в ДКС “Васил Левски” във В. Търново, на която се проведоха няколко престижни първенства.
Инвеститорът е предложил идеята си на кмета Даниел Панов през юни. Огледаха различни терени във В. Търново и ги убедих да разработят проекта си за Летния театър, каза кметът.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
В. Търново получи 2,1 млн. лв. за три центъра от семеен тип/Премиерът Бойко Борисов и министър Лиляна Павлова връчиха чека за 2.125 616 лв. на кмета Даниел Панов./

Премиерът Бойко Борисов връчи във Велико Търново чекове на 20 общини за изграждане на центрове от семеен тип. Те получават безвъзмездна финансова помощ от 28 млн. лв. по ОП “Регионално развитие” в подкрепа на деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск. Преди това в присъствието на премиера и министрите Лиляна Попова, Томислав Дончев, Мирослав Найденов и Тотю Младенов, ръководителят на управляващия орган на оперативната програма Деница Николова подписа договора за финансиране за изграждане на семейни центрове за настаняване на деца с увреждания в Асеновград, Балчик, Ботевград, В. Търново, Велинград, Видин, Гоце Делчев, Димитровград, Карлово, Карнобат, Кюстендил, Мездра, Монтана, Перник, Петрич, Раднево, Русе, Созопол, Търговище и Ямбол.
В. Търново получи 2 125 616 лв. за изграждане на три центъра от семеен тип и това е една от най-големите суми по проекта. В тях ще бъдат настанени 42 деца с увреждания от 3 до 18 г. от цялата страна. Два от центровете ще бъдат изградени в двора на Дома за възрастни хора във В. Търново, а третият – в прилежащото дворно пространство на ул. “Колоня Товар” в квартал “Кольо Фичето”. Предстои избор на изпълнител на обектите, които ще бъдат завършени до края на 2013 г.
Като истинска битка за спечелване на една трудна война определи деинституционализацията министърът по евроинтеграцията Томислав Дончев. Според него трябва да се забравят обществените предразсъдъци между изоставените деца и чиновниците и всички сираци трябва да заживеят при по-добри условия. Дончев похвали усилията на зам.социалния министър Валентина Симеонова и председателката на Агенцията за защита на детето Надя Шибани, (които също бяха във В. Търново) за това, че са повели трудната битка за по-доброто бъдеще на изоставените деца. Министър Лиляна Попова призова държавата да спре да крие децата с увреждания, а да им даде шанс.
В 26 общини ще бъдат изградени 40 центъра от семеен тип и 9 защитени жилища за настаняване на деца от домове, съобщи министър Тотю Младенов. Преди две седмици социалното министерство е сключило договори с 82 общини за развитие на приемната грижа. За целта са осигурени 5 млн. лв.
След официалната церемония по връчване на ваучерите премиерът и министрите аплодираха горещо прекрасната литературно-музикалната програма на деца от домовете в общината.

Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел Йорданов
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Започва ремонт на площадките за игра в детските градини на В. Търново

Кметът Даниел Панов забрани в забавачките да се събират пари от родители

РЕМОНТ НА ПЛОЩАДКИТЕ ЗА ИГРА ВЪВ ВСИЧКИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧВА ОБЩИНАТА. Обновлението им трябва да приключи за две години. Това стана ясно след първата среща на кмета на общината Даниел Панов с директорите на детските заведения в старата столица, Дебелец и Килифарево...

С. БОЯНОВА
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
С над 6 млн. лв. подобряват туристическата среда във Велико Търново

В първите дни на февруари трябва да стартират строителните дейности по проект „Подкрепа за развитието на туристически атракции", съобщи Мариела Цонева- директор на Дирекция ''Европейска интеграция, фондове и програми'' към община Велико Търново.

До края на месеца се очаква да бъде подписан контрактът с фирмата за строителен надзор, като в момента се изчаква двуседмичния срок за обжалване. Договорите с пет от фирмите изпълнителки са парафирани на 4 ноември. Проектът е на стойност над 6 256 646 лв., от които по Оперативна програма „Регионално развитие" са отпуснати 4 743 773 лева, а 1 514 872 лв. трябва да бъдат осигурени от бюджета на община Велико Търново.

Финансирането на проекта за подобряване на туристическите атракции е одобрено с решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В рамките на осем месеца трябва да приключи реконструкцията на площад „Цар Асен", както и на част от прилежащите улици „Иван Вазов" и „Никола Пиколо" на стойност 1 063 204 лв.

С 269 053 лв. ще бъде подменено покривното покритие и дограмата на манастирския комплекс „Св. Св. Апостоли Петър и Павел" и обновено пространството около него. За консервация и реставрация на „Владишкия мост" са предвидени 731 хил. лв. Проектът включва още църквата „Св. Иван Рилски", административна сграда на исторически музей, където ще бъде изграден Мултимедиен посетителски център за 748 872 лева, закупуване на туристическо влакче за 320 000 лв., изграждане на зелени площи с пешеходни алеи, ново улично осветление и мултимедиен информационен панел на различни езици, поставяне на указателни табели и т.н.

Подготовката на проекта е отнела две години, а изпълнението ще е в рамките на 8 месеца.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Окончателно: Депото за битови отпадъци ще бъде в Шереметя

Регионалното депо за твърди битови отпадъци за шестте общини от Сдружението „За чисти селища" ще бъде изградено върху площадката в Шереметя. Това е окончателното решение на Върховния административен съд.

Сега се довършва ПУП-ът и е започнато издаването на комплексните разрешителни, които трябва да са готови до края на годината, съобщи директорът на Регионалната екоинспекция инж. Елена Григорова. Очаква се до края на тази година да бъдат избрани и изпълнителите на обекта, а до средата на 2014 г. да бъде завършено депото. Около 28 млн. евро ще бъде  окончателната стойност на проекта по Оперативна програма „Околна среда".

Депото ще разполага само със сепарираща инсталация за разделяне на отпадъците от биоразградимите, клетка и компостираща площадка. По проекта не се предвижда допълнителна инсталация за изгаряне на отпадъците, която е много скъпа, обясни Григорова.

Делото за депото бе образувано преди години по жалба на жители от Шереметя и Драгижево срещу определената площадка. Те не бяха съгласни и с направената оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ при набелязаната площадка до сега съществуващото сметище. Бе заведено дело във Великотърновския административен съд, който отхвърли жалбите на гражданските формирования и ги сметна за неоснователни. Те пък обжалваха пред Върховния административен съд.

На практика от новото регионално депо ще се възползва цялото население на шестте общини - Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Златарица и Елена, обединени в сдружението „За чисти селища" с около 180 000 жители.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg


Старото военно училище няма да се продава през тази година

Парцелите от Старото военно училище няма да се продават тази година. Най-атрактивният общински имот не е включен в годишната програма за приватизация. Това каза в интервю за “Янтра ДНЕС” Снежана Данева, заместник-кмет по финанси и икономика на Община Велико Търново. Устойчиво от 2 години през Общинската агенция за приватизация, чийто директор продължава да е Данева, се изпълняват продажби по около 1 млн. лв., което по думите на заместник-финансовия кмет за кризисния период е добър показател.
Първоначалните разчети за макрорамката на “Бюджет 2012” показват, че той ще запази параметрите на миналогодишния, дори може да е по-малък. Ще бъде добре, ако успеем да стабилизираме финансите на Общината поне на сегашното ниво и да не допуснем спад, коментира Снежана Данева.
Инвестиционната програма ще бъде изцяло по реализацията на проектите с еврофинансиране. Със собствени средства на Общината ще се правят детски площадки в кварталите.
Кредит между 3 и 5 млн. лв. ще се наложи да изтегли през тази година Община Велико Търново. “Ще изтеглим краткосрочен заем за изпълнението на европроектите. Ще се наложи за големия проект за комплексния онкологичен център да се изтегли дългосрочен кредит. Все още обмисляме как да се случи – дали част от него да е револвиращ, за да покрием ежегодните проекти и да плащаме лихва само върху усвоената част, а дългосрочният да стои за онкоболницата”, коментира Данева.
Община Велико Търново приключва 2011 г. с просрочени задължения между 250 и 300 хил. лв., което е в рамките на приемливото и няма драматични последствия, заяви заместник-финансовият кмет. Велико Търново е отличник в класацията “Топ 40” на Министерството на финансите на най-дисциплинираните общини, в които собствените приходи са по-високи от разходите им за местни дейности.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Тротоари, осветление и спортна площадка искат в Инвестиционната програма съветниците от "Синята коалиция"

Конкретни мерки за подобряване на организацията на движението във В. Търново ще предложат общинските съветници от „Синята коалиция", съобщи Камен Алексиев.

Общинският лидер на СДС и колегата му Мирослав Трифонов искат улиците около булевардите „България" и „Никола Габровски" да станат еднопосочни. По този начин ще се облекчи движението по тях, ще има къде да спират живеещите и идващите по работа граждани.

„И сега там се спира, и когато трябва да се разминат две коли, се получават тапи, тъй като започват да маневрират и да търсят къде да отбият встрани", обясни Камен Алексиев.

В Инвестиционната програма на Общината той и Мирослав Трифонов ще предложат изграждане на тротоари между Зона „В" и квартал „Бузлуджа", осветяване на връзката и изграждане на тротоар между големите търговски обекти в района, подобряване на инфраструктурата в кв. „Картала", където е наложително и оформянето и оборудването с уреди на спортна площадка.

Чуйте повече от Камен Алексиев в първия звуков файл.

Нито един член на СДС не е изключен от партията, но неколцина са се самоизключили, след като са нарушили Устава и са работили за други партийни централи по време на местните избори, информира Мирослав Трифонов, който е и областен лидер на „сините". По думите му от ноември до сега двайсетина души са подали молби за членство в Съюза на демократичните сили. Шестима са приети, други осем също ще получат книжки на сладващото заседание на Общинския съвет на СДС във В. Търново.

Що се отнася до дейността на съветниците в местния парламент, според Трифонов е нормално да се даде картбланш през първите 100 дни на новото управление, което обаче не означава, че са машинки за гласуване.

Чуйте Трифонов във втория звуков файл.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=834262

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
“Новото време” настоява за повече средства за съфинансиране по европрограми


Съветниците от “Новото време” в ОбС В. Търново ще внесат предложение за увеличение на парите за съфинансиране на европрограми, заяви шефът на групата Юлияна Дончева. По думите й голяма част от проектите, които могат да променят градската инфраструктура, могат да бъдат реализирани с европари, но за това е нужно Общината да има достатъчно средства във фонда за съфинансиране.
От “Новото време” ще внесат предложение за подобряване на уличното осветление, което почти липсва в кв. “Чолаковци”, и е наложително да бъде поставено на улицата, свързваща “Практикер” с “Лидъл”. От там през тъмната част на деня минават много ученици, пенсионери, майки с деца. Липсват тротоари и е твърде възможно да се случи инцидент, каза още Юлияна Дончева.
Средства за поддръжка на културно-историческото наследство и за аварийни ремонти на “Царевец” също трябва да бъдат заделени в бъдещата инвестиционна програма, каза още Дончева.
Общинските съветници от “Новото време” ще настояват за отделяне на пари за стартиране на процедурата по изграждане на нов летен театър и за качествена поддръжка на спортните съоръжения.

М. КОЛЕВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
Дават 75 000 лв. за Трапезица, проучват и Момина крепост

75 000 лв. за разкопките на историческия хълм „Трапезица” във Велико Търново отпуска Министерство на културата. Това съобщи археологът и шеф на търновския филиал на Национиалния исторически институт с музей при БАН доц. Константин Дочев.

Екипът на проф. Дочер коапе всяко лято на хълма срещу Царевец. Археологът определи Трапезица като един от най-значимите паметници на културата не само във Велико Търново, но и в цялата страна.
Още една добра новина за гилдията излезе на бял свят – в скоро време могат да започнат проучвания и на хълма Момина крепост. Това ще стане при стартирането на проекта за лифт между Велико Търново и Арбанаси, който вече е внесен в Министерство на културата и НИПК за одобрение. Тъй като бъдещото трасе минава през историческата местност Къз Хисар, то е предвидено и проучване на културните паметници в района.
Според историците и археолозите, местността е наситена с останки от римско и ранновизантийско време. Историкът Пламен Павлов посочи, че в трудовете на Моско Москов, който е един от първите изследователи на Френкхисар и Момина крепост, са посочени данни за колони от тези периоди. Много вероятно е да има такива и от Средновековието. Доц. Костантин Дочев пък каза, че районът е особено актуален сред иманярите в последно време и често там са забелязвани хора да копаят.
За последно историческият хълм е проучван през 60-те години на миналия век. Шефът на РИМ Иван Църов коментира, че разкопките в района могат да приключат за един сезон.

Информацията е взета от: - vtnovini.com


Катапулти от Средновековието стават атракция на ЦаревецКатапулти, точно копие на метателните машини от Средновековието, ще се превърнат в най-новата атракция за туристите на крепостта “Царевец”. Идеята е на членовете на клуб “Традиция” във Велико Търново, които вече са се заели с изработването на сложните отбранителни и обсадни съоръжения. Ентусиастите са поели ангажимент пред зам.-кмета Ганчо Карабаджаков и директора на търновския музей н.с. Иван Църов катапултите да бъдат готови до началото на новия туристически сезон през април.
“Още по времето на цар Калоян крепостта е била охранявана с такава техника. Владетелят е използвал катапулти по време на обсадата на Одрин и Солун през 1205 и 1207 г. Затова ние решихме също да направим такава техника за отбрана на входа на Царевец, а и за забавление на посетителите”, сподели председателят на “Традиция” Върбан Минев.


/Две или три машини ще бъдат разположени на различни места по историческия хълм. сн. архив/
Членовете на патриотичната организация имат желание да направят две или три машини, които да разположат на различни места по историческия хълм. Първата ще посреща туристите още на третата порта, тъй като ще бъде монтирана на празното пространство пред пирамидата, обясни Иван Църов. За да е мобилен, вторият катапулт ще бъде умалено копие с размерите на трабант. Негов основен проектант и изпълнител е бай Върбан, който след дълги проучвания се запознал подробно с технологията за направата на стенобойната техника. “В началото се прави силова конструкция от здраво дърво, в случая ясен, а след това към нея се монтира метален лост, като кинетичната енергия, която го задвижва, е на базата на 18 въжета. Идеята е от римско време и е доразвита през Средновековието”, разказва познавачът на древните оръжия. Навремето с катапулта били изстрелвани 10-килограмови каменни гюлета, които поразявали цел на на разстояние 150-200 м. Сега за забавление на туристите машината ще хвърля балони, пълни с 3-4 кг вода или цветя.
Третият катапулт, познат под името требушет, ще бъде огромен, твърди бай Върбан. Оригиналната му версия е създадена около IV век пр.Хр. в Гърция и Китай. По-късно се появяват требушетите с контратежест. Те са използвани активно в християнските и мюсюлманските държави по Средиземноморието през XII век. Той може да изстрелва снаряди с тегло до 140 кг с висока скорост по вражеските укрепления. Понякога като снаряди се използват заразени животински трупове. Те влизали в градовете като опит за създаване на епидемия, което е средновековен пример за биологично оръжие.
Ентусиастите от “Традиция” работят безвъзмездно над катапултите, а разходите за консумативи се покриват от музея. По време на международната борса за културен туризъм през април търновци и гостите на града за първи път ще могат да видят новата атракция. Тогава мобилният катапулт ще бъде докаран до центъра на града, където ще произведе и първия си изстрел. Това ще направят средновековни воини под командата на зъл болярин. През лятото членовете на “Традиция” искат да направят възстановка на обсадата на Царевец през 1393 г. За целта от Общината са се заели да финансират изработването на точни копия на средновековни воински доспехи, с които ще бъдат облечени 20 доброволци от клуба.

Златина ДИМИТРОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


Правят хотел и ресторант казармен тип във В. Търново

Мащабен проект за модерен музеен комплекс на търновската воинска слава разработи директорът на Регионалния исторически музей н.с. Иван Църов. В пантеона ще бъдат събрани всички движими паметници от създаването на българската армия през 1879 г. до наши дни и няма аналог в страната. Ще бъдат обособени няколко експозиционни зали – за униформи, огнестрелно и хладно оръжие, църквата и армията и др., които ще бъдат оборудвани с мултимедийна техника. Предвидено е създаването на стрелбище, полигон за пейнтбол и полоса, където срещу заплащане всеки ще може да постреля и приложи различни бойни техники. Ще има хотел и ресторант от казармен тип.
В понеделник проектът на музейния шеф ще бъде представен на кмета Даниел Панов. Той е разработен по искане на градоначалника по повод 100-годишнината от началото на военните действия за национално обединение и е част от инициативите, свързани с кандидатстването на В. Търново за европейска столица на културата през 2019 г. Реализирането на инициативата ще струва милиони, но ако градът спечели надпреварата за културна столица, за инфраструктура ще бъдат отпуснати много средства, каза Църов.
В пантеона ще бъдат почетени всички военни части, в които са служили старостоличани. Сред тях са 17-а пехотна дружина, 18-и Етърски пехотен полк, 20-и Добруджански полк, Висшето народно военно училищен “Васил Левски” (сега НВУ) и всички военни поделение в града и околностите. Недвижими културни паметници за експозицията ще предоставят Военният и Държавният архив, музеят на военното училище, военните поделения, търновската митрополия, РДВР и др. Според Църов най-подходящото място за комплекс е сградата на бившия корпус 4 в старото военно училище, строен по проект на Леон Филипов в края на XIX век. Там могат да бъдат обособени и зали за конференции и кинопрожекции. Има достатъчно място за фондохранилища, а в ограденото дворно пространство може да се разположат оръдия и самолети от факултетите на НВУ в Шумен и Долна Митрополия.

З. ГЕОРГИЕВА, сн. архив
Информацията е взета от в."Янтра Днес"
Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2939
  • View Profile
160 хил. лева е бюджетът на програма “Местни инициативи” в Община Велико Търново

Сдружението на кметовете и кметските наместници “Янтра 2001” прие предложението на кмета на Община В. Търново Даниел Панов бюджетът на програма “Местни инициативи” за тази годна да бъде 160 хил. лв. М.г. програмата беше за 112 хил. лв. и сега с увеличението на парите и двадесетте процента собствено участие на селото с труд, ще бъдат подпомогнати инвестиционните програми на населените места в Общината, каза Благовеста Факирова, изпълнителен директор на “Янтра 2001”.
Общо около 2 млн. лв. са исканията на кметовете за ремонт на улици и на сгради общинска собственост в селищата от общината. Коя улица приоритетно да бъде предложена в инвестиционната програма на Общината за преасфалтиране ще се решава на общо събрание в селото, което ще се прави за първи път, каза Благовеста Факирова. От ремонти се нуждаят детските площадки, селските стадиони, автобусните спирки, пенсионерките клубове, гробищните паркове. Тази година кметствата ще бъдат застраховани.
Вчера селските кметове от Великотърновско си избраха нов председател. Кметският наместник на Арбанаси Тошо Кръстев е новият председател на Управителния съвет на сдружението “Янтра 2001”. Заместник-председател е Албена Беренска, кмет на Беляковец. Секретар е Гица Лазарова, кмет на Пчелище. В ръководството са още кметовете на Ново село, Дебелец, Килифарево, Вонеща вода, Шемшево и Шереметя. Кметът на Присово Малина Попова е избрана за председател на Контролния съвет на “Янтра 2001”.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


От БСП внесоха четири питания към кмета

Общинските съветници от БСП Стоян Витанов, Петко Тюфекчиев и д-р Драгош Методиев внесоха четири питания до кмета на Велико Търново Даниел Панов. Според Стоян Витанов въпреки старта на зимния сезон, информация за зимната подготовка с конкретни разчети и параметри не е била представена на съветниците. Той поставя въпроса защо няма ясна план-сметка, от която да е видно какви средства от данъците на гражданите се заделят за почистването на улиците при зимни условия. Витанов пита коя фирма и при какви финансови и технически условия е сключила договор с Общината, кой извършва контрола и кой отговаря за почистването на снега по пътищата между селищата в общината.
Тримата съветници искат яснота по отношение на критериите при назначаването на кметски наместници.
От групата на БСП изразяват опасение, че два месеца след указанията на вицепремиера Симеон Дянков община Велико Търново все още няма програма с конкретни мерки за подобряване на финансовото състояние. В края на м.г. финансовият министър настоя общините да засилят финансовата дисциплина, като не поемат ангажименти, които не са обезпречени със средства. От БСП искат писмена информация от кмета дали има просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги към 1 януари 2012 г.
Общинският съветник Петко Тюфекчиев за втори път иска информация относно таксите за паркиране и принудително преместване на автомобилите. Според него единствено Общинският съвет е органът, който може да определя размера на таксите, при условие че няма такова решение и сега действащите такси са незаконни. Тюфекчиев пита къде постъпват приходите от таксите за паркиране и дали такса за паркиране от 150 лв. месечно на практика не е наем. Тримата съветници поясняват, че са депозирали питанията си две седмици преди редовната сесия на Общинския съвет, за да може администрацията да им отговори пунктуално.

Марина ПЕТРОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"