Здрасти, Спирит, хубаво е, че си се престрашил да допринесеш пост към форума. Интересно ми е, обаче, защо си мислиш, че не трябва да се притесняваме за останките на снимките. Ако си мислиш, че бетонната плоча, която си забелязал, ще ги предпази от багерите, грешиш. Ако пък си на мнение, че това не са стари останки, също грешиш, защото дори бетонът да беше излят върху тях (а той е малко встрани), това не означава, че те не са с векове по-стари от него. Стоителната техника е типична за периода от късната античност до късното средновековие, материалът - плоски печени тухли и ломени камъни - също.
Идеята на твоя пост изобщо не е ясна, ще ми е интересно да обясниш какво имаш предвид. Не разбирам също кого искаш да иронизираш с грешния правопис на думата археология, грешка, която вярвам си допуснал нарочно.
Bottom line: Аз продължавам да се притеснявам. Трябва да се установи дали са поканени археолози да извършат задължителното спасително проучване в такива случаи или поне да огледат и документират обекта. Много е важно при извършване на изкопни работи в центъра на София откриваните археологически останки от антична и средновековна Сердика, че дори и от османско време, поне да се документират, за да могат да се нанесат на плана на древния град.