Author Topic: Човешки ресурси в Метрополитен ЕАД  (Read 41571 times)

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Аргументите, свързани с професионални качества и (не)постигнати резултати от дружеството, важат в пъти повече за директори на други дружества, които са поставени лица, но са удобни на някое мнозинство.
Циничен е начинът, по който се прави смяната, и съвсем не подсказва прозрачни намерения, без значение дали става въпрос за Братоев конкретно и без значение кой най-яростно го защитава.

Offline andrez

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Да изчакаме, да видим, убеден съм - скоро истината ще излезе наяве... Удивен съм от фафан и цялата му колекция от постове - имало, явно, истински хора, които симпатизират на герП, наистина съм удивен!

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Благодарение на него нямаме метро, а нещо като пародия на метро.
Ако някой знае какво точно е, може да ми разкаже.
А какво е тогава? Трамвай? Автобус? Кораб? В Париж метростанициите са на 500 метра, но никой не е тръгнал да плюе там по метрото и да приказва глупости...
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Нещо търсят претекст. Просто искат да го махнат на всяка цена без да се замислят кой да го замени. В България няма  друг такъв специалист, човек с подобна квалификация.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
В България няма  друг такъв специалист, човек с подобна квалификация.

И на базата на какво се поддържа едно подобно изказване? Между другото Метрополитен е акционерно дружество, има си борд, не е царство с абсолютен монарх или пожизнен шеф, във всеки момент може да се очаква че той може да бъде сменен. Това трябва да го е знаел като постъпва на работа.  :neznam:

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
В България няма  друг такъв специалист, човек с подобна квалификация.

И на базата на какво се поддържа едно подобно изказване? Между другото Метрополитен е акционерно дружество, има си борд, не е царство с абсолютен монарх или пожизнен шеф, във всеки момент може да се очаква че той може да бъде сменен. Това трябва да го е знаел като постъпва на работа.  :neznam:

Е, нали написах. Няма друг такъв профи. Може да бъде сменен, но сега фактически няма кой да го замести. Защо не остане още? Някогашният ми шеф беше ведър, жизнерадостен, но след като е прехвърлил 60-те, започнали здравословните проблеми. Спомням си как едвам дишаше, но ходеше на работа, защото искаше на всяка цена да допринесе за просперитета. Всички ние го запомнихме само с добро.
Не знам дали Братоев иска оставка. Не останах с такова впечатление.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Няма друг такъв профи. Може да бъде сменен, но сега фактически няма кой да го замести.

Не разбирам отново на какво основание да няма кой да го замести. Няма ли Минно-геоложки университет, нали самият той там преподава, през годините трябва да е изучил не един и двама които да му стъпят по дирите. Да не говорим че за да си шеф на метрополитен не се изисква да имаш точно инженерна специалност, не виждам по подобни структури из Европа да седят тунелостроители в креслата. И пак повтарям, оставка няма, има рокада в борда, никой не е изгонен или оставен на улицата.

Offline martin4o

• View Profile
    • Email

Не разбирам отново на какво основание да няма кой да го замести. Няма ли Минно-геоложки университет, нали самият той там преподава, през годините трябва да е изучил не един и двама които да му стъпят по дирите.

Точно така, и е редно такъв кадър да се покаже и да се подсигури приемственост, ако е счетено, че досегашният ще се сменя. Но тук натискът очевидно е най-вече да не е Братоев, а не да се намери подходящ наследник.

И да, има много по-важни качества от техническото образование, за да управляваш дружеството. Не знам с какво достойнство, авторитет и с какви качества обаче разполага този, който вчера прие да поеме ролята, въпреки че нямаше капацитет и с 2 думи да защити избора си и да погедне в очите колегите си.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Това отношение към Братоев е меко казано унизително. Вярно, че е вече на възраст и му е време за почивка, но можеше да му организират достойно изпращане. Общо взето ГЕРБ така си работят. Употребяват някого и после го "изплюват"! Мисля баш тук не е необходимо да припомням за един бивш заместник кмет...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Ако коментарът ти е за Репчо, нека ме поправи ако греша, но доколкото си спомням беше на 29, когато го „отсвириха“, поради което не ме изненада последвалото стечение, без това да има за цел да обиди някого, преди няма половин гадони и аз бях на 29, но що се отнася до Братоев ми се струва, че не ни се представя всичко. Поне на мен не ми е очевидно каква е интригата ако има такава, аз лично предполагам, че най-вероятно има и много ми се ще да я видя и да разбера каква и истината, но нещо към момента не виждам как това би станало.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Това отношение към Братоев е меко казано унизително. Вярно, че е вече на възраст и му е време за почивка, но можеше да му организират достойно изпращане.

Не знам кой е унизен в случая. Шефът на DB Луц ще го уволняват съвсем скоро, написали са го в Германия в коалиционния си договор ХДС и ГСДП, така че примката около врата му вече е стегната. Не ми се струва на унизен, още се появява по разни медии и съвсем не изглежда унизен. Ще си прибере обезщетението като борда на DB му гласуват недоверието и ще му мине всякакво унижение много бързо. Важното е мисленето, ако мислиш че си несменяем, то и после като те сменят може да те позаболи. Но в случая му се дава топло местенце, оставят го в дружеството, засипват го с комплименти, мисля че има и няколко ордена, ще му дадат и още няколко сигурно. Не ми прилича на унижение. Виж, да му правят скандали в кабинета и някакви дето нямат и един ден трудов ден стаж да нахлуват в сградата все едно са там в кварталната кръчма, това вече си е унизително.

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
Да, свалянето му докато той е в съседната стая и последващото оправдаване със здравословните му проблеми е много стойностно изпращане.

Offline madbatt

• Маниак
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
Ако не беше ковито - болни по дефолт; то това би било "health discrimination" :crazy:
« Last Edit: 27.04.2025, 17:56:15 by madbatt »
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
По-голяма калинка от Братоев не знам.
Благодарение на него нямаме метро, а нещо като пародия на метро.
Ако някой знае какво точно е, може да ми разкаже.
Осакатяването с къси станции, адаптирано трамвайно трасе и т.н. не са решение на Братоев, а на калинките, управляващи града ни в последните десетилетия. По-скоро ролята му беше положителна в максималното оползотворяване на наличното.
Ресурсите, в които СО не се намеси и бяха дефинирани от екипа на Братоев, са много по-далновидно планирани.
Но явно и тук алчността взема връх над ползата за обществото. Аз очаквам съсипията в наземния транспорт да се прехвърли и в метрото - задлъжняване, влошаване на услугата, все повече пропуснати курсове, закъснели ремонти, мърлящина и т.н. Имам достатъчно основания за черногледство.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Това отношение към Братоев е меко казано унизително. Вярно, че е вече на възраст и му е време за почивка, но можеше да му организират достойно изпращане.

Не знам кой е унизен в случая. Шефът на DB Луц ще го уволняват съвсем скоро, написали са го в Германия в коалиционния си договор ХДС и ГСДП, ...

За пореден път се правиш на луд и ни хвърляш някакви димки тука правейки се, че не схващаш разликата! В случая Братоев разговаря с журналистите в едната стая очевидно жив и здрав, а в съседната го преназначават на "друга отговорна длъжност" поради "здравословни проблеми" ! Колко познато от времето на БКП...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

Не знам кой е унизен в случая. Шефът на DB Луц ще го уволняват съвсем скоро, написали са го в Германия в коалиционния си договор ХДС и ГСДП, ...

За пореден път се правиш на луд и ни хвърляш някакви димки тука правейки се, че не схващаш разликата! В случая Братоев разговаря с журналистите в едната стая очевидно жив и здрав, а в съседната го преназначават на "друга отговорна длъжност" поради "здравословни проблеми" ! Колко познато от времето на БКП...

Хайде да дадем думата и на Братоев преди да се говорят за пореден път манипулации и измислици. Та кой се прави на луд? А кой е излъгал най-нагло журналистите за прекратения търг? Мисля че от тази статия става ясно всичко. Само за едно си прав - само по времето на БКП имаше директори които седяха по 25 години по креслата и бяха несменяеми.

Стоян Братоев не знае защо е бил така шумно отстранен като шеф на "Метрополитен"

"Добре съм и съм в кондиция. Това заяви пред БНТ инж. Стоян Братоев.

Припомняме, в петък той беше отстранен от поста изпълнителен директор на столичния "Метрополитен" и се появиха твърдения, че не е в добро здравословно състояние.

Добре съм, в кондиция съм. Работя, както винаги, няма разлика, от това което е било преди", увери Братоев.

Той посочи, че основната му като член на съвета на директорите задача е ефективно да върви строителството и експлоатацията на метрото.

Инж. Братоев заемаше поста изпълнителен директор на столичния "Метрополитен" около 25 години.

Цялата организацията на метрото от нулата до сега, аз съм участвал в тази система. Както се казва, създавал съм я като структура, като обучение на кадри, като подготовка на кадри и ще продължавам да го правя, за да върви ефективно метрото", категоричен бе той.

Братоев поясни, че ще участва в управлението на метрото като член на съвета на директорите.

"Аз не съм освободен като член от съвета на директорите, аз имам всички управленски функции. Когато беше това мероприятие, когато правиха смяната, колегите дойдоха и ми предложиха и казаха: г-н Братоев, вие сте знакът на метрото, вие сте символът, ще продължавате да действате и помагате. В действителност в една такава ситуация обикновено има стрес, но няма да има стрес", обеща бившият изпълнителен директор на столичния "Метрополитен".

Той отказа да коментира защо в петък се получи така шумно отстраняването му от поста.

"Не знам и не искам да го коментирам", отвърна лаконично Братоев.

Той обясни, че в действителност има прекратена поръчка за покупката на нови влакове за метрото.

По негови думи идеята е да се пусне нова за повече влакове, защото имаме потребност. Поръчката беше за 8, но вероятно ще бъде направена за 16 - това зависело от Столичната община.

Братоев увери, че всички строителни дейности ще продължат да се изпълняват и той ще следи стриктно за това.

Той посочи, че в момента върви една обществена поръчка за продължение на линията в "Люлин" за две метростанции. Ако няма проблеми, наесен може да се започне изпълнението.

Всичко става с два подписа - моя и на г-н Братоев. Заедно управляваме "Метрополитен", заяви пред Нова телевизия и председателят на съвета на директорите Николай Найденов.

Запитан дали заема мястото на Братоев, Найденов отбеляза, че към момента този въпрос не е приключил и трябва да минат конкретни вписвания.

"Не става дума за смяна, г-н Братоев остава част от управлението на "Метрополитен". Към настоящия момент този въпрос не подлежи на коментар. Ако някой е чел Търговския закон, знае, че в един УС всеки е пръв сред равни", посочи Найденов и допълни, че темата не е актуална, докато не приключи последващото заседание на Столичния общински съвет.

Относно обвиненията в СОС, че причината за смяната на проф. Братоев е търг за 8 метровлака за 140 милиона лева и съмненията, че се готви търг с двойно по-висока цена на влакчетата, той отвърна, че към настоящия момент и за следващите три години "Метрополитен" няма нужда от 8 влака, а от 16.

"Няма да как да коментираме цената предварително, но мисля, че е обективна и пазарна. След съответното проучване ще излезем с нормална цена. Ако 8 са 140 милиона, 16 са 280-290 милиона. Изпратили сме писмо към кмета Терзиев, за да може да стартираме процедурата", обясни Найденов."

https://news.bg/regions/stoyan-bratoev-ne-znae-zashto-e-bil-taka-shumno-otstranen-kato-shef-na-metropoliten.html
« Last Edit: 28.04.2025, 09:52:14 by fafan »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Големият проблем е, че на мястото на Братоев се назначава очевидно неподходящ човек с хуманитарно вместо техническо образование. Калинки и кухи кратуни и без това има в изобилие.   :rolleyes:

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile

Хайде да дадем думата и на Братоев ...

Стоян Братоев не знае защо е бил така шумно отстранен като шеф на "Метрополитен"

"Добре съм и съм в кондиция. Това заяви пред БНТ инж. Стоян Братоев.
Добре съм, в кондиция съм. Работя, както винаги, няма разлика, от това което е било преди", увери Братоев.

Инж. Братоев заемаше поста изпълнителен директор на столичния "Метрополитен" около 25 години.

Цялата организацията на метрото от нулата до сега, аз съм участвал в тази система. Както се казва, създавал съм я като структура, като обучение на кадри, като подготовка на кадри и ще продължавам да го правя, за да върви ефективно метрото", категоричен бе той.

Той отказа да коментира защо в петък се получи така шумно отстраняването му от поста.

"Не знам и не искам да го коментирам", отвърна лаконично Братоев.

Твърдиш, че е нормално след като си посветил целия трудов път в изграждането на една организация е нормално да те изритат през задния вход?
Типично за гербаджийските калинки! Очевидно за всички е обаче, че го махат за да не им пречи в схемите!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Днешното интервю демонстрира готовноста на Братоев да продължи да служи на Метрополитена. Не знам защо говорите за Минно-геоложкия. И Медицинските университети в страната подготвят нови медици, чак германки учат в МУ-Варна и въпреки това има голям недостиг на лекари. Детското отделение в Перник е пред закриване и това е само един пример.
Има уникални специалисти. Известните авиоконструктори например, работят до края на живота си или поне докато могат. Братоев е завършил в Ленинград, има дисертация там и връзки в метрополитентите на Москва и Петербург. Посочи ми човек в България, завършил в Лондон или Токио и с връзки в Лондонския или Токийския метрополитен.
Сравнението с DB в Германия е неуместно - коренно различна ситуация, съвсем друга сфера, друга държава.
Трябваше да оставят Братоев поне до откриването на участъка в Левски. За какво са тия скандали?
« Last Edit: 28.04.2025, 12:53:39 by New_Passenger »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Твърдиш, че е нормално след като си посветил целия трудов път в изграждането на една организация е нормално да те изритат през задния вход?
Типично за гербаджийските калинки! Очевидно за всички е обаче, че го махат за да не им пречи в схемите!

Не разбирам защо продължаваш да повтаряш като развален грамофон все едно и също, прочети внимателно какво е казал и тогава коментирай. Никой не е изритан през вратата, и да, нормално е след 25 години да могат и да те сменят. Само в Москва и Пхенян седят несменяеми, навсякъде другаде по света има приемственост. А защото зачекна думата "схеми", ето един дето е врял и кипял в схеми и би трябвало да знае доста добре какво правят колегите му в СОС, какво е писал по темата която толкова много те вълнува с Братоев. Дали пък няма и известна истина в тия работи, все пак са се гледали и дебнели за схеми два мандата вече един друг?

Quote from: FB на Контрера
❓️Какви са финансовите взаимоотношения между Спаси София и Метрополитен? Спомняме си как във времената на пълна доминация на ГЕРБ в общината, Борис Бонев и колектив получиха поръчка от метрото без конкурс за пътническата информация. По същото време  подобен договор им е даден и от ЦГМ.
📸Забелязваме и че голямата драма на Спаси София е прекратена процедура за доставка на метровлакове с един участник. Т.е. според спасителите на София е трябвало да се сключи договор с единствения кандидат. По-странното е, че непрекъснато спасителите обясняват как не е добре да се сключват договори по процедури с явил се един кандидат...
❗️Публична тайна е, че спасителите от "Спаси метрото" (така се казваха преди) и противници на Братоев се превърнаха в Спаси София и поддръжници на проф. Братоев. И получават неофициално, разбира се, повече информация, отколкото кмета на Столична община и комисията по транспорт взети заедно.
🤡На Борис Бонев му е виновен за всичко Васил Терзиев, но година и половина управление на "Спаси София" в транспорта показват, че Бонев и хората му толкоз си могат. Столичен инспекторат продължава да се управлява от кадър на спасителите. По-голямата част от батаците в Столична община се сътвориха от Борис Бонев. Първо заради неистовото му желание да стане председател на СОС, второ заради безумните предложения на спасителите, които бяха представяни като общи предложения с ППДБ.
❗️С цялата си наглост главният спасител обикаля по медиите, заел позата на народен трибун. Същият, който не пое никаква отговорност за провалите в управлението на столицата. На главният спасител обаче ще му припари под петичките, ако Терзиев се осмели и извърши пълен одит на еднолично управлявания от Бонев и Зографски ресор "Транспорт и градска мобилност" от есента на 2023г. до април 2025г.

Сравнението с DB в Германия е неуместно - коренно различна ситуация, съвсем друга сфера, друга държава.
Трябваше да оставят Братоев поне до откриването на участъка в Левски. За какво са тия скандали?

Защо да е неуместно - железопътна компания, демократична държава, акционерно дружество - доста прилики, нали гоним техните стандарти все пак? Съвсем уместно е сравнението. А скандалите ги направи някой друг, не беше Братоев, на него както виждаш хич не му се иска да е замесен в скандали, казва че не иска да коментира.
« Last Edit: 28.04.2025, 13:00:17 by fafan »