Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - blagun

Pages: [1] 2 3 ... 755
1
Въжени линии / Re: Витоша
« on: Yesterday at 15:40:01 »
"Не мога да си представя, че за отиването в историята на Симеоновския лифт няма виновни. Конкретни имена - кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не се прекрати сделката?", посочва шефът на СОС.

Той уверява, че ще се постарае скоро обществеността да научи тези имена, с които ще сезира и компетентните органи."

Хубаво, виновни са, че през 2007 са продали лифтовете. Ами какво щеше да се случи, ако не ги бяха продали? Очевидно, че Княжевският,  Драгалевските, Романски и другите около Алеко нямаше да минат с козметични ремонти - боя и части от български селски работилнички. Симеоновският също е на годинки, като се има предвид, че през последните 10 години работеше от дъжд на вятър - през междинните сезони никога не е работил, даже през няколко зими Цеко не го пусна изобщо. И така - общината трябва да се бръкне за нови лифтове. Но пари откъде? Автобусът струва жълти стотинки, колите влизат безплатно, кой тогава? В ски курортите от скиорите се събират достатъчно такси, за да се изграждат нови лифотве и да се поддържат добре. Цеко си правеше подобни сметки, но тук опираме до това, че ски район Витоша не е подходящ за интензивни ски - малък е, граничи с резервати, вододайни зони и лавиноопасни участъци.
Лифтовете са скъпи съоръжения и не могат да работят на големи подаяния. Просто моделът с евтин наземен транспорт е силно сбъркан независимо кой е операторът на лифта.

2
15 години ТМ23 трупа загуби. До продължението до Младост той има и ще има един файтон пътници (тук не броя тези, които го ползват като помагач на ТМ20). С натрупаните загуби можеше да се ремонтира трасето по Стамболийски.

3
При двупосочен Нансен тъкмо посоката НДК - Аптека ще олекне сериозно. Особено след Пилоните са безсмислени 2 активни ленти освен в близост до кръстовището на Аптека.

4
Предлагам ви порция тресене по „Гемето“.
Климент Охридски е по-зле. И друг път съм писал - харесва ми така Гемето - с този пресечен терен понамаляха  нощните ти колеги без шумозаглушители. То нямаше заспиване на отворени прозорци.
Защо не закачиш видеото в моторджийски групи, та да се откажат да ни шумят по нощите?

Може би основен ремонт ще има, когато направят трамвайно трасе по средата.

5
42 не е излетна линия, не знам защо и Х43 трябва да е заслужил този статус. Още повече че делението на излетни и градски линии официално беше премахнато...
Прав си. Преместени в правилната тема.

6
Проектът е минал задължителното съгласуване през малка транспортна комисия, в която членуват именно СДВР с всичките й поделения (КАТ, Пожарна и т.н.), експлоатационните дружества. Това не е частен инвестиционен проект, за който инвеститора да обикаля през Софийска вода, ЧЕЗ-МЕЗ и сие… Проектът се гледа по законосъобразност в компетенцията на всеки един от участващи експерти-представители на институции и организации.
Ако беше така, нямаше АМ Струма през Кресна да се лашка 20 години за ОВОСИ-МОВОСИ. Малката транспортна комисия е консултативен орган, там са присъствали катаджия, пожарникар и т.н., но това не е равносилно на съгласуване. А и не съм сигурен, че сега е изпълнен точно до последната линия проектът от 2018 г.
Разбира се, това не значи, че като не е минала съгласувателна процедура, трябва тутакси да се заличи всичко. Пак давам пример с АМ Струма - участъкът Перник-Долна Диканя не е съгласуван от 20 години, но ни съществува, макар и с понижена категория. Вероятно ще се даде срок за съгласуване. Вероятно ще има и някои промени. Да се надяваме, че към тях ще се подходи разумно, а не политически-площадно. Изненадан съм, че някои ППДБ и най-вече еСеС-талибани включиха л@йномтетите срещу свой - Трайчо Трайков. Някои просто са забравили за режима на приемане-предаване.

7
По-старото поколение още им е вкоренено това мислене, че първите букви на номера имат някакво значение, че щели да ги спират полицията, че някой съсед ще им вандализира колата защото са спрели на неговото място и имат номера от друга област и т.н. :neznam:
Абе балканските нрави не са за пренебрегване. Във фейсбуук групата Безумията в София,  където се донася за неправилно паркирали или с изтекъл ГТП коли в София, голяма част от докладите са за несофийски коли. Паяците също обработват такива с предимство.

8
Ако проектът (или сегашната му версия, не бета версии от 2018 г.) не е съгласуван с Пътна полиция, няма какво да обсъждаме кои са хубавите и лошите му страни. Той ще бъде стопиран от съда, който мери по съотвествие с нормативната база, а не по качествата на проекта. Ако е бил съгласуван от Фандъкова през 2018, той следва да се изпълни точно по съгласуваната схема. Странно защо МВР не са подали мигновено сигнал за стопиране. Нали министърът им вече не е близък с ППДБ.

9
Разни / Re: Футбол
« on: 11.05.2024, 10:51:58 »
Нов триумф на българския футбол по пътя от масов спорт към елитарен ъндърграунд - на мач ЦСКА 1948 - Славия има 250 души, вчера на Zima, Eufobia и Wolfheart в претъпкания Mixtape 5 имаше приблизително тройно повече ценители на високото изкуство. Дет метълът се оказва по-разбираем от родния футбол.  :) :fan:
По-добре така, даже не шестица, а четворка да има, от която да се определя шампионът и участниците в евротурнирите. България не е Англия, където е нормално Шефилд или Бърнли да обърнат Ман Юнайтед или Ливърпул. У нас в последните няколко кръга падаше здрава дейност по покупко-продажба на мачове. Бат'Венци беше шампион в тази дисциплина - в момента, в който Славия си осигуреше неизпадане, всички мачове се слагаха на тезгяха. Лидерите си имаха присъдружни отбори, които лягаха на патрона си и скачаха срещу алтернативиня патрон. За Левски това бяха Спартаковците от Варна и Плевен, за ЦСКА - Тракия, Сливен, Черно море.

Също така трябва да има по-голям обмен между Първа и Втора лига - отборите от втората половина на Първа лига са сходни по умения с тези от Втора лига. Примерно - два изпадащи отбора и два - на плейофи. Втора лига да е от 12 отбора и след 22 кръга да се разделят на челна шестица и шестица за изпадащи. Това са 10 кръга или общо - 32 кръга, колкото са и в Първа лига.

10
Автобуси / Re: Ikarus 280
« on: 11.05.2024, 10:27:01 »
Всички останали -13, 88, 120, 80, 94 и т.н.бяха с по-стари рейсове, с белите дръжки
120 преди новите Икаруси беше на чавдарки. Те едвам кретаха по баира към ТВ кула за разлика от икарусите, които поне като нови не го усещаха.
Сигурно доста компоти сме изнесли за Унгария, защото годините от 1983 до 1988 бяха години на масова икарусизация особено в София. Тя започна и при тролеите, а при автобусите беше пренебрегната (напълно основателно) новата продукция В 1420 на ботевградската работилница.

11
Изтрити теми / Re: Новини от София
« on: 10.05.2024, 10:26:01 »
Ти пък най-достоверния източник си избрал... Който за да мери с нивелир в тунела към Люлин прибра 15 000 лв. от администрацията на ГЕРБ.
Може би маркировката наистина да е некачествена, но източникът ти е хмм... не особено надежден.
Източникът е на всеки път мерудия. Не съм забелязал да е гербофилка, тя просто обича да я дават по телевизора. Нали се е самоназначила за председател на европейски комитет за пътищата!

12
Явно самият автор е объркал местоположението на снимките. Ето още една от прокопаването на Витиня. Ето източник:  https://balkanec.bg/galeria/ivko-getov-nezabravimiyat-fotoreporter-na-botevgrad-pokaza-svoya-pocherk-vav-fotografiyata-3160.html
Любопитно! Откриване на тунел с духов оркестър! Остана да са пуснали оркестъра през тунела   :laugh:

13
Иначе запазеният участък в Студентския парк, според мен, би могъл да бъде воден акцент като се дооформи и се построят крайбрежни алеи.
Аааа, вече има воден акцент - Barocco Lake - бивша Бонсист. Крайбрежна алея - затвореното южно платно на бул.8 декември.  :)

14
Не видях проблеми с видимостта. Само поредния джигит, който първо навлиза в кръстовището и после спира да се огледа
Булевардът е еднопосочен вече 30 години (П.П. Визирам велоалеята откъм Френската гимназия, тази вдясно по посоката си е наред). Хората си създават навици.
Мен в Ливорно, Италия ме нацелиха в задния ляв калник. Шофьорът се оправда, че знаел, че улицата е еднопосочна и не се е огледал. Аз пък влязох в улицата, без да мина през забранителен знак, просто такъв липсваше. Затова отървах акта.

15
На паркинга пред блока никой не може да има никакви претенции...
Това значи ли, че никой не трябва да обръща внимание на колите или че случайно няма да ти направи впечатление, че дадена кола не ти е позната. Не говоря за претенции тук.
Една средна панелка е от 6 входа по 8 етажа по 3 апартамента, т.е. 144 коли при една кола на апартамент. Доста често се купуват нови (или нов внос) коли, продават се други, идват и си отиват квартиранти. Трябва да си съвсем без работа и с феноменална памет, за да ги отчиташ като свои, а не чужди. Единствено правят впечатление тези неизмитите с изпуснатите гуми, т.е. практически излезли от употреба или само за еднократна такава.

16
Мисля, че никой няма претенции от ограничаването на общия достъп до места, намиращи се в парцел частна собственост. Въпросът е в класическото "заплюване" на място в общински парцел, което го има даже в старите соцфилми като "Войната на таралежите".

Спомням си в нашия блок в Русе, някъде в края на 60-е, хора от 18-е апартамента се събраха и си поделиха подблоковото пространство. Някои като нас си направиха гаражи от подръчни материали (ние бяхме моторизирани "аристократи" със ЗАЗ 965), други - лехички с домати и лук. И така до 1974, когато кметът (водеше се председател на ИК на ГНС) Аврамов събори всички такива гаражи, както и виличките край града. Това стана за броени месеци, нямаше жалби до 16 инстанции в София, Москва, Хелзинки или Хага.

17
Трамваи / Re: PESA Swing 122NaSF/2 (2301-2367)
« on: 07.05.2024, 16:28:25 »
Тази линия беше набедена за премахване, за да не затормозява движението по Черни връх и да не краде пътници от метрото.
Така е. В приложението за електротранспорт към ОУП от 2009 г. фигурираше трамвай само до Кръста, също нямаше трамваи по Мария Луиза от Алабин до Козлодуй. После склониха да възстановят трасето след изпълнението на Метролиния 2, но там трябваше да се действа по-мащабно - да се разшири булевардът така, че да е възможно автономно трасе. Но не би...

18
Линията до Сплит нито е удвоена, нито е електрифицирана
Тя не пресичаше ли границата с БиХ няколко пъти или е претрасирана? Най-малко заради Шенген не би трябвало да има подобни участъци.
Иначе по цялото адриатическо и йонийско балканско крайбрежие жп линия е мръсна дума. Няма влак до Истрия, до Дубровник, в Черна гора само до пристанището на Бар, но не и крайбрежен, също в Албания и Гърция чак до Патра. Май само Риека, Сплит, Плоче, Бар и Патра са пристанища с жп линии.

19
Най-интересно е там, някъде около Ляпчев ли беше планирано?
Виж по-нагоре проекта и аерофотоснимката.

Ами няма през София голяма река. То и на други места няма, но само в София и Букурещ правят фанфаронски проекти. Добре поне, че в Катманду не са се сетили!

20
А до края на деветдесетте години големи парчета от канала бяха пълни с вода и дори бяха притегателно място за рибари. В Младост можеше да се види интересна гледка от прозореца на автобуса - на мястото на бензиностанция Шел имаше голям вир и там редовно имаше клекнали рибари.
Добре е соцпропагандата да не е с такива опашати лъжи! Все пак във форума има и хора над 40 години, които са виждали гьола до сегашния бул. Ляпчев, по-преди Универсиада, по-преди - без име. Какви рибари и вирове в Младост? Освен ако не са ловели жаби, но в България за разлика от Франция тези животни нямат особен кулинарен смисъл. Виж, комари дал Господ.

Колкото до мотивите за строителство - не е като да няма водни площи около София. Панчарево, Негован, Суходол, разбира се - язовир Искър, Огняново и т.н. Това, че доста от водата, влизаща в Софийското поле, трябваше да отива към комбинат Кремиковци, е друга работа.

Pages: [1] 2 3 ... 755