Author Topic: Метро в САЩ  (Read 33388 times)

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
Метрото в САЩ
« Reply #20 on: 23.06.2009, 20:32:26 »
Явно осигурителната инсталация е дала фира, щом е пуснала влак в зает блок-участък
Вероятно има и други причини. Съобщиха, че загиналата машинистка въобще не е намалила скоростта. Влакът е връхлетял с пълна скорост върху спрялата мотриса.

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Метрото в САЩ
« Reply #21 on: 23.06.2009, 21:21:51 »
Да, но защо?
Машинистът не може да връхлети върху друг влак в метрото просто така - има автоматика и блокировки...
Каква им е автоматиката, включена ли е била/или изключена... и т.н. Въпроси много.
Обяснението, че машинистката е била стажантка обяснява неопитността й, но не е достатъчно да обясни случилото се.
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline 4a4i

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Метрото в САЩ
« Reply #22 on: 24.06.2009, 08:51:25 »
Разследващите катастрофата на два влака в метрото във Вашингтон проверяват защо компютърната система на единия не се е задействала, за да го спре преди сблъсъка, въпреки че е била натисната аварийната спирачка, предаде Асошиейтед прес.

В момента на сблъсъка движещият се влак е бил на автоматично управление, което значи, че е бил контролиран главно от компютърната система. Според един от разследващите, не е ясно дали аварийната спирачка действително е била задействана в момента на сблъсъка.

Това е най-смъртоносната катастрофа в 30-годишната история на вашингтонското метро.

www.darik.bg
"velbujd" in the other forum

Offline mediar

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Mediar's Site

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
Метрото в САЩ
« Reply #24 on: 23.09.2009, 09:58:56 »
Малко ме съмнява тази снимка да е правена в метрото, но поне нито у нас, нито в Русия имаме станции като тази :

Действаща станция в Ню Йорк (боже опази!) :

И в България, и в Русия, могат само да си мечтаят за такава гара.
« Last Edit: 23.09.2009, 10:14:24 by zlatin »

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Метрото в САЩ
« Reply #25 on: 23.09.2009, 13:42:56 »
За какво пък, в Русия да мечтаят за такава гара?
Като гледам схемата, която си дал : била е кросплатформена.
И какво от туй? В Русия кросплатформени станции, колкото щеш!
Аз имах предвид състоянието й. От снимките, които видях и горе вестибюлът й беше в не по-приятно състояние.
Както и да е - и без това тя беше offtop тук. Грешката е моя.
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !

Offline Blago84

• Маниак
    • View Profile
Метро в САЩ
« Reply #26 on: 23.09.2009, 16:08:35 »
Че станцията не е в добро състояние - не е, но конкретно сниманият перон е изоставен преди почти осемдесет години... когато в СССР метро не е имало изобщо...
« Last Edit: 28.09.2009, 19:10:40 by blagun »
UPP@UIC

Offline mitio tuca

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Re: Метро в САЩ
« Reply #27 on: 09.10.2009, 01:58:25 »
http://rapidshare.com/files/289970577/TNYCSS09EBOOK.rar
ето една книжка за метрото в Ню Йорк  :) njoy

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #28 on: 26.11.2009, 19:32:33 »
Попаднах на интересно клипче от "метрото" в Сиатъл.
Не знам какво е това -  някаква форма на "тролейбусно метро".  :D
Защото подвижният състав са тролейбуси, които отгоре на всичкото след излизане на подземните си участъци си прибират пантографите, палят двигателите ... и продължават пътя си като автобуси.  8)
 Ето го и клипчето :
[ Invalid YouTube link ]&...feature=related

Вярно че това не е истинско метро, но пък си карат хората в тунели и си имат подземни станции. Американска им работа... :D

Offline aliaska

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 26.11.2009, 20:39:09 »
Попаднах на интересно клипче от "метрото" в Сиатъл.
Не знам какво е това -  някаква форма на "тролейбусно метро".  :D
Защото подвижният състав са тролейбуси, които отгоре на всичкото след излизане на подземните си участъци си прибират пантографите, палят двигателите ... и продължават пътя си като автобуси.  8)
 Ето го и клипчето :
[ Invalid YouTube link ]&...feature=related

Вярно че това не е истинско метро, но пък си карат хората в тунели и си имат подземни станции. Американска им работа... :D

по същите тунели се движат и трамваи...

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #30 on: 26.11.2009, 21:13:07 »
Вярно че това не е истинско метро, но пък си карат хората в тунели и си имат подземни станции. Американска им работа..
Доста тромава работа! Шоферите трябва да имат здрави нерви в тези тесни тунели. Пък и на звук и скорост тролеите го докарват като ДАК-Чавдар.
Само да не ги види Диков, че ще вземе да спретне МД3 с подобни каруци с цел икономия на релси :P

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #31 on: 26.11.2009, 21:17:47 »
Кое му е тромавото? Според мен освен гумите има и още нещо(някакви малки колооси  :D), благодарение, на които возилото да се движи по релсите. За мен е абсурдно в такъв тесен тунел да се движи градски транспорт и шофьорът да го управлява.

Offline iproject

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #32 on: 26.11.2009, 21:24:08 »
А като питах леля ми /Живее в Сиатъл/ дали имат Метро каза, че има , но било само в централната част на града.Да им имам метрото :D

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #33 on: 26.11.2009, 21:49:18 »
Все пак, съгласно Urbanrail в града се води, че има Леко метро, макар че, на практика е LRT.
LRT-линията е най-дълга : 22.2 km и има 5 подземни станции.
Другата линия е монорелсова, само с 2 станции.
И Третата линия е тази странната - трамвайно-тролейбусната.

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #34 on: 29.11.2009, 22:46:43 »
aa
« Last Edit: 13.03.2010, 13:35:39 by zlatin »

Offline donkeyhot

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #35 on: 13.12.2009, 19:13:52 »
Ето една новина от руски сайт, но свързана с метрото в Ню Йорк. Там паднали върху релсите листа са станали пречка за движението на влаковете, понеже след като са били смачквани от влаковете са правели релсите хлъзгави, което затруднявало спирането и тръгването на влаковете. Причината е в смолата, която се съдържа в листата. Сега специален влак-прахосмукачка ще чисти падналите листа от релсите.
http://lenta.ru/news/2009/12/10/subway/
Интересно ми е какво правят като натрупа сняг по релсите.

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #36 on: 13.12.2009, 21:08:43 »
Същото става и с трамвайните релси в София, когато окапят листата. И със снегът ще бъде така.

Offline aliaska

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #37 on: 14.12.2009, 12:49:03 »
Да си правят навеси на станциите,бре много е сложно.....

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #38 on: 14.12.2009, 13:42:05 »
Да си правят навеси на станциите,бре много е сложно.....
Не става дума само за станциите. Напротив, точно за участъци между станции. На много места по света метрото в надземните участъци не е покрито.
Това доказва защо е необходима синята туба на на нашия МД-1.

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #39 on: 14.12.2009, 13:44:42 »
Само че влакът започва да спира (намалява скоростта) много преди станцията. А така се увеличава спирачният път.
Това още един път показва, че ненапразно в метрото се избягват напълно открити участъци, освен ако не е необходимо (или трябва да се икономиса от изграждането на участъка).
Руснаците например ни завиждат за това, че сме покрили наземните участъци с тубус и недоумяват защо у тях не са се досетили за това.
Те твърдят че експлоатацията по откритите участъци им е излезнала златна и вече като цена въобще не им се струва по-евтино да изграждат открити линии.