Author Topic: Лифт до Рилски езера  (Read 18791 times)

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
Re: Лифт до Рилски езера
« Reply #20 on: 02.09.2009, 17:34:17 »
Налага се удължаване на линията до Сапарева Баня+забрана на достъпът до
"Пионерска" с автомобили.

Съгласен съм с това. Предполагам че такъв е и замисъла. С кабинкив лифт до Пионерска, подобно на кабинковия до Алеко във Витоша
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 03.09.2009, 01:43:45 »
Покъртително. Този лифт трябва да бъде незабавно взривен, а достъпа на автомобили да бъде ограничен още от Сепарева баня.
Не мога да позная планината, където само допреди 2 години се разхождах с туристическата ми група.
То по тази логика трябва да взривят всички лифтове, зъбчати железници и фуникуляри по света. А също и оставените от алпинистките експедиции парапети, клинове и т.н.
Въпросът е в културата на отношението към планината. А иначе районът на 7-те езера е добър за масов туризъм. В края на краищата и кашкавал-туристите са хора, не всеки е Райнхолд Меснер!

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
« Reply #22 on: 03.09.2009, 08:47:04 »
Покъртително. Този лифт трябва да бъде незабавно взривен, а достъпа на автомобили да бъде ограничен още от Сепарева баня.
Не мога да позная планината, където само допреди 2 години се разхождах с туристическата ми група.
То по тази логика трябва да взривят всички лифтове, зъбчати железници и фуникуляри по света. А също и оставените от алпинистките експедиции парапети, клинове и т.н.
Въпросът е в културата на отношението към планината. А иначе районът на 7-те езера е добър за масов туризъм. В края на краищата и кашкавал-туристите са хора, не всеки е Райнхолд Меснер!

СЪм всичко друго, но не и опитен турист, но пак без проблем си качих Езерата. Никой не говори за взривяване на всички лифтове. ПОвечето е заварено положение, но мисля, че всички виждаме какво се случва при експерименти като този на Рилските езера. А резултатът е покъртителен. Като не можеш да уважаваш планината не заслужаваш да ходиш там, затова кашкавал туристите, които мърсят и единственото им пеша е от апартамента до колата и от колата до лифта не заслужават да видят Рилските езера.

Offline Danchoti

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #23 on: 23.09.2009, 19:51:17 »
През почивните дни направихме разходка до Рила с презумпцията, че евентуално ще ползваме лифта. За жалост това жалко подобие на "лифт", освен недостатъците свързани с екологията и ппочие, се оказа, че функционира на бавна скорост, защото "бил в режин за качване на хора"  :P (цитирам служителя на паркинга) - иначе можел и по-бързо да кара... Как иначе ще оправдаят 15 лева за двете посоки, ако не те дондуркат нагоре 20 минути!!!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #24 on: 23.09.2009, 21:43:55 »
Колкото и да не ми харесва, явно трябва да се жертва някое кътче за псевдо туристите да си го съсипват на воля.
За съжаление района скорострелно ще бъде унищожен, подобно на други наши "курорти", а до сега някак беше оцелял в доста разумни граници на застрояване.
Като разширят целия път след 1-2 години и ще се отпуши още повече достъпа.
Отделно писъците срещу лифта бяха небивала безплатна реклама. "Еколозите" се постараха всички да разберат, че там се строи лифт (да се чудиш дали не са им плащали да пищят) и всичко живо се юрна към езерата. Някои чули-недочули разбрали, че лифта ги изсипва едва ли не в езерото и някои изобщо не си правиха труда да се катерят нагоре, а си мислеха, че локвата зад хижата е езеро.
А тези 10 лв... цената за всяко нещо е колкото някой би платил.

Не е свързано пряко с лифта, но е резултат от нарастналата популярност на месността:
http://dnevnik.bg/mms_novini/2009/09/23/788423_sedemte_rilski_ezera/
« Last Edit: 23.09.2009, 22:15:48 by bdz43r »

Offline Danchoti

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #25 on: 24.09.2009, 18:57:30 »
Ние се качихме до връх Кабул именно за да избегнем индианската нижка. За жалост по пътя имаше солидно количество пластмаса и хартийки от лукчета, както и празни кутии от цигари и дъвки :( при положени, че в продължение на 4 часа се срешнахме само с една група от 6-тима кашкавал туриста, на които явно им се беше сторило скъпо и са решили да спестят 144 лева!!!
И понеже така или иначе са горе, решават да направят разходка другаде и околията също стават жертва на възпитанието им...

П.П. Двупосочния билет е 15 лева за възрастни и 12 лева за деца (май до 16 години)!

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #26 on: 11.08.2011, 18:53:11 »
Имам закупена вече екскурзия за двама до Рилските езера от София Тур за тази събота (13.08) но по лошо стечение на обстоятелствата останах сам и никой не може да ме придружи :(

Ако някой има желание,възможност и компания мога да му предотстъпя двете места- да ми пише на ЛС . Ако пък някой друг има желание и възможност но няма компания - пак да ми пише ще се радвам да се запознаем  :D