Author Topic: За светофарите с любов!  (Read 418303 times)

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
Re: За светофарите с любов!
« Reply #2020 on: 21.09.2025, 21:11:56 »
Не вярвам на средата на фазата "интелигентният" светофар да решава да я прекрати. Най-вероятно я определя предварително, съответно времето е ясно. Но едва ли има интерфейс към цифрови индикатори.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2021 on: 21.09.2025, 21:35:29 »
Е то ако времената ги има настроени в паметта на "интелигентния" хардуер не вярвам да не може да се прочете от някакъв контролер, който да го визуализира.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2022 on: 21.09.2025, 21:40:26 »
Е въпросът е дали ги има или се решават на момента. Нали това им е умното уж - че регулират фазите според трафика и/или количеството натрупали се коли.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2023 on: 21.09.2025, 22:50:02 »
Първо, доказано е, че секундарниците водят не до успокояване, а до засилване преди светофарите. Второ, фази се сменят постоянно от: линейки, полицейски автомобили, пожарни автомобили, НСО, трафик центъра. Тъй че са практически неприложими.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #2024 on: 23.09.2025, 11:06:13 »
Не мога да разбера носталгията по броячите. Моят спомен за тях е свързан с якото натискане на газта и автомобили, преминаващи на нулевата секунда с 80-90 км/ч. Мигането си е ок, напълно достатъчно, за да прецени човек дали да настъпи малко или да върне газта.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2025 on: 23.09.2025, 20:22:49 »
Първо, доказано е, че секундарниците водят не до успокояване, а до засилване преди светофарите.
Ако имаше наистина интелект в настройването на фазите на свтофарите нямаше да се създава толкова напрежение. Пък и да си кажа честно никъде където има секундарници не съм видял някой да се изреже със 140 за да хване сигнала. Отделно говорим за едно елементарно удобство - достатъчно натопорчено е положението по софийските улици

Offline pavel75

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2026 on: 24.09.2025, 07:54:07 »
Първо, доказано е, че секундарниците водят не до успокояване, а до засилване преди светофарите.
Ако имаше наистина интелект в настройването на фазите на свтофарите нямаше да се създава толкова напрежение. Пък и да си кажа честно никъде където има секундарници не съм видял някой да се изреже със 140 за да хване сигнала. Отделно говорим за едно елементарно удобство - достатъчно натопорчено е положението по софийските улици

Удобство е, спор няма.
Но какво се случва ако дойде линейка? Показва ти, че остават 29 секунди, но идва линейката и сменя сигнала.
Докато мигащото зелено ти казва, че след 3 секунди ще ти светне забранителен сигнал да си прецениш дали да ускориш или намалиш. Защо ти е да знаеш 29 секунди преди това?

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2027 on: 24.09.2025, 10:20:14 »
.... Отделно говорим за едно елементарно удобство - достатъчно натопорчено е положението по софийските улици
Удобство е, спор няма.
Но какво се случва ако дойде линейка? Показва ти, че остават 29 секунди, но идва линейката и сменя сигнала.
Докато мигащото зелено ти казва, че след 3 секунди ще ти светне забранителен сигнал да си прецениш дали да ускориш или намалиш. Защо ти е да знаеш 29 секунди преди това?

Точно така е, смисълът на зелената вълна е да се движиш постоянно с една скорост,  не непрекъснато да ускоряваш и намаляваш.

А в по-развити от нас държави линейките даже могат да резервират зелен сигнал.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2028 on: 24.09.2025, 10:23:16 »
Лично аз предпочитам секундарниците. Първо - мога да видя отдалеч колко време има до смяна на фазата. Второ - ако съм на светофара и има Х секунди, мога да преценя дали да си погледна нещо по навигацията или телефона или не.
Иначе аз оная нощ забелязах, че са върнали и мигащото жълто през нощта на някои светофари.

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #2029 on: 24.09.2025, 13:41:43 »
Преди много време имах абсурдната ситуация някъде из София - движа се към светофар с брояч, обаче моята посока е пресечена от линейка. Както си пишеше 12 секунди така веднага смени от зелено на жълто и след това червено. Така, че при такива ситуации броячите не са особено полезни. :)

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2030 on: 24.09.2025, 22:33:16 »
Това с преминаваща линейка се случва достатъчно рядко за да е фактор при решението. Отделно точно както и @ozzy е написал - таймера дава възможност да се ориентираш и особено лято в жегата ако си с мотоциклет съм си спестявал удоволствието да ми свари разни неща между краката като пусне перката на радиатора.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2031 on: 24.09.2025, 22:41:15 »

Защо ти е да знаеш 29 секунди преди това?
За да прецениш дали да подгониш за да го хванеш или да върнеш педала и да се дотътриш по-бавно. При минаване по един и същ маршрут ако си гледаш пътя , а не телефона знаеш кой светофар кога светва , колко време държи, дали като тръгнеш от единия ще хванеш следващия .....на големите булеварди със зелена вълна дали ще хванеш и втория, третия.
Пресен пример от Константин Величков - посока от Сливница към Красна Поляна. С трамвая ако не прелетиш хващаш този на Пиротска ,но не хващаш този на Тодор Александров . С колата е аналогично.
В обратна посока е същото - хващаш на Пиротска , но не и този на Симеон.
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #2032 on: 04.11.2025, 09:22:13 »
Ръчното управление беше сътворило невиждан хаос на уневерситета в 8 часа днес. Нямаше никакъв синхрон със светофара на „Орлов мост“, целия участък в посока „Цариградско шосе“ беше кола до кола, последните в колоната задръстваха кръстовището на университета, единствените, които се движеха почти безпрепятствено бяха правото от „Орлов мост“ към жълтите павета/десния завой към „Сточна гара“ и „Васил Левски“ към НДК. Между „Ген. Гурко“ и университета имаше една дузина чакащи тролеи и автобуси, цялото разстояние. Левия завой на петицата към НДК беше почти невъзможен.

Offline Pycku!

• Писател
  • **
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2033 on: 23.11.2025, 12:30:23 »
Така, попаднах на тази интересна тема тук и виждам, че също има мнения за така нареченият ръчен режим на светофарите. За никого не е тайна и дори в интернет преди години е писано за това. Секундарниците бяха хубаво нещо, но по-добрият вариант е мигащият зелен сигнал, който вече документално е регламентиран. Темите за НСО, пожарна, линейки и други неща е абсолютна глупост.. По медиите се изписаха и изляха толкова много глупости, че чак смешно ми стана. Няма такива неща като контролери с които да се сменят сигналите на светофара. Имаше преди години такъв проект, имаше и някакви такива тестови устройства, но така и не влязоха в пълна употреба. Светофарите масово се контролират по така нареченото "правителствено трасе", има и други кръстовище които покрай трасето се регулират. А това се нарича режим "МИЗИЯ". До 2019г. светофарите продължаваха да се управляват от катаджии във вишки/кабинки по кръстовищата, а когато имаше нужда светофара се включваше в авариен режим (мигаща оранжева светлина) и катаджията влизаше вътре на палка да регулира. След 2020 година заработи така нареченият център по управление и анализ на трафика в който вече не присъстват катаджии а цивилни какички и нормално да става трафика отврат...
Научих се да давам не защото имам много, а защото знам какво е да нямаш нищо!

█████
█████
█████
ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #2034 on: 23.11.2025, 13:18:15 »
Нямам представа откъде ти е информацията, но чисто емпирично е доказуемо, че "контролери" (което е некоректен термин за такова устройство) има. Вероятно всеки е попадал неведнъж на странно поведение на светофар, и после профучава я НСО, я линейка. И доколкото НСО го раздават достатъчно важни, че да допуснем, че някой ръчно им сменя фазите от въпросния център, за линейките ръчно да се прави това звучи невероятно, а и непрактично.

По света в повечето големи градове има подобни системи - в колите със специален режим се слага устройство с GPS, което си говори през система със светофарите и регулира фазите, така че да премине приоритетно въпросната кола. Дали е такава реализацията в София няма как да знаем, но нещо сходно явно че има и работи, макар и рядко.

Offline Pycku!

• Писател
  • **
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2035 on: 23.11.2025, 14:09:41 »
Няма значение откъде ми е информацията. Фазите се променят така, защото както казах, от центъра понякога не са най-компетентните хора на пултовете. Затова е този център, той ги контролира, а пак казвам, такива “контролери” въобще ги изключете, няма такива неща.
Научих се да давам не защото имам много, а защото знам какво е да нямаш нищо!

█████
█████
█████
ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!