Author Topic: Паркиране  (Read 165460 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Паркиране
« Reply #760 on: 14.11.2025, 21:31:03 »
Пак не мога да те разбера. Не може да има паяци, скобаджии и извикване на паяк в безплатна зона за нарушаване на забрана за спиране и паркиране ли? Това звучи абсурдно. Не виждам непременната връзка между наличието на платено паркиране и наличието на контрол по паркирането. Този „Център за градска мобилност“ не е само за да събира пари в центъра или поне не би следвало да е за това. Трябва да има дейност на ЦГМ във всеки административен район. И това би било напълно достатъчно за респектиране.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #761 on: 14.11.2025, 21:38:04 »
Може, но няма. А каквото има, действа бавно и не помага. Искам да изляза, но поредният навлек е спрял "за малко" отпред. Колко време ще чакам паяка?

Докато дойде зоната ще си ползвам антипаркинг кофата, облепена със знаци за забранено паркиране в допълнение на трите, които вече съм сложил на гаража. А на съседната улица един друг такъв страдалец си е сложил голям светещ неонов надпис и пак не му помага. А и на мен кофата не винаги ми помага, няколко пъти я махат и пак спират там.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #762 on: 14.11.2025, 21:51:28 »
Искам да изляза, но поредният навлек е спрял "за малко" отпред. Колко време ще чакам паяка?
Паякът може да го има и без всички да трябва да плащат само за идеята за рестриктирането, когато приходящите са малцинство. Това, което пишеш само показва отношението към правилата за паркиране и в голяма степен като цяло за правилата и законите в България.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #763 on: 14.11.2025, 22:01:23 »
Аз ли криво обяснявам или ти криво разбираш?
Не говорим какво може да има, а какво реално има. Може много неща... но ги няма. А на мен ми трябва работещо решение в сегашната ситуация и зоната е точно такова.

А и всяка кола струва поне 600-800 лв на година само, за да е в движение. С още 200 за зона никой няма да умре от глад. Ако едните ми съседи си редуцират колите от четири на две, а другите започнат да си ги прибират в гаражите, само от това ще се освободят 4 паркоместа. Пълно е и с малки блокове с обрасли задни дворове, които вероятно ще си организират собствени паркинги, ще изчезнат колите на работещите, които ги оставят цял ден и накрая за останалите ще има много повече място.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #764 on: 14.11.2025, 22:30:16 »
Не виждам как зоната ще е решение за периферните квартали, в които през деня има достатъчно свободни места, а както ти сам каза жилищните обекти с гаражи, пред които едва ли не се редят и чакат да те няма, за да се пльоснат, не са много, а правилата за спазване на забраните за паркиране са за всички и навсякъде без значение платена ли е зоната не е ли и трябва еднакъв режим на прилагането им навсякъде. В центъра как не се паркира пред гаражите. Това е защото има служители пеш и с коли, които обикалят и хората ги е страх. Това може и трябва да се прави и извън платените зони.

А и всяка кола струва поне 600-800 лв на година само, за да е в движение. С още 200 за зона никой няма да умре от глад. Ако едните ми съседи си редуцират колите от четири на две, а другите започнат да си ги прибират в гаражите, само от това ще се освободят 4 паркоместа. Пълно е и с малки блокове с обрасли задни дворове, които вероятно ще си организират собствени паркинги, ще изчезнат колите на работещите, които ги оставят цял ден и накрая за останалите ще има много повече място.
Е да де, през цялото време казвам това, рестрикциите да са за местните, приходящите са достатъчно малко. Смятам, че има начини да се постигне и да не се опитват местните да се пробутват за приходящи, за да избегнат плащане.
Другият вариант ако няма как да се различат приходящи имащи право на безплатно паркиране и местни, които трябва да плащат прилага се жълта зона със символични цени, но плащания само през мобилно приложение и само за половин час, за да е максимално неудобно на местните да не могат да се преструват на приходящи и да трябва да си вадят абонаменти и там вече всеки с втора кола да си плаща подобаващо и да имат стимул да си прибират колите по гаражите, за да не плащат, но улиците да са свободни.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #765 on: 14.11.2025, 23:00:09 »
И двамата сте прави.
Зоната е частично решение срещу неограниченото натрупване на автомобили. Аз лично познавам човек с 13 автомобила. Точно 13! От тях 2 са му по-ценни и ги е прибрал в гаражи. Останалите 11 са по улиците в Надежда, всички са в движение. При среден годишен разход от 400 лева на парче той няма стимул да им редуцира бройката и си ги редува за кеф. Ако разходът му скочи двойно, ще се замисли от колко да се освободи. И това е по-ефективното решение от вдигане на данъка, защото тогава градът ще се напълни с автомобили регистрирани в Сусурлево и Злокучане.
А за цялостната нагласа за неспазване на правилата, липсата на контрол и за някои типични черти на народопсихологията няма смисъл да коментираме.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #766 on: 14.11.2025, 23:19:28 »
Ако не друго то наличието на подобен спор със сигурност говори колко много и безвъзвратно вече сме съсипали града си от презастрояване(така че да няма пълна справедливост за всички, кяаквото и решение да вземем), докато ликвидирахме стотици места за паркиране в полза на поредния жилищен мастодонт. Дано съумеен да спасим, каквото е останало, докато още имаме възможности да строим многоетажни надземни и подземни паркинги, защото са все по-дефицитни и трябва да се встъпи в организирана политика за строителството им веднага. Просто си представям мястото на мастодонтските затворени комплекси по „Царица Йоана“ в „Люлин“ 2 като площ с няколко надземни многоетажни паркинга, за каквото на времето всъщност е бил оставен този сервитут. Или пък мастодонтите около затвора и на мястото на бившия жп. завод, които пространства са безвъзвратно изгубени за обществено полезни площи. Все още има какво и къде да се случи, стига да се действа правилно. Например руйната до метростанция „Г. М. Димитров“ е перфектният терен или огромното поделение на мотокарния завод на „Тотлебен“ и „Гешов“, или пък теренът на неработещото кино „Арена“ на „Тодор Александров“, също и младосткото. Празното поле срещу „Хит“ на „Александър Малинов“ и други подобни джунгли.

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #767 on: 15.11.2025, 01:21:06 »
Няма спор, че в София има безумно много коли - градът е буквално заринат и паркирането е повече от безразборно. Трябва да се работи в посока за повишаване за данъците, особено за втора/трета кола. Не е нормално четиричленно семейство да има три коли.

За мен това което липсва, е заявление за подсилване на градския транспорт в почивни дни. Не може да се разширява обхвата и работното време на синя зона и в същото време основни линии като А204 да са на 20 минути, барабар с почти всички тролеи. Наясно съм, че няма водачи, но не виждам как някой ще си слезе от колата, ако трябва да чака 15-20 минути транспорт. Дори и да може да се провери разписанието, често няма удобни връзки между линиите и се чака доста.

« Last Edit: 16.11.2025, 00:09:06 by T_4 »
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #768 on: 15.11.2025, 09:11:51 »
От гледна точка на еко мерките също трябва да се заявят сериозни намерения за празничните разписания. Всички паркове без Западния, Северния, най-източните части на Борисовата градина, Зоопарка, „Преображение“ и „Света Троица“ ще са ограничени за най-старите коли, но нека да не навлизаме в офтопик.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #769 on: 15.11.2025, 11:48:17 »
Интересно е и с тази "жълта зона". Защо решиха че точно Банкя трябва да е жълта зона и към коя тиква е насочен този реверанс?  :help: Защо не обявиха шосетата до Алеко и Златните мостове за жълта зона?  :neznam:

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #770 on: 15.11.2025, 12:58:16 »
Експеримент, засягащ ограничена общност вероятно.

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #771 on: 15.11.2025, 13:37:33 »
В отговор на няколко мнения по-горе мога да кажа, че контролът извън платените зони го има и работи доста добре на повикване и за "наши" хора. Имаме съсед, който закупи 4-5 паркоместа в поземния паркинг в блока ни и започна да ги дава под наем. Няколко седмици по-късно се обади някъде и паркирането на улицата отпред вече стана забранено, макар че тя обслужва единствено жилищната сграда. Поставиха знаци, въпреки възраженията на хората. Да речем, че така са преценили "експертите".
Сега вече 2 лета, когато няма наемател за някое от местата, всяка седмица ги строява и минават и слагат по 20 лв. глоби на съседите, спрели на улицата поради липса на каквато и да е платена или безплатна алтернатива. Просто знаеш, че рано или късно и твоята кола ще е на улицата, когато минава групата. А съвсем наскоро разбрахме, че улицата била незаконна. :) Та явно нямате такъв тип с връзки, който да раздава изкуствено справедливост по другите квартали.

В същото време хората пишат до кмет, община, call.sofia и къде ли не за едни прости ограничители пред и върху пешеходна пътека пред баровско заведение на съседната улица и никой нищо не прави, а там винаги има спрял автомобил и е въпрос на време да се стигне до инцидент.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #772 on: 15.11.2025, 14:09:43 »
Това си е обичайна практика, местни дерибеи ламтят пред ЦГМ за запазени места от повече от 15 години, когато още не беше ЦГМ, а „Паркинги и гаражи“. Помня заглавие в гимназията за това как частни интереси окупират „Паркинги и гаражи“ или нещо от сорта. В така описаната ситуация тези места еднолично ли се отдават от ЦГМ или минават през районната администрация?

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #773 on: 15.11.2025, 14:33:08 »
В така описаната ситуация тези места еднолично ли се отдават от ЦГМ или минават през районната администрация?

Не става въпрос за запазени места. Закупил е подземни паркоместа в частен жилищен комплекс, след което, за да си гарантира наематели, издейства цялата улица (незаконна) на комплекса да стане забранена за паркиране, както и регулярни кампанийни проверки и глоби за нарушителите. Разказвам го, защото по-горе споменахте липпса на контрол извън зоните. Явно има и може, ако знаеш кого да питаш, тъй като при нас проверките със сигурност не са случайни.
Много по-сериозни проблеми имаме по съседни улици, които са критични точки, цял квартал сигнализира за тях, паркиране пречи на ГТ, паркира се върху пешеходни пътеки (в момента гледам по 3-4 сигнала за един и същи проблем в call.sofia.bg) и наистина никой не отразява сигналите по официални канали. 

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #774 on: 15.11.2025, 19:55:54 »
Е по-фрапантен пример от това, че нещата са "различни", когато става въпрос за "наши" и неслучайни хора здраве му кажи. А т.нар. "охраняеми" паркинги в София до един са собственост на един-единствен самозабравил се комунистически нахалник, къде директно на него, къде чрез подставени лица за парлама.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
« Reply #775 on: 15.11.2025, 22:41:42 »
Също от личен опит ще споделя, че в Борово, Красно село, Хиподрума (без частта около боолниците) през деня няма проблем с паркирането. За вечер не мога да кажа, но явно има проблем с неместени от години коли, които ако от общината си вършеха работата качествено, отдавна не трябваше да ги има по улиците.

Няма как да пропусна и частта с градския транспорт - реално на мен алтернативата на колата ми е автобус 63, ами той е на 1 час делнични дни - това номрлано ли е? Някой ще каже "научи му разписанието" - еми и да му го знам, това не ме топли като минава половин час преди нужното ми време за начало да работния ден и 5 минути преди края му на връщане. Разбира се има алтернатива - 20-25 минути пеша до ТМ5 и после с него, което не е лошо в дни, когато времето е хубаво, ама когато не е или ако човек е по-трудноподвижен или с багаж?

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #776 on: 16.11.2025, 12:21:04 »
ТБ 2 е алтернатива на 63 в Бъкстон. Делник е на 8-10 минути.  :rolleyes:

Offline snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
« Reply #777 on: 17.11.2025, 21:27:31 »
Ами не ми върши работа на мен в случая. Да не забравяме, че колата не се ползва ежедневно само и единствено, за да отидеш на работа. Особено за човек с малко дете/ бебе колата е абсолютна необходимост, а не прищявка, както много от хората нямащи деца си мислят. Аз бидейки член тук от сигурно 20 години, обичам да се возя на ГТ и го правя при всеки удобен случай, но въпросът е, че когато времето започне да ти става ценно, нямаш такова за губене и размотаване, както често се случва, когато разчиташ на градския.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #778 on: 17.11.2025, 21:51:24 »
Бих се съгласил, че е абсолютна необходимост, но имам колега, който живееше в Костенец и работеше в София, а после се засели в Младост и междувременно отгледа две деца и никога не е имал кола нито той, нито жена му. Изцяло обществен транспорт - за работа, детски градини, училище...

Offline зетко

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #779 on: 17.11.2025, 23:28:04 »
Позволявам си да се включа, защото съм от тия с по две коли. Едната е с доста магарета под капака и почти не се кара в града. Другата е "въшка" с малко магарета и 38лв. данък. Нея ползвам в случаите, когато ползането на ГТ е лишено от всякаква логика. Към момента ползането на въшката и ГТ е 80/20 в полза на въшката т.е. на практика тя ми върши повече работа от ГТ. Ако съотношението беше обратното почти сигурно я бих заменил за годишна карта за ГТ и бих освободил едно паркомясто.
Новите цени на зоните не са ми проблем, дори ги подкрепям. Но искам алтернатива. Например (платени) общински или частни паркинги с резервирани места и преференциални цени за живеещи в района. Или пък ГТ с интервали 5-7 минути за градските и 12-15 минути за крайградските линии. Нека се лашкат празни в началото - когато хората научат, че може да се разчита на ГТ няма да е така. Ама, нямало шофьори. Защо в метрото няма недостиг на персонал?