Author Topic: Паркиране  (Read 162906 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Паркиране
« Reply #720 on: 26.09.2025, 14:11:12 »
Щях да се учудя Таков да не възрази. Освен повишаването на цената и разширяването на зоните, което намирам за нормално, прави впечатление, че премахват най-накрая хартиените талони, и така няма да може някой да паркира цял ден, като редува СМС-и и талони.

Таков може би възразява автоматично, но има и малко логика в това което казва. Първо докладът е малко отслабена версия на талибанщината на бившия коалиционен партньор, преписали са повечето неща, и са махнали съвсем бруталните работи като червената зона и другите небивалици. Сам го казва - има законови ограничения които пречат на общината да сложи платено паркиране точно там където е най-необходимо - в Студентски град например. Затова да се наказват жителите на другите квартали, които по стечение на обстоятествата са в зоните където общината може да въведе платено паркиране е малко нечестно.

Освен това автоматичното поскъпване трябва да носи и нещо в замяна, напоследък минават само доклади в които се вдигат такси - административните такси, разрешителните за строеж, гробните места, всичко поскъпиха в пъти. Никакво подобрение на това което получават гражданите в замяна не дойде. Парите потъват в бездънните общински каси и всичко си е по старому.

И също свързано с това:

Антипаркинг колчета пред служебния вход на НС поставяни незаконно
Столичния инспекторат е потвърдил нарушенията и е съставил акт, обяви кметът на София Васил Терзиев

"Поставянето на антипаркинг колчета и извършването на строителни дейности върху жълтите павета при служебния вход на Народното събрание се е случило без необходимите документи и разрешения, обяви кметът на София Васил Терзиев във фейсбук.

"Незабавно възложих проверка на Столичния инспекторат, която потвърди нарушенията. Дадохме срок на фирмата изпълнител да представи документи и разрешителни, но такива не бяха предоставени. В резултат вече е съставен акт за нарушение, а преписката е изпратена към Министерството на културата и направление "Архитектура и градоустройство" за налагане на санкции", обясни Терзиев.

Той призовава и прокуратурата да извърши проверка - "за да бъде установен и наказан истинският виновник, който е възложил на фирмата тази безобразна злоупотреба с културното наследство на България". Кметът заявява, че "беззаконието няма запазено място в София, независимо #кой се опитва да го прегради", без да назовава Делян Пеевски."

https://dnes.dir.bg/politika/antiparking-kolcheta-pred-sluzhebniya-vhod-na-ns-postavyani-nezakonno

« Last Edit: 26.09.2025, 14:17:15 by fafan »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #721 on: 01.10.2025, 19:28:57 »
Тези дни от НПО-то "За земята" трябва да пулбикуват резултатите от разработения доклад от 1 г. действие на нискоемисийната зона. Съществените заключения са, че замърсяването на въздуха от транспорта в София не е сезонно, а целогодишно, нормите се превишават 4-кратно, има ефект от въведената зона за ниски емисии, като намалението е с около 20%... Смъртните случай годишно са 1000+.
Ето го пълния доклад.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #722 on: 03.11.2025, 17:19:10 »
Има проект за нова наредба за паркирането с нови зони и разширение на съществуващите.
Някой в час ли е кога да очакваме да се приеме и започне да действа? Разчитам на бъдещата зона да ми опази окончателно двата гаража от паркиращи.

И каква е вероятността да направят зоната отляво по посока на движението при еднопосочна улица?
« Last Edit: 03.11.2025, 17:31:34 by bdz43r »

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #723 on: 03.11.2025, 17:55:21 »
Разчитам на бъдещата зона да ми опази окончателно двата гаража от паркиращи.
Не разчитай! Пред гаражите не е платено, а просто забранено. Напливът от натрапници ще се засили.

И каква е вероятността да направят зоната отляво по посока на движението при еднопосочна улица?
Голяма, ако отдясно има повече гаражи.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #724 on: 03.11.2025, 18:09:20 »
Не разчитай! Пред гаражите не е платено, а просто забранено. Напливът от натрапници ще се засили.
Ако паркирането е отдясно, тогава отляво, където съм аз, няма как да паркират. А точно отсреща има блок с 3 гаража, пред които мога да спирам докато си отварям и затварям вратите на моя. Тогава ще трябва те да си опазват техните от паркиращи.
Голяма, ако отдясно има повече гаражи.
Лошо. Точно в тази част на улицата, отдясно е гараж до гараж. В съседната секция е същото, но отляво.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #725 on: 03.11.2025, 23:15:21 »
И нашата я направиха на зиг-заг. До първото кръстовище се паркира отдясно, а след него - отляво.

Българинът няма респект към забраните и евентуалното неудобство, което ще причини. Но пък много го е страх да не си плати дори и левче. Затова в зелените зони постоянно има спрели пред гаражи, по тротоари и по островчета на кръстовищата, дори и да има изобилие от свободни платени места. Нашият блок си реши проблема с бариера плътно до тротоара, който не е досатъчно широк да побере цяла таратайка.

Но зелената зона има огромно предимство - кварталът се разчиства от изоставени таратайки и от такива на нелегални наематели. Поне 3-6 месеца е спокойствие, докато нелегалните рентиери започнат да плащат данък, а наемателите им се регистрират в общината.

Offline 04Boris22

• Наистина съм луд
  • 2055
    • View Profile
    • Email
« Reply #726 on: 04.11.2025, 01:06:16 »
С гараж съм в Редута, всеки ден ми спират пред него... Стигал съм и до чупене на чистачки, ефект - няма. На моята улица има 3 "паметника" с тотал-щета двигатели и скоро няма да мръднат. Ако се направи Редута зелена зона само ще се увеличат спиранията "за малко" пред гаражите и ще стане още по-зле. До парк "Гео милев" има достатъчно свободно пространство, могат да се направят паркинги там (защото и без това в Редута са само 2, единият е с 15 места, другият (където си паркирам джипката) - 120 и е пълен).

Съгласен съм, че тази мярка е крайно недостатъчна, но все пак вероятно ще откаже част от шофьорите да ходят до центъра с кола. Българинът мрази да дава пари за паркиране. За съжаление, май не им стиска да повишат данъците и таксите за МПС. Аз за моята трошка плащам 40 лв. данък за година, което е смешна сума. Отделно контролът при ГТП-тата все още е далеч от необходимия.
пп От чисто любопитство, каква е тая кола която плаща 40, за година? За мотор 250сс плащам повече.
Не знам. Аз на моето Саксо плащам 20 :D
Черепите неслучайно са пълни с нещо ;)

Offline bahner

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #727 on: 04.11.2025, 19:04:59 »
Мисля, че днес направих рекорд - над 1 час обикалях в 12 на обед да търся паркомясто в центъра - служебните абонаменти са набъбнали драстично за последната година и отнемат страшно много места. В допълнение е пълно със спрели за малко на забранени места. Досега рекорда ми беше около 40 минути да обикалям.
Галерия за градски транспорт - https://www.flickr.com/gp/127247218@N05/qB017P

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #728 on: 04.11.2025, 19:24:39 »
Да беше хванал градския транспорт и щеше да стигнеш един час по-рано.
Аз утре ще ходя с велосипед до офиса, а днес бях с ГТ, нищо че имаме 5 места служебен абонамент отред и още няколко в някакъв паркинг при стадион В. Левски, които никой не ги знае къде са.

А да разбирам ли, че ако конкретното паркомясто не е част от зоната, на него важат общите забрани за паркиране? Т. е. ако на моята улица паркирането е откъм моите гаражи и пред тях не е зона, ще мога пак да си паркирам отпред без ограничения и без да плащам за винетка?

Online stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #729 on: 04.11.2025, 19:48:18 »
Пред входове и гаражи е изрично забранено паркирането дори за собствениците.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #730 on: 04.11.2025, 20:03:31 »
Знам.
Ще го формулирам иначе: Без ограничения, различни от сегашните. Иначе почти с удоволствие бих си вкарвал колата в гаража, ако съм сигурен, че ще мога да я изкарам във всеки един момент.
В крайна сметка, ако никой не санкционира без да има оплакване или сигнал, няма никакво значение дали колата е вътре в гаража или пред него, защото ако е вътре, то мястото отпред така или иначе става неизползваемо, поне на теория.
« Last Edit: 04.11.2025, 20:06:26 by bdz43r »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #731 on: 04.11.2025, 21:08:04 »
На времето поне ЦГМ им пукаше дали някой си е платил или не, а е спрял на регламентирано място. А мен ме препращаха към КАТ за някой, паркирал от другата страна на улицата върху тротоара… беше преди няколко години поне, но не ми се вярва порядките и манталитетът им да бъдат други днес.

Online stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #732 on: 04.11.2025, 23:22:48 »
Ще го формулирам иначе:

Никога не можеш да бъдеш сигурен, че на някой случайно преминаващ няма да му се доработи и да ти лепне една глоба от 20 кинта! Аз никога не я спирам пред гаража, защото може случайно преминаващ паяк в посока НБУ/ Монтевидео да реши, че моята му е по-сгодна.

Веднъж ми бяха паркоирали пред гаража и докато отворя вратите жена ми изкопа някакъв номер( на КАТ или ЦГМ не разбрах) и вдигна страшен скандал. В резултат в рамките на под 5 минути дотърча някаква жена извинявайки се отдалеч. Просто съм си грозен без да е необходимо да съм и зъл....

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #733 on: 04.11.2025, 23:52:19 »
Е аз и в момента така правя и до сега нищо не се е случило. 20 лв веднъж на 20 години ще ги преживея.
Ако паркирането е отдясно, проблемът се решава - паркирам си в гаража, движението е от моята страна и нямам никакви проблеми. Ако е отляво, както явно най-вероятно ще стане, защото има 3-4 пъти повече места, имам сегашния проблем и трябва да му търся трайно решение. Чупене на чистачки не работи... цял живот няма да ми стигне да счупя толкова чистачки, че да превъзпитам всички.

Online stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #734 on: 05.11.2025, 00:17:37 »
Чупене на чистачки не работи...

Културни хора сме все пак. Открил съм, че тухла единичка на предния капак върши чудеса в процеса на превъзпитание и то културно поставена върху вестник да не драска боята. И това само в случаите, когато съм принуден да правя повече от една маневра за влизане/излизане.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #735 on: 10.11.2025, 13:58:10 »
Парите от паркиране ще се инвестират обратно в кварталите на София

"Част от приходите от синята и зелената зона в София ще се насочват към районните администрации за подобряване на инфраструктурата. Това предвижда новата Програма за изграждане и поддръжка на публичната инфраструктура за градска мобилност, която ще бъде разгледана от Столичния общински съвет на 13 ноември. Програмата беше представена днес на брифинг в Столичната община.

"Както знаете, на 13 ноември предстои да гледаме така дългоочакваната реформа в паркирането. Нашето предложение е иновативно и различно част от средствата, които досега на 100% влизаха в Центъра за градска мобилност, да бъдат пренасочени към районните администрации", обясни председателят на СОС Цветомир Петров.

По думите му средствата ще се разпределят по направления, като конкретни суми ще отиват към районите, в които има въведени зони за платено паркиране.

Заместник-кметът по транспорт Виктор Чаушев уточни, че очакванията са приходите от паркиране да се увеличат значително след реформата. "Част от тези средства ще се използват за подобряване на инфраструктурата в районите - ремонти на паркинги, тротоари, улично осветление, асфалтиране и премахване на кални точки. Това е нещото, което хората очакват да видят - че парите, които плащат за паркиране, реално се връщат в техния квартал", заяви той.

По думите му програмата ще се изпълнява поетапно, като целта е постепенно да се промени обликът на кварталите, в които има сини и зелени зони.

Председателят на групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" в СОС Бойко Димитров допълни, че в програмата ясно са разписани правилата за разходване на средствата.

"Районните кметове ще предлагат конкретни проекти, които ще се внасят за одобрение в Столичния инвестиционен съвет. Ще има ежегоден отчет какво е свършено. Целта ни е всеки гражданин на София да знае къде отиват парите, които плаща за паркиране", каза той.

Димитров посочи още, че се водят разговори с останалите политически групи и с Центъра за градска мобилност, така че да има аналогична програма и при тях. "Всеки човек, който е платил 2 или 4 лева за паркиране, трябва да може да види къде точно са отишли тези средства", подчерта общинският съветник.

Съветникът от ПП-ДБ Симеон Ставрев обобщи, че програмата ще сложи край на практиката за "работа на парче". "От 2005 г. е въведено платеното паркиране в София, но хората не виждат реални инвестиции в своите квартали. Сега част от приходите ще отиват в районите, друга част ще се инвестира от кмета на Столична община, а трета - от Центъра за градска мобилност. Всички тези програми ще се контролират от Столичния общински съвет, така че да има прозрачност и отчетност", коментира той.

Ставрев уточни, че докладът за програмата е подписан електронно от 11 души, общински съветници и районни кметове. Носител на доклада е кметът на София Васил Терзиев, заедно със зам.-кмета по транспорт Виктор Чаушев и представители на групата на ПП-ДБ.

Относно въпроса за конкретните проценти от приходите, които ще бъдат разпределени между общината, районите и ЦГМ, Чаушев уточни, че това все още се обсъжда.

"Независимо какъв ще е процентът, важното е, че ще има пълна отчетност - както за средствата в общината, така и за тези в Центъра за градска мобилност. Малка част ще покрива разходите по поддръжка на зоните, а основната ще отива за инвестиции в инфраструктура и градска мобилност", посочи той.

На въпрос за очакваната подкрепа в СОС Цветомир Петров изрази оптимизъм: "Проведохме интензивни разговори с различните групи и вярвам, че предложението ще получи сериозна подкрепа. Имаме разумен консенсус, който ще бъде подкрепен от над 31 съветници."

В края на брифинга общинските представители дадоха пример за бъдещото прилагане на програмата. Възможността за по-бързо финансиране на нови паркинги, като този до метростанция "Сливница", както и за подобрения в тротоари, осветление и междублокови пространства в районите с натоварен паркинг режим."

https://news.bg/regions/parite-ot-parkirane-shte-se-investirat-obratno-v-kvartalite-na-sofiya.html

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #736 on: 11.11.2025, 14:03:09 »
Сега виждам дискусията отгоре, да внеса малко яснота от личен опит. Преди време често се налагаше да паркирам в зелена зона (Лозенец) за дълго през деня, когато има зона. На въпросната улица имаше гараж, който беше на познат. Тогава ме светнаха на "страшна далавера". Паркираш пред гаража (стига да знаеш че познатия няма да влиза или излиза) и даже не си плащаш зоната. ЦГМ разглеждали това като че собственика си е спрял пред гаража и нито вдигат, нито глобяват, ако някой не се обади да се оплаче. Потвърждавам, че нито 1 глоба не съм имал. Въпросното едва ли е регламентирано писмено някъде, но явно така са инструктирани господата, които обикалят с жилетките и проверяват.

TLDR: с въвеждането на зоната, при достатъчна наглост от съседите, може и по-зле да стане с гаражите. :rolleyes:
« Last Edit: 11.11.2025, 14:05:04 by wiNt »

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #737 on: 11.11.2025, 14:13:20 »
Така е, аз преди време работех на ул. Веслец и пред портала на съседната къща, върху тротоара паркираше една баничарка. Казвал съм на служителите на ЦГМ и те твърдяха, че не било в техните правомощия... Единствено някой от Столичен инспекторат може да санкционира такива нарушители, а пък те не са много работливи.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #738 on: 11.11.2025, 14:38:35 »
Глобата за забранено паркиране е 20 лева. Докато скобата е по-скъпа, а и полицията си затваря очите, ще изобилства от нарушения и тарикатлъци.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #739 on: 11.11.2025, 15:59:05 »
ЦГМ разглеждали това като че собственика си е спрял пред гаража и нито вдигат, нито глобяват, ако някой не се обади да се оплаче.
Няма как гаражът да се асоциира с единствена кола, която паркира в него. Собственикът може да го дава под наем или без наем на познати, роднини, може да му е фирмена кола. Не може за всяка кола пред гаража да се издирва собственикът да потвърди, че е спряла със съгласието му. Но ако е без съгласието му, следва изнасяне с паяк.

По същия начин, като бяхме на гости в Париж при познат, паркирахме на паркоместото на съседа и колегата му, за който се знаеше, че е на почивка в чужбина.
« Last Edit: 11.11.2025, 16:08:30 by blagun »