И колко според вас е ширината на реката? Ако е бикабелна система, спокойно ще мине над реката с едно междустълбие, тъй като и двата стълба биха били височки, разликата във височината на бреговете не е от сериозно значение. И двете съоръжения биха могли да се реализират на по 6-7 стълба (общо), струват много по-малко от мост и ще осигурят евтини връзки между съседините градове. Аз съм с двете ръце "ЗА".
Двата града не са един срещу друг. Срещу центъра на Русе в Румъния е заблатена гора. Най-удобната връзка е между Парка на младежта в Русе (в източната част на Русе) и пристанището на Гюргево - то така е предвидено според дописката. Според Гугъл ърта разстоянието там е 1000 м, т.е. никакъв проблем за лифт с 2 стълба.
Технически е възможно, но ми е наивна икономическата "обосновка" в дописката. Това съоръжение би било чисто атрактивно:
1. Пристанището на Гюргево е на около 1-2 км от града, който се намира навътре в сушата в североизточна посока.
2. До северната част на парка обществен транспорт няма и не може да има - само това липсваше - да съсипят хубавия парк с нещо като алея Яворов.
3. Това лифтът да е по-евтин от автобус между двата града ми звучи наивно, направо невероятно.
4. Дали има или няма лифт, тези, които пътуват с коли, ще си продължат така. Някак си е неудобно да помъкнеш торбите от Метро-Русе пред целия Русе, на лифта и от пристанището до града в Гюргево. Друг е въпросът, че безумно високата такса на моста (най-високата в Европа мостова такса на линеен метър) трябва да се свали, още повече че състоянието на моста не отговаря на раздутите такси.