Author Topic: Кварталите на София  (Read 193501 times)

Offline putnik

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 810
  • View Profile
  • Email
Кварталите на София
« on: 01.03.2011, 01:23:53 »
Не става дума за това кой квартал е престижен. Просто посочете любимите си места в София, кварталите които ви кефят. Не е задължително да бъде нещо супер луксозно. Кой е най-готиният квартал според вас?

Offline difian

 • Moderator
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 17703
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #1 on: 01.03.2011, 01:27:02 »
Около Докторската градинка, улица "Оборище" и най-вече улица "Велико Търново"...  :blush: Още по-конкретно, харесал съм си номер 10 и дано някой ден постигна да живея там!  ;)

Offline Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 15294
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #2 on: 01.03.2011, 02:39:59 »
Лично на мен най-много ми харесват Стрелбище, Гоце Делчев, Борово, Белите брези-стари панелни квартали, с много зеленина, с красива гледка към Витоша и хубави панелни и високи ЕПК блокове. Имат си Южния парк-най-хубавият парк в София, удобна, бърза и почти 100% автономна връзка с центъра буквално за минути с трамвай 7, удобна връзка с гарата, както и с планината Витоша от автогара Хладилника. Като недостатък се сещам, новото строителство в тези квартали, но като цяло, мисля че са най-добре.
Също така най-много ми харесва и Младост-тука съм израстнал и живея, също почти изцяло панелен квартал с хубави панелни и високи ЕПК блокове, с големи отстояния между тях, големи празни пространства, малки паркови зони за отдих във всички части, удобен транспорт до центъра(може би сме квартала с най-много линии и най-до късно вечер от всички други райони). Имаме всичко-хипермаркети, кина, МОЛ-ове, пазари, ресторанти, пицарии, боулинг, фитнес, читалища и тн. въздуха като че ли е най-чист от всички други райони(чувства се особено в Младост 4), близо е до планината. Като недостатък, мога да посоча също новото строителство на места в междублоковите пространства, както и че по километри като че ли е най-далечното ж.к. от центъра от всички други, но това се компенсира от това, че в квартала има всичко, и от това, че има много линии до центъра на малък интервал.
Като цяло мисля, че това са най-добрите райони, а и като че ли държат най-високи цени на кв.метър наем/покупка на апартаменти, което доказва че са най-добрите. Разбира се всеки си има собствени предпочитания, за най-добър район.
« Last Edit: 01.03.2011, 02:42:22 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Kaiser Kar

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4935
 • НЕ! на мърльовците
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #3 on: 01.03.2011, 02:41:53 »
Аз най-много харесвам Хаджи Димитър. Няма топла вода, панелен е, но има своя чар, а и все пак съм живял там година и половина (2005-2006) по стечение на обстоятелствата. В началото на 90-те също прекарвах значителна част от времето си при баба ми, която живееше там. Обичам този квартал... Роден съм и съм израсъл в центъра, сега пак съм си тук, но Хаджи Димитър го чувствам по-свой. :)
"На кровове Београда слетела су нова јата телевизијских антена. Оне кљуцају невидљиве телевизијске таласе и носе црно-бела и шарена јаја"

Offline Chato

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 199
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #4 on: 01.03.2011, 05:28:58 »
Трудно ми е да кажа цял квартал. Истината е, че всеки квартал си има своите по-хубави части и не толкова хубави такива. Например аз съм от "Хаджи Димитър", но от него харесвам една определена част. Прилагам карта на нея, където е оградена.

Какво ми харесва в това каре? Ами това, че няма междублоково строителство и като цяло новото строителство е сведено до минимум (като изключим две-три блокчета в близост до пощата).

Една улица ме дели от това каре и се надявам един ден да живея в него. В червено кръгче съм отбелязал къде живея когато съм в София, там съм израснал. В синьо е оградено въпросното каре, за което говоря по-горе и което е любимата ми част от "Хаджи Димитър". Наистина доста малка част от моя квартал ми харесва, но ми е достатъчна. Аз така или иначе не се разхождам много из квартала, ползвам го като спалня.;) Живот и здраве като започна да си търся жилище под наем първото място естествено ще е тази част, ще се оглеждам за наем в блоковете 120, 121, 55-55Г.

Да резюмирам - от северните и източните квартали ми харесват само "Х. Димитър" и части от "Гео Милев", "Слатина" и "Редута". Нищо лично към хората, които живеят там, но "Сухата Река", "Ст. Караджа", "Левски" и "Дружба" не мога да ги понасям и ги избягвам. От западните квартали ми харесват части от Зоните, а от южните любимите ми квартали са около бул. Борис III - "Славия", "Хиподрума", "Лагера", "Мотописта" и части от "Красно Село" и "Овча Купел". Харесвам и районът на ул. "Цар Иван Асен II", както и кв. "Хладилника".

П.П. Извинявам се за дългия пост, но София е доста голяма. ;)
« Last Edit: 01.03.2011, 05:42:49 by Chato »

Offline Jorr

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 776
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #5 on: 01.03.2011, 09:08:35 »
Трудно ми е да кажа кои са най-добрите, тъй като доста квартали имат очарование, но на мен най-любими са ми Яворов (частта между Иван Асен и Военна академия), Изгрев и по-затънтените части от Изток, както и витошките квартали, макар те да станаха манджа с грозде (може би само Княжево се крепи). Това са местата с най-ниско строителство, с големи градини, почти изцяло скрити от трафика и шума и (с изключение на витошката яка) - с доста приличен транспорт. Наистина, липсва им културна инфраструктура, но това е цената за изолацията и спокойствието :)

Най-красивото място в София за мен са областите около Докторската градина, особено по Оборище има невероятни сгради, но и изобщо почти цялата североизточна част на центъра.

Иначе харесвам и някои квартали по България - Хиподрума е много зелен, Иван Вазов (където аз живея) е също разкошен, макар и все по на нищо да не прилича - много е комуникативен, има доста зеленина, на входа на парка е, има си стадион, един от най-големите пазари в София, има дори още малки занаятчийници за часовници, обувки, дантели, има и модерни сгради, които не са никак лоши. За съжаление и той е жертва на неконтролируемо строителство и вандализъм, а и често скиторят цигани, които честно не мога да разбера откъде стигат чак дотук  :D Стрелбище също е много сладък квартал, Белите брези ми е по-неприятно строителството, грозничък е, но има очарование с реката. Тези над Гоце Делчев вече не ги харесвам толкова.

Противно на общото мнение, в Манастирски ливади, особено по-южните части и в посока Бъкстон все още могат да се видят доста сладки къщички оцелели на строителния бум. Не знам докога.

Не съм запознат със североизточните квартали да си призная, нито с Младост и Люлин. В Дружба има страхотно езеро, но Дружба2 ми е твърде бетонна. Гео Милев и Редута също са симпатични. Надежда и особено Свобода имат известно очарование, но са ми твърде соц, макар и там да има приятен парк.

Живял съм доста време в Дианабад - беше готин квартал, но и той пада жертва на мръсотията и строителството, а Ловния парк буквално на нищо не прилича.

Накрая искам да спомена един квартал, който според мен има ужасно много потенциал (дори може да стане туристическа забележителност), но за съжаление следва общата софийска съдба. Става дума за Лозенец. Кварталът има три явно обособени части - долен, горен и този откъм Южния парк. Долната част (между Свети Наум и Евлоги) е прелестно място, осакатено брутално от един "соц-модерен" блок някога, в което има безброй много къщи, (почти) романтичен трамвай, много училища и градини, хубави заведения, оригинални архитектурни решения и близостта на Борисовата, метрото (от две страни), НДК.. Един проблем в него е доста гъстото застрояване, но ако се намери решение за паркирането, ако се поразчисти и лъсне малко, и ако се отвори място за още някоя градина, това си е живо бижу от началото на 20-ти век (подобно на Яворов). Има страхотно оформени къщи вътре, ако имаше как да се намали трафикът (доста хора го използват за транзит, вкл. аз, като алтернатива на канала) и дори - колкото и да е еретично - да стане калдъръмна настилката почти навсякъде, пак казвам, че това направо си е туристическа забележителност. Това ПОЧТИ компенсира изнервящата липса на успоредни улици, която кара не един неопитен шофьор тотално да се губи в квартала.

Горният лозенец (заключен грубо между Свети Наум, Вапцаров и Черни връх) е още от същото, но по-аристократичен, и за съжаление - по-запуснат. Там също имаше бум на ново строителство, някои зони прогресивно погрозняват, някои транспортни решения не са много добри (кварталът е изцяло затворен към Вапцаров - е, може би за негово добро), а уличките вътре са малък ад. Въпреки това има наистина разкошни къщи, граничи с два парка, минават доста транспорти. Сумарно Лозенец има много училища и детски градини, а в горната част е и голям университетски център с трите природни факултета (и за съжаление прилеажащите им безкрайно запуснати площи), като специално ФМИ и ХФ доста ги стегнаха и станаха много красиви. Там е и Семинарията - като малък съм си мечтал да се разхождам из двора й, още не съм го постигнал! На границата между двата Лозенеца е и най-красивата спирка в София - ул. Вишнева. Ако човек се разходи по малките улички посока Вапцаров и Хладилника, попада на неочаквани бижута, например самоделна японска градинка от будни граждани. В частта откъм Черни връх е резиденция Лозенец - място с много потенциал, доста романтично, но същи запуснато, а там е и дипломатическото училище. Разбира се, има и близък мол.

Частта откъм Южния парк, над Кучешката градинка, ми е най-романтична, цялата е на хълм, със стълбички между къщите, има почти само къщи и кооперации, за съжаленеи не много зеленина, но все пак паркове наблизо. Направо е като реликва. Тази част уви много бързо изчезва в ръцете на новото строителство, а особено т.нар. "жил. група Южен парк" е стократно по-голяма абоминация дори от кв. Витоша - който е бил там, знае.

Увлякох се нещо с тоя Лозенец. Ще излезе, че той ми е най-любим :)

Offline burtan

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 374
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #6 on: 01.03.2011, 13:26:59 »
Аз харесвам най-много квартала между улиците Иван Асен II и Евлоги Георгиев от Царевец до военната академия и Ситняково. Особено малките и по тихи улички като Гогол, Модест Мусурски, Авицена, Ивац войвода, Река осем. В този квартал съм израснал, но за съжаление не живея вече там.

Offline bobsunbobsun

 • Писател
 • **
 • Posts: 43
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #7 on: 01.03.2011, 14:59:15 »
Още един глас за долни Лозенец от мен. Съвсем близо до идеалния център, комуникативно, много по-спокойно отколкото в идеалния център - въпреки, че и в Лозенец на места има сериозен трафик, той е несъизмеримо по-малък от този в центъра. Няма я блъсканицата и тълпите, характерни за централните улици.Смесица от хубави къщи и непретенциозни кооперации без кичозни позьорски сгради. Конкретно, най-любимата ми част са улиците Цанко Церковски, Елин Пелин и Борова Гора, източно от ул. арх. Йордан Миланов. Както вече беше отбелязано - най-хубавата спирка се намира намира в непосредствена близост- на ул. Вишнева. Борисовата градинае на хвърлей разстояние. С един основен ремонт на улиците и решаването на проблема с паркирането това място би станало просто съвършено!  :P

Offline SlaFF

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 349
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #8 on: 01.03.2011, 15:22:10 »
Около Докторската градинка, улица "Оборище" и най-вече улица "Велико Търново"...  :blush: Още по-конкретно, харесал съм си номер 10 и дано някой ден постигна да живея там!  ;)

Само ако някой ден станеш премиер!  ;)

Offline did_ko

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3670
 • гигантски радиоактивен термит - мутант
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #9 on: 01.03.2011, 16:16:20 »
Около Докторската градинка, улица "Оборище" и най-вече улица "Велико Търново"...  :blush: Още по-конкретно, харесал съм си номер 10 и дано някой ден постигна да живея там!  ;)

Само ако някой ден станеш премиер!  ;)
Помням си на едни поправителен изпит в УНСС през 1997 година гледката от панорамата на Университета, а също и времето - за два часа се смениха четирите сезона.
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline Chato

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 199
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #10 on: 01.03.2011, 19:56:59 »
Според мен Лозенец някога е бил по-хубав, сега се е напълнил с новобогаташи и мутреещи се.
« Last Edit: 02.03.2011, 00:53:08 by Chato »

Offline viktorlc

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 7011
 • www.bgtransport.org
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #11 on: 01.03.2011, 20:02:37 »
Още един глас за Хаджи Димитър. На три минути от ЦГЧ с кола и на 5-6 с тролей. Панелки с 16 до 32 апартамента във вход, като някои от входовете са населени от кореняци и съответно те се подържат! Добра инфраструктура, липса на селяни с таралясници под наем. От комплекса се стига до 90 % от София с едно прекачване.
Минуси - недоразвито осветление, напоследък - малко повече бездомни кучета и зимата - гъста мъгла, по-гъста от други места в града. Недоразвитост на търговската инфраструктура - липса на атракционен комплекс за боулинг, билярд, дартс. Определено тих квартал.
« Last Edit: 01.03.2011, 20:08:17 by viktorlc »
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline viktorlc

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 7011
 • www.bgtransport.org
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #12 on: 01.03.2011, 20:12:35 »
П.П. Не знам каква е тази глупост в София да има улици кръстени "Габрово", "Силистра" и т.н. :angry: Хайде "Велико Търново" разбирам, все пак е старата столица, но нима в някой от тези градове има улица "София"?!

Това е в квартал Банишора и доколкото знам преименуването е с идея да се съберат емблематични български градове в един район, тъй като София е столица.
Друг пример - селата в отделни части на кърджалийско са именувани масово на растения, тъй като комисията по преименуването в дадената околия през 30-те години е била председателствана от биолог.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Chato

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 199
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #13 on: 01.03.2011, 20:22:55 »
Още един глас за Хаджи Димитър. На три минути от ЦГЧ с кола и на 5-6 с тролей. Панелки с 16 до 32 апартамента във вход, като някои от входовете са населени от кореняци и съответно те се подържат! Добра инфраструктура, липса на селяни с таралясници под наем. От комплекса се стига до 90 % от София с едно прекачване.
Минуси - недоразвито осветление, напоследък - малко повече бездомни кучета и зимата - гъста мъгла, по-гъста от други места в града. Недоразвитост на търговската инфраструктура - липса на атракционен комплекс за боулинг, билярд, дартс. Определено тих квартал.
Забрави да добавиш и циганьорите и просяците около пазара като минус. Аз лично мразя частта на квартала при пазара, пък горната част на север от ул. "Ангел Войвода" е твърде некомуникативна.И наистина кучетата стават все повече и повече. Не мисля, че липсата на аткракционен комплекс е чак такъв минус - такива комплекси обикновено се намират в големите комплекси, а "Хаджи Димитър" като територия не е толкова голям. Иначе ако го сравним със съседния "Стефан Караджа" е много по-комуникативен. "Ст. Караджа" обаче пък е по-тих.

Offline viktorlc

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 7011
 • www.bgtransport.org
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #14 on: 01.03.2011, 22:28:04 »
Забрави да добавиш и циганьорите и просяците около пазара като минус. Аз лично мразя частта на квартала при пазара, пък горната част на север от ул. "Ангел Войвода" е твърде некомуникативна.И наистина кучетата стават все повече и повече. Не мисля, че липсата на аткракционен комплекс е чак такъв минус - такива комплекси обикновено се намират в големите комплекси, а "Хаджи Димитър" като територия не е толкова голям. Иначе ако го сравним със съседния "Стефан Караджа" е много по-комуникативен. "Ст. Караджа" обаче пък е по-тих.
Да, прав си относно циганьорите. Пазара не е чак толкова зле, колкото беше преди 10 г. например. Сега го пооблагородиха и разшириха. Преди еднотипните соцпавилиончета бяха само по протежение на Макгахан и бяха разположени в две редици. В последствие го реконструираха, като изградиха базарчето и карето със сергиите гледащо към Дончо Ватах и намиращо се най-далече от Макгахан. Сега където е павилиончето за Форнети.
На север от Ангел Войвода действително е по-некомуникативно, но те си имат и 86, пък и след време се замисля трамвай по Резбарска и Първа българска армия.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline mlk

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4290
  • ICQ Messenger - 110536592
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #15 on: 01.03.2011, 22:43:34 »
Х.Д и Сухата Река имат супер добро място в София - хем са крайни квартали, хем са безобразно близо до центъра. Кеф ти Св.Неделя, кеф ти Ректората.
Имам няколко по-любими квартала, но засега ще кажа кои не харесвам:
1. Бетонните джунгли Дружба, Люлин, Обеля и Овча Купел и части от Младост и Надежда.
2. Нагъчканите Редута и Лозенец
3. Закъсалите откъм инфраструктура квартали Витоша и Ман.Ливади.

Offline Petko21

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 7005
 • Техника
  • Skype Me™!
  • ICQ Messenger - 646173605
  • View Profile
  • Моите снимки
Re: Кварталите на София
« Reply #16 on: 01.03.2011, 22:48:57 »
Според мен Лозенец някога е бил по-хубав, сега се е напълнил с новобогаташи и мутреещи се.
Не си прав, Лозенец и сега си е хубав квартал и все още има "чар". Жалкото е, че много го застроиха, вече ги няма малките хубави къщички с дворчета. А доста големи и високи блокове гледащи съседните. Но все пак, не мога да не отбележа зелените части на квартала. Много бързо може да се стигне до Южния парк и до Борисовата градина. Вярно е, че сега с започването строежа на метрото квартала стана като строителна площадка. Но се надявам, че след завършването строежа на метрото, квартала ще се сдобие с още един тип екологичен транспорт, както и доста добър вид. (особено около бул. Черни връх).
Също като хубав квартал мога да определя кв. Изгрев и кв. Иван Вазов. Много приятни квартали са.  :)

Offline Stahlgewitter

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1687
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #17 on: 01.03.2011, 22:53:18 »
На мен ми харесват  Хиподрума,Лагера,Иван Вазов,Яворов,Гео Милев,Редута,Оборище,Изток,Зона Б-5,Лозенец,Славия.
Най-лоши- Дружба(неоспорим водач),Овча купел,Люлин,Обеля,Левски.

Offline radkov3

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 521
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #18 on: 01.03.2011, 23:04:37 »
Аз харесвам Южните квартали и Младост.

Offline 701

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2996
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #19 on: 01.03.2011, 23:40:54 »
Аз съм фен на центъра. Както идеалният, така и не "баш" центърът (районът около Лъвов мост). Откъм транспорт е доста добре уреден - преди ТМ 1, 2, 7, 18 (някой хубав ден и метро), всички автобуси спиращи на Лъвов мост и редовният ТБ 9. Бих казал, че кварталът се разви доста в последните години. Почти не останаха схлупени къщурки. Дифиан би могъл да потвърди (за района между Сливница и Дондуков). Кварталите, които не харесвам са: Младост, Дружба, Студентски град, Люлин, Орландовци... А и си имаме една забележителност от световна величина - Женския пазар. Минус е сганта, която се събира около Лъвов мост, както и дилърчетата в квартала. Друг квартал, на който симпатизирам е Толстой. Въпреки работническия соц дух, спомените от дете си остават. Въпреки пренаселеността на центъра го предпочитам пред останалите квартали на София, дори и изкушителната гледка към Витоша и други красоти. Предпочитам да стигам за 6 минути до Славейков, отколкото за 50 и сутрин да ми чуруликат птички в двора и да нямам свестна канализация. Който иска такова уединение - за това е провинцията. Това, разбира се, е въпрос на лично мнение, което не задължава никого да го приема.

П.П. От долен Лозенец също имам приятни спомени. В сравнение с гъча в горен е супер.
lo chupen todos a los que no les guste 701