Author Topic: Кварталите на София  (Read 193509 times)

Offline yaskata

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 348
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #820 on: 04.06.2023, 12:48:36 »
То вчера понеже трябваше да хващам 59 от Княжево за Владая и когато бях още на автостанцията на другата страна на булеварда се виждаше края на Карпузица и малко ако продължиш по Цар Борис III и си още в Княжево вече няма Карпузица. И по-късно като се прибирах с влака от Перник и той нали минава край Карпузица (там както е по-популярно да му се казва) и изглеждаше като Княжево от левче  :D не знам кой квартал е по-елитен.

Според мен преди се е казвало Княжево защото знам че там има улица"Княжевска". Карпузица сигурно е ново име и затова още някой хора му викат там Горна Баня или Княжево.

Flickr акаунт за снимки на ГТ https://www.flickr.com/photos/198953132@N08

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6615
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #821 on: 04.06.2023, 15:13:06 »
Ами то в София има Цариградско шосе, но не е Истанбул. Също и Ботевградско, Ломско. Улица Пловдив. Карпузица не е Княжево определено. Колко е различно от Горна баня не знам.
Като си търсих жилище под наем преди години един роднина на Софиянски, който живее до спирка на ТМ5 Планинец, се смяташе за Княжевец, а от другата страна на Борис 3ти ми казваше, че е Горна Бяня.
Украйна, победа!

Offline IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5728
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #822 on: 16.07.2023, 08:33:53 »
От една страна ми е адски болно и тежко, а от друга просто въобще не ми е ясно защо аджеба на юг никнат като гъби елитни махали без инфраструктура и съответно "елитните" квартали като Младост се презасират с нови блокове до безобразие, а в същото време на пъпа на центъра, на 200 метра от Министерския съвет, си имаме нещо средно между, извинявайте, тоалетна, кочина, обор и свинарник. Говоря за карето между Мария Луиза, Сливница, Христо Ботев и Пиротска. Там, където живее Стефан, и аз бях няколко месеца на квартира, по-точно на Симеон 100. Това няма изгледи скоро да се промени, въпреки милионите, които наляха за ремонти на ремонти на ремонтите на женския пазар, пардон битак. Всичко наоколо е долнопробни арабски магазинчета и кръчми с наргилета и арабска чалга. Сравнително "евтините" пародии на хотели около Лъвов мост знаете основно с какво се занимават, на пет метра от Дирекцията на полицията. Когато бях ученик в Испанската, там едни цигани пребиха един мой съученик, абсолютно без причина, един от най-добрите ученици, правеха му операция на черепа, за да му спасят живота.  Не е много по-различно и на запад от Ботев, докъм Опълченска, че и до Константин Величков дори, но там по-бива. Също между Мария Луиза и Раковска, както и при Митко към Козлодуй, К. Стоилов, та чак до Будапеща и район Сердика. Всичко това на пъпа на София, не да кажеш в някоя крайна запусната махала...За дупката пред гарата не ми се говори, въпреки милионите, хвърлени и там за ремонт...Такива коптори имаше примерно в Баку, но покрай Евровизията събориха всичко и построиха съвременни сгради. Това, че в Истанбул на няма и километър от площад Таксим е същата кочина, едва ли е успокоение....
По рейс и по жена не се тича!

Offline bagercho

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3523
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #823 on: 16.07.2023, 09:25:03 »
За района, споменат от теб топката е единствено в ръцете на инвеститорите. Лека полека се изриват съборетините и се строят нови сгради, но се иска още много работа. Иначе защо центърът се предпочита от малцина и там се случват бавно нещата, то е ясно - на първо място, заради зоните, после заради цените. Таргет клиентелата е по-заможна и съответно е малко. 90 процента от заселниците по ливадите, долините и вадите, също и в Младост и "Студентски" град са новософиянци, в повечето случаи дошли с поне 2 коли. Масово са провинциални студентчета, които от селата са свикнали, че навсякъде се ходи с кола, щото там транспорт няма и дори и не им идва на ума да зарежат таралясника, и да придобият навици на градски хора, пък да плащат за зони и паркинги, къде ти. А и какво е масовото строителство по тия модерни гета предполагам знаеш - 90 процента са нискокачествени кутийки тип общежитие, строени за "инвестицииннни цели" (разбирай ще построим възможно най-много кутийки, ще ги обзаведем с най-евтините и гадни уреди и мебели, и ще ги пуснем за 600 лева на селските студентчета) с размер на боксониерите колкото на една хотелска стая. Там да се намери хубав двустаен е почти невъзможно, а тристайни изобщо и няма даже. Аз лично не мисля, че разсъждаващ човек, който е живял в София повечко време, разбирай е от София, при избор на жилище би се насочил към южните новосформирани гета...

Ами то в София има Цариградско шосе, но не е Истанбул. Също и Ботевградско, Ломско. Улица Пловдив. Карпузица не е Княжево определено. Колко е различно от Горна баня не знам.
Като си търсих жилище под наем преди години един роднина на Софиянски, който живее до спирка на ТМ5 Планинец, се смяташе за Княжевец, а от другата страна на Борис 3ти ми казваше, че е Горна Бяня.
Малко са ти неадекватни разсъжденията. Какво значи "има Цариградско шосе, но не е Истанбул?" Цариградско е, защото е главния път, водещ към Истанбул. Също и Ботевградско. Лом като е на 200 километра от София, защо булеварда е Ломско шосе? Защото от него води началото си националният път 81, който отива право в Лом. Случаят с улица Пловдив е съвсем различен. В този квартал ако не си забелязал, всички улици носят имена на градове, без да са пътища към тях. А Княжево и Карпузица са поредният неизяснен случай с географски имена и топоними в София. Според Гугъл мапс Княжево е кварталът на запад от бул. Цар Борис 3, според имот.бг например е обратното. В крайна сметка, не мисля че който и княжевец да питаш, би ти казал, че е от квартал Карпузица. То даже и районът, който всеки познава като "Горнобански път", реално е встрани от квартала Горна баня, защото по същество е бул. Никола Петков в частта му от кръстовището с Монтевидео, може би до Пушкин или Бъкстон.

П.П. - Знаете ли, че Люлин се съревновава с берлинският Марцан за титлата "Най-голям панелен квартал в Европа"? Според немските източници разбира се той е най-голям, но според статистиките населението на Люлин е с няколко хиляди повече. Може би някое московско жк ги превъзхожда, но тях не ги броим .
« Last Edit: 16.07.2023, 09:51:52 by bagercho »

Offline IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5728
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #824 on: 16.07.2023, 09:55:41 »
Не е луд тоя, дето яде баницата. Чичо ви Благо ще казва, че в София цените били напълно нормални, понеже такива били наоколо - в Белград например. Само че Белград изглежда доста по-добре от София, коптори в центъра там няма. Какво е това - минимум 250 хиляди евро за свестен тристаен панелка. И будалите теглят кредити, купуват, плашайки на банката още не един, а още два апартамента реално....И двустаен в Обеля по-скъп от цяла къща в Аспровалта или Ставрос примерно. Ако щете ми вярвайте, но като махнем районите на Ванкувър или Торонто, излиза, че в Канада къщите са по-евтини, за апартаментите да не говорим. В Калгарево или в Отава, също и в Монреал или Едмънтън, за 300-350 хиляди канадски долара може да се намери прилична семейна къща, апартамент за доста по-малко. Но, първо плащаш реална квадратура - няма "общи части", и второто, което е най - важното, влизаш с куфарите и живееш. Имаш монтирана кухня, печка с керамични котлони, понякога и с газ, микровълнова, хладилник, миялна машина, пералня и сушилня. Остава само да си набавиш мебели и телевизор. А в България почти винаги новото (качеството колко е зле не коментирам) ти го сервират на замазка и шпакловка, няма вътре нито врати, мивки, душове, баня, кенеф, за другите неща да не говорим, не стига, че плащаш ипотеката, ами и отделно колко още трябва да теглиш заеми за майстори, кухни и т.н., че да се довърши и стане годно за живеене. Истината е, че чрез строителство най-лесно се перат пари. И тези, "паралиите", трябва да бъдат принудени да си инвестират в нещо алтернативно, примерно акции, биткойни, да си държат парите в банката  и т.н., чрез огромни данъци за второ, трето и т.н. жилище, плюс големи добавки, ако седи празно. Защото точно такива пречат на нормалните хора да си осигурят къде да живеят, което е основно право, не глезотия. На мен например ми предложиха пакет акции на завода, в който работя, и си ги купих...Ние сме компания, собственост на работниците. В САЩ, като изключим Сан Франциско, разни Силиконови долини, Маямита, Лас Вегас, Холивуд, Манхатън или Ню Йорк жилищата са значително по-евтини и от Канада - има къщи по 100 хиляди долара.
« Last Edit: 16.07.2023, 10:04:15 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 16285
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #825 on: 16.07.2023, 10:03:39 »
Доста градове имат централни части,  които са си относително мизерни. В Букурещ централният булевард юг-север е вододел, както Мария Луиза в София. Комунистите можеха да си позволят събаряне на цял централен квартал  - триъгълника та властта в София и парламента в Букурещ. Сега това е невъзможно и става постепенно. Ти спомена Пиротска като граница, всъщност границата беше Стамболийски и даже Алабин. Около т.нар. Солни пазар бяха дупки. Пробивът на Тодор Александров отвори също нелицеприятни гледки. Това го няма вече.

Не е като да няма в Белград мизерни квартали. Всъщност най-мизерният - между гарата и Сава,  вече е сити, но, както спомена Багерчо,  това е въпрос на инвеститор.

@Багерчо. Братът на съдружника ми, роден и живял в София до ИСУЛ, си продаде апартамента и взе нов в кв. Витоша. Другият ми съдружник и брат му продадоха бащиния си апартамент на Екзарх Йосиф и предпочетоха ново. Друг приятел - от Раковска срещу операта - в къща над Панчарево. Така че центробежните процеси вървят и за кореняците софиянци. Естествено, възрастните ще си останат доживот в центъра, но все повече хора ще се изнасят оттам.
« Last Edit: 16.07.2023, 10:18:17 by blagun »

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6615
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #826 on: 16.07.2023, 10:20:56 »
Когато дойдох в София се чудих къде в Симеоново е "школата". После супер странно ми стана, че школата в Симеоново е в Младост 4. Така, че има неща в София, които са били по един начин, станали са по друг. Може да има хора, които са убедени, че там е още Симеоново ама по нищо вече не си личи.
Впрочем покрай инфлацията се чудя стандарта в София дали ти оставя избор да се издъниш със скъпо жилище от банка?!  Ако парите са от заплата, то трябва да си някой програмист, кокто взима 7-8 и кара юесеца с 3 хиляди. Ама ти ако спесъяваш 5 по-добре да не ходиш до банка освен ако не си "пипнал" нещо на сметка дето някой ще ти го отмъкне.
Вув всеки случай е разсипия спестениъе пари от програмист да идат за копторче, а не за бизнес начинание.
То и затова нямаме силиконово софийско поле или сишилпнова тракийска низина.
Как от великите бизнесмени строящи сгради на един не му хеумна да направи бизнес като Хецнер и да продава сървъри под маем и да си ги хакне в халето. дето е построил сам.
Примерно Витоша щеше да ти носи пари от икономия в охлаждането заради студения климат и северните склонове.
Българския бизнесмен явно не може да вирее в България или е обратното?
П. С. Района около споркиъе на ТМ20, 22 на женски пазар дето е под носа на ВСС и Халите добре крие мизерии на метри от хубавите улици.
« Last Edit: 16.07.2023, 10:27:03 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5728
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #827 on: 16.07.2023, 10:24:55 »
Има и друго - освен китайското инвестиране в имоти, което държавата го спря, забранявайки чужденци да купуват жилища и жилищни сгради, една от основните причини за скъпотията във Ванкувър е, че просто нема къде повече да се строи. На север и на изток са планините, на запад е океана, на юг границата със САЩ. Същото е и в Калифорния - тя, като изключим Силиконовата долина и Сан Франциско, плюс крайбрежието до Лос Анджелис и Сан Диего, е изцяло планинска. Друг проблем е зонирането, особено в Торонто - всичко е определено по ПУП за еднофамилни къщи, и не може да има повече от шест на единица територия. И сега общинските съветници, избирани от жителите, не дават да се правят промени, защото хората така искат да си остане. Небостъргачите са само в центъра и покрай големите булеварди. В Америка зонирането е стриктно, не смесено, в жилищен квартал не можеш дори магазин да построиш, да не говорим за мол, кино или някакъв завод. В Монреал е както беше в София при комунистите - не дават да се строят еднофамилни къщи, а само дуплекси, кооперации и блокове, така държат цените нормални. Е кой от всички тези ограничаващи фактори е налице в София, че да се допуска това безумие? Отделно строителите практически подаряват апартаменти за жълти стотинки на определени "хора", а защо ние с вас не може да си купим на такава цена?
Олег, нали знаеш комунистическите ДС бизнесмени колко им разбира шлюпката от АйТи и подобни работи?
« Last Edit: 16.07.2023, 10:28:47 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline difian

 • Moderator
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 17703
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #828 on: 16.07.2023, 12:00:27 »
Мен пък ме боли за това, с което заменят сградите в центъра. Макар и много от тях занемарени и пустеещи, имат красива архитектура с изящна орнаментика. Централната част на София е групова недвижима ценност и архитектурен резерват!!! Но вижте какво се случва с Моста на Кольо Фичето край Бяла в момента и ще видите нагледно, на какво ниво е обществото, управляващите и експертите в страната ни към момента. Положението е като във вица за борците, които от тези дървета не могат да я видят тази природа…

Трябва да има поддръжка и ревитализация, но тя да не се изразява в това, да правим центъра ала Манастирски или други квартали с архитектурен стил, изцяло оформен в последните 10-20 години. В центъра, преуплатняването има и други негативни последици. Инфраструктурата не може да поеме увеличено население, посетители, автомобили. Като на мястото на 2-3 етажна къща, като построиш 6-7 етажен блок, нещата се изменят драстично. И цената за поддръжка на инфраструктурата я плащаме всички, стойността на строителното разрешение и последващите данъци не са достатъчни…
« Last Edit: 16.07.2023, 13:00:38 by difian »

Offline IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5728
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #829 on: 16.07.2023, 18:03:10 »
И това е вярно, старите занемарени сгради следва да се реставрират, ще стане много красиво. Но на пишман инвеститорите им е по-лесно и евтино да ги събарят и да вдигат наново поредните бетонни грозотии...Колко уникални къщи, архитектурни паметници, бяха унищожени....
По рейс и по жена не се тича!

Offline bagercho

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3523
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #830 on: 16.07.2023, 18:37:07 »
Че има и уникални къщи - има, но според мен повече са паянтовите съборетини, напомнящи за София не като столичен град, а по-скоро за миналото ѝ като кално провинциално селище.

Offline ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 13851
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #831 on: 17.07.2023, 10:48:25 »
От османския период реално почти никакви сгради не са запазени, почти всички "стари" сгради са строени след Освобождението. Още тогава са смятали, че старите сгради няма смисъл да се пазят, така че имаме традиция в това отношение.
Колкото до пазара на имоти, цените ще започнат да падат пак и търсенето да намалява, тъй като предлагането е доста голямо, а лихвите по кредитите започнаха лека-полека да нарастват. В някакъв момент хората ще станат по-взискателни и няма да купуват ново, нискокачествено строителство, без никаква зеленина и инфраструктура. Сега е ясно, че за инвеститорите е много по-лесно да уплътняват съществуващите квартали, отколкото да строят на голо поле. Реституцията доста подпомогна този процес в последните 30 години...

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6615
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #832 on: 18.07.2023, 19:49:51 »
Ами реституцията в някои случаи е от типа вземат ти нива, но ти връщат апетитен градски имот. Но това е само в големите градове.
В някои случаи като нашия - вземат ти селски ниви, маслобойна, петмесчийница и машини и материали за мелница - всичко на село и ти връщат само едни ниви за кооперацията. Дето напоследък едно олио само дават за рента.
Та тотото различно вземанв и даване отрежда на хората.
Машините разхвърляни по държавни фирми и после сигурно някой си ги приватизира.
Украйна, победа!

Online bdz43r

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5487
  • View Profile
  • http://bgrail.info/photos.php
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #833 on: 18.07.2023, 19:56:59 »
Но вижте какво се случва с Моста на Кольо Фичето край Бяла в момента и ще видите нагледно, на какво ниво е обществото, управляващите и експертите в страната ни към момента.
Тази част от въпросния мост, която в момента се ремонтира, няма никаква историческа стойност - тя е строена през 1923 г и е стоманобетонна. Оригиналният мост е отнесен от реката 30 години преди това.
Доколкото ми е известно, ще се направи доколкото е възможно да наподобява старата част (оригиналната) - т. е. поправя се една грешка от преди 100 години, когато липсващата част е построена в неавтентичен вид.

Offline V.Peichev

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 8605
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #834 on: 19.07.2023, 10:53:16 »
Има уникални къщи частично без покрив с вътрешно озеленяване от дървета и храсти, от които падат тухли и мазилка с грохот и те заслужават да рухнат достойно сами. Османската империя е била заета да строи справедливо общество с първия в Европа официален жизнен минимум, първата алтернативна военна служба ангария, омбудсман, социална програма за образование и заетост девширме, развита мрежа от културни институции хареми и не им е останало време да строят сгради масово. :)

Offline xr1st0

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1214
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #835 on: 19.07.2023, 14:54:27 »
От османския период реално почти никакви сгради не са запазени, почти всички "стари" сгради са строени след Освобождението. Още тогава са смятали, че старите сгради няма смисъл да се пазят, така че имаме традиция в това отношение.
Е да, но до някъде стария облик на централната част е добра идея да се запази, предвид доста солидното строителство на част от сградите.
Както и v.peichev е писал - падащите би трябвало наистина да се разрушат и да се изгради нещо ново на тяхно място, но би следвало да се следва стила на съответния квартал, иначе се получават рядко грозни картинки, както на доста места в града.
И прочетох много интересно изказване за "справедливата османска империя" - силно се надявам да е написано с ирония

Offline V.Peichev

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 8605
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #836 on: 19.07.2023, 16:39:04 »
Рушащите се сгради не трябва да се събарят, трябва да се оставят да рухнат сами достойно с грохот. Беше пропусната възможността да се създадат архитектурни резервати на Сточна гара и между тролейбусен гараж Надежда и Затвора, уникалната архитектура в тези райони се губи.  :rolleyes: Прочетете великата книга "Краткосмешна история на България" на проф. Н. Генчев, в нея за първи път е издигната концепцията за социалния характер на Османската империя. Все пак това е първи опит да се създаде социална държава при това на базата на исляма и са допуснати някои ненужни крайности и деформации, но има ключови нововъведения векове преди Европа - жизнен минимум, алтернативна военна служба, социални програми за образование и заетост, омбудсман още от 1461г. и т.н. И досега се говори за работата на правозащитниците в Османската империя примерно Ботев е благодарил на омбудсмана на Букурещ за добрите му богоугодни дела, омбудсманът на Османската империя архиепископ Мкртич Хримян помага да българите в борбата за независима църква и спасява някои членове на революционни комитети от бесилка и като резултат е свален от длъжността и изпратен в епархия Ван и т.н. :)
« Last Edit: 19.07.2023, 16:49:40 by V.Peichev »

Offline ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 13851
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #837 on: 19.07.2023, 17:21:47 »
И прочетох много интересно изказване за "справедливата османска империя" - силно се надявам да е написано с ирония
Ако не си забелязал, голяма част от постовете на Пейчев са иронични и представляват свободна интерпретация на историческите факти и личности.

Offline xr1st0

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1214
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #838 on: 19.07.2023, 19:38:52 »
И прочетох много интересно изказване за "справедливата османска империя" - силно се надявам да е написано с ирония
Ако не си забелязал, голяма част от постовете на Пейчев са иронични и представляват свободна интерпретация на историческите факти и личности.
И аз помислих това, но реших да подпитам за всеки случай... :)
А за архитектурните музеи - точно срещу гробищата имаме един такъв в лицето на сградата на Родопа.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6615
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #839 on: 19.07.2023, 21:06:10 »
Пискюла на феса не ми е ясен като предназначение, както и кои са носили чалма, кои фес?
Иначе как да запазят кирпич до 21 век? Конака сигурно е запазен щото е трябвало да е от камък.
Пък и Истанбул едва ли пази масово масовите къщи от 18-19 век?!
Достаръчно е, че румелийското бейлербейство до началото на 19ти век е станало столица.
Украйна, победа!