Author Topic: Кварталите на София  (Read 193507 times)

Offline xr1st0

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1214
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #840 on: 19.07.2023, 21:25:36 »
Пискюла на феса е за да може когато носещия го мохамеданин заспи и се катурне на масата да го подръпнеш и да се събуди.
Кирпич се не пази, ама в центъра трябва са богати хора - т.е. може да е имало и каменно строителство. А конакът даже е в прекрасно състояние. Предлагам да се възстанови функцията му.
И май с последното изречение искаш да кажеш - "източно румелейското бейлербейство е запазило статута си" като само е сменило господаря, на който се кланя

Offline New_Passenger

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2129
 • Lyulin 4ever
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #841 on: 03.10.2023, 18:16:46 »
Quote

Потайностите на кв. "Люлин"Водната кула в кв. "Люлин" е една от най-старите сгради в района. Построена е в началото на 80-те години на миналия век. Mалко след това е възникнала идеята пространството около нея да бъде облагородено, да има парк, сладкарница, а на върха на кулата да има телескоп. Проектът обаче не се осъществява, а днес кулата е просто част от пейзажа в Люлин 5. Голяма част от жителите на микрорайона биха искали кулата да стане място за провеждане на културни събития, както тази в Лозенец, но за сега не е подета инициатива в тази посока. Подробности разказа Габриел Тачев от гражданската инициатива "Историческа работилница "Люлин". Той е един от инициаторите за разпространението на малко известни факти от района.
"Водната кула е използвана за напояване на земеделските площи, защото там са били земеделски земи. Тя съществува в кадастралните карти от 1971 година, като тя е запазена по времето на строежа на квартал "Люлин". След няколко години, през 1986 г. в списание "Архитект" е публикуван проект на арх. Тодор Булев, който иска да направи облагородяване на пространството около водната кула, да го свърже с Асамблея "Знаме на мира". Проектът е включвал да бъде изграден парк около самата кула, да има кафе-сладкарница, а на самата кула в най-горната й част дори се е предвиждало да има телескоп, от който да се наблюдава. Но проектът така и остава неосъществен", сподели Тачев.

Тя е една от двете кули, която се намира между жилищни сгради, наред с тази в кв. Лозенец.

Срещу Кооперативния пазар в Люлин, на мястото на Руския пазар е имало кино на открито. Проектът е бил за закрит киносалон, но средства така и не са отпуснати, като това е било компромисен вариант. Киното е просъществувало около 10 години, а малко са възрастните жители на квартала, които го помнят. Друг значим обект, който вече не съществува е галерията, която се е помещавала в бившата мебелна фабрика.
"Още от създаването на кв. "Люлин" проект за кино съществува, но с изграждането на инфраструктурата и жилищните блокове културните сгради в процеса на работа изостават. Това се случва не само в Люлин, но и в много части на София, защото до 1978 година почти няма нови изградени кина. През 1978 г. са отпуснати 10 петна за построяване на нови летни и закрити кина, като вече се разглежда и идеята за автокино. До Кооперативен пазар "Люлин" е отпуснато петно за създаване на закрит киносалон за 1500 души", каза Тачев.

По думите му спънките продължават и там е изградено лятно кино, което просъществува около 10 години - от първата половина на 80-те години до 1990 г. В Мебелната къща е имало изложбена зала, в която през 80-е години е имало много културни мероприятия като изложби на художници, фотографи и скулптури.

"Културните дейци са били от цяла София, като през 1986 г. са изложени дори платна на Рембранд. Също така през 87-а година се провежда първият Национален фотопленер в България по социална фотография и около 500 снимки са показани пак в изложбената зала към Мебелната къща", сподели Тачев. 

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.https://bnr.bg/post/101838201/potainostite-na-kv-lulin
Софийско метро, стари карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Софийско метро, хартиени карти - https://drive.google.com/drive/folders/1C7va0Idce58r2Mv2VTFwl2z5hi5PDlB6?usp=sharing

Online IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5728
  • View Profile
  • Email
По рейс и по жена не се тича!

Offline Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 15294
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #843 on: 17.04.2024, 11:48:59 »
Цените на имотите на най-най-топ локациите в София вече са почти като в широкия център на Виена. Вижте един рядък апартамент, боксониера срещу джамията, халите на топ-центъра 5000 евро квадрата. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a169449753583367&slink=aju206&f1=1

В центъра на Виена има охерти по около 5500-6200 евро квадрата.

Пак в този квартал, най-топ центъра до банята и минералните чешми съм виждал даже 5200 евро квадрата.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

 • Moderator
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 17703
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #844 on: 17.04.2024, 17:20:24 »
Цените на имотите на най-най-топ локациите в София вече са почти като в широкия център на Виена. Вижте един рядък апартамент, боксониера срещу джамията, халите на топ-центъра 5000 евро квадрата. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a169449753583367&slink=aju206&f1=1

В центъра на Виена има охерти по около 5500-6200 евро квадрата.

Пак в този квартал, най-топ центъра до банята и минералните чешми съм виждал даже 5200 евро квадрата.
И? Имотният пазар е яко спекулативен, а условията, които се поддържат изкуствено, насочват именно към това. Да му мислят хората, които имат реална нужа от жилище и ние като общество, какво ще ги правим и как ще ги поддържаме всички новоусвоени територии за жилищно строителство...
« Last Edit: 17.04.2024, 17:22:37 by difian »

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6615
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #845 on: 17.04.2024, 17:54:21 »
Не съм убеден, че има някаква логика както в цените на имотите, така и в цените в магазините, отнесени към съотношението МРЗ-Максимален осигурителен доход.
Т.е. кашата е пълна и повсеместна.
Не е ли?

Обява за работа в УНСС налична в момента
Quote
Младши експерт, извличане на данни в дирекция "Информационни технологии"
Месторабота София, ул. 8-ми декември №19 (виж карта); Ниво Entry-level / Junior, Mid-level; Години опит от 0 до 1; Постоянна работа; Пълно работно време; Заплата от 994 до 1242 BGN (Бруто); Отпуск от 26 до 30 дни

Чистачките в УНСС колко взима - МРЗ е 933 лв!

Тогава по тоя модел как ще излезе някаква логика за нещо?
И проблемът не е да се вдигне максималният осигурителен доход. Проблемът е, че заплатите са еднакви масово независимо от работата. Примерно в 90% от случаите заплатата на всички професии се припокрива.
Така не за 1 квадрат жилище, тя не стига да се отпуснеш във Фантастико всеки ден!

Според мен цените на жилищата са по-скоро някаква игра извън всичко от типа на инвестираме на борсата. Нямаме фирми и някой не им вярва и я играем с жилища.
Украйна, победа!

Online IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5728
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #846 on: 17.04.2024, 18:46:00 »
Чичо ви Благо ще каже, че в България, за "паралиите" "инвестирането" в имоти нямало алтернатива - не можели да си купят акции на Илон Мъск или Бил Гейтс, да търгуват с биткойни, да играят на фондовата борса и т.н. Могат и още как, но затова се иска акъл и финансова грамотност, каквито въпросните "мангизлии" не притежават. Иначе трябва да си особено глупав, за да си купиш от тези боклуци, които в момента се предлагат в София, на тези цени. Моя позната архитектка: "Жилищното строителство в момента абсолютно на нищо не прилича!" Обаче тъщата: "Този "нерешителен" човек, "цените били високи, апартаментите били боклук", а как тогава другите хора теглиха заеми и си накупиха?" Обаче не е познала - развеждам се!
Наистина нормалните хора, нуждаещи се от жилище, са най-ощетени. Това не е пазар, а чиста спекула, просто близо 40 процента от жилищата нито се пускат за продажба, нито се дават под наем. В нормалните държави това се треска с огромни данъци за второ и следващо жилище....Просто чрез строителство и шменти-капели с каквито се сетите материали (тухли, цимент, кабели, инсталации, дограми, табла, плочки и т.н.) най-лесно се перат мангизи. Пример - в документите пише немски кабели, а в действителност слагат китайски...С всичко е така..
А казахме вече няколко пъти другарите политици и депутати какви апартаменти си купуват и на какви цени....
« Last Edit: 17.04.2024, 19:02:54 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline marina

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 69
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #847 on: 18.04.2024, 19:58:24 »
Мои близки, младо семейство, си търсят апартамент. Крайно време им е за собствен дом. Имат детенце на 3 годинки. Скоро разбраха, че чакат и второ. Търсят тристаен в Младост, който да е готов или почти готов за живеене, за да могат да се нанесат и след това да се появи новата рожба. Показват им някакви апартаменти между 200 и 250 хиляди евро.

Половин милион лева за тристаен в Младост?!

И двамата са висшисти и работят по специалността си. Сборът на заплатите им е малко над 3500 лева, чиста пара. Имат одобрение от банка. Показали са им примерен план за кредита - за 35 години ще дадат толкова пари, колкото удвоената цена на апартамента. Отделно банката ги натиска да направят 20% самоучастие. Така излиза, че цената на апартамента за тези млади хора ще бъде 220%. Или милион и 100 хиляди лева. И това не е гарантирано, защото се знае, че банките си правят каквото искат и за тия 35 години сигурно ще вдигнат вноските многократно.

За самоучастието в момента продават стара селска къща и търсят още малко помощ от приятели. И разбира се, всички спестявания, които имат досега. Което означава, че ще останат без спестявания. Ще имат бебе скоро. А месечната им вноска ще бъде 1500-1600 лева. Засега. В бъдеще не се знае. Ако някой от тях остане без работа, ще трябва да намира нова моментално, независимо от условията или колко е унизителна. Те ще са роби на банката до живот.

Online bdz43r

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5487
  • View Profile
  • http://bgrail.info/photos.php
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #848 on: 18.04.2024, 20:01:42 »
Това в каква връзка ни го разказваш?

Offline marina

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 69
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #849 on: 18.04.2024, 20:11:49 »
Гледам, че си коментирате цени на апартаменти в София, заплати и т.н. Да дам и моята лепта по тази тема, защото имам съвсем прясна информация.

Половин милион лева за тристаен в Младост. А в същност става милион и нещо.

Много хора не се замислят, че цената на имотите не е това, за което се продава официално. Всъщност цената е това, което хората плащат на банката.

Online bdz43r

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5487
  • View Profile
  • http://bgrail.info/photos.php
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #850 on: 18.04.2024, 20:40:52 »
Има много хора, които плащат в брой и не се занимават с банки.

Offline xr1st0

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1214
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #851 on: 18.04.2024, 20:43:23 »
Половин милион лева за тристаен в Младост. А в същност става милион и нещо.
И какъв извод искаш да си направим:
1. Долу жк Младост;
2. Не купувайте на кредит;
3. Не купувайте апартаменти;
4. Долу капитализма;
5. Закрийте банките

Offline New_Passenger

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2129
 • Lyulin 4ever
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #852 on: 18.04.2024, 21:02:45 »
Има много хора, които плащат в брой и не се занимават с банки.

За апартамент в брой????
Софийско метро, стари карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Софийско метро, хартиени карти - https://drive.google.com/drive/folders/1C7va0Idce58r2Mv2VTFwl2z5hi5PDlB6?usp=sharing

Online bdz43r

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5487
  • View Profile
  • http://bgrail.info/photos.php
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #853 on: 18.04.2024, 21:30:49 »
Лошо се изказах. Имам предвид с налични пари - вадиш и плащаш.

Offline marina

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 69
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #854 on: 18.04.2024, 21:52:52 »
Има много хора, които плащат в брой и не се занимават с банки.
Колко много хора могат да си позволят да извадят половин милион лева ей така?

1%? 5%? 10% от населението?

Аз не познавам такива. Браво на тебе, че познаваш!

Offline New_Passenger

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2129
 • Lyulin 4ever
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #855 on: 18.04.2024, 21:57:15 »
Ако сумата е голяма - само по банков път.
Софийско метро, стари карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Софийско метро, хартиени карти - https://drive.google.com/drive/folders/1C7va0Idce58r2Mv2VTFwl2z5hi5PDlB6?usp=sharing

Offline ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 13851
  • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #856 on: 18.04.2024, 22:23:36 »
Бих ги посъветвал да си вземат жилище в по-евтин квартал. Един приятел, с жена и бебе си взеха тристаен в Дружба-2 за 136000 евро. Младост си е скъп.

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 16285
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #857 on: 18.04.2024, 22:25:15 »
Е, и какво? След 35 години за 1500 лв може и една баничка да не може да се купи.
През 1989 г. 1000 лв бяха 6 заплати на висшист. Сега 1 лв е кафе и нещо.

Ако си купил апартамент през 2015 с ипотечен кредит, той сега си е вдигнал пазарната стойност доста повече от лихвения процент на банката.

Online bdz43r

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5487
  • View Profile
  • http://bgrail.info/photos.php
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #858 on: 18.04.2024, 22:33:27 »
Колко много хора могат да си позволят да извадят половин милион лева ей така? 1%? 5%? 10% от населението?
Много повече, отколкото мислиш. И разни баби едвам свързват двата края, но хвърлят 5-цифрени суми през балкона.

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 16285
  • View Profile
  • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #859 on: 18.04.2024, 22:41:15 »
Е, и какво? След 35 години за 1500 лв може и една баничка да не може да се купи.
През 1989 г. 1000 лв бяха 6 заплати на висшист. Сега 1 лв е кафе и нещо.

Ако си купил апартамент през 2015 с ипотечен кредит, той сега си е вдигнал пазарната стойност доста повече от лихвения процент на банката.
А ако 1500 лв е непосилна ипотечна вноска, винаги може да се намери апартамент под наем за 1200 лв
« Last Edit: 18.04.2024, 23:02:57 by blagun »