Author Topic: Реставрация на исторически трамваи!  (Read 51541 times)

Offline Nicky

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
За последно като бях през април в Искър 4001, 1002, 1003, 1004, 4006 и 4007 си бяха там. Не съм ходил наскоро и не знам дали още седят.
В Красна Поляна - 174 - хибрид на София 65 и София 70 в жалко състояние, 240 с ремарке и работната кола 601 (Графинята)

Иначе съм за петицията, може и да им се намекне са подходящото място за музей, свързано с транспорта :P

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
//offtopic
Въобразявам ли си, или напоследък Красен е много негативен в мненията си?
Възможно е, но просто напоследък Тиристор ме кара да избухвам.
Но аз не се заяждам, че да ти давам повод. Просто изказах, че Т4 и Икарусите не са "характерни" за София тъй както първото е характерно за Прага, а втория - за Будапеща. Дизайна и функционалността на тези превозни средства не коментирам. Нещо повече, Т4 дори не са произведени специално за нас - те са "пришълци" втора ръка от Хале в период, в който софийският трамваен транспорт нямаше средства за нещо особено, а отгоре на всичко имаше морално остаряващ парк (вагони София 70).
Докато Софиите, Българиите, Чавдарите, Кентите, Трамкарите - тези превозни средства са уникални за света и би било изключително ценно да ги запазим като екземпляри. Това е критерият, по който се водя с мнението си. А че Софиите са особено красиви - еми не, не са.
Ами аз не съм променил мнението си и не се заяждам - просто продължавам да си мисля същото. Икарусите не са характерни за София ? 275 броя ?
 По тази логика - аз пак питам - защо сме запазили 35 и 92 ?
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
И двамата сте прави. Наистина трябва да се запази по 1 от всеки модел Български трамвай, понеже са си уникати, но това, че дадено превозно средство е внесено от някъде, не значи че то не е уникално по една или друга причина.

За това и преди съм казвал, че освен Икарус, трябва да се запази и музеен експонат на съчленен Хюлиез и Мерцедес О 305 Г. Да, не са наше производство, но някои от съчленените ни О 305 Г са уникати, защото са от старата модификация и въобще първите в света съчеленени автобуси със задно разположен двигател. Не се знае дали въобще някъде по света има запазени от старата модификация, още повече пък съчленени и то в движение. Освен това вече 18 годин обслужват една от най-дългите и емблематични автобусни линии в София-76 и малко или много са станали неразделна част от града и ежедневието на много хора от години насам.

По подобни причини трябва да се запази и музеен автобус и тролейбус Икарус 280, нищо че не са наше производство.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
//offtopic
Въобразявам ли си, или напоследък Красен е много негативен в мненията си?
Възможно е, но просто напоследък Тиристор ме кара да избухвам.
Но аз не се заяждам, че да ти давам повод. Просто изказах, че Т4 и Икарусите не са "характерни" за София тъй както първото е характерно за Прага, а втория - за Будапеща. Дизайна и функционалността на тези превозни средства не коментирам. Нещо повече, Т4 дори не са произведени специално за нас - те са "пришълци" втора ръка от Хале в период, в който софийският трамваен транспорт нямаше средства за нещо особено, а отгоре на всичко имаше морално остаряващ парк (вагони София 70).
Докато Софиите, Българиите, Чавдарите, Кентите, Трамкарите - тези превозни средства са уникални за света и би било изключително ценно да ги запазим като екземпляри. Това е критерият, по който се водя с мнението си. А че Софиите са особено красиви - еми не, не са.
Дай да се разберем - ще правим музей на возилата от градския транспорт в София или музей на сделаното в България? Т4Д, ЗиУ-тата, ДАК-Чавдарите... и те ли нямат място. Дори Фиат "Янчулев" трябваше да се запази. Всичко това е историята на градския транспорт, независимо дали ни харесва или не. И моята най-голяма болка - нямаме нито един запазен Шкода 9Тр, който е символ на софийския тролейбусен транспорт 30 години. Също ще остане в историята, като най масовия модел возила на електротранспорта - над 400 бройки. Само Икарусите май го конкурират. За сметка на това се пази кошница като 2207.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
Е, не е проблем, че са запазили 2207. Всяка бройка е важна, макар че вече и тази бройка си е заминала. Започнах да създавам петицията, но bgpetition.com има някакъв проблем. Мога да я създам в един друг сайт, но мисля да почакам сайта да се възтанови, тъй като bgpetition си е доста по-голям и културен.

Offline xЗm

• Наистина съм луд
  • www.spirka.org
    • View Profile
    • spirka.org
    • Email
Никой няма да вземе под внимание електронна петиция. По-добре концентрирай силите и вниманието си в нещо по-немързеливо и с по-значителен шанс за отзвук. Например - ТВ, търсене на финансиране (европейско или дарителско), да разбереш изобщо какви са намеренията на общината и дали има заинтересовани ръководни кадри в съответните транспортни дружества и ТК на СО.

Offline Sofia

• Нямам спирка
    • View Profile
Тогава поне ще взема да напиша едно писмо до СО. Едва ли каквото и да е било ще помогне, но сме длъжни да опитаме.

Offline Sofia

• Нямам спирка
    • View Profile
Тук нахвърлях текста на петицията. Моля за корекции и коментар. Ако всичко е наред, публикувам я.
При наличието на трамвайни мотриси, обявени за музейни, а именно:
Графиня, №601
София 70, №174
Бреда, №551
МАН, №553
МАН, №554
МАН, №564
Република, №240+538
Комсомолец, №719,
не се прави нищо от страна на Столична Община и Столичен Електротранспорт за тяхната консервация и реставрация. Всички мотриси са изложени на метереологичните условия, корозират усилено и биват безпощадно разграбвани. На мнение сме, че всички исторически трамваи трябва да бъдат реставрирани и използвани за атракционни пътувания, които се възприемат добре от гражданите. Трябва да бъдат предприети незабавни действия за тяхната реставрацията, защото сме длъжни да запазим духа и историята на нашия град.

Offline Sofia

• Нямам спирка
    • View Profile
Публикувах петицията. Нека съберем възможно най-много подписи!

http://citizenspeak.eu/node/11

Offline NiGhtPiSH

• Защо пиша толкова много?
  • Sofia Hardcore
    • View Profile
Трябва сериозна работа с Електрото за да се реализира каквато и да е реставрационна дейност, но това чак като се освободят достатъчно София 100/България 1300 след доставката на теснопътните T4D-C.

Дейностите по реставрирането на 174 ще са в размер на ОР/Псевдомодернизация в ТРАМКАР (грундиране на кош, смяна на обшивки, окабеляване, ревизия на талиги, въздухопроводи и спирачна система, монтиране на контролер от нарязана 3хх/4хх, пантограф) с допълнителни по-специални за автентичността на салона като набявяне на "легени". Но това го казвам изцяло ориентировъчно и на сляпо, без да съм виждал машината от поне 3 години.

Ако се накара СО да възстановява по един трамвай на година, две би било огромен успех, защото няма да е чак такъв голям разход в бюджета отделян всяка година за Електрото или просто един ОР по-малко от плануваните.

Трябва отсега да се организира запазването на по два екземпляра от сериите София 100 и България 1300 заедно с части за тях.
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline Slowpie35

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
Моята идея е малко нереалистична, но тя е за запазване и реновиране на българските трамваи.
Например, ние имаме зелените ретро трамваи, които пускат понякога.
Защо в бъдеще да не се запазят и реновират някои български трамваи, както в момента правят с 701? Например, да се реновират трамваи като 939, 435, 174 и други. Тъжно е да извадиш трамвай от експлоатация, да го направиш музеен и да го оставиш да гние в депото, разпадайки се.  :fan:

Ако някой се е объркал: нямам предвид да се върнат в експлоатация, а да останат музейни трамваи, които работят и се поддържат, вместо да се разпадат. :D
« Last Edit: 30.08.2025, 04:55:53 by difian »

Offline 503

• Запален по ГТ
  • Любима линия: 11 Илиянци-Княжево
    • Skype Me™!
    • View Profile
Не мисля, че идеята е нереалистична, аз като фен на българските трамваи много бих се радвал, ако това се случи. Дано идеята ти да успее да стигне до СЕ.

Offline qwerty95

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Сигурно има служители в Трамкар, които споделят идеята и могат да реализират такъв проект от гледна точка на труд. Евентуално да се изчисли за даден екземпляр какво трябва да се направи и колко ще струва. След като има приблизителен бюджет и се знае колко, може да се мисли да се съберат пари от любители. Не знам до колко може да се разчита на общината. Освен това в общината хората се сменят и не се знае следващите на какъв акъл ще са. Може би е по-добре да се откупи трамвай като за скрап от сдружение, което да вземе изцяло нещата в свои ръце. Не е лесно хич. Нали по едно време се откупи един тролей Шкода 9тр, но май никога не се реставрира вече толкова години. За това трябва да се направи един сериозен и реалистичен план и след това да се действа. Това е тежък проект, трябва много постоянство и настояване, за да се реализира до край. Моят личен принос може да стигне максимум до това да отделя някой лев, но има смисъл да се обсъжда чак когато имаме конкретен бюджет, поне приблизителен за финалния резултат. Наистина е добра идея да се започне да се обсъжда това по-подробно, защото ето виждате, годините минават, ние удъртяваме, общината нищо няма да направи по-въпроса, поне няма такъв конкретен план. От нас зависи.

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
Моята идея е малко нереалистична, но тя е за запазване и реновиране на българските трамваи.
Например, ние имаме зелените ретро трамваи, които пускат понякога.
Защо в бъдеще да не се запазят и реновират някои български трамваи, както в момента правят с 701? Например, да се реновират трамваи като 939, 435, 174 и други. Тъжно е да извадиш трамвай от експлоатация, да го направиш музеен и да го оставиш да гние в депото, разпадайки се.  :fan:

Ако някой се е объркал: нямам предвид да се върнат в експлоатация, а да останат музейни трамваи, които работят и се поддържат, вместо да се разпадат. :D

Никой не се беше сещал. Евала за идеята. Между другото, освен да изсипвате тонове параграфи с глупости, не е зле и да попрочетете нещо от този форум, особено ако сте начинаещ фен на транспорта. Админите почват да не смогват да трият безсмислици.
Обесете се в неделя, тва е най-добре!

Fac ut vivas!