Author Topic: Видове лифтове  (Read 22408 times)

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Видове лифтове
« Reply #20 on: 22.08.2011, 21:26:15 »
Не знам дали е за тази тема, ето 2 снимки от неработещият около 20 години лифт във Врачанският балкан. Изминах част от трасето под него, качих се на един стълб и направих тези снимки, но нагоре имаше някакви огради и беше много обрасло. Иначе изглежда в доста добро състояние, като че ли никога не е ползван, има малко ръжда, но изглежда не е изгнил. Чудно, при все че има толкова много туристи в района защо ли не работи.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Muslon

• Маниак
    • View Profile
« Reply #21 on: 22.08.2011, 21:56:22 »
Мисля, че това е производство на Doppelmayr. Поне по стълбовете така изглежа. Може да на изглежда изгнил, но със сигурност от ролките вече нищо не става, а и предполагам оборудването в станциите е разграбено...

Offline Chilio

• Маниак
    • View Profile
« Reply #22 on: 22.08.2011, 22:42:21 »
Taка е, горна станция е в нищото на платото, там освен сградата абсолютно нищо не е останало. А там е бил двигателя. Долна станция е само обръщателна, тя е по-запазена. Иначе лифта е същия, като този над Добринище до Безбог. Имам доста снимки по цялото трасе и станциите на този лифт (Згориград-Леденика), но не са ми на този компютър...

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #23 on: 22.08.2011, 22:45:33 »
Аз от познат знам, че двигателя от горната станция е пренесен до Згориград и от там е изчезнал безследно. От горната станция до колкото знам нищо не останало, а от долната всичко ценно е взето.

Offline rolexa943

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #24 on: 02.09.2011, 15:50:29 »
ето няколко снимки...http://victor.ludost.net/03-02-10-kopitoto

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #25 on: 02.09.2011, 16:59:29 »
Ето какво е останало от горната станция на лифта до Копитото.
П.С Една от кабинките може да се види в магазина SLS на бул.Черни връх.

Offline Can

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #26 on: 04.09.2011, 12:26:46 »
Ето една снимка от мен на въжената линия от Плевен (докато още работеше)

Offline doncho

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 19.11.2011, 16:25:32 »
Здравейте в някой теми прочетох за Кабинковия лифт на Симеоново,но е малко ,а ми е интересно за него ,някой ще може ли тук да даде събрана информация за лифта (Симеоново)  техническа и т.н . Предварително ви благодаря

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #28 on: 19.11.2011, 17:11:52 »
Кабинков лифт "Симеоново - х.Алеко" е 6-местна кабинкова въжена линия, свързваща квартал Симеоново край София със хижа Алеко на Витоша.Производство на Dopelmayer Austria.Изградена е във връзка с кандидатурата на София за домакин на зимните олимпийски игри през 1992 г.
Линията преодолява денивелация от 1076 м., има дължина 6270 м. и е с капацитет 1500 души на час. Началната станция се намира между ж.к. Симеоново и Околовръстния път, на 700 м н.в. Лифта има 2 междинни станции - в първата, намираща се на 1377 м н.в., завършва първата отсечка на въжената линия. Тук кабинките се поемат от второ въже, без да се налага пътниците да слизат и да се прехвърлят. През втората междинна лифтова станция, намираща се на 1520 м н.в., минават само кабинките отиващи нагоре.  Горната лифтова станция е на едно ниво с х. "Алеко" и се намира на 1810 м н.в.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 19.11.2011, 21:49:25 »
Само една поправка, че лифта не е построен през 92-ра а по-рано возил съм се на него и по-рано. По-скоро мисля че годината е 1972-ра или 1982-ра, по-скоро 82-ра. Доколкото знам е най-дългата пътническа въжена линия в света, заедно с новата в Банско.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #30 on: 20.11.2011, 09:25:04 »
Само една поправка, че лифта не е построен през 92-ра а по-рано возил съм се на него и по-рано. По-скоро мисля че годината е 1972-ра или 1982-ра, по-скоро 82-ра. Доколкото знам е най-дългата пътническа въжена линия в света, заедно с новата в Банско.
Е хайде сега! Има и по-дълги. Освен това и двата лифта са с по два контура, т.е. двете въжета трябва да се броят поотделно.
Но за годината на построяване Викито греши - строен е за зимната универсиада (студентска олимпиада) през 1984.
« Last Edit: 20.11.2011, 09:48:44 by blagun »

Offline doncho

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #31 on: 20.11.2011, 14:40:09 »
А нещо по техническо,относно устройството да ми кажете ,иначе тази информация и аз е видях в един сайт.НЕщо за типа на лифта да ми кажете (Устройство и действие)

Offline Borkata

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #32 on: 21.11.2011, 09:41:41 »
Кабинков лифт "Симеоново - х.Алеко" е 6-местна ...

Този, който е писал в уикипедия нещо се е объркал. Лифтът е строен за Универсиада '83 и е открит официално на 4 април 1983г. Преди да се постри кабинковия на Банско-Бъндеришка поляна, е най-дългата въжена линия за превозване на пътници в България. Иначе най-дългата въжена линия беше тази в Плевен за превоз на инертни материяли до циментовия завод - 21км.
« Last Edit: 21.11.2011, 09:45:55 by Borkata »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #33 on: 01.12.2011, 05:39:19 »
А нещо по техническо,относно устройството да ми кажете ,иначе тази информация и аз е видях в един сайт.НЕщо за типа на лифта да ми кажете (Устройство и действие)
А де, курсова работа/реферат/доклад в училище така ли се пише? Разрови се сам за видовете лифотве и т.н., подобна информация има и в другите теми на този раздел на форума. За по-лесно, може не ти да питаш, а ние за име, факултетен номер или там какъвто е форматът на заглавната страница, за да ги попълним като направим останалото...  ;)

Offline ИванТ

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #34 on: 18.02.2015, 23:46:09 »
Съществувала е и товарна въжена линия между град Каолиново и село Дойранци. Инфраструктурата все още е налична, дори предпазните съоръжения, при пресичането с другите видове транспорт:
Връзка.
Връзка.
Връзка.
Връзка.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #35 on: 19.02.2015, 13:34:59 »
Интересно! То даже си изглежда че е в експлоатация.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #36 on: 19.02.2015, 22:32:28 »
Доколкото ми е известно, наскоро е изведена от експлоатация.
"На кровове Београда слетела су нова јата телевизијских антена. Оне кљуцају невидљиве телевизијске таласе и носе црно-бела и шарена јаја"

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #37 on: 24.01.2021, 15:39:15 »
Спрете си просташките мнения !