Author Topic: Е 73  (Read 38552 times)

Offline Whatnow14

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Е 73
« Reply #180 on: 06.09.2023, 22:55:23 »
Не е ли крайно време сега, когато Токуда първо не се казва Токуда, и второ има собствена спирка пред входа на болницата, името на спирка МБАЛ Токуда Болница да се върне на бл. 4, жк Лозенец, както още пише на навеса на спирката  :devil: абсурдно е да обясниш на някого, че трябва да се качи на 73 и да слезе не на Токуда, а на спирката след Токуда, която се казва Токуда  :devil:

А спирката дори се казва "многопрофилна БОЛНИЦА Токуда БОЛНИЦА"....

Offline bonbon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #181 on: 07.09.2023, 11:40:37 »
Официалното наименование е “Аджибадем Сити Клиник Многопрофилна Болница за Активно Лечение Токуда”. Много е дълго вероятно затова така са избрани имената на спирките, но да нещо трябва да променят.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #182 on: 05.11.2025, 00:06:19 »
Ех, тоя безценен пазар...

Алъш-вериша да върви, макар в почивните дни да не ни върши никаква работа освен предизвикването на носталгия! ЦГМ и Виктор Чаушев се грижат ходенето ни на работа да е бавно и неудобно и задължително с прекачване! Сакън да не ми клеясв колата в гаража...

П.П. Само за жителите на 2-3 блока в Младост 2 се допуска две от най-редовните линии в София да въртят пируети около блоковете им за кеф...
« Last Edit: 05.11.2025, 00:09:38 by stankos »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #183 on: 05.11.2025, 00:34:19 »
П.П. Само за жителите на 2-3 блока в Младост 2 се допуска две от най-редовните линии в София да въртят пируети около блоковете им за кеф...

Да, защото заради трафика оттам понякога е по бързо в час пик. Отделно не се покриваше критерия за транспортна достъпност като разстояние.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #184 on: 05.11.2025, 01:54:39 »

Да, защото заради трафика оттам понякога е по бързо в час пик. Отделно не се покриваше критерия за транспортна достъпност като разстояние.

Нали и аз това твърдя, че 73 през Винарово ще минава по-бързо отколкото през задръстването на моста! И друго интересно има, че откриха спирка Ловен парк , а за такава на ж.к.Изток ( Студентски общежития) не може, щото е БРЪЗ. Там било опасно да спира и да продължава по моста! За него е опасно, а за 84 не!

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #185 on: 05.11.2025, 10:15:48 »
Няма да е по бързо, защото на моста има бус лента. А пък и на кръговото има много транспорт докато в случая с Младост нямаше никакъв в стандартната 500 метра достъпност, колкото беше най близката спирка блок 458. Отделно че дори нямаше къде да се пресече освен да обикаляш през подлеза което удължаваше още повече от много гъсто населена зона с над 20 000 човека. Беше станал и парадокс 2 много населени зони да са разделени без да има почти километър къде да пресечеш и всеки прескачаше през оградите.

Съответно после сметнаха грешката и почти веднага я оправиха
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #186 on: 05.11.2025, 10:19:28 »
За да стане някаква промяна в маршрута, трябва да има достатъчно силен обществен натиск, подкрепен и от общински съветници. Примерно някаква петиция на жителите на жк. Изток, че 73 трябва да спира на Студентски общежития. Или в Овча купел, че връзката с пазара Красно село е жизнено необходима.
За Младост-2 тогава върнаха 111 до Младост-1 и после 76 и 111 по обиколния маршрут, защото имаше организирана среща в читалище Бъднина и всички местни жители настояваха за това. Даже се чудя как закриха 306, тогава много си го пазеха и него, и да минава по Малинов специално.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #187 on: 05.11.2025, 10:22:43 »
306 се обезмисли след удължаването на ТБ 5 до Младост 2 и логично беше закрит. Особено неефективен беше вариантът с преминаване по Йерусалим и после панорамна обиколка на Младост 2. :rolleyes:

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #188 on: 05.11.2025, 11:06:18 »
За да стане някаква промяна в маршрута, трябва да има достатъчно силен обществен натиск, подкрепен и от общински съветници. Примерно някаква петиция на жителите на жк. Изток, че 73 трябва да спира на Студентски общежития. Или в Овча купел, че връзката с пазара Красно село е жизнено необходима.

Много ми е интересно за откриването на спирка Ловен парк какъв обществен натиск е имало и от кого? От сърничките, еленчетата, зайчетата или други горски животни ли? Може пък някоя ловна дружинка да е осъществила петицията, а знаем, че те са доста влиятелни...

Ж.к. Овча купел си имат метрото, а и 102 си запазиха за връзка с Красно село и уверявам те там освен пазара има и други структури като да речем район Красно село, служби на Социални грижи и дори Детска градина представяш ли си !

Младост 2 са си просто връзкарчета като живущите на Фритьоф Нансен.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #189 on: 05.11.2025, 12:15:28 »
Няма разумно обяснение защо в отсечка от 500 метра има цели 4 (четири) спирки - Аджибадем сити клиник, Токудо болница, НПМГ и Ловен парк.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #190 on: 05.11.2025, 12:41:06 »
Връзка с 94?

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #191 on: 05.11.2025, 12:49:28 »
Връзка с 94 на практика няма а и толкова чести спирки има само в посока Младост 1.  :rolleyes:

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #192 on: 05.11.2025, 13:23:00 »
За Младост-2 тогава върнаха 111 до Младост-1 и после 76 и 111 по обиколния маршрут, защото имаше организирана среща в читалище Бъднина и всички местни жители настояваха за това. Даже се чудя как закриха 306, тогава много си го пазеха и него, и да минава по Малинов специално.

Дългите линии се обезсмислиха донякъде заради метрото за това никой нищо не каза за 306, и никой не държи толкова на дългите линии, колкото на довозване до метрото и транспорт до Ринг мола и дъмол зоните където работят много хора от квартала. За това беше и зора за 111, не че някой го ползва до Люлин, основно пътникопотока е Малинов-Ринг Мол и около него където почти всички слизат. Изобщо схемата в Младост трябва тотално да се промени с къси редовни довозващи линии до метрото и бизнес зоните около квартала.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #193 on: 10.11.2025, 15:45:30 »
За тази цел обаче, метрото трябва да е по-редовно, за да може да поеме допълнителен пътникопоток. Довозващите линии също трябва да са на приемлив интервал, за да не се чакат повече отколкото цялото пътуване между две точки.

Аз също не виждам смисъл от спирка "Ловен парк". Откриха я уж за компенсация на прекарването на А120 по естакадата и автоматично сложиха всички автобуси да спират на нея. Реално трябва да е спирка "по желание" само за А120. Връзки с А73 и А83 могат да се правят и другаде.

"НПМГ" вероятно е държат заради учениците, които ползват линията. Може да се помисли да е "по желание".

По-скоро съм против А73 да спира на Винарово посока Младост. В час пик слизането до кръговото и преминаването може да отнеме доволно количество време и не мисля, че е оправдано за сравнително малкото количество пътници, които биха ползвали спирката.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #194 on: 10.11.2025, 17:11:38 »
"НПМГ" вероятно е държат заради учениците, които ползват линията. Може да се помисли да е "по желание".
Не само учениците я ползват, а и живущите около НПМГ. 

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #195 on: 11.11.2025, 15:36:50 »
Не само учениците я ползват, а и живущите около НПМГ.
Тогава Ловен парк е в повече. Нека само 120 си спира за компенсация (казвам го като човек, който 5 години е пътувал от Ситняково до ФМИ с А120). Също спирката Токуда на бул.Вапцаров най-вече за 73.

Иначе считам, че Станко не е прав да лобира за Винарово колело. Отгоре автобусът се движи бързо: на бус лентата има камери и малко са мераклиите да пречат. Колкото за спирка Изток, тя е странна и за временния маршрут на А84 по естакадата, а и опасна и в двете посоки. При първото ПТП, което се случи след засичане, КАТ ще нареди да се премахне.
« Last Edit: 11.11.2025, 15:46:40 by blagun »

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #196 on: 12.11.2025, 09:04:21 »
Не виждам нищо лошо в това да искам по-добро обслужване от градския транспорт. Все пак на мен ми се налага да чакам на Плиска в събота/неделя в 6 саато събалем по 15 минути за да се прекача за две спирки бързайки за работа! Нормално през деня отнема от 5 до 10 минути въпреки твърденията, че тази спирка е "страхотно" обслужена. Плюс това напоследък задръстванията на Винарово не са това, което бяха и често се навлиза дори без да се спира. Това около 18 и малко с тролейбус... Съгласен съм с вас, че отгоре във всички случаи ще е по-бързо, но нали идеята е да се обслужват пътници, а не да се върти пробег. Щом може 84 да спира на Изток защо да не може и 73 ? До момента не съм забелязал конфликтни ситуации.

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #197 on: 12.11.2025, 21:09:55 »
73 не е експрес. Ако няма да спира на 4-ти км, поне да спира на Изток.
Обесете се в неделя, тва е най-добре!

Fac ut vivas!

Offline Kukicha

• Наистина съм луд
  • 3306/1119 ✝(2003-2022)✝
    • View Profile
    • Email
« Reply #198 on: 13.11.2025, 17:15:44 »
Като чета някои предложения тук за тая линия прсото ми става лошо...Целта на 73 между Парадайс и Цариградско шосе беше точно да е експрес, но с какви ли не тъпотии не го прецакаха (удължавания до Младост 1, че и 2, обиколки по тесните улици зад Окръжна болница, разкиране на безсмислени спирки) а тук предлагаме да допрецакаме още повече със спиране на Изток и Авиацията. Само на обяд към 13-14ч. на кръговото на 4ти КМ се виси в тапата поне 5-7-10 минути, а точно в този диапазон 73 трупа най-много закъснения, всекидневно ми се налага да го ползвам и виждам калво е положението. В този ред на мисли много искам да поздравя идиота, който реши че 73, и не само, трябва да спира на Ловен парк без абсолютно никакви доводи и мисъл, просто имаме три-четири спирки на 200-300 метра!! :fan: Любимо ми е рейса да е пълен, да се засили по Яворов и изведнъж да набие спирачки, за да спрем за нищо (ако няма типичните 2-3ма човека на тази "спирка"), докато задният 73 ни е настигнал, че и ни изпревари. :fan: Ако изобщо имаше смисъл за спиране там, то би било в обратната посока, тогава спирката на НПМГ става ненужна. Но разбира се за това некадърниците в общината няма как да се сетят, а така или иначе целенасочено се правят такива промени, само за да е още по неудобно на пътниците.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #199 on: 13.11.2025, 18:30:46 »
Експресните линии се създават като бърза алтернатива на нормална такава. Не може да имаш линия, която в над 90% от маршрута спира на всяка керемидка и да твърдиш, че е бърза. Градския транспорт е създаден да е удобен на хората и да ги сваля от автомобилите. Винарово колело е ключова спирка по маршрута и освен работещите и живеещите в района обслужва и събитията в зала Арена. За да се запази псевдо бързия характер на линията се предлага алтернатива да и бъде спирка ж.к. Изток.