Author Topic: Метро в Западна Европа  (Read 147923 times)

Offline vass

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Re: Метро в Западна Европа
« Reply #280 on: 21.01.2012, 20:54:02 »
Аз не искам да имаме, практиката да се покриват естакадите и станциите по тяхното протежение ми допада много. Тези "гарички" едва ли са особено романтични през нощта, особено като се намират по някакви крайни квартали, ще бъдат оп.кани тези колони, ще се вандализират много лесно, като цяло плюсове не виждам никакви. Имаме пример с гарата... :crazy:

Offline GoTiNiQ

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #281 on: 21.01.2012, 21:01:28 »
Е естествено в БГ няма как да стане, тук си е цигания навсякъде а и хората не пазят. Затова и се ориентирам към бягане от тук...

Offline iashu

• Маниак
    • View Profile
« Reply #282 on: 21.01.2012, 21:11:00 »
eex, това вечно БГ срещу западна европа...
еех, с това бягане в чужбина

ами какво правим, като има ситуации в които нашенския пример е по- добрия?
Покритата метростанция Мусагеница (и всички строящи се в момента) имат огромни предимства при лошо време:
-уют за чакащите, предпазени от всякакви неща- сняг, дъжд, вятър, жега
-сигурност за влаковете
-по- лесна възможност за поставяне на компютри и други електроудобства на самата станция

А специално до естетическите предимства... Ами да ви кажа- мен Мусагеница ми се вижда по- красива от всичките Лондонски станции... Казвам това, като човек чакал метро в Лондонски дъжд  :crazy:

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #283 on: 21.01.2012, 21:18:12 »
Покриването на наземните участъци (и съответно станциите) у нас няма нищо общо с "циганията":
Така се постига относително равномерен температурен баланс; за машинистите е много по-добре, отколкото от тъмния тунел да излязат направо на открита слънчева светлина; избягване блокиране на линията, поради натрупан сняг; избягване поддържането на техника за почистване на снега и натрупана мокра шума по линията и т.н.
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline GoTiNiQ

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #284 on: 21.01.2012, 21:23:54 »
Мусагеница ми е най-омразната, противна е, все едно си в някой хамбар. Някои от тези, които отвориха при Софиянски са най-хубавите ни - Вардар, Константин Величков, Опълченска и Сердика.

Така се постига относително равномерен температурен баланс; за машинистите е много по-добре, отколкото от тъмния тунел да излязат направо на открита слънчева светлина; избягване блокиране на линията, поради натрупан сняг; избягване поддържането на техника за почистване на снега и натрупана мокра шума по линията и т.н.
Интересно как в Лондон нямат такива проблеми.
« Last Edit: 21.01.2012, 21:31:54 by GoTiNiQ »

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #285 on: 21.01.2012, 22:17:09 »
...
Интересно как в Лондон нямат такива проблеми.
Навсякъде, където има открити участъци има подобни проблеми.  :)
В Лондон също имат подобни проблеми.
Ето едно съобщение от 2009 г.:

Миналата зима, например в САЩ също беше блокиран изцяло един открит участък, поради обилен снеговалеж, да не говорим какви техники измислят, за да разчистват от падналата шума, която като се намокри и слегне,води не само до увеличаване спирачния път, но и до аварии и катастрофи.
« Last Edit: 21.01.2012, 22:39:54 by Tergo »
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !

Offline GoTiNiQ

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #286 on: 21.01.2012, 22:46:38 »
Да, през зимата е така, но през топлите месеци е просто романтика. Помня как метрото на Лондон (не помня коя линия) минаваше край едни зелени поляни с дръвчета и къщички в далечината. Тук така гледка нямаме. Градския транспорт не се изчерпва само с извозването, понякога той може да бъде перспектива за хубави преживявания - хубави изгледи и гледки. Но не и у нас.

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #287 on: 21.01.2012, 22:57:11 »
Градския транспорт не се изчерпва само с извозването, понякога той може да бъде перспектива за хубави преживявания - хубави изгледи и гледки. Но не и у нас.
От гледна точка на пътника, може би.
От гледна точка на дефиницията - няма такива глезотии: на първо място е безопастността и превозната способност.
На мен също не ми харесва на някои места как изглежда този тубус. Това не означава да отричам неговата целесъобразност.

Offline vass

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #288 on: 22.01.2012, 00:24:01 »
Да, през зимата е така, но през топлите месеци е просто романтика. Помня как метрото на Лондон (не помня коя линия) минаваше край едни зелени поляни с дръвчета и къщички в далечината. Тук така гледка нямаме. Градския транспорт не се изчерпва само с извозването, понякога той може да бъде перспектива за хубави преживявания - хубави изгледи и гледки. Но не и у нас.
Не е истина това. Трамваите в гората в Лозенец как ти се струват? Това, че от метрото ни не се виждат подобни гледки е толкова несъществено нещо, което не оправдава непокриването на станцията, поради гореизоброените причини. Истината е, че не намирам никаква романтика в някакъв перон, даже носталгия мога да намеря, но както се казва, въпрос на вкус.
Относно бягането навън- всеки има право да си избере къде да отиде, но съветвам преди да се вземе подобно решение, да не се живее с илюзиите как там няма никакви проблеми и на границата те посрещат с лимузините, също така да не се влияе от овчето мнение, а най-добре сам да премери реално фактите - какво печелиш и какво губиш, на база и лични преживявания.  :)

Offline GoTiNiQ

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #289 on: 22.01.2012, 01:17:51 »
Ами не ми харесва в гората, защото там обикновено трамвая е пълен фраш и е много по-тесен от едно метро, нали така? Освен това си падам повече по поляни, равнинни терени и широколисти дървета, а не по хълмове и гори.

По темата - мисля, че Лондонското метро е по-добро от Парижкото, но в Париж ми харесва това, че наблягат на разположение на седалките като в автобусите, трамваите и тролеите (с гръб и по посока на движението) и не толкова на седалките разположени с гръб към прозорците и с лице към пътеката, както са нашите и лондонските (освен по-старичките по централната и District линии, които скоро ги пенсионират). Просто ако има наземни участъци предпочитам да гледам пейзажа, от колкото хората отсреща. ;)

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #290 on: 22.01.2012, 01:35:35 »
Ами не ми харесва в гората, защото там обикновено трамвая е пълен фраш и е много по-тесен от едно метро, нали така? Освен това си падам повече по поляни, равнинни терени и широколисти дървета, а не по хълмове и гори.

По темата - мисля, че Лондонското метро е по-добро от Парижкото, но в Париж ми харесва това, че наблягат на разположение на седалките като в автобусите, трамваите и тролеите (с гръб и по посока на движението) и не толкова на седалките разположени с гръб към прозорците и с лице към пътеката, както са нашите и лондонските (освен по-старичките по централната и District линии, които скоро ги пенсионират). Просто ако има наземни участъци предпочитам да гледам пейзажа, от колкото хората отсреща. ;)

S8-stock влаковете имат и от двата вида седалки.

Offline GoTiNiQ

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #291 on: 22.01.2012, 01:39:04 »
Мерси, това е хубава новина. :fan:
Пише, че са в употреба от 2010-та, а аз бях в Лондон през 2005-та, затова не съм ги виждал на линия. 8)

Offline vass

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #292 on: 22.01.2012, 01:40:05 »

То навсякъде може да стане фраш, виж това са някакви такива детайли, на които никой не обръща голямо внимание, все пак не живеем на село, а в град, като толкова искаш поляни- ей го къде е, на 5 километра от града. За мен гората е перфектна, не ме дразни, а ме радва. Пък и в метрото се прекарва много малко време, така че проблеми няма кой знае какви, едва ли някой се замисля изобщо. Малко са хората, които дори станциите ги интересуват, оглеждат, обсъждат. Трябва да сме по-малко критични към нашето метро, защото за нивата на мръсотия, сивота, теснотия на повечето стари метра си е перфектно.  А тубуса си е приемлив, няма какво да се види там, пък и покритата станция гарантира някаква сигурност. :)

Offline gogo

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #293 on: 22.01.2012, 11:06:28 »
Лондонското метро има доста открити участъци, но на повечето такива места върви в траншеи и не може да се види кой знае какво.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #294 on: 23.01.2012, 17:06:56 »
Това трасето по откритите участъци да е леко вкопано е по-добра идея защото по-безпроблемно могат да се изградят мостове и надлези. Нашите открити участъци разсичат терена и пресичане се изгража на твърде малко места. Ето как изглежда линия 3 на Берлинското метро в открития си участък. На всеки 200-300 метра го пресича прелез, а района е изключително зелен и приятен през лятото. На фона на това нашите открити участъци са пустини от бетон и желязо.

« Last Edit: 23.01.2012, 17:09:52 by sofianec »

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #295 on: 23.01.2012, 17:30:36 »
а как ще става отводняване от такова място? Германците сигурно са го измислили, но ние ще се озорим
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #296 on: 23.01.2012, 17:51:34 »
Не е сложно да се направи, лошото е че ще иска доста чистене и поддръжка, а като гледам надлез "Надежда"...
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #297 on: 23.01.2012, 17:54:21 »
нямам никаква представа как е решено, но трасето е доста хълмисто - нагоре, надолу. това е част от теснопрофилната мрежа и е от началото на миналия век. В Берлин е доста по-дъждовно от София, това е сигурно.

Основното предимство виждам в това как е вписано трасето в околната улична мрежа - прелезите са на ниво с околните улици, и има известно намаляване на шума. Е, поддържа се естествено, то немците си пазят направеното.
« Last Edit: 23.01.2012, 17:58:41 by sofianec »

Offline Blago84

• Маниак
    • View Profile
« Reply #298 on: 04.02.2012, 11:29:36 »
В Стокхолм също има доста надземни участъци. Не зазбелявам да имат сериозни проблеми и то при положение, че в момента е - 18 и има сняг в изобилие. От откритите станции някои имат пълни или частични козирки, други - не. Редовно ми се налага да чакам превоз на Алвик например, и честно каззано, това че е открита не ми причинява особен дискомфорт.
UPP@UIC

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #299 on: 26.02.2012, 12:03:30 »
Вчера в метрото в Атина е обезвредено мощно запалително устройство.

Гръцката полиция е обезвредила мощно запалително устройство с часовников механизъм, поставено в един от вагоните.
Влакът  е стоял на станция Егалео, а пътниците вече са били излезли от него.
По изявления на правоохранителните органи то е предствлявало 4 литрова кутия със запалителна течност, поставена под седалките на вагона.
Устройството е открито от машиниста, който е сигнализирал органите.
Обикновено за подобни терористични актове обвиняват анархистите, които използват подобни запалителни средства.
До сега обаче, те са нападали банки, магазини или държавни учреждения, но на транспортната мрежа не са посягали.
Източник
За щастие всичко се е разминало без жервти.
Явно задълбочващата се криза в Гърция все повече радикализира левичарските групи в обществото им.
Тези дни висш дипломат от Германия директно заяви, че е уместно Гърция да напусне еврозоната и да девалвира валутата си.