Author Topic: Škoda 21/22/23 MT (Škoda Sofia)  (Read 8069 times)

Offline Batman

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Re: Škoda 21 MT (Škoda Sofia)
« Reply #40 on: 28.05.2026, 17:55:39 »
Един въпрос за името на модела: не е ли Varsovia? Откъде се взе това Skoda Sofia?

Varsovia е Варшава. В сайта на Шкода влаковете си ги наричат според града, за който са направени.

Offline Tisho

• Маниак
  • В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
    • View Profile
« Reply #41 on: 28.05.2026, 23:03:56 »
Днес и аз успях да пътувам за първи път с А64!

Много ми хареса!
Тих е, плавно върви. Единствено водачът малко по-рязко спираше. Вероятно, защото е свикнал с руските.
Вратите се отварят много тихо, винаги съм харесвал фотоклетки и електрически механизми. Макар и да беше ранен час пик, отвътре си миришеше на ново.
Много леко се пътува и се усеща.
Седалките са леко дървени, но пък салонът е просторен и доста по-добра вместимост може да има.
Тази работа с таблата, които светят отвътре също много ми харесва - това е класика за Европа и европейските превозни средства. Където и да отидеш, пише коя е следващата спирка/станция и колко ти остават и можеш да се ориентираш още преди звуковото известие.

Единствено е лошо, че системата за оповестяване е същата като при Русичите, щеше да е много по-добре, ако бяха взели от Сименсите и съответно с по-добър английски.
Хубаво е, че съобщенията не са слети и има интервал, за разлика от Русичите и номерните.

А на външен вид също са супер.
Нямам търпение да пътувам и с останалите и дано освен вече поръчаните и пристигналите да има още от тези.

И дано се окажат здрави.  :fan: :fan: :fan: :fan: :fan:
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

МАН а е най доброто нещо което се е случило за софийския ГТ след метрото в последните 20 години.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #42 on: 29.05.2026, 08:40:00 »
Един въпрос за името на модела: не е ли Varsovia? Откъде се взе това Skoda Sofia?

Varsovia е Варшава. В сайта на Шкода влаковете си ги наричат според града, за който са направени.

А има ли някакви технически разлики между варшавските и нашите освен климатика?

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #43 on: 29.05.2026, 08:59:35 »

А има ли някакви технически разлики между варшавските и нашите освен климатика?
Дължина на влаковете, предлаган комфорт, но останалото трябва да е същото, евентуално ако системите за безопасност са различни това да води до различия, но ме съмнява.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #44 on: 29.05.2026, 10:53:25 »
Дължина на влаковете, предлаган комфорт, но останалото трябва да е същото, евентуално ако системите за безопасност са различни това да води до различия, но ме съмнява.

Значи Varsovia и Sofia са сигурно само маркетинг в името.

Точните имена на модела са явно

-Škoda 21Mt: моторизиран вагон с кабина за управление
-Škoda 22Mt: моторизиран междинен вагон
-Škoda 23Mt: немоторизиран междинен вагон.

Нашите състави в каква комбинация са?

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #45 on: 29.05.2026, 11:24:33 »
Два челни и два моторни междинни.  :)

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #46 on: 29.05.2026, 14:40:24 »
Тъй като не съм се возил на тях още, вагоните разделени ли са като руските или цялата композиция е една цяла като Сименсите по 3-та линия?

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #47 on: 29.05.2026, 14:56:02 »
Тъй като не съм се возил на тях още, вагоните разделени ли са като руските или цялата композиция е една цяла като Сименсите по 3-та линия?

Цялата композиция е една, по подобие на Сименсите.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #48 on: 29.05.2026, 15:45:15 »
Но съчлененията между вагоните са изпълнени доста семпло и евтино - хармониката отстрани ще бъде първата мишена на вандалските набези на разни дечица...  Не искам да съм лош пророк, но по мое мнение една от ахилесовите пети на тези влакове ще бъдат възлите на съчлененията...
Не виждам какво те притеснява- на Сименсите съчлененията не са ли същите, пък досега не се е чуло да има вандалски набези и проблеми?
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #49 on: 29.05.2026, 15:47:05 »

Ето един по-подробен репортаж с оригиналното аудио на влаковете и минаване през целия салон:

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #50 on: 29.05.2026, 20:59:36 »
Но съчлененията между вагоните са изпълнени доста семпло и евтино - хармониката отстрани ще бъде първата мишена на вандалските набези на разни дечица...  Не искам да съм лош пророк, но по мое мнение една от ахилесовите пети на тези влакове ще бъдат възлите на съчлененията...
Не виждам какво те притеснява- на Сименсите съчлененията не са ли същите, пък досега не се е чуло да има вандалски набези и проблеми?
  При Сименс материалите и изработката са една класа по-качествени. Всичко създава впечатление за определена солидност, която при Шкода изглежда минимална. Притеснява ме, че заставайки върху съчленението на Шкода,  при преодоляване на наклони, завои или спускания, отделните части на пода се движат с видими колебания и вибрации, а хармониката отстрани е като трепетлика - реагира и на най-малките неравности или недостатъци по релсовият път. Тези съчленения ми се струват прекалено гъвкави, затова имам подозрения за дълготрайността и надеждността им. На същите участъци съчлененията на руските влакове са непоклатими, като се наблюдават минимални отклонения между сегментите на пода. За мен най-големият плюс на Шкода е значително по-ниското ниво на шум, което променя цялостното усещане за комфорт при пътуване. Возията също е много добра. Днес пътувах с А 65, че дори и успях да седна...
« Last Edit: 29.05.2026, 21:07:45 by София 100 »
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #51 on: 29.05.2026, 21:39:30 »
Преди всичко, Русич са с якобс талиги и съседните вагони не са просто скачени, а имат обща талига и общо окачване, докато при Шкода всеки вагон си има собствени талиги и собствено окачване. Сименс пък се движат, ускоряват и спират много по-бавно, съответно влизането и излизането в преходна крива и преход на надвишението са по-бавни и плавни.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #52 on: 29.05.2026, 22:05:44 »
И това при шкодите не са съчленения, ами обикновени преходи между 2 отделни вагона. Все едно прехода между 2 класически ж.п. вагона, само че там е с гумени тръби а тука а гумени хармоники. И при класическите вагони се разместват така , все пак релсите имат неравности и завиват. В Чехия вагоните на влаковете рейлджет също се закачат с такива преходи.

Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #53 on: 30.05.2026, 11:23:20 »
И това при шкодите не са съчленения, ами обикновени преходи между 2 отделни вагона. Все едно прехода между 2 класически ж.п. вагона, само че там е с гумени тръби а тука а гумени хармоники. И при класическите вагони се разместват така , все пак релсите имат неравности и завиват. В Чехия вагоните на влаковете рейлджет също се закачат с такива преходи.

Шкода работят с преходи между вагоните от Hübner, които са водещи в тази област. Поне на ForCity хармониките са на Hübner, сигурно и тези на метровагоните са техни. Също и при RailJet:

https://www.hubner-group.com/news/pressemeldung/oebb-railjet-faehrt-kuenftig-mit-uebergaengen-von-huebner-680-systeme-werden-auf-den-neuesten-stand-gebracht/
https://www.hubner-group.com/fileadmin/user_upload/hubner-group.com/downloads/broschueren/HUBNER_Rail_Brochure_DE_Web_2019-09.pdf

Един друг въпрос: https://www.skodagroup.com/de/reference/52692

Тук пише 750 V. Мислех че в нашето метро сме на 825 V ? Грешка на сайта на Шкода ли е това?

Offline 81714lover

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #54 on: 30.05.2026, 20:16:15 »
Опитвам се да хвана влаковете на Шкода, като се возя по линии на метрото, но не успях да хвана нито една мотриса в морето от 81-740-те, което води до прескачане между много модели на Русич.

Offline NickZach

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #55 on: 02.06.2026, 18:14:19 »
Състави А61 и А66 излизали ли са по линия с пътници?

- студент - УАСГ, Транспортно строителство I курс
- интереси: релсов транспорт, ренесансова и бруталистична архитектура, фотография, туризъм и планинарство, рок музика
- контакти: Discord - nikizahariev2036; Instagram - nik.zahariev, trams.sofia

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Škoda 21/22 MT (Škoda Sofia)
« Reply #56 on: 03.06.2026, 19:50:48 »
И тук Шкода пише че нашите влакове са за 750V:

https://admin.skodagroup.com/wp-content/uploads/2023/03/KATALOG-CITY_Skoda_EN.pdf

Значи ли това че се експлоатират в момента с по-високо от зададеното от производителя напрежение?

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #57 on: 03.06.2026, 20:15:50 »
Има допустим обхват на напрежението. Ако е в границите, всичко е наред.
Нямам идея какво е реално напрежението в момента, но преди много години съм влизал в ТПС Сердика и беше 900V. Нормата, която намирам е до 900V за неограничено време и до 1000V за период от 5 мин.

Offline david

• Маниак
  • Ganz Villamossági Művek
    • View Profile
« Reply #58 on: 04.06.2026, 00:37:12 »
Интересното за тези влакове е, че изключително много хора, които нямат общо с транспорта, тоест няма как да са пристрастни, не намират никаква разлика в дизайна спрямо този на 81-717 и даже си мислят, че това са старите влакове, които са минали модернизация или че сме купили някакви други на старо и сме ги боядисали. Наистина дизайнерите е трябвало да вложат малко повече въображение и да създадат нещо модерно, а не да се вдъхновят от дизайн направен през първите 1970.
Отделно, не мога да разбера решението да няма якобс талиги, като средните вагони не са задвижващи. По - високи производствени разходи сумарно за влака, по - високи разходи за енергия, по - високи разходи за поддръжка, за нещо, което може да го няма. Отделно защо се поръчват влакове със само 2 задвижващи вагона? При случай на отпадането на единия, това означава невъзможност за изкачване на баира към Жолио Кюри и бутане графика на движение на повече от половината ни метро.
Като цяло пак ни избачкаха с евтиното като на М3, ама въпросът е да видим с времето, кое е по - малко зле.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #59 on: 04.06.2026, 01:19:53 »
Отделно защо се поръчват влакове със само 2 задвижващи вагона?

Един момент, няколко мнения по-нагоре изяснихме че и четирите вагона са задвижващи. Откъде ти е информацията?