Ако аз бях шеф на СЕ, тези 3 Икаруса щяха да излизат само в краен случай зимно време като студен резерв и само ако има недостиг на Шкоди. Независимо дали това решение би се харесало на водачите или не.
СЕ предлага услуга, а превозните средства са инструмент за постигане на тази услуга. Всеки с поне малко повече от 2 лепти в главата би трябвало да мисли в тази посока.
Хайде да бъдем честни и да добавим още 2 основни причини, поради които Икарусите се движат днес, през 2026 година.
Първата е, че ако ги спрат от движение за постоянно могат да бъдат разграбени. Знаем за безстопанствеността по депата и от това най-много ги е страх поддръжниците на тезата, че има "нужда" да ги движат.
Втората, която ясно се откроява и в този форум е, че Икарусите имат много почитатели и това "оправдава" оставането им в движение.
Дори съм чувал, че един от водачите на Икарус си е купил един, който ще стане частен експонат.
Подобно на табелкаджиите с глупавите двуетажни, очевидно се разводнява някакъв ресурс в създаването на ретро/атракционни линии, който се стреми да "зариби" публиката да пътува повече с тези превозни средства.
Тъй като целта на тези линии е различна, то нека частното дружество "Иво и компания" да си ги откупи и да си ги експлоатира по договор със СЕ.
Междувременно, нека бъдат изведени от редовно движение и по всички тролейбусни линии се движат само нископодови превозни средства. Не става дума за това дядовците да чакат 40 минути, а за качеството на услугата, която се предлага.
В развитите държави качеството на услугата е по-важно от фенщината на постсъветските хора, които и до днес търсят медийно и всякакво внимание и разбиранията им приключват до "едно време беше по-добре, сега е по-лошо и ние няма да пуснем това едно време". Същите, които защитават и идеологическите паметници и цялото им мислене приключва с "не ми харесва сегашното време, искам си миналото, няма да ми го вземете".
Ами хващайте си сърповете и чуковете и си направете музеи, в които да си битувате, но 1 милион софиянци не са длъжни да се съобразяват с вашите прищявки.
Градският транспорт е инструмент, навсякъде се търсят подобрения и автоматизации. Сал ние правим обратното, за да угаждаме на нечии егоистични детски капризи.
Това е да върнете в експлоатация и да оставите по 2-3 България-1300 и София-100 само, защото не можете да приемете, че им е изпята песента. На практика е същото.
Само се чудя как не сте пропищяли Малашевци да си върнат по един Икарус 280 или Чавдар 141 на 94 и 280 в редовна експлоатация... пък кой ти гледа детски колички и възрастни хора и колко лоши били пътниците.... на фона на столици с многократно по-вандализирани и зле поддържани превозни средства...

Смешно е оправданието за тия 3 икаруса. Дето се вика ако толкова се закъса ще излезе някой електробус или от другото депо ще пратят кола варианти има много, със сигурност не са опрели до тия три икаруса. То и на децата е ясно, че заради водачите им излизат на линия, ако не са те да настояват да ги карат, отдавна да са в Левски паркирани до другите. И на мен ми липсват и ми е носталгично и мъчно, че ги няма, но това е положението. Всяко нещо с времето си, те в сегашният си вид са отвратителни, с този сиво-синкав под и тия светло сиви седалки и мазано навсякъде със сиво по вътрешните плоскости, то са си загубили и чар и всичко. Идеята за ретро линия събота и неделя е къде къде по-смислена и ще радват малки и големи. Но движението им на редовна линия в момента е неоправдано и ненужно за пътниците.
Напълно съм съгласен с това мнение.
Тоест на практика разбираме, че тези три тролея се движат само защото титулярите им искат да си ги карат, а не защото има някаква реална нужда от тях. Това исках да разбера.
И с това.