Author Topic: Ikarus 280T  (Read 1337411 times)

Offline georgi_L

• Запален по ГТ
  • Изработвам модели на ГТ.
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Re: Ikarus 280T
« Reply #5880 on: 24.04.2026, 13:03:36 »
Смешно е оправданието за тия 3 икаруса. Дето се вика ако толкова се закъса ще излезе някой електробус или от другото депо ще пратят кола варианти има много, със сигурност не са опрели до тия три икаруса. То и на децата е ясно, че заради водачите им излизат на линия, ако не са те да настояват да ги карат, отдавна да са в Левски паркирани до другите. И на мен ми липсват и ми е носталгично и мъчно, че ги няма, но това е положението. Всяко нещо с времето си, те в сегашният си вид са отвратителни, с този сиво-синкав под и тия светло сиви седалки и мазано навсякъде със сиво по вътрешните плоскости, то са си загубили и чар и всичко. Идеята за ретро линия събота и неделя е къде къде по-смислена и ще радват малки и големи. Но движението им на редовна линия в момента е неоправдано и ненужно за пътниците.

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #5881 on: 24.04.2026, 13:12:51 »
Май сте забравили, че 2020г. ТБ11 беше почти изцяло електробусна. А преди година, когато имаше недостиг в Надежда едната кола на 7 беше искърска. Очевидно е, че не е поради недостиг. Но идеята за съботно-неделна линия само с икаруси звучи готино.

Offline Tisho

• Маниак
  • В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
    • View Profile
« Reply #5882 on: 02.05.2026, 13:07:48 »
Ако аз бях шеф на СЕ, тези 3 Икаруса щяха да излизат само в краен случай зимно време като студен резерв и само ако има недостиг на Шкоди. Независимо дали това решение би се харесало на водачите или не.
СЕ предлага услуга, а превозните средства са инструмент за постигане на тази услуга. Всеки с поне малко повече от 2 лепти в главата би трябвало да мисли в тази посока.

Хайде да бъдем честни и да добавим още 2 основни причини, поради които Икарусите се движат днес, през 2026 година.

Първата е, че ако ги спрат от движение за постоянно могат да бъдат разграбени. Знаем за безстопанствеността по депата и от това най-много ги е страх поддръжниците на тезата, че има "нужда" да ги движат.

Втората, която ясно се откроява и в този форум е, че Икарусите имат много почитатели и това "оправдава" оставането им в движение.
Дори съм чувал, че един от водачите на Икарус си е купил един, който ще стане частен експонат.

Подобно на табелкаджиите с глупавите двуетажни, очевидно се разводнява някакъв ресурс в създаването на ретро/атракционни линии, който се стреми да "зариби" публиката да пътува повече с тези превозни средства.
Тъй като целта на тези линии е различна, то нека частното дружество "Иво и компания" да си ги откупи и да си ги експлоатира по договор със СЕ.

Междувременно, нека бъдат изведени от редовно движение и по всички тролейбусни линии се движат само нископодови превозни средства. Не става дума за това дядовците да чакат 40 минути, а за качеството на услугата, която се предлага.

В развитите държави качеството на услугата е по-важно от фенщината на постсъветските хора, които и до днес търсят медийно и всякакво внимание и разбиранията им приключват до "едно време беше по-добре, сега е по-лошо и ние няма да пуснем това едно време". Същите, които защитават и идеологическите паметници и цялото им мислене приключва с "не ми харесва сегашното време, искам си миналото, няма да ми го вземете".

Ами хващайте си сърповете и чуковете и си направете музеи, в които да си битувате, но 1 милион софиянци не са длъжни да се съобразяват с вашите прищявки.

Градският транспорт е инструмент, навсякъде се търсят подобрения и автоматизации. Сал ние правим обратното, за да угаждаме на нечии егоистични детски капризи.
Това е да върнете в експлоатация и да оставите по 2-3 България-1300 и София-100 само, защото не можете да приемете, че им е изпята песента. На практика е същото.
Само се чудя как не сте пропищяли Малашевци да си върнат по един Икарус 280 или Чавдар 141 на 94 и 280 в редовна експлоатация... пък кой ти гледа детски колички и възрастни хора и колко лоши били пътниците.... на фона на столици с многократно по-вандализирани и зле поддържани превозни средства...  :help: :help: :help:

Смешно е оправданието за тия 3 икаруса. Дето се вика ако толкова се закъса ще излезе някой електробус или от другото депо ще пратят кола варианти има много, със сигурност не са опрели до тия три икаруса. То и на децата е ясно, че заради водачите им излизат на линия, ако не са те да настояват да ги карат, отдавна да са в Левски паркирани до другите. И на мен ми липсват и ми е носталгично и мъчно, че ги няма, но това е положението. Всяко нещо с времето си, те в сегашният си вид са отвратителни, с този сиво-синкав под и тия светло сиви седалки и мазано навсякъде със сиво по вътрешните плоскости, то са си загубили и чар и всичко. Идеята за ретро линия събота и неделя е къде къде по-смислена и ще радват малки и големи. Но движението им на редовна линия в момента е неоправдано и ненужно за пътниците.

Напълно съм съгласен с това мнение.

Тоест на практика разбираме, че тези три тролея се движат само защото титулярите им искат да си ги карат, а не защото има някаква реална нужда от тях. Това исках да разбера.

И с това.
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

МАН а е най доброто нещо което се е случило за софийския ГТ след метрото в последните 20 години.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5883 on: 02.05.2026, 21:43:10 »
Мисля ,че е крайно време да се заключи тази тема......че двата икаруса на линия са трън в очите на няколко човека. Аман от мрънкачи
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #5884 on: 02.05.2026, 22:31:36 »
Мисля ,че е крайно време да се заключи тази тема......че двата икаруса на линия са трън в очите на няколко човека. Аман от мрънкачи
Дискусия има и се вадят/обогатяват аргументи. Виж, мнения като твоето - без аргументация и извън темата на дискусията оттук нататък ще бъдат изтривани! За технически въпроси има бутон “Информирай модератор”!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5885 on: 04.05.2026, 18:11:53 »
Супер си е няколко стари ПС да излизат на линия. И в Прага правят така, в Будапеща, Берлин за тези се сещам за сега. Със сигурност и на други места. Хората даже им се радват. Преди няколко дни видях един на Лъвов мост, имаше група чужденци с водач и всички се обърнаха и му се зарадваха, някои даже снимаха.

Хубаво е обаче да се обявява някъде къде и кога и на коя линия се движат, че който има интерес да се повози. Със сигурност много хора ще ги оценят, както и труда на титулярите им. Браво че си работят с тях и ги поддържат. Да си знаят че определено радват доста хора и деца с тях независимо какво се пише тук.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #5886 on: 05.05.2026, 12:18:34 »
Често споменавате Прага, но там не е просто атракция, а около 60% от трамваите са стари. Разбира се, състоянието им няма нищо общо с това на нашите доста по-нови трамваи.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #5887 on: 07.05.2026, 21:31:02 »
Примерите от Прага са нелепи, тъй като там нямат 100% нови трамваи и да пускат 2-3 стари Татри в час пик по редовните линии, да се радвали феновете. За стари трамваи извън редовна експлоатация си има специална ретро линия-23, през 30 минути. Никой не е тръгнал да ги пуска по редовната линия 22, защото видиш ли е през 4-8 минути и “на никой не пречели”.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #5888 on: 07.05.2026, 21:46:15 »
Да, но старите са си досущ като "редовните" и обикновения пътник едва ли може да усети някаква значителна разлика.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #5889 on: 07.05.2026, 21:53:30 »
Понеже колегата Тишо пък е отишъл в другата крайност, ето и в Будапеща как се прави:
https://bkk.hu/en/travel-information/special-and-heritage-transport-services/heritage-transport-services/heritage-transport-services-in-budapest/
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5890 on: 08.05.2026, 20:38:26 »
В Прага старите трамваи са модернизирани с различни варианти на тиристорно или транзисторно управление освен няколко ретро вагони с контакторно.  :rolleyes:

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #5891 on: 10.05.2026, 22:12:50 »
Примерите от Прага са нелепи, тъй като там нямат 100% нови трамваи и да пускат 2-3 стари Татри в час пик по редовните линии, да се радвали феновете. За стари трамваи извън редовна експлоатация си има специална ретро линия-23, през 30 минути. Никой не е тръгнал да ги пуска по редовната линия 22, защото видиш ли е през 4-8 минути и “на никой не пречели”.
Не ти е вярна информацията. За стари трамваи има линия 42, на която билетът е по-скъп. 22 и 23 са с каквото има, преобладават Т3. Единствената разлика е, че 22 е със състави Т3 или дълги Шкоди, а 23 с единични Т3 или Т6А5.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #5892 on: 10.05.2026, 22:19:22 »
22 е редовна линия, но 23 е музейна, работеща като редовна. Движат се само музейни возила - Т2, оригинални Т3, КТ2 и също вече музейните за Прага Т6А5.
41 и 42 са атракционни - там се движат 100-годишни дървени антики и чат-пат Т1 и Т2 и са на различна цена.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #5893 on: 11.05.2026, 12:06:56 »
22 и 23 са с каквото има, преобладават Т3.
Това не е вярно, колегата преди мен е описал разликата. В допълнение, въпросната линия 23 сама по себе си е напълно излишна- почти изцяло дублира 22, което е през 4-5 минути. Но никой не е тръгнал да пуска старите Т3 с легените или Т2 по 22, защото "ами какво толкова, следващият е след 5 минути".
« Last Edit: 11.05.2026, 12:10:33 by Chezare »

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #5894 on: 11.05.2026, 12:23:44 »
На 22 се движат модернизирани T3, част от тях нископодови, в състав. По 23 съм се возил на T2, оригинална Т3 с ускорител и Т3 "тиристорка".

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5895 on: 11.05.2026, 12:29:05 »
23 не е ретро, а т.нар. носталгична линия. И е факт, че в час пик се тъпче до козирката от редовни пътници, а не от носталгици. :rolleyes:

Offline RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #5896 on: 11.05.2026, 12:55:46 »
На 22 се движат модернизирани T3, част от тях нископодови, в състав. По 23 съм се возил на T2, оригинална Т3 с ускорител и Т3 "тиристорка".

Нископодовите не са модернизирани, а са произведени чисто нови. С това офтопика в тази тема приключва.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5897 on: 11.05.2026, 13:13:58 »
Честно казано хората искат да чакам малко и да пътуват максимално бързо без висене в трафика, това е много по важно от това дали се движи чисто ново или музейно ПС. Ако се падне старо музейно е приятно допълнение и повече радва хората.

Във Виена също пускат стари 50 годишни трамваи наравно с новите. С дървени седалки и висок под и там хората им се радват. Даже на таблата на спирките са отбелязани, както и на сайта им. То и в Прага на таблата излиза символ ако се загледа човек дали е нов или стар с една детска количка по спомен. Навсякъде обаче старите ПС ги карат хора със страст към хобито и обикновено винаги обслужването е по добро.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #5898 on: 11.05.2026, 16:07:17 »
RADOCVET да ми прости, искам да актуализирам информацията за прословутата линия 23 в Прага, защото бях там миналия месец и нещата вече не са точно така, както се представят тук.
По 23 не се движат Т2, те са преместени на 42. Преобладават Т3, които не се отличават от останалите Т3 в града, освен по това, че сред тях няма нископодови. Възможно е да има стари версии, но аз за 3 дни не разпознах такива.

Offline GANZ

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #5899 on: 17.05.2026, 18:16:33 »
2603 на 2-ка, пресича бул. Янко Сакъзов, сниман на 19 август 1996г. Вероятно като оперативен резерв,  понеже, по това време, линията се обслужва от гараж "Левски"
« Last Edit: 17.05.2026, 18:18:33 by GANZ »