Author Topic: Системи за визуална и акустична информация на пътниците  (Read 154563 times)

Offline Batman

• Приятел на ГТ
    • View Profile
ИБИС техници - София
Защо след като има изпратен актуален файл от мен, дирекция "Транспорт" не е разпоредила на автотранспорта да използва този файл?
Wow :blink:

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
В крайна сметка каква е драмата с тези бази данни? Хосе Игнасио и Марио ежедневно се тръшкат по фейсбука, но не успяват да артикулират проблема. И друго - бяха тантруми как София била останале без ИБИС екип, а преди 2ч. има пост как се обновяват табелите на Т6А2.
« Last Edit: 14.05.2026, 16:29:16 by Kaiser Kar »
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
В крайна сметка каква е драмата с тези бази данни? Хосе Игнасио и Марио ежедневно се тръшкат по фейсбука, но успяват да артикулират проблема. И друго - бяха тантруми как София била останале без ИБИС екип, а преди 2ч. има пост как се обновяват табелите на Т6А2.
До колкото знам Марио доброволно е напуснал позицията си в Автото и трудовите правоотношения са коректно завършени от страна на работодателя, изплатени са обезщетения и т.н. За сметка на това, Марио си е изнесъл всичко, а "неговите" бази данни би трябвало да са собственост на предприятието, което му е заплатило да си ги изработи... Та са странни реториката, изискванията и заповедите, които произвежда.

Та както писах, гледаме типично за него изпълнение, през което сме минали доста хора тук и сме останали с неприятно чувство от всичко и със съжаление за самия Марио. :/

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Разбира се че всичко е собственост на предприятието, това са наети лица, и това е много важно да се подчертае. По принцип е много важно за графичния дизайн и интелектуалната собственост да се сключват точни и и издържани юридически договори за да не стават после повод за скъпи съдебни дела и всички права да се изкупуват от превозните оператори своевременно, защото иначе може да стане скъпо. Мисля че съм писал например за берлинските седалки в метрото, където дизайна е собственост на свободнопрактикуващ художник, и после след като BVG започна да продава чадъри, сутиени и гащи със същия стана голяма история, която приключи с плащане на милиони и спешно претапициране на хиляди седалки.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Не мисля, че това (не бих го нарекъл проблем, защото не е) заслужава вниманието, което му се отделя.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не мисля, че това (не бих го нарекъл проблем, защото не е) заслужава вниманието, което му се отделя.

Няма нужда разбира се, но от другата страна воят е голям, днес има пореден ферман с глупости. Особено нахално ми се струва че продължават да твърдят че са собственици на дизайна, което е невярно, мисля че това трябва да бъде разгледано пред компетентен съд и да им бъде натрит носа веднъж завинаги и да им се обясни че това не е така, дано го разберат въпреки че са малко трудно схватливи особено един от тях. В никакъв случай не трябва да се оставя висящо положението като скандала преди години около табелите и схемите в метрото, които след плащане на солидна сума към спасителното тогава все още НПО после се появиха във Уикипедия за без пари. Трябва да бъдат блокирани всякакви опити да се домогват до интелектуалната собственост и да се опитват да смучат от общината с необосновани претенции.

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Трябва да бъдат блокирани всякакви опити да се домогват до интелектуалната собственост и да се опитват да смучат от общината с необосновани претенции.

Интересно, че, доколкото разбирам, те пък твърдят за огромно количество доброволен труд, който ще бъде затрит и някой планира да харчи пари за нов изпълнител, въпреки че те били на разположение.  :neznam: Това разбирам аз, без да взимам страна.

Наистина ще е полезно някой обективно без пристрастията си да опита да разясни ситуацията. Марио не успява да дефинира проблема. Бяха свикали и пресконференция, но на много недостъпен език изнесоха някаква информация, която масово не се разбра освен че са недолюбвани след историята с автобусите от Атина и Брюксел.

Не е вярно и че няма желание за среща с тях, просто принизяват дискусията до ниво, което не предполага, че трябва да се занимава кмет или общински съветник с въпроса.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Плюс, кметът си има приемно време. Ако толкова искат, могат да се срещнат с него и без късане на ризи по социални мрежи. Сега, ако очакват той да ги покани, не знам вече...

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Мисля че прекалено голямо внимание отделихме на този личен казус. Кой прав и кой крив, могат да се разбират на преговори или в съда. Ако някой има да казва нещо по същество - добре дошъл, за коментари относто този или онзи екип има фейсбук и други социални мрежи.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Виждам, че дългогодишната крайна дестинация на ТБ5 е преименувана от "Надлез Надежда" на "ул. Вишовград". Вчера ми се наложи да извадя телефона, да включа Google Maps и да се уверя дали тролеят ходи на същото място, на което винаги е ходил.

Толкова за имената на спирките.

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Виждам, че дългогодишната крайна дестинация на ТБ5 е преименувана от "Надлез Надежда" на "ул. Вишовград". Вчера ми се наложи да извадя телефона, да включа Google Maps и да се уверя дали тролеят ходи на същото място, на което винаги е ходил.

А другата му крайна дестинация ще бъде "Тракия" според промените. Наистина информативно и полезно. :P
В списъка с променени имена имаме и "Ploshtad", но имаме и "Sq" (Square). Понякога е чудно дали нарочно слагат някой да ги мисли такива като за МЕМЕ-та или целта е и на английски да объркват чужденците.
Това, наред с преномерациите, са най-озадачаващите подобрения в транспорта, които са се случвали напоследък.  :neznam:

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile

От толкова много обекти в района(Надлез Надежда, депо Банишора, депо Надежда, че ако щеш бл.22, ж.к.Банишора или само Банишора), решиха тая крайна спирка да носи името на някаква вътрешноквартална улица. Защо не я кръстиха пък "ул.Орляк", спирката е точно по средата между Вишовград и Орляк? :crazy:

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
А другата му крайна дестинация ще бъде "Тракия" според промените.
Че той ТБ5 нали ще се върне до Младост 2 - доколкото знам няма да остава до Окръжна

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
    • View Profile
Großzug от три вагона, също невиждано за София. ...Но и много интересно място за окачване на номера на линията на огледалото - струва си да помислим дали при нас това не трябва също да се въведе вместо некролозите на предното стъкло, които често се килват назад и не се виждат добре.

За мен, това решение е било актуално през 1988 г. Защо трябва да мислим стари неща, при положение, че съществуват модерни системи за пътническа информация? Никъде в "Европа", където съм бил не съм видял подобни хартии да висят по прозорците на автобусите. Цялата информация се изобразява на електронни табла в и извън превозното средство.

В Берлин от време на време ползват жълти трафарети/хартиени табели при Ersatzverkehr(заместващ транспорт).

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Großzug от три вагона, също невиждано за София. ...Но и много интересно място за окачване на номера на линията на огледалото - струва си да помислим дали при нас това не трябва също да се въведе вместо некролозите на предното стъкло, които често се килват назад и не се виждат добре.

За мен, това решение е било актуално през 1988 г. Защо трябва да мислим стари неща, при положение, че съществуват модерни системи за пътническа информация? Никъде в "Европа", където съм бил не съм видял подобни хартии да висят по прозорците на автобусите. Цялата информация се изобразява на електронни табла в и извън превозното средство.

В Берлин от време на време ползват жълти трафарети/хартиени табели при Ersatzverkehr(заместващ транспорт).

Не само при Ersatz, при шофьорите има комплект хартиени табели, които се слагат ако на линия му се повредят електронните.

Също задължителен атрибут до скоро беше хартиена табела при платформата за инвалиди с номера на линията навън и табела с всички спирки и времената по разписание между спирките откъм салона:

« Last Edit: 05.06.2026, 14:19:43 by fafan »

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
    • View Profile
Слагат се също и при намалена видимост.