Author Topic: Витоша  (Read 432151 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Витоша
« Reply #1380 on: 28.12.2025, 19:23:28 »
Ако вие имахте имоти в “клиновете”, щяхте ли на ползу роду софийскаго да се откажете от тях?

Едно време жителите на подвитошките села са си дарявали имотите за да им ги включат в новосъздадения природен парк. Ама говорим за други времена и други нрави... :rolleyes:

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1381 on: 28.12.2025, 19:28:19 »
Ако вие имахте имоти в “клиновете”, щяхте ли на ползу роду софийскаго да се откажете от тях?
Да ти кажа честно при положение, че при получаващия се парк или инфраструктура ще се ползвам и самия аз бих се съгласил

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1382 on: 28.12.2025, 19:30:43 »
Абе от "бих си дал имота за парк, ако го имах" до "имам го и го давам за парк" има огромна разлика.
И далеч по-критични неща си мислим, че бихме ги направили в някаква хипотетична ситуация, ама като ни дойде на главата ситуацията съвсем реална и се оказва, че хич не мислим по същия начин.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1383 on: 28.12.2025, 19:52:15 »
Абе от "бих си дал имота за парк, ако го имах" до "имам го и го давам за парк" има огромна разлика.
И далеч по-критични неща си мислим, че бихме ги направили в някаква хипотетична ситуация, ама като ни дойде на главата ситуацията съвсем реална и се оказва, че хич не мислим по същия начин.
Ако ме овъзмезди общината с апартамент с достатъчно добра квадратура хич няма да го мисля. Не че го имам имот, но нали....

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1384 on: 28.12.2025, 19:58:10 »
Еее, така всеки може.
Горе за даряване идеше реч...

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #1385 on: 30.12.2025, 18:59:10 »
Забогатяването без усилие е съкровена мечта на шопите. ТОТО-то е компрометирано окончателно след като в 5 от 35 изтеглиха 41. Затова са се хванали за реституцията като удавник за сламка. Други надежди не останаха.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1386 on: 13.01.2026, 12:04:56 »
И три снимки от Витоша на Willy Pragher или Willy Prager от тук

« Last Edit: 13.01.2026, 12:29:35 by fafan »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1387 on: 13.01.2026, 12:06:43 »
Хижа Планинец, 23 май 1937 г.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1388 on: 13.01.2026, 12:07:55 »
Столовата на хижа Тинтява, 23 май 1937 г.

Offline Alpar

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1389 on: 31.01.2026, 12:27:28 »
Някой знае ли нещо повече за влек ветровала? Направи ми впечатление, че е бая стар и е от предишния модел Пома, още от когато логото на марката е гласяло “Помагалски лифт”, а не просто Пома. Много особено, единствен е такъв в страната. Към коя година може би е построен? Със сигурност преди Заека и останалите на Боровец (Маркуджик 1 и 3).

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1390 on: 31.01.2026, 12:41:17 »
Строен e от Балкантурист, със сигурност преди 1974 година. Ето в тази статия е споменато:

https://trinmo.org/literature/spisanie-sofia/375

Заека е сменен с влек много по-късно, 1986 година по-точно.
« Last Edit: 02.02.2026, 18:08:02 by fafan »

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #1391 on: 09.02.2026, 10:16:36 »
"Заека" и "Помагалски" на Алеко също по мой спомен са от стария тип. Те не работят де. Мисля, че и на хижа "Пършевица" е от старите, но не съм сигурен.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1392 on: 09.02.2026, 13:16:02 »
"Заека" и "Помагалски" на Алеко също по мой спомен са от стария тип. Те не работят де. Мисля, че и на хижа "Пършевица" е от старите, но не съм сигурен.

На кое казвате "нов" и "стар" тип? Ако тази информация е точна и не са сложили някое старо съоръжение втора ръка или с голямо забавяне не са слагани влековете, то логото POMA би трябвало да седи на всички съоръжения след 1967 година.

https://www.poma.net/en/poma-group/pomas-story/

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #1393 on: 09.02.2026, 18:03:16 »
Ясно си спомням, че на витошките панички пишеше "Помагалски", а не "Poma".

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1394 on: 09.02.2026, 19:48:58 »
Възможно е да са монтирани стари модели за да пестят ценни девизи, всичко е трябвало да се плаща в марки, шилинги и франкове. Например Симеоновския лифт по тази причина е стар модел и по времето на монтиране е бил последния от вида си който е слаган от Допелмайр, кабините също са били изтичащ неактуален модел от поне 5 години към датата на пускането му.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #1395 on: 10.02.2026, 16:20:50 »
Може и да сме го дискутирали, но в този ред на мисли, кабинките на Симеоновския са произведени от Swoboda Kabinenbau. На тази страница има интересна информация за производителя, както и снимки на подобни модели. Има даже снимка на клемите, които използват (доста нетипични спрямо познатите ни днес откачващи се клеми с видима пружина).

Offline gradinka

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #1396 on: 15.02.2026, 15:34:53 »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1397 on: 15.02.2026, 17:43:00 »
Историята на Poma
https://www.poma.net/en/poma-group/pomas-story/

Този линк съм го пуснал два поста по-горе.

Ето една доста по-подробна и интересна история на Помагалски:

https://www.bergbahnen.org/de/seilbahnen/hersteller/poma/

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1398 on: 11.03.2026, 12:53:25 »
Столична община облекчава трафика към Витоша със забрана за частни коли в пикови часове

"Въвеждат се промени в организацията на движението по основните пътища към Витоша, съобщиха от пресцентъра на Столична община (СО).

В периода 1 декември - 31 март, в почивни и празнични дни се ограничава влизането на частни автомобили по пътищата Бояна - Офелиите и Драгалевци - хижа "Алеко". Ограничението се прилага в часовия интервал с най-интензивен трафик 11:00-16:00 ч. Целта е да се намалят задръстванията и хаотичното паркиране около хижите и туристическите обекти, като същевременно се осигури нормалното движение на градския транспорт.

От общината обясняват, че актуализацията на организацията на движение цели по-добро управление на трафика, по-малко напрежение в пиковите часове, по-лесен достъп до Витоша и по- приятна и безопасна среда за всички, които посещават планината. С нея се въвеждат нови механизми за управление на достъпа при натоварване или рискови ситуации. При запълване на капацитета за паркиране, неблагоприятни метеорологични условия, масови посещения или събития, органите на реда ще могат временно да ограничават достъпа по отделни участъци от пътната мрежа на Витоша.

Предвижда се при снеговалеж, заледяване или нужда от почистване на пътя да се въвежда временно ограничение на движението, както и забрана за престой и паркиране в нощните часове между 22:00 и 06:00 ч., за да се осигури навременно почистване и безопасност за преминаващите. Запазва се достъпът за обществения транспорт, Планинската спасителна служба и за служебните автомобили на хижи, туристически обекти и поддържащите екипи.

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще следи транспортната обстановка и при необходимост ще осигурява допълнителни автобуси като удобна алтернатива за придвижване за посетителите на Витоша."

https://news.bg/society/stolichna-obshtina-oblekchava-trafika-kam-vitosha-sas-zabrana-za-chastni-koli-v-pikovi-chasove.html