Author Topic: Южен ринг Каблешков-Кутев-Г.М.Димитров  (Read 98298 times)

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не е толкова лесен проектът с трамвайното трасе. Да речем, че относително лесно е трасирането по зелената ивица. Но оттам нататък?
 1. Връзка по България до колелото в МанЛи-запад? Но там са редовните линии 7 и 27.
 2. Друг вариант е ТМ27 вместо до МанЛи-запад да завива по Каблешков до Хладилника.
 3. Ако се абстрахираме от връзка с България и продължим към Овча купел? Чудесно, но връзка между България и Цар Борис III не се очертава след по-малко от 10 години.
 4. Връзка по Черни връх? Доста сложна ще е и бездруго проблемната организация на кръстовищата на Черни връх с Ибсен и Кутев-Каблешков.
 5. В източна посока няма шанс за обръщало до Симеоновско шосе, а нататък по Г.М.Димитров е до под кривата круша. Ако се изпълни трасе по Симеоновско,  вариант е линия Журналист - Зоопарк-източен вход - Хладилника  - МанЛи-запад. По-нататък - реконструкция на Г.М.Димитров и Климент Охридски.

Ако имаше пендели на разположение,  проблемите с връзките можеше да почакат.
« Last Edit: 16.02.2026, 21:52:36 by blagun »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не е толкова лесен проектът
...

Пендели са по-малкия проблем, много по-сериозна пречка е че не са предвидени места за перони на спирките.
« Last Edit: 17.02.2026, 10:43:02 by fafan »

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
4. Връзка по Черни връх? Доста сложна ще е и бездруго проблемната организация на кръстовищата на Черни връх с Ибсен и Кутев-Каблешков.
 5. В източна посока няма шанс за обръщало до Симеоновско шосе, а нататък по Г.М.Димитров е до под кривата круша. Ако се изпълни трасе по Симеоновско,  вариант е линия Журналист - Зоопарк-източен вход - Хладилника  - МанЛи-запад. По-нататък - реконструкция на Г.М.Димитров и Климент Охридски.

Не е до пенделите, а до липсата на каквато и да е визия по отношение на трамвайния транспорт. Единствено се хвърля по някоя гръмка заявка за нещо и накрая не се случва нищо.
Ако по времето в което беше унищожен без всякакъв смисъл  трамвая по Климент охридски беше започната разработката на трамвайното движение в района за толкова години връзката към Семинарията можеше да бъде готова 10 пъти.
Ако нещо изобщо се правеше с мисъл в перспектива нямаше нещата да са такъв пълен батак. И единствено може да се надяваме идващото след този кмет управление да бъде малко по-адекватно, защото с този управник ударихме в дъното, че даже закопахме в него

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Пендели са по-малкия проблем, много по-сериозн пречка е че не са предвидени места за перони на спирките.
Ще изчезне едната лента след кръстовищата и готово. И без това вероятно трасето ще стане споделено и ще се освободи бус лента за шматките с трошките. Донякъде проблем ще е преди Борис III.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
И без това на половината кръстовища най-лявата лента е само наляво. Спирката може да я изяде след кръстовището и тамън няма да я има сегашната глупост, ако спазваш маркировката, да се престрояваш преди всеки светофар, за да продължиш направо.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
...И без това вероятно трасето ще стане споделено...

Много по-добре ще е трасето да си остане зелено.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Да, но би било по-рационално да се ползва и от автобусите. Освен това коли със специален режим на движение могат да минат много по-бързо по него, отколкото да чакат да им направят път по автомобилните платна.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
И BUS лентата да остане за паркиране, както е сега. Само не знам как ще се разберат тези, дето не им достигат лентите с тези, дето не им достигат паркоместата  :crazy:

Между другото, замислих се, че споделено трасе в средата със спирки с перони ще е най-доброто решение и за Черни връх от Сребърна до Каблешков. Сега място има, но заради пресичането на потоците (транзитни с тези от/към мола) тапата е гарантирана.
« Last Edit: 17.02.2026, 15:43:23 by Ilian »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Между другото, замислих се, че споделено трасе в средата със спирки с перони ще е най-доброто решение и за Черни връх от Сребърна до Каблешков. Сега място има, но заради пресичането на потоците (транзитни с тези от/към мола) тапата е гарантирана.
Няма да е лесна реализацията на трамвайната връзка от обръщалото до Каблешков. Най-добре е реконструкцията на Черни връх да се съчетае с неговото разширение от Вапцаров до Сребърна, така че да се обезпечи автономно трамвайно (или споделено) трасе поне в този участък.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Не ми е известно да е предвидено такова разширение.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Не ми е известно да е предвидено такова разширение.
Ето ти известие - по регулация си е за разширение:

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
О не, не може. Та така ще заминат 20тина дървета и още поне толкова места "за малко". Аз съм против!  :devil:
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
И аз съм против.  :boxing:  НСО също ще са против според мен.  :neznam:

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Разширение на Черни връх и обособяване на трамвайно трасе е нужно в целия участък от МС Витоша до МС Баучър, все може да се измисли схема за компенсационно озеленяване.  :rolleyes:

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
Точно колкото озелениха по новото трасе на Малинов и по Каблешков...
И аз мисля, че Черни връх трябва да се разшири, но по темата с озеленяването нещата в София последните над 10 години са трагични

Offline Stanislav_07

• Запален по ГТ
    • View Profile
Честно казано, южният или третият градски ринг, в частта при улица Рилска обител трябваше да бъде удължена до Вл. Вазов, да има свързаност тази улица, особено сега покрай строителството на метрото.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Точно колкото озелениха по новото трасе на Малинов и по Каблешков...
И аз мисля, че Черни връх трябва да се разшири, но по темата с озеленяването нещата в София последните над 10 години са трагични

Вече не може така да действат, има нова директива на Европейския съюз влязла в сила според която общината няма право да намалява озеленяването и дървесната маса при ремонти и строителство. Ако се ремонтира улица след ремонта дърветата трябва да хвърлят толкова сянка както е било преди ремонта, стари дървета трябва да се извадят, съхранят и после пак да се сложат. Такива беззакония като по Каблешков и Опълченска вече са забранени, ако решат да ги повторят ще плащаме милиони глоби.
« Last Edit: 18.02.2026, 22:57:00 by fafan »

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
От източната страна на Черни връх между Вапцаров и Сребърна дърветата са далече от платното и е възможно разширение с една летна без да бъдат засегнати. Но от западната е зле положението - паркоместа, кафенета, дървета...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Разширение на Черни връх и обособяване на трамвайно трасе е нужно в целия участък от МС Витоша до МС Баучър, все може да се измисли схема за компенсационно озеленяване.  :rolleyes:

от западната е зле положението - паркоместа, кафенета, дървета...

Искате да замените това с нещо като това? Кое повече ви харесва? Още повече че ефектите ще са спорни, там където се разширява веднага се затапва с още повече трафик.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Точно това имам предвид за западната страна. Там една лента в повече ще причини мизерия.