Author Topic: Карти и билети за пътуване в ГТ / Таксуване  (Read 567247 times)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Става въпрос за добавяне на възможност, а не за премахване на досегашна такава.
Проблемите с батерии, мобилни връзки, неплатени сметки и други такива са риск, който всеки сам за себе си преценява и приема или остава на старата схема с пластика. Абсолютно същото е и с банковите карти - аз на телефона имам виртуална карта и две копия на реални. Само една от тях е по подразбиране и с нея плащам само с отключване с пръст. Другите трябва да ги избирам предварително и ги ползвам извънредно рядко, даже никак. Пластика също винаги имам в джоба за резервен вариант. Точно затова едва ли ще ползвам телефона и за таксуване в ГТ, понеже ще трябва да сменям картата по подразбиране преди всяко пътуване.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
Понеже ти е доста критичен коментарът, ще изложа някои свои разсъждения.
1. Принудителната зависимост от мобилни телефони може да е нормална за Китай, но за Европа е по-скоро проява на лобизъм.
2. Създава се риск услуга да не може да бъде използвана по технически причини - напр. изтощена батерия.
3. Не одобрявам предоверяването към мобилни портфейли. Самата идея някой да пази данните за платежните документи по същество е още една потенциална уязвимост.
И аз смятам, че предоверяването на телефона не е добра идея. Но предвид факта, че по принцип телефона се забравя доста по-рядко и доста по-трудно от повечето неща е удачно да го има като допълнителен вариант. Аз даже мисля, че е крайно време да се направи възможност за закупуване на превозен документ през договора с оператора (знам за услугата MPASS, но тя е само за еднократен билет и дневна карта).
Тук не говорим за създаване на изкуствена зависимост, а за допълнителна опция. И не мисля, че е повод за паника. Отделно, че едно такова пълно преминаване към телефоните е невъзможно заради възрастните хора и всички хора предпочитащи добрите стари апарати с копчета.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
И аз смятам, че предоверяването на телефона не е добра идея.

В цял Китай с пари кеш дори и кибрит не можеш да си купиш. Всичко минава през телефона.

Полека лека и тук ще дойде. Така се ликвидира корупцията на всички нива.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ти пък колко пъти ходи в Китай да обикаляш между оризищата по селата да си купуваш кибрит с телефон? Половината население там е неграмотно.
Държавната политика им е да правят имидж пред запдания свят, но вътре положението не е както го правят да изглежда.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Племенничката ми е преподавател по английски и немски в Шанхай.
А ако си грамотен сам може да си намериш информация, за да не задаваш детски въпроси.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Шанхай и цял Китай са две различни понятия. И аз плащам 90% от покупките си с телефона, но в хоремага във Върлино той няма да ми свърши никаква работа.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
но в хоремага във Върлино той няма да ми свърши никаква работа.
То и в някое забутано френско село ще те гледат като марсианец ако почнеш да обясняваш за плащане с  телефон.
Но Ялта е прав това елиминира сивата икономика и корупцията. Но не мисля, че  в обозримите 20 години ще елиминираме наличните плащания

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
То и в някое забутано френско село ще те гледат като марсианец ако почнеш да обясняваш за плащане с  телефон.
Така е, но аз и не казвам, че в цяла Франция се плаща само с телефони.
Но Ялта е прав това елиминира сивата икономика и корупцията. Но не мисля, че  в обозримите 20 години ще елиминираме наличните плащания
Дори по-рано ще е вероятно. 20 години днес са страшно много време. Аз преди 20 години имах телефон едвам за разговори, който работеше само в няколко областни града. А преди 30 години почти никой нямаше компютър вкъщи.

Offline madbatt

• Маниак
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
Малко челен ЕВРОПЕЙСКИ опит, все пак от 01/01 сме още по-по-европейци, нали :angel: 
В Малта, карти в магазините ползват само гастарбайтерите, туристите и изпаднали местни, които си получават плащанията от държавата "по карта", всичко друго вади кеш. Такъв е и лафа: кинг ис кеш ... А пък, който чака държавата да изкорени сивата икономика, да пише писмо до дядо Коледа :devil:
« Last Edit: 14.02.2026, 07:09:51 by madbatt »
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Точно заради сивата икономика и корупцията, плащането с кеш няма да изчезне никога. ;)
Отделно от това, много хора предпочитат да плащат кеш по различни причини. Пълната зависимост плащания с телефон също не мисля, че е добра идея.
« Last Edit: 14.02.2026, 10:50:22 by Chezare »
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Въпросът не е дали е добра идея, а дали обществените нагласи и Системата ще го наложат. Когато 99% от плащанията бъдат възможни само с телефон, щеш-нещеш ще плащаш така.
Разбира се, че такова нещо ни прави напълно зависими от цялата информационна инфраструктура, която може много бързо и лесно да престане да работи при един сериозен военен конфликт или природен катаклизъм и тогава пътуването в автобуса ще ни е най-малкият проблем, а най-ценният депозит ще е в бурканбанк. Ние обаче не можем да променим особено това, но можем да сме подготвени с резервен план, без да се лишаваме от съвременните удобни начини за плащане.

Offline madbatt

• Маниак
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
Военен конфликт или катаклизъм, водят до черна борса. Утре урсулите ще си приемат нещо и си аут напълно законно! Не, че не могат да обявят някоя валута извън закона. 3/4 от левовете били изтеглени и унищожени??? Не ми стана ясно за чий е тоя бегом с левчето ни; доколкото знам, германски марки все още могат да бъдат обменени законно.
« Last Edit: 14.02.2026, 20:24:56 by madbatt »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Военен конфликт или катаклизъм, водят до черна борса. Утре урсулите ще си приемат нещо и си аут напълно законно! Не, че не могат да обявят някоя валута извън закона. 3/4 от левовете били изтеглени и унищожени??? Не ми стана ясно за чий е тоя бегом с левчето ни; доколкото знам, германски марки все още могат да бъдат обменени законно.

Имаш ли още германски марки? Левовете също ще се обменят неограничено. Виж ако имаш италиански лири или испански песети в някой буркан си се прецакал, не виждам там някой да пролива сълзи по тях обаче. :rolleyes:

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Нещо не го разбирам този спор. Навсякъде плащам с карта. Миналата година в Гърция веднъж 8 дни и веднъж 4 не съм платил и 1 евро кеш. Дори на Обзор си плащах чадър и шезлонгите с карта. Обаче винаги си имам 100-ина евро в портфейла и не ми пречет и тежат.

Offline madbatt

• Маниак
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
В интерес на истината имам някъде не буркан, а консервна кутия с монети от половин свят - в тъмното и в бързината, все някой нещо ти набутва :crazy:
За левовете, сме го играли филма. Има и още по-стар филм с държавни облигации. Аз лично, съжалявам за лева.
« Last Edit: 16.02.2026, 09:30:36 by madbatt »

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
но в хоремага във Върлино той няма да ми свърши никаква работа.
В Лидъл във Франция преди 3 години трябваше заради мен да си "включат системата" за кешови разплащания, защото се плащаше само с карта и никой не плащаше в кеш, а аз исках да платя кеш. Но колкото по на юг отиваме, толкова повече кеш ис кинг. И в Германия също.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
В Лидъл във Франция преди 3 години трябваше заради мен да си "включат системата" за кешови разплащания, защото се плащаше само с карта и никой не плащаше в кеш, а аз исках да платя кеш. Но колкото по на юг отиваме, толкова повече кеш ис кинг. И в Германия също.
Ти говориш за Лидл, аз ти говоря за някое малко магазинче. Някак ми е трудно да повярвам, че дори в Германия в някое зачукано планинско селце да плащат с карти.
А за юга може и да е свързано с курортите. Там всевъзможните подвижни точки тип - сладолед, понички, палачинки и всякакви подобни на "горещи варени гевреци" и "царевицата" по плажа и покрай плажа някак не мога да си ги представя с ПОС терминал.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Много на ангро пишеш, та се чудя дали си ходил ли си по такива "забутани" селца? Аз във Франция не съм, но в Германия съм обиколил доста такива селца. И О! чудо, на много места имат пос терминал. Дори в една ферма в нищото, където наоколо има само говеда и л*йна, и от там купих мляко с карта.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
Много на ангро пишеш, та се чудя дали си ходил ли си по такива "забутани" селца? Аз във Франция не съм, но в Германия съм обиколил доста такива селца. И О! чудо, на много места имат пос терминал. Дори в една ферма в нищото, където наоколо има само говеда и л*йна, и от там купих мляко с карта.
Конкретно във Франция не съм бил, но миналото лято бях в Швейцария. В курортите си имаше всякакви начини за разплащане, но ходих и в малките села - на 2 места ми отказаха плащане с карта. Предвид факта, че това се случи във френскоговорящата част на Швейцария смея да предположа, че във Франция може би е сходно. Интересен факт, че в германската част имаха навсякъде картови плащания

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
"Германската" Швейцария е дори на визия значително по-уредена от френската, но въпреки това се учудвам, че във физически магазин не може да се плаща с карта. В селски район само една каруца на самообслужване с тикви насред ливадата до пътя не можеше с карта, а беше с касичка - взимаш си тиква и си пускаш сумата. В Чехия, на един празник на железницата, всички сергии с дрънкулки и сувенири имаха ПОС терминали.