Author Topic: Спирките на МГТ  (Read 655370 times)

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Re: Спирките на МГТ
« Reply #2860 on: 14.02.2026, 17:18:03 »
Островите са като катапулт за автомобилите, и не напразно в годините изчезнаха.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #2861 on: 14.02.2026, 19:52:18 »
Идеята ми е, че знаците за трамвайните спирки често са забутани на такива места, че човек трябва съзнателно да ги търси, за да ги види. Ако има маркировка на трамвайната спирка, няма как да не видиш, че минаваш оттам. Същото е с пешеходните пътеки.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2862 on: 14.02.2026, 20:07:28 »
Аз никога не съм гледал за тези знаци и никога не съм имал проблем да реагирам навреме, приближавайки спиращ или спрял на спирка трамвай. Поначало не ми се струва адекватно оправданието, че не е забелязан някакъв знак, когато насред платното има спрял цял трамвай.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2863 on: 14.02.2026, 20:34:22 »
Островите са като катапулт за автомобилите, и не напразно в годините изчезнаха.
В Будапеща из центъра и нявсякъде, където трамваите са по нашия начин - в средата на булеварда, една спирка няма без остров или светофар за пресичане. Във Виена е същото. За кубетата от двете страни с цел да не може да се пердаши с коли "по трамвая" да не говорим.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2864 on: 14.02.2026, 21:16:45 »
За кубетата от двете страни с цел да не може да се пердаши с коли "по трамвая" да не говорим.

Тези "кубета" са още по-опасни и контрапродуктивни от островите, кола с превишена скорост ще лети през кубетата направо в тълпата на спирката. Вносът им в София беше една от поредните велики глупости, които се сътвориха напоследък.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2865 on: 14.02.2026, 21:56:43 »
Ако няма коли с превишена скорост и няма такива по трамвая, няма проблем. Емил Стрезов беше разправял как негов познат келеш, със скъпа кола, решил нашият в Будапеща да избегне задръстванията покрай Коледа, пердашейки си по трамвая, през кубетата. Обаче там трамваите обичайно вдигат 80 км/ч, която скорост абсолютно нищо не може да я възпрепятства освен спирането по спирките. Естествено ватманът вместо да му дрънка и да го напсува, с тази скорост половината му предница отлетяла, а той след това отлетял за полицията. И две дела - едно за задържане на трамвайното движение, второ от собственик на друга кола, върху която са се разхвърчали парчетиите. Там за каране по трамвая глобата е 300 евро плюс 6 месеца книжката на трупчета, допи и да си го направил в три посред нощ, когато трамваите не се движат.
В Белгия и Холандия пък масово има еднопосочни участъци с двупосочно движение, също движение по "неправилния" път, та не знаеш откъде ще ти долети трамваят, с висока скорост. Там глобите и периодите без книжка, както и повторните изпити в такива случаи са още по-жестоки .
Та няма такива филми - и в България който и да си, каквито и пари да имаш, каквато и скъпа кола - просто няма да караш с несъобразена скорост и няма по трамвая. Иначе в един миг може животът ти да приключи - я в пандиза, я инвалид до края на дните ти...
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #2866 on: 14.02.2026, 23:13:38 »
Аз никога не съм гледал за тези знаци и никога не съм имал проблем да реагирам навреме, приближавайки спиращ или спрял на спирка трамвай. Поначало не ми се струва адекватно оправданието, че не е забелязан някакъв знак, когато насред платното има спрял цял трамвай.

Трамваите в София се движат толкова бавно, че невинаги може да се разбере дали спира на спирка, тръгва от спирка или просто се влачи с 5км/ч в чакане на разрешителен сигнал на светофара.

Ситуацията, да която разказвах, беше точно такава - движа се по "Черни връх" леко след трамвай. Зад него на релсите - кола, която няма място там. Трамваят започва да спира и за момент вниманието ми се ангажира с колата зад него, която аха да мине вдясно, тоест пред мен, и да го изпревари. В този момент подминаваме знака за спирка, аз не го регистрирам, понеже гледам в другата посока и защото спирката е на светофар, съответно мисля, че спира на светофара, и в момента, в който минавам, вратите се отварят и слизат хора. За щастие по такива булеварди рядко карам с повече от 35 км/ч и имам инстинкта да минавам максимално далеч от превозното средство.

След като стават инциденти, не можем просто да кажем, че правилата не се спазват. Да, не се спазват - в повечето случаи. Но понякога стават и нелепи случайности, затова трабват предпазни мерки.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2867 on: 15.02.2026, 07:59:38 »
То и аз се дразня на тарикатите, ама като се мушне пред теб какво ще се случи толкова страшно? Ще настъпи края на света или пишката ще ти се скъси с няколко сантиметра?

Твърд защитник съм на спирковите острови. Малоумните шофьори ги спират само физически препятствия като мантинели, колци, джърсита и подобни! Рисунките по асфалта не го впечатляват.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #2868 on: 15.02.2026, 08:56:19 »
То и аз се дразня на тарикатите, ама като се мушне пред теб какво ще се случи толкова страшно? Ще настъпи края на света или пишката ще ти се скъси с няколко сантиметра?

Твърд защитник съм на спирковите острови. Малоумните шофьори ги спират само физически препятствия като мантинели, колци, джърсита и подобни! Рисунките по асфалта не го впечатляват.

Намаше да ми се скъси пишката, а бронята, защото щяхме да се ударим. Точно това исках да предотвратя.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2869 on: 15.02.2026, 10:11:56 »
в Будапеща .. пердашейки си по трамвая, през кубетата..Там за каране по трамвая глобата е 300 евро плюс 6 месеца книжката на трупчета...
В Белгия и Холандия ...Там глобите и периодите без книжка, както и повторните изпити в такива случаи са още по-жестоки..

Примери за работещо правораздаване, не кубетата, а ефективните наказания са тези които действат.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2870 on: 15.02.2026, 13:56:47 »
Ако няма коли с превишена скорост и няма такива по трамвая, няма проблем. Емил Стрезов беше разправял как негов познат келеш, със скъпа кола, решил нашият в Будапеща да избегне задръстванията покрай Коледа, пердашейки си по трамвая, през кубетата. Обаче там трамваите обичайно вдигат 80 км/ч, която скорост абсолютно нищо не може да я възпрепятства освен спирането по спирките. Естествено ватманът вместо да му дрънка и да го напсува, с тази скорост половината му предница отлетяла, а той след това отлетял за полицията. И две дела - едно за задържане на трамвайното движение, второ от собственик на друга кола, върху която са се разхвърчали парчетиите. Там за каране по трамвая глобата е 300 евро плюс 6 месеца книжката на трупчета, допи и да си го направил в три посред нощ, когато трамваите не се движат.
В Белгия и Холандия пък масово има еднопосочни участъци с двупосочно движение, също движение по "неправилния" път, та не знаеш откъде ще ти долети трамваят, с висока скорост. Там глобите и периодите без книжка, както и повторните изпити в такива случаи са още по-жестоки .
Та няма такива филми - и в България който и да си, каквито и пари да имаш, каквато и скъпа кола - просто няма да караш с несъобразена скорост и няма по трамвая. Иначе в един миг може животът ти да приключи - я в пандиза, я инвалид до края на дните ти...
Проблемата с "кубетата" на него му е, че те са по идея на Спаси София, а негово задължение е да ги троли във всеки един удобен момент.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2871 on: 15.02.2026, 15:47:45 »
Ако има острови, би било удачно спирките да се преместят след светофарите, а не преди, както са масово в София. Така евентуална синхронизация на трамваите със светофарите би била по-лесна, а в същото време двете ленти преди светофарите могат да бъдат запазени.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2872 on: 15.02.2026, 16:07:55 »
Ако има острови, би било удачно спирките да се преместят след светофарите, а не преди, както са масово в София. Така евентуална синхронизация на трамваите със светофарите би била по-лесна, а в същото време двете ленти преди светофарите могат да бъдат запазени.

Още по-лесно е стоп линиите да се изнесат преди спирките. Иначе при вариант със спирки след светофарите ще се пресича повече.

Проблемата с "кубетата" на него му е, че те са по идея на Спаси София,

Я виж, не знаех че и това било тяхна идея. Е това обяснява всичко, глупава идея за много пари без никакъв ефект, типично за Спаси София.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2873 on: 15.02.2026, 16:34:19 »

Проблемата с "кубетата" на него му е, че те са по идея на Спаси София,

Я виж, не знаех че и това било тяхна идея. Е това обяснява всичко, глупава идея за много пари без никакъв ефект, типично за Спаси София.

Ти ли няма да знаеш  :rolleyes:

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2874 on: 15.02.2026, 17:04:13 »
Иначе при вариант със спирки след светофарите ще се пресича повече.
Какво имаш предвид? Не виждам как ще се пресича повече. Май само си говориш, колкото да си на контра.
« Last Edit: 15.02.2026, 17:06:15 by Chezare »
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2875 on: 15.02.2026, 17:09:35 »
Иначе при вариант със спирки след светофарите ще се пресича повече.
Какво имаш предвид? Не виждам как ще се пресича повече. Май само си говориш, колкото да си на контра.

Имам предвид че ако има спирки и в пряката улица на светофара и хората искат да се прехвърлят от един на друг транспорт ще са повече пресичания и повече фази които пешеходците ще трябва да изчакват при такова решение.

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2876 on: 24.02.2026, 20:01:57 »
На метър пред спиркознака на автобусна спирка на бул. Цветан Лазаров (на метростанцията) има поставен на дясно пътно платно отклоняващо препятствие. То затваря част от пътя, заради изкопни работи на строеж до сградата на Трейс. Пречи се на автобуси 204, 304 тролеите от линия 4. На спирката редовно има и леки коли с аварийни светлини за временен престой. Колите от градския транспорт не могат да спрат до бордюра на спирката, а на тролеите им падат прътите, докато се изнасят в средна лента на платното. Виждате от общината как са си свършили работата!
------------------------