История > Стара София

Реките в София

(1/7) > >>

prof66:
Опитвам се да намеря сламки за това, кога Владайска и Перловска река са вкарани в каменните корита...


Нещо не успявам...

Някой с идеи? Снимки? Спомени?

blagun:
Единствено си спомням, кога вкараха Боянската река подземно от пл.Ручей до НДК - през 1979-80 г. със строежа на бул.България.
Друго подземно вкарване: притокът на Дървенишката река от Малинова долина, югоизточно от района на НСА, през територията на Лесото, дървенишкия пазар до дерето долу във Въртопо.

Във всеки случай стражарите гонеха комунисти на "На всеки километър" в такова каменно корито на канал и вероятно сцената е реалистична, т.е. гранитните корита, поне в централните зони, са отдавна.
На тази снимка от Загубената България: http://www.lostbulgaria.com/?p=2372, датирана 1920-1930 г., Владайска река при Лъвов мост като че ли не е в каменно корито, но странични стени има.

Petko21:
Според мен е в сегашното си корито, просто се е разляла върху бетона и за това не си личи самия канал. Така поне предполагам от това което виждам на снимката.

bobsunbobsun:
Относно Перловската река прилагам снимка. Мисля, че е от 20-те години, въпреки, че не съм 100% сигурен. Според мен коритото е облицовано не по късно от 30-те години.

Офф: Винаги съм се чудел защо за подобна вада са направили толкова дълбоко корито, но събитията от последните дни показват, че има защо това да е така!

П.С. Прилагам и снимка, направена от Лозенец. Централно в кадъра се вижда и унгарската легация, която е там и до днес. Празният терен вдясно от нея е сегашната полска легация. Каменното корито най-ясно си личи, когато човек се загледа под моста! Снимката със сигурност е след 22-ра година.

Petko21:
Втората снимка не се отваря, промени името на снимката от кирилица на латиница. ;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version