Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - bagercho

Pages: [1] 2 3 ... 170
1
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 04.12.2023, 13:36:24 »
С английските марки е малко мешавица с имената, защото през годините са преминали през много концерни и собственици. Конкретно Мини през 60-те може да е бил народният автомобил на британците, еквивалент на френския Ситроен 2CV, но през 90-те вече се превръща в лайфстайл икона, но по това време вече и супер морално остарял модел, и след поглъщането от БМВ става изцяло нишова марка. Ровър Маестро пък си е откровено гаден автомобил, нещо като английски Москвич, през 90-те колкото и да бяха бедни хората у нас, все пак искаха да карат модерни коли ако имат възможност, и нито една от лицензионните и морално остарели алтернативи, освен корейците от Деу не успя да се наложи на пазара - нито Ровър Маестро, нито турските Фиати например, пък има и още примери.

2
След като очевидно Конекто се оказа здрав и подходящ автобус за София, и сходни такива Ситарота се ползват в целия ЕС можеше така да се направят поръчките че вместо ВМС пак да се купят Конекто и да си откарат пак 15 години в прилично състояние. Тия ВМС явно са слаба работа, щом на тежката 111 взеха да връщат отново Конектата а ВМС да ги пращат на по-слаби линии.

Много ясно че Конектото ще е по-хубаво и ще вози и върви по-добре, но наистина са си захабени вече. Ако са им здрави каросериите и двигателите, не знам доколко си струва да минат един ОР и обновяване и да си ги пускат на 111 вместо тия ВМС-та, които пък могат да отидат на по-леки линии.
В ония години със сигурност и тогавашният вносител Балкан стар имаше голяма заслуга за София да се купуват основно Мерцедеси. После се смени вносителят на Мерцедес в България и доставките на нови автобуси Мерцедес и Сетра у нас замряха почти напълно. Даже нямам спомени дали изобщо взеха участие в някоя от обществените поръчки за подвижен състав, които се обявиха в цяла България през последните години...

3
Волво, Скания (ама не Higher), Денис Енвиро, Хес (с известни уговорки).....Ние например ползваме шасита Волво и се ядват....от други доставчици ни идват ядовете....
Предполагам добре знаеш, че тези марки са по-скоро нишови и са ориентирани 90 процента към домашните си пазари и 10 процента към съседните им държави, така че за нас най-доброто си остава МАН и Мерцедес, Соларис и евентуално някое чешко Ивеко, ама последните не гледат много много и те насам.

4
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 03.12.2023, 14:24:49 »
Подготовката и цялостното ниво на шофьорите у нас са критично ниски. Едно заради манталитета ни, друго заради пародията на шофьорски курсове. У нас всеки кара както може, а не както трябва, и това го забелязах след като навъртях едни стотина хиляди километра из Европа, та направо се шокирах колко слаби шофьори сме всъщност дали любители, дали професионални, дали някой който е надиплил всичките категории ей така и той не знае защо. Не, че и в Германия не липсват простотии, но разликата е фрапантна.

5
Скоро и аз случих един по 111 и даже ми направи впечатление, че върви по-леко и по-меко от БМЦто. БМЦто е някак си много рязко - дали заради паянтовата каросерия се усеща така не знам, но Мерцедеса е много по-мек и плавен. Само, че са зверски захабени вече, салоните са мръсни и изпочупени, отвън мязат на манерки, имат десетки удари и щети. Пък за който не помни - и при тях още в първите месеци на 111 се започна с уплътняването ма фугите в салоните с хартии и парцали.

6
Други градове / Re: Добрич
« on: 02.12.2023, 15:40:36 »
В Добрич до момента нищо китайско не е идвало, а и като дойде пак Карсан ще доминира. А и като почти всеки град у нас стана "чайна сити", та няма да е някакъв прецедент.

7
Само това ли? Една спортна генерация и един ремап няма ли да му се прави?
За пореден път доказваме, че на шофьорите заплатите им не са никак малки, щом ги пилеят за простотии. :help:

По-точно не би могло да се каже...

8
1212 ще се сдобие с нов спортен волан ,а вече има изтривалки на всяка врата  :fan:
Само това ли? Една спортна генерация и един ремап няма ли да му се прави?

9
Разхождайки се виртуално из ж.к. Кремиковци, открих още интересни находки - този блок прилича на БС-69-СФ, но керемиден покрив. Простроени са няколко, но изглежда, че сомо един е довършен.

Тези пък блокчета са доста интересни с външните си коридори.
В Кремиковци е от столнишката номенклатура. Такива има един-два в Елин Пелин.

10
Мисля, че не сме я обсъждали. Аз лично за пръв път я виждам. Интересно с какъв замисъл е посторено това. Не е за жилища определено. Прилича ми на трафопост?  :neznam:

11
Автобуси / Re: Автобусни дискусии
« on: 22.11.2023, 13:58:51 »
Не съм видял някой да предлага такова нещо. Необходимо е просто да се харчи по-разумно и да не се разчита единствено на него. Последните придобивки, които получихме бяха тотално неразумни, закупени единствено с целта да се увоят на всяка цена парите от Европа. Като се почне от големия брой автобуси с ултракондезатори, което все повече се очертава като технология без бъдеще, и се стигне до куриоза да се просят пари за ремонт на тротоари с унипаваж...

MAN SG 262 и Conecto G вече грохват - от първите са бракувани 9 от 30 автобуси, от вторите засега само 3 от 50, но има много бройки в критично състояние. Също от 30 единични Conecto вече са бракувани 5, Conecto LF също грохват. Има нужда от сериозен брой нови автобуси и би трябвало такива да могат да бъдат закупени със собствени средства евентуално кредитиране. С европейско финансиране могат да се закупят само ограничен брой електрически автобуси, които няма как да заместят грохналите.  :rolleyes:
В критично състояние са всичките изброени, Конекто ЛФ са вече над 15 годишни и само това е достатъчно резонна причина за изкарването им от експлоатация, за другите да не говорим. На BMC Procity изглежда бъдещето също не е розово и ми се струва, че докато станат на 10 години поне 20 бройки от тях ще са отишли в небитието. Обновяването на автопарка трябва да е на по-чести интервали и да се преустанови практиката всичко да се търкаля до разпад. Това може да се осъществи съвсем спокойно с купуването на автобуси на лизинг, а европейско финансиране да се търси единствено за екологичните, но и по-скъпит и дълговечни превозни средства като тролеи и трамваи.

12
Автобуси / Re: Автобусни дискусии
« on: 21.11.2023, 22:06:40 »
Аз това го повтарям от сума време, но има хора, които ме убеждават, че общината е бедна и няма пари за автобуси и за това може да разчита само на европейска милостиня...

13
Точно за това нещо съм сигурен, че не са нужни инженери и доценти, и някой, който сам някога е успял да преинсталира Уиндоус, би се справил. Но тук пак стигаме до (не)желанието. Още повече, че си имаме известен ИБИС техник, но той вероятно не е запознат с този проблем...

14
Преди 15 години имаха едно раздрънкано Пежо Боксер.

15
Автобуси / Re: Автобусни дискусии
« on: 13.11.2023, 18:53:46 »
ама на тях цената им е близка до тази на нови.

Именно, при това положение е логично да не се купуват автобуси втора употреба.

Да де, ама нали знаеш ако изведнъж се окаже, че имаме спешна нужда, а то скоро ще се окаже, че при обяваване на поръчка, първи автобус ще дойде най-рано след 8-9 месеца. А такива автобуси могат да продължат да работят наравно с новите, когато дойдат, така че не мисля това за грешен ход. Другия вариант е да се вземат евтини бараки, които да се изхвърлят, когато дойдат нови. Въобще масово се реве, че шофьори няма, а то май ще се окаже, че и да има, няма с какво да работят...

16
В Германия не знам къде са тия междуградски автобусни превози, но в последната една година прекарах доста време по пътищата там, и единствените автобуси, които видях по междуградските пътища и магистралите бяха с групи пенсионери екскурзианти, и чат пат нещо на Фликс бус. В западна Европа този тип превоз е популярен единствено в Испания и донякъде в Италия, а в нашата половина от континента се е наложил заради по-малките разстояния и слаборазвития жп и въздушен транспорт, както и заради по-ниската като цяло като цяло автомобилизация на населението. Високия клас автобуси неслучайно се нарича "туристически". Евентуално наистина може да има между по-близки дестинации като Берлин и Хамбург, защото не виждам кой германец ще стои заклещен в автобуса 10 часа от Хамбург до Мюнхен примерно.

17
Автобуси / Re: Автобусни дискусии
« on: 13.11.2023, 18:23:58 »
По-срамно ми е на мен да се движат ковчези като 19хх и 21хх и БМЦ Белде, ама айде. Малко по-малко положението в Автото започва да се връща във времената от преди няколко години, когато О 305 бяха съществена част от него, но в същото време отдавна на предела на възможностите си, а шофьори пращаха анонимни видеа до телевизиите, показвайки как ги карат да работят с очевидно неизправни и опасни автобуси, и очевидно закупуването на десетки електроиграчки не подобрява положението, така че си правете изводите кое е най-бързото и оптимално решение за момента...

Нито лобирам за "групичката по табелите", нито за двуетажни берлински таратайки, просто отбелязвам факти. По-скоро бих лобирал за Ситаротата от Будапеща и Виена, ама на тях цената им е близка до тази на нови.

18
Такива с по-различен чешит прозорци има и в Пловдивско, иначе всички други белези са като на БС-69-Сф. Принципно ми беше чудно как така в Благоевград няма, а те действително са само 2-3 понеже ДК Копиловци е наблизо, а и в Кюстендил и Дупница са основно такива. Но пък надолу в Сандански и Петрич са някакви други номенклатури.

19
Наскоро открих, че блокове Бс-69-Сф има и в Благоевград - жк. Орбита, като обаче са едни от вариантите с нетипично остъкляване на стълбищната клетка.
https://maps.app.goo.gl/cyxe7zSuyVGzyTHR9

20
Разни / Re: Телевизия
« on: 12.11.2023, 21:43:35 »
Е някъде там беше между 2002-2005-та. После имаше прекъсване и около 2009-10 се беше завърнал но вече в образа на автомонтьор. Между другото ако искаш да си ги припомниш - има доста "епизоди" в Ютуб. От време на време се забавлявам с тях. В наши дни вероятно подобни простотии никога не биха били допуснати в национален ефир и то в дневния часови пояс, макар че всъщност с доста добре поднесен, просташко-интелигентен хумор осмиваха темите на тогавашното злободневие.

Pages: [1] 2 3 ... 170