Author Topic: Трамвайни трасета  (Read 1126899 times)

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
Re: Трамвайни трасета
« Reply #3380 on: 10.07.2026, 05:31:46 »
Аз не случайно съм казвал, че според мен не трябваше да има линия 13, а линия 1 до Захарна Фабрика, а линия 8 до Орландовци, а линия 3 да се закрие. От УАСГ до МС Джеймс Баучер си има нужда от ремонт, особено участъка от Семинарията до МС Джеймс Баучер. Линия 10 можеше да има състави с два вагона, а линия 15 да е до пл. Журналист.
« Last Edit: 10.07.2026, 07:40:41 by Stanislav_07 »

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #3381 on: 10.07.2026, 10:18:03 »
То с тази какафония, която сътвориха. Винаги има по три или четири трамвая един зад друг. 10,15,13,10 или 10,13,15. Десятката винаги е отпред пълна и висят по вратите, отзад 15 и 13 се таралянкат празни.
Да, ама важното е, че са на магическият интервал 12 минути и има 3 дублиращи се линии отвсякъде завсякъде. Значи всичко е точно.  :devil:
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline NickZach

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #3382 on: 10.07.2026, 10:26:29 »
Баучер трябва да се качи на горно ниво над Черни връх, вкл. с широк тротоар и подхода от Черни връх посока Маринела + пешеходната пътека да се премахнат. Пре преформатирането в тази част да се направи ново колело на трамвая в градинката пред Енергопроект, а в широката част пред хотела (също е Баучер) да се направи подземен паркинг... ех мечти

Защо просто не се довърши тригълникът като обръщало по уличката пред входа на Енергопроект, където са паркоместата?

- студент - УАСГ, Транспортно строителство I курс
- интереси: релсов транспорт, ренесансова и бруталистична архитектура, фотография, туризъм и планинарство, рок музика
- контакти: Discord - nikizahariev2036; Instagram - nik.zahariev, trams.sofia

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3383 on: 10.07.2026, 11:16:22 »
Баучер трябва да се качи на горно ниво над Черни връх, вкл. с широк тротоар и подхода от Черни връх посока Маринела + пешеходната пътека да се премахнат. Пре преформатирането в тази част да се направи ново колело на трамвая в градинката пред Енергопроект, а в широката част пред хотела (също е Баучер) да се направи подземен паркинг... ех мечти

Защо просто не се довърши тригълникът като обръщало по уличката пред входа на Енергопроект, където са паркоместата?

Коментирахме го преди няколко седмици - градинката е частна собственост.

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #3384 on: 10.07.2026, 13:34:24 »
Мда. Не е като да няма градинки наоколо, по принцип... Виждам като възможни (НЕ е равно на реалистични, допустими, целесъобразни) няколко варианта.
1. Паркоместата на Енергопроект - в този случай трябва да ги жертваме, очевидно.
2. Зоната пред сградата на Кинтекс - убеден съм, че е частна и от фирмата няма да са съгласни.
3. Градина "Корабчето" с преместване и подмяна на детските катерушки малко по-надолу (и без това са от социалистическия тип - прастари и по-опасни) - тя би следвало да е да не казвам "държавна", но поне "достъпна за отчуждаване" (общинска, каквато друга се води, със сигурност не частна).
4. Градинката по диагонал срещу китайското посолство (в гугъл ми я показва "Водна кула"). Пак катерушките да се преместят - в този случай по-нагоре.
5. Резиденция "Лозенец" - тук предполагам, че е най-тежко положението. Сигурен съм, че има особен статут, вероятно дори някакъв паметник на културата. В тази статия я посочват като публична държавна собственост... Хубавото при нея е, че в югозападния ъгъл на парцела няма постройки и може да се "отчупи парченце за благото на трамвайния транспорт".
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3385 on: 10.07.2026, 14:00:25 »
Мда. Не е като да няма градинки наоколо, по принцип... Виждам като възможни (НЕ е равно на реалистични, допустими, целесъобразни) няколко варианта.
1. Паркоместата на Енергопроект - в този случай трябва да ги жертваме, очевидно.
2. Зоната пред сградата на Кинтекс - убеден съм, че е частна и от фирмата няма да са съгласни.
3. Градина "Корабчето" с преместване и подмяна на детските катерушки малко по-надолу (и без това са от социалистическия тип - прастари и по-опасни) - тя би следвало да е да не казвам "държавна", но поне "достъпна за отчуждаване" (общинска, каквато друга се води, със сигурност не частна).
4. Градинката по диагонал срещу китайското посолство (в гугъл ми я показва "Водна кула"). Пак катерушките да се преместят - в този случай по-нагоре.
5. Резиденция "Лозенец" - тук предполагам, че е най-тежко положението. Сигурен съм, че има особен статут, вероятно дори някакъв паметник на културата. В тази статия я посочват като публична държавна собственост... Хубавото при нея е, че в югозападния ъгъл на парцела няма постройки и може да се "отчупи парченце за благото на трамвайния транспорт".

1. Паркоместата не са част от улицата, а са към частния имот.
2. пак частен имот
3. невъзможен терен за обръщало поради наклона
4. само частта към бул. Баучер е общински терен, назад е частна собственост, предполагам към ВиК
5. абсурд.

Като цяло не е въпрос дали някой ще се съгласи или не, отчуждителни процедури са възможни и собственикът да не е съгласен щом става въпрос за улици и трамвайни трасета, но цената ще е солена,цената на квадратния метър в Южна София е много висока, а пари за отчуждения от години не се залагат в бюджета. Даже напротив, и малкото терени на които може да се направи нещо смислено СОС гледа да ги пробута на частници като апортни вноски за да си сложат там 10-20-30 етажните сгради, отдавна Общинския съвет е абдикирал от ролята си да се грижи да създава повече общинска собственост и да резервира нещо за важни инфраструктурни обекти.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #3386 on: 10.07.2026, 15:06:00 »
Съществуващи (съгласно КККР) и проектни сгради (по ПЗ), улична регулация (по ПР), собственост (по КККР):

Offline NickZach

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #3387 on: 13.07.2026, 17:36:00 »
Коментирахме го преди няколко седмици - градинката е частна собственост.

Градинката е частна собственост, но уличката между Енергопроект и паркоместата не е. Приложения - собственост на имотите и решение с минимален радиус на кривите 20 m, при което заминават едно - две дървета.

- студент - УАСГ, Транспортно строителство I курс
- интереси: релсов транспорт, ренесансова и бруталистична архитектура, фотография, туризъм и планинарство, рок музика
- контакти: Discord - nikizahariev2036; Instagram - nik.zahariev, trams.sofia